A jövő elkezdődött! – magyar egészségipari fejlesztések mutatkoztak be a MOL Arénában

Nagyszabású kiállításon mutatkoztak be Székesfehérváron azok a hazai vállalkozások, amelyek az Egészségipari Támogatási Programban elnyert kormányzati támogatásnak köszönhetően fejlesztették tevékenységüket. A MOL Aréna Sóstón rendezett workshop megnyitóján részt vett Varga Mihály pénzügyminiszter, aki elmondta, a kormány egy új iparág alapjait tette le azzal, hogy 2020-21-ben 67 milliárd forintot biztosított a hazai egészségipar fejlesztésére.
2021.11.23. 18:11 |

A koronavírus-járvány okozta világméretű változások rávilágítottak arra, hogy az ellátásbiztonság kulcsfontosságú a magyar egészségügy számára, ezért a kormány 2020. augusztus 3-án meghirdette az Egészségipari Támogatási Programot a hazai gyártás megerősítésére és az ellátási kapacitások növelésére. Az ETP célja az volt, hogy fejlesszék a hazai gyógyszer- és gyógyászati eszközgyártást, a gyártóhelyek számának emelésével és hatékonyságuk növelésével.

A cégek a vissza nem térítendő támogatást a meglévő termelés fejlesztésére, más gyártótevékenységek egészségügyi szolgálatba való állítására, illetve új kapacitások kiépítésére fordíthatták. A programhoz 56 vállalkozás csatlakozott, melyek közül 51 mutatkozott be a MOL Aréna Sóstón rendezett kiállításon a támogatásból létrehozott vagy fejlesztett szolgáltatásaival, termékeivel. Láthatóak voltak különféle gépek, orvostechnikai eszközök, robottechnológiával és 3D nyomtatással készült egészségügyi felszerelések.

A workshop megnyitóján Karsai Béla, a Karsai Holding Zrt. elnöke, a Karsai Alba Kft. ügyvezetője a kiállító cégek képviseletében köszönetét fejezte ki Magyarország kormányának és a Pénzügyminisztériumnak. Mint mondta: mindenki, aki ezen a programon dolgozott, inspirációt adott egy új iparág megteremtésére. Most az a feladat, hogy folyamatos legyen a termékek gyártása.

Prof. Dr. Bucsi László, a Fejér Megyei Szent György Egyetemi Oktató Kórház főigazgatója nemzetközi összehasonlításokról számolt be. Dániában az egészségpiaci beszállítók 90 százalékát teszik ki a hazai cégek, Kínában közel 100 százalék, Magyarországon azonban mindössze 17-18 százalék az arány. A főigazgató elmondta, a járvány kirobbanásakor hirtelen megnövekedett az igény egyes orvosi eszközökre, és alig tudták felvenni a harcot. A Egészségipari Támogatási Program várhatóan csökkenteni fogja ezt a kiszolgáltatottságot.

Dr. Cser-Palkovics András, Székesfehérvár polgármestere arról beszélt, hogy az egészségipari tevékenység egy nagyon magas követelményrendszerrel működő gazdasági szegmens. Meg kell teremtenünk a hazai ellátás biztonságát, ami jelentősen felértékelődött az elmúlt másfél-két évben. Az eszközbeszerzésben hátrányt jelenthet, ha a termelés a világ másik pontján van, a termékeket utaztatni nem egyszerű, vagy éppen nincsenek beszállítók. A Egészségipari Támogatási Program a biztonságot tudja garantálni.

Magad uram, ha máshogy nem megy! – fogalmazott Vargha Tamás országgyűlési képviselő. Elmondta, a járvány kirobbanása együtt járt az ellátási útvonalak bezáródásával, így magunknak kell gondoskodnunk azoknak a gyógyászati eszközöknek, készítményeknek, gyógyszereknek a gyártásáról, melyekre szükségünk van. Köszönetét fejezte ki a kormánynak a Program támogatásáért.

Magyarország az egészségiparban is komoly fejlődésnek indult. Most már nem fordulhat elő az a félelem, hogy ha a Szuezi-csatornán keresztbe fordul egy hajó, akkor mi lesz az egészségügy ellátásával, a fejlesztő magyar cégek ugyanis el tudják látni a magyar kórházakat – mondta Törő Gábor, a térség országgyűlési képviselője.

Varga Mihály pénzügyminiszter beszédében többek között rámutatott, hogy a magyar egészségügy és az egészségipar kapcsolata korábban igen rossz állapotban volt. 2019-ben a beszállítók 82 százaléka külföldi volt, a maradék 17-18 százalékot pedig olyan multinacionális cégek tették ki, melyek Magyarországon gyártottak, de nem voltak magyarok.

A járvánnyal robbanásszerűen megnövekedett kereslet óriási drágulást hozott és hónapokra megbénította a szállítási láncokat, melyeken keresztül Magyarország ellátását is biztosítani lehetett. A magyar kormány gyors és ésszerű cselekvéssel reagált, a korábbi évek eredményes gazdaságpolitikájának köszönhetően, külső támogatások bevonása nélkül, saját forrásból elindította a hazai egészségipar fejlesztését.

„A jövő elkezdődött, egy új iparág alapköveit tettük le nagyon sok helyen az országban. Olyan eszközök, felszerelések gyártását támogattuk, melyekre természeti, ipari vagy biológiai veszélyhelyzetben az országnak szüksége van. 2020-21-ben összesen 67 milliárd forintot biztosítottunk, összességében pedig 87 milliárd forintnyi beruházás valósult meg az ország különböző helyein.” – mondta a miniszter. Rámutatott, hogy Magyarországon másfél év alatt egy új iparág épült ki, a magyar egészségipar az újonnan létrejött kapacitásokkal együtt várhatóan 500 milliárd forint értéket állít elő, a szektor mintegy 50 ezer embernek ad munkát. Az ETP-ben létrejött új beruházások évi 180 milliárd forintot termelnek, ami csaknem akkora összeg, mint a hazai teljes bányászati szektor kibocsátása.

Gazdaság

 1. Fejér termék 2022 – december 31-ig várja a pályázatokat a Fejér Megyei Önkormányzat

  A „Hagyomány - Érték - Minőség” jegyében ismét meghirdette a Fejér Termék pályázatot a Fejér Megyei Önkormányzat. A megyében előállított minőségi kézműves termékek és élelmiszerek készítői 2021. december 31-ig pályázhatnak az elismerő cím elnyerésére.

  2021.11.29.
 2. Koronavírusos betegek gyógyításához használt termékek gyártásához fejlesztett a Garzon Bútor

  A koronavírusos betegek gyógyításában használható egészségipari termékek, például intenzív ágyak és infúziós állványok előállítása érdekében európai uniós és hazai támogatással bővítette fémüzemi kapacitását Tamásiban a székesfehérvári székhelyű Garzon Bútor Zrt.

  2021.11.25.
 3. Újabb támogatásban részesült a Vasvári Pál Gimnázium

  A Székesfehérvári Vasvári Pál Gimnázium és az Howmet-Köfém Kft. együttműködése eredményeként ebben az évben a vállalat Alapítványa a Science, Technology, Engineering and Math (STEM) program keretében 20 000 dollár (több mint 5.800.000 forint) támogatásban részesítette a természettudományos, műszaki és mérnöki pályák felé orientáló iskolai projektet.

  2021.11.24.
 4. Új beruházó érkezik Székesfehérvárra - speciális kerámiatermékek gyártásába kezd

  Januártól új vállalattal bővül Székesfehérvár gazdasága. A svájci METOXIT AG első nemzetközi telephelyeként az M+S Ceramics a megyeszékhelyen kezdi el olyan speciális kerámiaelemek gyártását, amelyek órák, illetve fogászati implantátumok alkotói. A 2,5 milliárd forintos beruházással első körben 10, majd a folyamatos bővítéssel összesen 80 új munkahelyet teremtenek, jelentette be a hétfőn reggeli sajtótájékoztatón Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter. 

  2021.11.22.
 1. Őszi Feszt az Otti Manufaktúrában - idén is a Gorsium Zeneiskolát támogatták

  Barátok, partnerek, beszállítók voltak ott pénteken este az Otti Manufaktúra őszi fesztjén, melyet mindig hagyományosan novemberben tartanak. Ebben az évben is támogatták a tehetségeket, hiszen hagyomány már, hogy a Gorsium Zeneiskolának ajánlják fel a tombolából befolyt összeget.

  2021.11.20.
 2. Vállalati gerillák és a változás ereje - Dr. Porkoláb Imre tartott izgalmas előadást Fehérváron

  A változás ereje: hogyan fejlődjünk kiszámíthatatlan környezeti viszonyok között? címmel tartott előadást a Megyeházán Dr. Porkoláb Imre, a Mathias Corvinus Collegium Vezetőképző Akadémia igazgatója. A katonai és vállalati stratégia egyik legkiválóbb nemzetközi szakértője az egyéni és szervezeti tanulási folyamataink radikális újragondolását sürgeti annak érdekében, hogy ne maradjunk le a folyamatos technológiai változások és krízisek által generált helyzetekben.

  2021.11.17.
 3. Hárommillió forintos támogatást kapott az Óbudai Egyetem a Howmet Aerospace Alapítványtól

  Az Óbudai Egyetem Alba Regia Műszaki Kara és a Howmet-Köfém Kft. között évek óta szoros az együttműködés a kutatásban és a duális képzésben is. Hétfőn sajtótájékoztató keretein belül adták át azt a hárommillió forintos támogatást, amelyet többek között a robottechnikai központ, a virtuális valóság és a pneumatikai labor fejlesztésére használtak fel.

  2021.11.15.
 4. Adócsökkentés - közel 3 milliárd forint marad a fehérvári KKV szektornál

  A gazdasági kabinet 750 milliárd forintnyi adócsökkentésről döntött, tovább csökkennek a munkát terhelő adók - jelentette be Varga Mihály pénzügyminiszter a közösségi oldalán szombaton. Székesfehérvár polgármestere Cser-Palkovics András szintén Facebook oldalán ír arról, hogy a a gazdaságvédelmi intézkedések elérték a céljukat és 2022-ben a béreket és dolgozói juttatásokat kell növelni.

  2021.11.14.

Adventi programok 2021.

Eseménynaptár

2021. December
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

Fehérvár Magazin

Webkamera


360 Fehérvár