Jól halad a Vadmadárgondozó és az alsóvárosi közösségi tér építése

A Sóstó Természetvédelmi Terület keleti kapujánál, a Sárkeresztúri út mellett jövő év tavaszára elkészül a vadmadarakat bemutató és gondozó épület, illetve egy új közösségi tér az Alsóvárosban élők számára. Az új épület a természetvédelmi terület környezetébe illeszkedik majd és új színfoltja lesz Székesfehérvárnak.
2019.08.23. 13:28 |
A beruházással egy modern, jól felszerelt vadmadárgondozó mellett létrejön egy alsóvárosi közösségi tér is.

A beruházás több mint 440 millió forintba kerül, ami állami forrásból valósul meg és része a Sóstó rehabilitációnak. A létrejövő vadmadárgondozó és madárpark célja a vadon élő, sérült madarak gyógyítása, azt követően pedig a természetbe történő visszaengedése, vagy maradandó károsodás esetén élethosszig tartó gondozása. A vadmadárgondozóban és madárparkban, lehetőség nyílik majd a szabad életre alkalmatlan, de már gyógyult madarak élethosszig tartására, a veszélyeztetettek továbbtenyésztésére, az érdeklődő közönség számára a madarak bemutatására és a gyerekek természetismereti oktatására is.

Cser-Palkovics András polgármester szerint a megvalósuló beruházás élő példa arra, hogy ne csak beszéljünk a környezetvédelemről, természetvédelemről és az állatvilág megóvásáról, hanem tegyünk is érte.

A Vadmadárgondozóba látogatók üvegen keresztül megtekinthetik a gondozással, gyógyítással kapcsolatos tevékenységeket. Összesen 5 kórteremben 20 madár egyedi és 10 madár csoportos elhelyezésére lesz lehetőség. A szabadtéri vadmadár röpdékben és ketrecekben pedig összesen 80 gyógyult, rehabilitálásra váró madarat láthatunk majd. A közösségi házként működő épületben két nagyobb méretű, egybenyitható tér kerül kialakításra, ahol a Sóstón, Alsóvárosban és az Őrhalmi Szőlőben élők számára kulturális és közösségi programokat szerveznek. A terület előtt pedig 17 parkolót alakítanak ki.

A munkálatokat bejáráson tekintette meg Cser-Palkovics András polgármester, Mészáros Attila alpolgármester, Dr. Berkényi Tamás, a Vadmadárkórház vezetője, Bozai István városgondnok, Csete Gábor, a Városgondnokság természetvédelmi felelőse és Szeredi Róbert, a DNA Development Építőipari, Kivitelező és Ingatlanfejlesztő Kft. ügyvezetője.

A bejáráson Cser-Palkovics András polgármester elmondta, országos és európai viszonylatban is különleges komplexum jön létre Sóstón és a természetvédelem mellett az oktatásban, nevelésben is missziót lát majd el a Vadmadárgondozó, ahol nem csak a madarak gyógyítása, gondozása zajlik, hanem be is mutatják majd a fiataloknak tevékenységüket. A másik épületrészről elmondta, hogy mintegy 60-80 fő befogadására alkalmas közösségi tér jön létre, amely lakossági fórumoknak, kulturális programoknak ad majd helyet.

Mészáros Attila alpolgármester, Alsóváros és Tóváros önkormányzati képviselője a beruházással kapcsolatban elmondta, hogy a jelenlegi állás szerint tartható a jövő év februári határidő.

A Vadmadárgondozó kapcsán kiemelte, hogy Dr. Berkényi Tamásék több évtizede mostoha körülmények között végzik azt a tevékenységet, ami példaértékű Magyarországon, így régi és jogos igényt elégít ki a beruházás. Hozzátette, hogy a Sóstó természetvédelmi terület miatt mindössze 2%-os a beépíthetőség, ez határozta meg az épület nagyságát és befogadóképességét is. Elmondta, hogy megújul a terület előtti, Sárkresztúri út felőli rész is, ahol parkolókat alakítanak ki.

Városfejlesztés

 1. Megújult a Budai út 64-68. számú épület mögötti terület

  A műszaki átadást követően újra használhatják a Budai út 64-68. épület mögötti területet az ott élők és a házsoron működő üzletek. A 607 m²-es megújult felületen hamarosan kialakítják a mozgáskorlátozott parkolókat is.

  2019.09.17.
 2. Munkába állt az első fűnyíró robot a Városgondnokságon

  Az első fűnyíró robot állt munkába a Városgondnokságon, ami a Fehérváron található meredek rézsűkön lesz munkatársaink segítségére a fűnyírásban. Csütörtökön a Balatoni úti felüljáró meredek rézsűjén teszteltük az új gépet a parkfenntartó kollégák.

  2019.09.13.
 3. Átépítik a Palotai úti kerékpárutat - 18 km bicikliút épül a Belváros környékén

  Szerdán bejárást tartottak a Palotai úton, ahol hamarosan megújul a gyalogos és kerékpárút taktilis burkolattal kettéválasztva, az új útakon a kerékpárút már kétirányú lesz az út mindkét oldalán. A jelenlegi, 90-es években kialakított megoldás balesetveszélyes és már nem felel meg a hatályos szabványoknak.

  2019.09.11.
 4. Négy fehérvári óvodaudvar újult meg idén - az iskolákban folytatódik az önkéntes program

  A KÉPES program keretében végeztek önkéntes munkát kedden a Palotavárosi óvoda udvarán, amely szeptemberre újult meg. Őszre új udvari játékok és megszépült környezet várta a gyerekeket a Szárazréti Óvodában, a Rákóczi úti Óvodában és a Nefelejcs utcai óvodában is.

  2019.09.10.
 1. Irányhelyes kerékpársávokat és körforgalmakat is terveztek a Móri útra

  A néhány hete tartott Felsővárosi lakossági fórumon elhangzott lakossági közlekedési fejlesztések kapcsán tartottak bejárást hétfőn délután a Móri úton és környékén. Ez a fejlesztés párhuzamosan történne meg azzal a nagy állami útfejlesztéssel, ami a 81-es főút négysávosítását jelentené, mely észak-nyugat felől továbbhaladást biztosítana az M7-es negyedik Fehérvár melletti csomópontjáig - hangzott el a bejáráson.

  2019.09.09.
 2. 2021 nyarára megújul a Székesfehérvári Gyermek és Ifjúsági Tábor Velencén

  Velencén, a Székesfehérvári Gyermek és Ifjúsági Táborban tartja hagyományos, tanévindító táborát a Székesfehérvári Diáktanács. A fiatalok érdekképviseleti csoportjának fontos feladata a csapatépítés mellett a tanév feladatainak áttekintése és a tisztújítás előkészítése is. A táborba csütörtökön Fehérvár polgármestere is ellátogatott, aki beszámolt a tábor felújítására készített önkormányzati tervekről is.

  2019.09.05.
 3. Közös tanévnyitóval ünnepeltek a város egyetemei a Vörösmarty Színházban

  Idén közel 1700 hallgató kezdi meg a tanévet Székesfehérvár három felsőoktatási intézményében, a Budapesti Corvinus Egyetem Székesfehérvári Campusán, a Kodolányi János Egyetemen és az Óbudai Egyetem Alba Regia Műszaki Karán. A Vörösmarty Színházban a hallgatókat Székesfehérvár polgármestere és az egyetemek rektorai köszöntötték, majd az egyetemek képviselői felkötötték intézményük szalagját a város zászlajára.

  2019.09.04.
 4. Megújult a Deák Ferenc és a Lövölde utca közötti belső úthálózat

  A tervezett határidőre befejeződött a Deák Ferenc és a Lövölde utca közötti belső úthálózat felújítása. Lakossági jelzések alapján, önkormányzati forrásból végeztek teljes burkolatcserét az útfelületeken és a parkolókban. Késő ősszel a megújult utak és parkolók mellett intenzív fatelepítés is lesz -  hangsúlyozta a szerdai műszaki átadáson Molnár Tamás önkormányzati képviselő.

  2019.09.04.

Eseménynaptár

2019. Szeptember
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V
26 27 28 29 30 31 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 1 2 3 4 5 6

Webkamera


360 Fehérvár

Fehérvár Magazin

Nyitott tornatermek