Beszélgetés a karanténhelyzet tanulságairól Brückner Ákos Előd ciszterci atyával

Két hónappal ezelőtt, nagyböjti időben, a karanténhelyzet első napjaiban beszélgettünk Brückner Ákos Előd ciszterci atyával; „A Jóisten sosem tesz valamit úgy, hogy ne lenne benne a feltámadás élménye, akármilyen kálváriákat járunk meg előtte.” - mondta akkor. Ezúttal a karanténhelyzet tanulságairól és következményeiről kérdeztük Előd atyát.
2020.05.18. 16:06 |

Brückner Ákos Előd, a ciszterci rend örökfogadalmas tagja. 1933. június 24-én született Budapesten. A Győri Szeminárium spirituálisa majd a Budai Ciszterci Rendház házfőnöke, 2011-től a Székesfehérvári Ciszterci Nagyboldogasszony templom plébánosa és a Ciszterci Szent István Gimnázium spirituális vezetője.

Mezítlábas, módon, a lehető legegyszerűbben, egy szál mobiltelefonnal fogtunk hozzá márciusban a szombat esti és vasárnap délelőtti szentmisék online közvetítéséhez, képviselő-testületünk tagja, Nagy György és Fux István, kántor segítségével. Később a gyenge hangerő miatt még egy mikrofont közbeiktattunk és rutinosabbá is váltunk. Van adatunk; havonta mintegy ezerhétszázan kattintottak a ciszterci templom közösségi oldalára, illetőleg a plébánia honlapjára, ha arra gondolok, hogy egy címről nem csak egyvalaki vette így az adást, akkor nem is olyan kis szám, mindenesetre a közösség kapcsolatait mutatja.

Minden történésnek van egy teológiai, az istenkapcsolatig vezető mélysége. Egy próbatételbe kerültünk bele és ami megtörtént velünk, az nyomot hagyott bennünk, mint a fákban az évgyűrű.

Megvan a lehetőségünk, hogy becsüljük azt az elmélyülést, ami fel volt, fel van kínálva, hogy valamiképpen a lelkünk utolérjen bennünket. A hétköznapokban erre nem sok lehetőség van, de a bezártságban a létünket egy kicsit mélyebben át lehetett élni. És mindent mást, ami távlat, ami transzcendens.

Mindez létezésünket, életünket, közösségünket egy nagyobb képben engedni látni. Mi a fontos és mi kevésbé?

Ez arra szolgál, hogy az ember magában is rendet teremtsen; mennyi minden szabadul fel ilyenkor! Elképesztő, hogy milyen szeretetgyűrű veszi körül az embert. Fiatalok, keresik a gyónási lehetőséget, sokszor cseng ez ügyben ezekben a napokban a telefonom.

Nem vagyunk kisistenek, a valósághoz kell igazodnunk.

Milyen a kapcsolatunk a valósággal? Ha a magunk által gyártott sémák, sztereotípiák mentén élünk, mely szerint nekünk van igazunk és mindig csak azt látjuk, amit kitalálunk, ez nagyon bekorlátozza az embert.

Boldog az ember, aki mer távlatokban látni, gondolkozni.

Megtapasztalhattuk, hogy milyen nagy kincs a másik ember, akár családon belül vagy ismeretségi körben. Milyen nagy ajándék az, hogy fontosak vagyunk egymásnak! Az alkalmazkodás és mértéktartás nagy eszköze is volt ez a bezártság, lehetőséget adott arra önmérsékletet tanúsítsunk.

Szintén óriási dolog volt, ahogyan a tanárok és diákok egyaránt megtanultak online dolgozni, már én is el tudom olvasni számítógépen a gyerekek hittan házi dolgozatait, nagyon sokat épülök rajta és próbálom meg is válaszolni ezeket.

Május 21-én, a régi „Áldozócsütörtök” napján 17 és 19 óra között - mint a Székesfehérvári Egyházmegye minden templomában - a ciszterci templomban is szentségimádást tartanak az egyházmegye lelki megújulásáért, papi és szerzetesi hivatásokért, a családokért és a 2021-es Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusért.

Interjú

 1. Újra edzésben a Family Tree Triatlon csapata - beszélgetés Janota Zoltánnal

  Ahogy a kormány lazít a koronavírus-járvány miatt hozott védekezési intézkedéseken, úgy telik meg újra, lépésről-lépésre Székesfehérvár is élettel. Az éttermek, kávézók megnyitása mellett, a biztonságos távolság és egészségügyi szabályok betartásával újra lehet sportolni. Az egyéni edzések után elindultak a sportegyesületek csoportos edzései is.

  2020.05.27.
 2. Bemutatjuk Ákiboyt, a Wartburg-lázban égő fehérvári fodrászmestert

  Kiss Ákos vagy ahogyan a fehérváriak ismerik Ákiboy fodrászmester Palotavárosban és húsz esztendeje boldog tulajdonosa egy 1980-ban, a jobb létre szenderült Német Demokratikus Köztársaság Eisenach nevű városában született - illetőleg a futószalagról ott legördült - fehér kétütemű járgánynak, amely, mint mondja a mester, már családtagnak számít.

  2020.05.21.
 3. Reprezentatív szűrővizsgálat Fehérváron - Szabó Attila rektorhelyettest kérdeztük

  Május 7-én, csütörtökön kilenc órakor kezdődött el az ARÉV Sportcsarnokban annak a 233 fehérvárinak az új típusú koronavírusra való tesztelése, akik részt vesznek a Semmelweis Egyetem kutatásában. A tesztelésről az egyetem klinikai rektorhelyettesét, Szabó Attilát kérdeztük.

  2020.05.07.
 4. Vannak tartalékaink, de még közel sincs vége a veszélyhelyzetnek!

  Talán túl vagyunk a járvány első nehéz időszakán. Olyan kihívásokkal kellett szembenéznünk, amilyenekkel eddig még nem találkoztunk. Arról, hogy milyen tapasztalatokkal gazdagodott a városvezetés, hogyan vészeli át Fehérvár gazdasága a veszélyhelyzet okozta mélyrepülést és miből tudunk építkezni a jövőben, Cser-Palkovics András polgármestert kérdeztük.

  2020.05.07.
 1. Beszélgetés Vidermann Csabával, a Magyar Királyi Kardforgatók Rendje kapitányával

  A Magyar Királyi Kardforgatók Rendje-Honvéd Szondi György SE 2006-ban alakult Székesfehérváron. Kezdetben barantás hagyományok mentén haladtak, de a csapat gyorsan saját arculatot öltött; teljes mellszélességgel Székesfehérvár, mint ősi koronázóváros és történelmi főváros képviseletét, dicsőséges korszakainak hadászati hagyományőrző megjelenítését tűzték zászlajukra. Vidermann Csaba Fejér Megyei Prima-fődíjas rendkapitánnyal beszélgettünk a járvány enyhülő szorításában.

  2020.05.07.
 2. Interjú Spányi Antal megyés püspökkel a Hivatások Világnapja alkalmából

  A Katolikus Egyházban a húsvétot követő negyedik vasárnapot Jó Pásztor vasárnapjának nevezik, amely egyben a papi hivatások világnapja is. Ferenc pápa a hivatások 57. világnapjára írt üzenetének középpontjába négy kulcsszót választott: fájdalom, hála, bátorság és dicsőítés. A Szentatya idei buzdítása alapján Spányi Antal megyés püspököt Berta Kata kérdezte az egyházi hivatásról a Székesfehérvári Egyházmegye honlapján.

  2020.05.03.
 3. Ahol a kereslet és a kínálat találkozik - gazdasági konzultáció a veszélyhelyzetben

  Egy hete indult el a város veszélyhelyzeti gazdasági konzultációja, melynek keretében a gazdasági, de akár a civilélet szereplői is észrevételekkel élhetnek és javaslatokat tehetnek, illetve tájékoztatást kaphatnak a koronavírus gazdasági hatásairól. A cél, hogy minél kevesebb kárt elszenvedve és minél hatékonyabban induljanak újra azok az ágazatok, amelyek a mostani veszélyhelyzet legnagyobb vesztesei.

  2020.04.29.
 4. Ászanák székkel, sámlival, díszpárnával - beszélgetés Bódis Veronika jógaoktatóval

  Otthon is lehet jógázni! És most csak otthon lehet. Jelenleg online foglalkozásokat tart Bódis Veronika jógaoktató, gerinctréner. ’Veró’ 16 éve jógázik aktívan, a hatha jóga után az iyengar jógát ismerte és szerette meg. Eleinte a maga örömére csinálta, a kis faluban, ahol él, járt fel a hegyre és ott gyakorolt.

  2020.04.29.

Lakossági tájékoztatás

Fehérvár Magazin

Webkamera


360 Fehérvár

Eseménynaptár

2020. Június
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V