Beszélgetés a karanténhelyzet tanulságairól Brückner Ákos Előd ciszterci atyával

Két hónappal ezelőtt, nagyböjti időben, a karanténhelyzet első napjaiban beszélgettünk Brückner Ákos Előd ciszterci atyával; „A Jóisten sosem tesz valamit úgy, hogy ne lenne benne a feltámadás élménye, akármilyen kálváriákat járunk meg előtte.” - mondta akkor. Ezúttal a karanténhelyzet tanulságairól és következményeiről kérdeztük Előd atyát.
2020.05.18. 16:06 |

Brückner Ákos Előd, a ciszterci rend örökfogadalmas tagja. 1933. június 24-én született Budapesten. A Győri Szeminárium spirituálisa majd a Budai Ciszterci Rendház házfőnöke, 2011-től a Székesfehérvári Ciszterci Nagyboldogasszony templom plébánosa és a Ciszterci Szent István Gimnázium spirituális vezetője.

Mezítlábas, módon, a lehető legegyszerűbben, egy szál mobiltelefonnal fogtunk hozzá márciusban a szombat esti és vasárnap délelőtti szentmisék online közvetítéséhez, képviselő-testületünk tagja, Nagy György és Fux István, kántor segítségével. Később a gyenge hangerő miatt még egy mikrofont közbeiktattunk és rutinosabbá is váltunk. Van adatunk; havonta mintegy ezerhétszázan kattintottak a ciszterci templom közösségi oldalára, illetőleg a plébánia honlapjára, ha arra gondolok, hogy egy címről nem csak egyvalaki vette így az adást, akkor nem is olyan kis szám, mindenesetre a közösség kapcsolatait mutatja.

Minden történésnek van egy teológiai, az istenkapcsolatig vezető mélysége. Egy próbatételbe kerültünk bele és ami megtörtént velünk, az nyomot hagyott bennünk, mint a fákban az évgyűrű.

Megvan a lehetőségünk, hogy becsüljük azt az elmélyülést, ami fel volt, fel van kínálva, hogy valamiképpen a lelkünk utolérjen bennünket. A hétköznapokban erre nem sok lehetőség van, de a bezártságban a létünket egy kicsit mélyebben át lehetett élni. És mindent mást, ami távlat, ami transzcendens.

Mindez létezésünket, életünket, közösségünket egy nagyobb képben engedni látni. Mi a fontos és mi kevésbé?

Ez arra szolgál, hogy az ember magában is rendet teremtsen; mennyi minden szabadul fel ilyenkor! Elképesztő, hogy milyen szeretetgyűrű veszi körül az embert. Fiatalok, keresik a gyónási lehetőséget, sokszor cseng ez ügyben ezekben a napokban a telefonom.

Nem vagyunk kisistenek, a valósághoz kell igazodnunk.

Milyen a kapcsolatunk a valósággal? Ha a magunk által gyártott sémák, sztereotípiák mentén élünk, mely szerint nekünk van igazunk és mindig csak azt látjuk, amit kitalálunk, ez nagyon bekorlátozza az embert.

Boldog az ember, aki mer távlatokban látni, gondolkozni.

Megtapasztalhattuk, hogy milyen nagy kincs a másik ember, akár családon belül vagy ismeretségi körben. Milyen nagy ajándék az, hogy fontosak vagyunk egymásnak! Az alkalmazkodás és mértéktartás nagy eszköze is volt ez a bezártság, lehetőséget adott arra önmérsékletet tanúsítsunk.

Szintén óriási dolog volt, ahogyan a tanárok és diákok egyaránt megtanultak online dolgozni, már én is el tudom olvasni számítógépen a gyerekek hittan házi dolgozatait, nagyon sokat épülök rajta és próbálom meg is válaszolni ezeket.

Május 21-én, a régi „Áldozócsütörtök” napján 17 és 19 óra között - mint a Székesfehérvári Egyházmegye minden templomában - a ciszterci templomban is szentségimádást tartanak az egyházmegye lelki megújulásáért, papi és szerzetesi hivatásokért, a családokért és a 2021-es Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusért.

Interjú

 1. Stabilitás, biztonság – aláírta a 2021-es költségvetést Fehérvár polgármestere

  A 2021-es költségvetés főösszege 75 milliárd forint, ami garantálja az önkormányzat és az intézmények működését, továbbá a közszolgáltatások biztosítását. Emellett a járvány elleni védekezés valamennyi felmerülő költségére is fedezetet ad, és természetesen fejlesztéseket is tartalmaz. Működésre 30 milliárd forintot, fejlesztésekre több mint 40 milliárdot költhet Székesfehérvár, és jóval több mint 4 milliárdos tartalék is van az idei büdzsében. 

  2021.01.20.
 2. Fokozatosan nyissunk, ha a lehetőségek engedik-interjú a Szent István Művelődési Ház igazgatójával

  „A 2020-as évre nagyon sokan mondják, hogy el kellene felejtenünk. Én azonban azon az oldalon állok, hogy bár az embereknek, az intézményeknek, a szolgáltatóknak, a különféle szervezeteknek rengeteg problémával kellett megküzdeniük, ez az esztendő mégis sok tanulságot, tanulnivalót hozott, és sok mindenre felhívta a figyelmünket.” – értékelte a tavalyi évet a Szent István Hitoktatási és Művelődési Ház igazgatója, Jakubek Tiborné.

  2021.01.18.
 3. 2021-ben is fejleszti ellátásait az Egészségdokk - beszélgetés Gönczi Gábor központvezetővel

  Teljes intenzitással, változatlan formában végezte feladatait tavaly az Egészségdokk Addiktológiai Központ és Serdülő Krízis Centrum Székesfehérváron. A koronavírus-járvány érezhetően nagy nyomást gyakorolt a szenvedélybetegekre. Az Egészségdokk a meglévő ellátásai mellett új kihívásokat is bevállal 2021-ben – derül ki Gönczi Gábor, a központ vezetőjének évértékelőjéből.

  2021.01.14.
 4. Derzsi János, a szenvedély apostola - interjú az érdemes művésszel

  Derzsi János színművész, a Vörösmarty Színház tagja, aki szinte minden színházat bejárt - jószerivel egész Magyarországon - sok mindent látott,  de szerinte a fehérvári társulat az ország egyik legjobb társulata.

  2021.01.14.
 1. Vedd fel a nyúlcipőt 2021-ben! – jó tanácsok kezdő futónak Kaufer Tamástól

  Egészségesebb, sportosabb életmódra tesznek fogadalmat nagyon sokan az új esztendőben. A futás az egyik legkedveltebb mozgásforma, egyre többen űzik manapság – kortól függetlenül. Hogyan „fussunk neki” kezdőként, hogy a fizikai felfrissülés mellett valódi örömünket leljük benne? Mikor és hol érdemes futni? Befolyásol-e az időjárás? Milyen felszereléseket szükséges beszereznünk, és mi az, ami elsőre még felesleges?

  2021.01.06.
 2. Kutyahideg - életmentő kérdések, járatok az utcán élőkért

  Székesfehérváron és a környéken körülbelül 150 hajléktalan él, akik nem veszik igénybe a menedékhely szolgáltatásait. A velük, értük végzett szociális munka gigászi küzdelem, amiben lényeges komplexen látni az embert, így lehet kellő elhivatottsággal szakmailag jó, valóban segítő munkát végezni.

  2020.12.29.
 3. Fogyókúráról, diétáról, egészségtudatos táplálkozásról - beszélgetés Mészárosné Jaskó Enikő dietetikussal

  A karácsony előtti böjti időszak, majd az ünnep terített asztalai és újévi fogadalmak - sokaknál egy fogyókúrával az élen. Reneszánszát éljük a fogyókúráknak, amik nemcsak ilyenkor jelentenek kihívást azoknak, akik szeretnének megszabadulni valamennyi súlyfölöslegtől. Ehhez ad tanácsoklat a kórház vezető dietetikusa.

  2020.12.26.
 4. Fehérváriként együtt, egymásért! - közösség ereje nehéz időkben is megmutatkozott

  „Van jelentősége, hogy az emberek békességet érezzenek és kapjanak az advent idején!” – fogalmazott Cser-Palkovics András. A polgármesterrel az idei évről beszélgettünk, kihívásokról, feladatokról és az adventi felkészülés időszakáról. A 2020-as esztendőt kétségtelenül a koronavírus-járvány határozta meg. Nem túlzás azt állítani, hogy átírta az életünket: új dolgok váltak már-már természetessé, és a régi szokásaink sokszor nagyon távolinak tűnnek. A járvány új kihívások elé állította a családokat, a cégeket, az önkormányzatot, az államot is.

  2020.12.23.

Lakossági tájékoztatás

Fehérvár Magazin

Webkamera

360 Fehérvár