Jól halad a Vadmadárgondozó és az alsóvárosi közösségi tér építése

A Sóstó Természetvédelmi Terület keleti kapujánál, a Sárkeresztúri út mellett jövő év tavaszára elkészül a vadmadarakat bemutató és gondozó épület, illetve egy új közösségi tér az Alsóvárosban élők számára. Az új épület a természetvédelmi terület környezetébe illeszkedik majd és új színfoltja lesz Székesfehérvárnak.
2019.08.23. 13:28 |
A beruházással egy modern, jól felszerelt vadmadárgondozó mellett létrejön egy alsóvárosi közösségi tér is.

A beruházás több mint 440 millió forintba kerül, ami állami forrásból valósul meg és része a Sóstó rehabilitációnak. A létrejövő vadmadárgondozó és madárpark célja a vadon élő, sérült madarak gyógyítása, azt követően pedig a természetbe történő visszaengedése, vagy maradandó károsodás esetén élethosszig tartó gondozása. A vadmadárgondozóban és madárparkban, lehetőség nyílik majd a szabad életre alkalmatlan, de már gyógyult madarak élethosszig tartására, a veszélyeztetettek továbbtenyésztésére, az érdeklődő közönség számára a madarak bemutatására és a gyerekek természetismereti oktatására is.

Cser-Palkovics András polgármester szerint a megvalósuló beruházás élő példa arra, hogy ne csak beszéljünk a környezetvédelemről, természetvédelemről és az állatvilág megóvásáról, hanem tegyünk is érte.

A Vadmadárgondozóba látogatók üvegen keresztül megtekinthetik a gondozással, gyógyítással kapcsolatos tevékenységeket. Összesen 5 kórteremben 20 madár egyedi és 10 madár csoportos elhelyezésére lesz lehetőség. A szabadtéri vadmadár röpdékben és ketrecekben pedig összesen 80 gyógyult, rehabilitálásra váró madarat láthatunk majd. A közösségi házként működő épületben két nagyobb méretű, egybenyitható tér kerül kialakításra, ahol a Sóstón, Alsóvárosban és az Őrhalmi Szőlőben élők számára kulturális és közösségi programokat szerveznek. A terület előtt pedig 17 parkolót alakítanak ki.

A munkálatokat bejáráson tekintette meg Cser-Palkovics András polgármester, Mészáros Attila alpolgármester, Dr. Berkényi Tamás, a Vadmadárkórház vezetője, Bozai István városgondnok, Csete Gábor, a Városgondnokság természetvédelmi felelőse és Szeredi Róbert, a DNA Development Építőipari, Kivitelező és Ingatlanfejlesztő Kft. ügyvezetője.

A bejáráson Cser-Palkovics András polgármester elmondta, országos és európai viszonylatban is különleges komplexum jön létre Sóstón és a természetvédelem mellett az oktatásban, nevelésben is missziót lát majd el a Vadmadárgondozó, ahol nem csak a madarak gyógyítása, gondozása zajlik, hanem be is mutatják majd a fiataloknak tevékenységüket. A másik épületrészről elmondta, hogy mintegy 60-80 fő befogadására alkalmas közösségi tér jön létre, amely lakossági fórumoknak, kulturális programoknak ad majd helyet.

Mészáros Attila alpolgármester, Alsóváros és Tóváros önkormányzati képviselője a beruházással kapcsolatban elmondta, hogy a jelenlegi állás szerint tartható a jövő év februári határidő.

A Vadmadárgondozó kapcsán kiemelte, hogy Dr. Berkényi Tamásék több évtizede mostoha körülmények között végzik azt a tevékenységet, ami példaértékű Magyarországon, így régi és jogos igényt elégít ki a beruházás. Hozzátette, hogy a Sóstó természetvédelmi terület miatt mindössze 2%-os a beépíthetőség, ez határozta meg az épület nagyságát és befogadóképességét is. Elmondta, hogy megújul a terület előtti, Sárkresztúri út felőli rész is, ahol parkolókat alakítanak ki.

Városfejlesztés

 1. Új közösségi tér a Belvárosban - zajlik a Bartók Béla tér megújítása

  A Bartók Béla tér és közvetlen környezetének revitalizációja többéves és több ütemből álló fejlesztés, amely pályázati támogatással valósul meg. A jelenleg zajló második ütem keretében egységes közösségi tér alakul ki. 

  2020.08.12.
 2. Augusztus végére befejeződik a Balatoni úti felüljáró felújítása

  A jelenleg zajló munkálatok az előzetesen meghatározott ütemtervnek megfelelően zajlanak, egyelőre úgy tűnik, hogy nincs műszaki akadálya a tervezet augusztus végi befejezésnek, így szeptemberre már ismét használhatják majd a közlekedők a Balatoni úti felüljárót.

  2020.08.11.
 3. Öt fehérvári óvoda teljesen megújul jövő tavaszra

  Öt székesfehérvári óvoda udvara újul meg 185 millió forint értékű TOP-os forrásból. Az Árpád Úti Óvoda, a Ligetsori Óvoda, a Napsugár Óvoda, a Szivárvány Óvoda és a Tolnai Utcai Óvoda Sziget Utcai Tagóvodájában új, biztonságos eszközöket telepítenek és komoly tereprendezéssel teszik szebbé az udvarokat. A felújítások jövő tavaszra készülnek el.

  2020.08.10.
 4. A terveknek megfelelően folyik a Balatoni úti felüljáró felújítása

  A kivitelezési munkák ütemezetten haladnak a város egyik legforgalmasabb gyűjtő- és összekötő útján, így jelenleg nincs akadálya annak, hogy augusztus végével átadják a megújult és biztonságos Balatoni úti felüljárót. A kivitelező nyomatékosan kéri, hogy a munkaterületen senki se közlekedjen, mert balesetveszélyes.

  2020.07.30.
 1. Ütemezetten halad a Balatoni úti felüljáró felújítása

  Megvannak az első hét tapasztalatai a Balatoni úti felüljárón zajló felújítás kapcsán. Az első napokban kialakult torlódások után most a nap nagy részében jól lehet haladni, és tudatos útvonaltervezéssel kisebb várakozási időkkel számolhatnak a közlekedők. A felújítás is ütemezetten halad, most a kopóréteg és a járda bontása után az alépítmények javítását végzi a kivitelező. 

  2020.07.21.
 2. A vidéki nagyvárosok fejlesztése a jövő! - megerősítette a miniszter 81-es fejlesztését

  Az új, fehérvári közlekedési csomópont, Székesfehérvár negyedik autópálya-lehajtója, valamint a 13-as és a 81-es főút Komárom és Székesfehérvár közötti négysávos gyorsforgalmi út megépítése is szerepel a kormány útfelújtási programjában. – mondta dr. Palkovics László. Az innovációs és technológiai miniszter a Megyei Jogú Városok Szövetsége ülésén tartott előadást a járvány gazdasági és társadalmi hatásairól.

  2020.07.17.
 3. KÉPES program – három fehérvári iskola udvarát újítják fel

  A KÉPES, azaz a Közösségi Értékteremtő Program – Együtt Székesfehérvárért! elnevezésű kezdeményezés célja, hogy a vállalati szféra és az önkormányzat összefogásában olyan megoldásra váró feladatok valósuljanak meg, melyek maradandó értéket teremtenek a helyi közösség számára 2013 óta.

  2020.07.16.
 4. Növekvő érdeklődés a Sóstón - új szolgáltatásokkal bővül a látogatóközpont

  Új szolgáltatások indulnak a Sóstó Látogatóközpontban: a "Családi kaland" keretében  a családok egy 3 órás ökotúrán vehetnek részt játékos, gyerekekre szabott feladatokkal kiegészítve és külön programot dolgoztak ki születésnapi zsúrok megtartására is. Elindult a Sóstó új honlapja, ahol minden újdonság megtalálható.

  2020.07.13.

Lakossági tájékoztatás

Fehérvár Magazin

Webkamera


360 Fehérvár

Eseménynaptár

2020. Augusztus
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30