Jól halad a Vadmadárgondozó és az alsóvárosi közösségi tér építése

A Sóstó Természetvédelmi Terület keleti kapujánál, a Sárkeresztúri út mellett jövő év tavaszára elkészül a vadmadarakat bemutató és gondozó épület, illetve egy új közösségi tér az Alsóvárosban élők számára. Az új épület a természetvédelmi terület környezetébe illeszkedik majd és új színfoltja lesz Székesfehérvárnak.
2019.08.23. 13:28 |
A beruházással egy modern, jól felszerelt vadmadárgondozó mellett létrejön egy alsóvárosi közösségi tér is.

A beruházás több mint 440 millió forintba kerül, ami állami forrásból valósul meg és része a Sóstó rehabilitációnak. A létrejövő vadmadárgondozó és madárpark célja a vadon élő, sérült madarak gyógyítása, azt követően pedig a természetbe történő visszaengedése, vagy maradandó károsodás esetén élethosszig tartó gondozása. A vadmadárgondozóban és madárparkban, lehetőség nyílik majd a szabad életre alkalmatlan, de már gyógyult madarak élethosszig tartására, a veszélyeztetettek továbbtenyésztésére, az érdeklődő közönség számára a madarak bemutatására és a gyerekek természetismereti oktatására is.

Cser-Palkovics András polgármester szerint a megvalósuló beruházás élő példa arra, hogy ne csak beszéljünk a környezetvédelemről, természetvédelemről és az állatvilág megóvásáról, hanem tegyünk is érte.

A Vadmadárgondozóba látogatók üvegen keresztül megtekinthetik a gondozással, gyógyítással kapcsolatos tevékenységeket. Összesen 5 kórteremben 20 madár egyedi és 10 madár csoportos elhelyezésére lesz lehetőség. A szabadtéri vadmadár röpdékben és ketrecekben pedig összesen 80 gyógyult, rehabilitálásra váró madarat láthatunk majd. A közösségi házként működő épületben két nagyobb méretű, egybenyitható tér kerül kialakításra, ahol a Sóstón, Alsóvárosban és az Őrhalmi Szőlőben élők számára kulturális és közösségi programokat szerveznek. A terület előtt pedig 17 parkolót alakítanak ki.

A munkálatokat bejáráson tekintette meg Cser-Palkovics András polgármester, Mészáros Attila alpolgármester, Dr. Berkényi Tamás, a Vadmadárkórház vezetője, Bozai István városgondnok, Csete Gábor, a Városgondnokság természetvédelmi felelőse és Szeredi Róbert, a DNA Development Építőipari, Kivitelező és Ingatlanfejlesztő Kft. ügyvezetője.

A bejáráson Cser-Palkovics András polgármester elmondta, országos és európai viszonylatban is különleges komplexum jön létre Sóstón és a természetvédelem mellett az oktatásban, nevelésben is missziót lát majd el a Vadmadárgondozó, ahol nem csak a madarak gyógyítása, gondozása zajlik, hanem be is mutatják majd a fiataloknak tevékenységüket. A másik épületrészről elmondta, hogy mintegy 60-80 fő befogadására alkalmas közösségi tér jön létre, amely lakossági fórumoknak, kulturális programoknak ad majd helyet.

Mészáros Attila alpolgármester, Alsóváros és Tóváros önkormányzati képviselője a beruházással kapcsolatban elmondta, hogy a jelenlegi állás szerint tartható a jövő év februári határidő.

A Vadmadárgondozó kapcsán kiemelte, hogy Dr. Berkényi Tamásék több évtizede mostoha körülmények között végzik azt a tevékenységet, ami példaértékű Magyarországon, így régi és jogos igényt elégít ki a beruházás. Hozzátette, hogy a Sóstó természetvédelmi terület miatt mindössze 2%-os a beépíthetőség, ez határozta meg az épület nagyságát és befogadóképességét is. Elmondta, hogy megújul a terület előtti, Sárkresztúri út felőli rész is, ahol parkolókat alakítanak ki.

Városfejlesztés

 1. Hulladékkezelés, parkolás és közlekedés - lakossági fórum a Rákóczi iskolában

  A 2. számú választókörzetben élőknek szerveztek lakossági fórumot hétfőn a II. Rákóczi Ferenc Magyar-Angol Két Tanítási Nyelvű Általános Iskolában. A fórumon bemutatkozott a körzet új önkormányzati képviselője, dr. Kovács Zsoltné és számos kérdésre, megoldandó problémára kaphattak választ a városrész lakói.

  2019.11.11.
 2. Huszonkétmilliós fejlesztés a Szent György Kórház fül-orr-gégészeti osztályán

  Az Arconic Alapítvány ezúttal 75.000 dollárral, több mint 22 millió forinttal támogatta Szent György Kórházat, melynek eredményeként a fül-orr-gégészeti osztályon valósulhatott meg eszközbeszerzés. Dr. Csernavölgyi István, a kórház főigazgatója elmondta, hogy a támogatásból endoszkópos tornyot és kézi endoszkópot vásároltak.

  2019.11.04.
 3. Jövő év első negyedévében nyit az első fehérvári parkolóház

  A tervezett ütemnek megfelelően épül Székesfehérvár első parkolóháza, ahol a nyári időszakban a földmunkával és pinceszinttel együtt járó nehéz munkálatokon túl van a kivitelező, így október elejére az épület négy szintes szerkezete többségében elkészült. A tervek szerint jövő év első negyedévében nyit a 4500 négyzetméteres nyilvános parkolóház, ahol 134 autó és 11 motorkerékpár parkolhat egyszerre.

  2019.10.18.
 4. Megújult a Temesvári és a Gyimesi utca, valamint a Szilvamag környéke

  Befejeződött Maroshegyen a Temesvári utca és a Gyimesi utca út- és víziközmű-felújítása, valamint a Szilvamag környékének területrendezése. A Városgondnokság ÚT 2017-19 programjának keretében az útburkolat és a járdák kialakítása előtt felújították az ivóvízhálózatot, és új csapadékvíz-elvezető rendszert építettek. Korábban az esővíz nem megfelelő elvezetése jelentette az egyik fő problémát.

  2019.10.08.
 1. Elkezdődik a járda építése a Farkasvermi úton - 3 gyalogosátkelő is lesz

  Járdaépítés kezdődik a Farkasvermi úton, a Feketehegy-Szárazréti Közösségi Központ és a Mura utca között. A járdaépítés során 3 helyen, a Kertész utcánál, a Bodrogi utcánál, valamint a Mura utcán létesül gyalogátkelőhely, a vasúti átjáró és a járda szintbeni kapcsolattal kerül kialakításra, így azon akadálymentesen lehet a későbbiekben közlekedni.

  2019.10.04.
 2. Zöld szabadidőpark épül Vizivárosban az iskola korábbi udvarának helyén

  A Vizivárosi iskola volt udvarán egy univerzális, színes burkolattal ellátott grund épül labdafogó hálóval, valamint kialakítanak egy játszóteret, melyen ügyességi játékok, vár és csúszda is lesz. Az iskola régi kerítését pedig elbontják, és a meglévők mellé további fákat is telepítenek majd.

  2019.10.03.
 3. Elkezdődik a park és a parkoló építés a Corvinus Székesfehérvári Campusán

  A végéhez közeledik a hangulatos egyetemi kisváros kialakítása a Corvinus Egyetem Székesfehérvári Campusán. A századelő hangulatát idéző felújított épületek körül parkolókat és zöld közösségi tereket alakítanak ki árnyas fákkal és stílusos utcabútorokkal.

  2019.10.03.
 4. Elkészült a Komjáti utca teljes felújítása az Öreghegyen

  A Komjáti utcában a kivitelezés során a teljes pályaszerkezet átépítése megtörtént, kialakítottak egy a térköves járdát az út szélén, továbbá a csapadékvíz elvezetés is megoldódott, egy gravitációs és egy nyomott vezetékkel, illetve a helyszíni adottságok figyelembe vételével egy csapadékvíz átemelő kiépítésével.

  2019.10.01.

Balett

Eseménynaptár

2019. November
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 1

Webkamera


360 Fehérvár

Fehérvár Magazin

Nyitott tornatermek