15 vadonatúj járművel korszerűsödik a székesfehérvári helyi autóbusz-állomány

Tíz új , nullkilométeres Mercedes-Benz Conecto G típusú csuklós autóbuszt adott át a Volánbusz Székesfehérváron, hamarosan pedig további öt ugyanilyen jármű érkezik a városba. A közlekedési társaság továbbra is elkötelezett az iránt, hogy a járműmodernizáció megvalósításával, az utazási komfort folyamatos növelésével a helyi közlekedésben is egyre magasabb szolgáltatási színvonalat biztosítson utasai számára.
2020.09.23. 16:06 |

Az önkormányzattal kialakított szoros és jó szakmai együttműködés Székesfehérváron is hozzájárul ahhoz, hogy egyre kényelmesebb és környezetkímélőbb legyen az utazás a helyi közlekedésben.

Fehérváron évente összesen mintegy 410 ezer járatot indítanak a helyi közösségi közlekedésben a 44 vonalon, ami évente összesen közel 20 millió utazást jelent.

A Volánbusz 57 helyi járatos járművének átlagéletkora jelenleg 16,3 év. A tizenöt új autóbusznak köszönhetően jelentősen javul a közösségi közlekedés színvonala, hiszen a járművek negyedének cseréjével az átlagéletkor 11 évre csökken. Cser-Palkovics András polgármester az átadáson jelentette be, hogy a pénteki közgyűlésnek javasolja, hogy -élve a Volánbusz ajánlatával - ezeken felül további nyolc vadonatúj buszt "hívjon le" a város a közlekedési társaságtól, így azokkal 4 év alé csökkenne a fehérvári buszok átlagéletkora.

A "fehérvári" megjelenést kapó járművek a hét végétől fokozatosan állnak forgalomba, és elsősorban a 10-es, 11-es, 12-es, 13-as, 14-es, 22-es, 24-es, 36-os és 37-es járatokon szállítják majd az utasokat.

Még tavasszal a Volánbusszal történt együttműködés eredményeként 15 vadonatúj csuklós autóbusz áll szolgálatba a székesfehérvári helyi közösségi közlekedésben. Ebből 10 busz már megérkezett és a hétvégétől már lehet velük találkozni a város útjain.

Érkezik további 5 autóbusz és a pénteki közgyűlésnek javasolni fogom, hogy éljünk a Volánbusz ajánlatával és további nyolc buszt hívjunk le, így összesen 23 vadonatúj autóbusszal gyarapszik a közösségi közlekedés Fehérváron - mondta Cser-Palkovics András Székesfehérvár polgármestere.

Ez mintegy 120 millió forintos éves többlettámogatást jelent a Volánbusz felé, de fontos fejlesztés, hiszen szolgáltatási színvonalat emel, környezetvédelmi szempontból is előrelépés. A buszok alacsony padlósak és mindegyik légkondicionáló berendezéssel szerelt. A 23 új autóbusz azt is jelenti, hogy a fehérvári helyi tömegközlekedésben használatos járműveinek az átlagéletkora négy év alá csökken. 

A szóló buszok arányát is szeretnénk emelni a városban, ami további fontos előrelépést jelent majd várhatóan jövőre. Székesfehérvár polgármestere kiemelte, hogy a Volánbusz szakembereivel dolgoznak azon, hogy azokból a városrészekből, ahonnan jelenleg nincs közvetlen járat a Vasútállomásra és a Kórházhoz ott néhány héten belül hálózatbővítéssel és menetrend módosítással ez megvalósuljon. Bízom abban, hogy az új buszok is hozzájárulnak majd ahhoz, hogy növelni lehessen az utazóközönség számát, amivel szintentartható lehet a folyamatosan növekvő gépjárműszám a város útjain.

Az új generációs, csuklós autóbuszok négyajtós, háromtengelyes, alacsony padlós kivitelűek, akadálymentes kialakításuknak köszönhetően kerekesszékkel és babakocsival is igénybe vehetők. Klímaberendezéssel felszerelt utasterük 37 ülő- és 84 állóhelyet kínál, fedélzetükön utastájékoztató kijelzők, fedélzeti kamerák és utasszámláló berendezés is található. A modern járműveket környezetkímélő, EURO 6D besorolású dízelmotor hajtja.

Vargha Tamás Székesfehérvár országgyűlési képviselője arról beszélt, hogy az elmúlt hetek egyeztetéseinek köszönhetően szeptember végétől hat új járatpár áll vissza a Székesfehérvár-Budapest buszközlekedésben. A fővárosba irányuló vonatközlekedéssel kapcsolatban kiemelte, hogy hétfőtől nem kell gyorsvonati pótjegyet váltani a Székesfehérvárról Budapestre közlekedő vonatokra. Törő Gábor országgyűlési képviselő hangsúlyozta, hogy az új buszok forgalomba állítása növeli majd várhatóan a közösségi közlekedést igénybevevők arányát. 

A távolsági autóbusz-közlekedésben is javul a térség kiszolgálása. A Volánbusz folyamatosan figyeli a nyáron bevezetett ideiglenes járványügyi menetrendek, illetve a vasúti és a közúti személyszállítási közszolgáltatás összehangolásának hatását, nyomon követi az utazási igények változását, és a tapasztalatok alapján módosítja menetrendjeit.

Szeptember 28-tól Budapest és Székesfehérvár között hat új járatpár indul, valamint ismét közvetlen autóbuszjárat köti össze Tamásit Székesfehérvár érintésével a fővárossal.

A visszaálló járatok esetében a Volánbusz úgy határozta meg a menetrendi időpontokat, hogy – az elővárosi kiszolgálási jellegnek megfelelően – minél jobban megfeleljenek a Budapest irányában jelentkező hivatásforgalmi utazási igényeknek, igazodva a nappali műszakos kiszolgáláshoz és az irodai munkavégzéshez. A társaság a Budapest és Székesfehérvár között közlekedő valamennyi járatán elfogadja az érvényes vasúti bérleteket, a Székesfehérvár és Budapest között közlekedő autópályás járatok pedig kiegészítő jegy váltásával vehetők igénybe.

Modern és hatékony tömegközlekedés nélkül nem beszélhetünk versenyképes városokról - mondta Dr. Homolya Róbert, a Volánbusz Zrt. tulajdonosi joggyakorlója, a MÁV Zrt. elnök-vezérigazgatója az eseményen. Elmondta, hogy mintegy felerészben megújul a fehérvári tömegközlekedés buszparkja, mely vonzóbbá teszi a közösségi közlekedést. Arról is beszélt, hogy Fehérvár nagyon jó példa erre a vasút esetében, hiszen az új vonatoknak köszönhetően 5 év alatt csaknem megduplázódott az utasok száma Fehérvár és Budapest között. Kiemelte, hogy az országban először kivezetik a gyorsvonati pótjegyet, hogy még versenyképesebb legyen a vonatközlekedés.

A most Székesfehérvárra érkezett járművekkel együtt év végéig összesen 90 ugyanilyen típusú autóbusz áll forgalomba országszerte. A Volánbusz járműfiatalítási programjának részeként 2018 ősze és 2020 vége között 866 új vagy újszerű jármű növeli az utazási komfortot és ezzel a szolgáltatási színvonalat a helyi és a helyközi autóbusz-közlekedésben.

Városfejlesztés

 1. Megújult az Arany János Iskola homlokzata és teteje - idén belső felújítás kezdődik

  Lezárult az Arany János Óvoda, Általános Iskola, Szakiskola, Készségfejlesztő Iskola és EGYMI felújításának első üteme, elsőként az épület homlokzata és tetőszerkezete újult meg. Idén a belső terek újulnak meg komplett gépészettel és a villamos hálózat felújításával együtt a Szekfű Gyula utcai épületben.

  2021.01.25.
 2. A héten folytatódik a Mártírok útja felújítása

  Január 18-án, hétfőtől folytatódnak a kivitelezési munkálatok a Mártírok útján: a Széchenyi 2020 program keretében megvalósuló projekt, a múlt év szeptemberében elindult Mártírok útja csapadékcsatorna II. szakaszának felújítása a tervek szerint a tavasz folyamán készül el, összesen 456,5 millió forint értékű beruházással.

  2021.01.18.
 3. Január végén kezdődik a Szekfű Gyula utcai orvosi rendelő teljes felújítása

  Kezdődik a Szekfű Gyula utcai orvosi rendelőintézet teljes körű felújítása, akadálymentesítése és új eszközökkel, berendezésekkel történő felszerelése. A felújítást követően hét felnőtt háziorvosi és nyolc fogorvosi alapellátás lesz az épületben, ez utóbbiak egy része a Kégl György utcából költözik majd át. 

  2021.01.15.
 4. Újragondolt közösségi terek - a COVID utáni időszakot tervezik a fehérvári diákok

  Az oltások megkezdésével egyre nagyobb az esély, hogy az év második felében visszatérhessen a közösségi élet a városba. A Közép-dunántúli Regionális Innovációs Ügynökség "Gondoljuk újra közösségi tereinket" címmel indított projektet, arról is kérdezve a Székesfehérváron tanuló középiskolásokat, hogyan tennék vonzóbbá azokat a helyeket a saját generációjuk számára, ahol a legszívesebben találkoznak.

  2021.01.10.
 1. Ismét bővült a parkolók száma a kórház környékén

  Elkészült a kórház körüli parkolóbővítés második üteme. Ennek keretében 52 új parkolóhelyet alakítottak ki az Erzsébet utcai teherporta és a Bem utca között. A kormány támogatásából megvalósuló, két ütemben lezajlott fejlesztésnek köszönhetően harminc százalékkal bővült a Fejér Megyei Szent György Egyetemi Oktató Kórház körül található parkolók száma.

  2020.12.18.
 2. Tavasszal kezdődik a Budapest-Balaton kerékpárút fehérvári bevezető szakaszának építése

  A Budapest - Balaton kerékpárút Kisfalud felől érkezik majd be Székesfehérvárra. Az új kerékpárút pedig nem a jelenlegi oldalon halad majd, hanem a másikon. A 7-es főút alatt egy kerékpáros aluljárón éri el a Nagyszombati - Budai kereszteződést, ezzel együtt a meglévő kerékpárutat.

  2020.12.10.
 3. Új kutyafuttató és grund gyerekeknek az Almássy lakótelepen

  A gyerekeknek is megmaradt a kis grund és egy kutyafuttatót is ki lehetett alakítani az Almássy lakótelep egyik zöld sarkában. Igazi összefogás eredménye az új kutyafuttató, amivel a napokban készültek el a Városgondnokság szakemberei. 

  2020.12.08.
 4. Elkészült a sport- és szabadidőközpont a Palotavárosi tavaknál

  Befejeződött a Palotavárosi tavaknál a sport- és szabadidőközpont kivitelezése. Az 1 milliárd 250 millió forint értékű TOP-os fejlesztés kiszolgálja a városlakók egészséges élettér iránti igényét, valamint biztosítja a kulturált környezetet a szabadidő aktív eltöltéséhez. 

  2020.11.27.

Lakossági tájékoztatás

Fehérvár Magazin

Webkamera

360 Fehérvár