A Gac-oldalban elhunyt székesfehérvári katonákra emlékeztek a Gyergyó Emlékparkban

A Magyar Királyi „Szent István” 3. Honvéd Gyalogezred 1944. szeptember 7-én, Gyergyószentmiklós határában,  egy szovjet előőrs betörése nyomán elesett 159 székesfehérvári katonájára emlékeztek szerdán a Gyergyó Emlékparkban. 
2022.09.07. 17:13 |
A Gac-oldalban elhunyt székesfehérvári katonákra emlékeztek a Gyergyó Emlékparkban
A gyergyói, felszegi emberek a hősöket két tömegsírba temették. 1990-ig nem volt szabad megemlékezni róluk, de mindig voltak bátor felszegi emberek, akik gondoskodtak arról, hogy halottak napján gyertya égjen a hős katonák nyughelyén. Generációról generációra adták át egymásnak a hősök tiszteletét.

Székesfehérvár is minden esztendőben megemlékezik a „Szent István” 3. gyalogezred hős katonáiról a tragédia 70. évfordulóján felavatott Gyergyó Emlékparkban. Az Önkormányzat koszorúját dr. Cser-Palkovics András polgármester, Lehrner Zsolt alpolgármester, valamint Deák Lajosné, dr. Dienesné Fluck Györgyi, Horváth Miklós Csaba és Viza Attila helyezték el. A hősök emléke előtt a nyugállományú katonai civil szervezetek képviselői is fejet hajtva tisztelegtek, koszorút és virágot helyeztek el a Gyergyói emlékkőnél.