15 vadonatúj járművel korszerűsödik a székesfehérvári helyi autóbusz-állomány

Tíz új , nullkilométeres Mercedes-Benz Conecto G típusú csuklós autóbuszt adott át a Volánbusz Székesfehérváron, hamarosan pedig további öt ugyanilyen jármű érkezik a városba. A közlekedési társaság továbbra is elkötelezett az iránt, hogy a járműmodernizáció megvalósításával, az utazási komfort folyamatos növelésével a helyi közlekedésben is egyre magasabb szolgáltatási színvonalat biztosítson utasai számára.
2020.09.23. 16:06 |

Az önkormányzattal kialakított szoros és jó szakmai együttműködés Székesfehérváron is hozzájárul ahhoz, hogy egyre kényelmesebb és környezetkímélőbb legyen az utazás a helyi közlekedésben.

Fehérváron évente összesen mintegy 410 ezer járatot indítanak a helyi közösségi közlekedésben a 44 vonalon, ami évente összesen közel 20 millió utazást jelent.

A Volánbusz 57 helyi járatos járművének átlagéletkora jelenleg 16,3 év. A tizenöt új autóbusznak köszönhetően jelentősen javul a közösségi közlekedés színvonala, hiszen a járművek negyedének cseréjével az átlagéletkor 11 évre csökken. Cser-Palkovics András polgármester az átadáson jelentette be, hogy a pénteki közgyűlésnek javasolja, hogy -élve a Volánbusz ajánlatával - ezeken felül további nyolc vadonatúj buszt "hívjon le" a város a közlekedési társaságtól, így azokkal 4 év alé csökkenne a fehérvári buszok átlagéletkora.

A "fehérvári" megjelenést kapó járművek a hét végétől fokozatosan állnak forgalomba, és elsősorban a 10-es, 11-es, 12-es, 13-as, 14-es, 22-es, 24-es, 36-os és 37-es járatokon szállítják majd az utasokat.

Még tavasszal a Volánbusszal történt együttműködés eredményeként 15 vadonatúj csuklós autóbusz áll szolgálatba a székesfehérvári helyi közösségi közlekedésben. Ebből 10 busz már megérkezett és a hétvégétől már lehet velük találkozni a város útjain.

Érkezik további 5 autóbusz és a pénteki közgyűlésnek javasolni fogom, hogy éljünk a Volánbusz ajánlatával és további nyolc buszt hívjunk le, így összesen 23 vadonatúj autóbusszal gyarapszik a közösségi közlekedés Fehérváron - mondta Cser-Palkovics András Székesfehérvár polgármestere.

Ez mintegy 120 millió forintos éves többlettámogatást jelent a Volánbusz felé, de fontos fejlesztés, hiszen szolgáltatási színvonalat emel, környezetvédelmi szempontból is előrelépés. A buszok alacsony padlósak és mindegyik légkondicionáló berendezéssel szerelt. A 23 új autóbusz azt is jelenti, hogy a fehérvári helyi tömegközlekedésben használatos járműveinek az átlagéletkora négy év alá csökken. 

A szóló buszok arányát is szeretnénk emelni a városban, ami további fontos előrelépést jelent majd várhatóan jövőre. Székesfehérvár polgármestere kiemelte, hogy a Volánbusz szakembereivel dolgoznak azon, hogy azokból a városrészekből, ahonnan jelenleg nincs közvetlen járat a Vasútállomásra és a Kórházhoz ott néhány héten belül hálózatbővítéssel és menetrend módosítással ez megvalósuljon. Bízom abban, hogy az új buszok is hozzájárulnak majd ahhoz, hogy növelni lehessen az utazóközönség számát, amivel szintentartható lehet a folyamatosan növekvő gépjárműszám a város útjain.

Az új generációs, csuklós autóbuszok négyajtós, háromtengelyes, alacsony padlós kivitelűek, akadálymentes kialakításuknak köszönhetően kerekesszékkel és babakocsival is igénybe vehetők. Klímaberendezéssel felszerelt utasterük 37 ülő- és 84 állóhelyet kínál, fedélzetükön utastájékoztató kijelzők, fedélzeti kamerák és utasszámláló berendezés is található. A modern járműveket környezetkímélő, EURO 6D besorolású dízelmotor hajtja.

Vargha Tamás Székesfehérvár országgyűlési képviselője arról beszélt, hogy az elmúlt hetek egyeztetéseinek köszönhetően szeptember végétől hat új járatpár áll vissza a Székesfehérvár-Budapest buszközlekedésben. A fővárosba irányuló vonatközlekedéssel kapcsolatban kiemelte, hogy hétfőtől nem kell gyorsvonati pótjegyet váltani a Székesfehérvárról Budapestre közlekedő vonatokra. Törő Gábor országgyűlési képviselő hangsúlyozta, hogy az új buszok forgalomba állítása növeli majd várhatóan a közösségi közlekedést igénybevevők arányát. 

A távolsági autóbusz-közlekedésben is javul a térség kiszolgálása. A Volánbusz folyamatosan figyeli a nyáron bevezetett ideiglenes járványügyi menetrendek, illetve a vasúti és a közúti személyszállítási közszolgáltatás összehangolásának hatását, nyomon követi az utazási igények változását, és a tapasztalatok alapján módosítja menetrendjeit.

Szeptember 28-tól Budapest és Székesfehérvár között hat új járatpár indul, valamint ismét közvetlen autóbuszjárat köti össze Tamásit Székesfehérvár érintésével a fővárossal.

A visszaálló járatok esetében a Volánbusz úgy határozta meg a menetrendi időpontokat, hogy – az elővárosi kiszolgálási jellegnek megfelelően – minél jobban megfeleljenek a Budapest irányában jelentkező hivatásforgalmi utazási igényeknek, igazodva a nappali műszakos kiszolgáláshoz és az irodai munkavégzéshez. A társaság a Budapest és Székesfehérvár között közlekedő valamennyi járatán elfogadja az érvényes vasúti bérleteket, a Székesfehérvár és Budapest között közlekedő autópályás járatok pedig kiegészítő jegy váltásával vehetők igénybe.

Modern és hatékony tömegközlekedés nélkül nem beszélhetünk versenyképes városokról - mondta Dr. Homolya Róbert, a Volánbusz Zrt. tulajdonosi joggyakorlója, a MÁV Zrt. elnök-vezérigazgatója az eseményen. Elmondta, hogy mintegy felerészben megújul a fehérvári tömegközlekedés buszparkja, mely vonzóbbá teszi a közösségi közlekedést. Arról is beszélt, hogy Fehérvár nagyon jó példa erre a vasút esetében, hiszen az új vonatoknak köszönhetően 5 év alatt csaknem megduplázódott az utasok száma Fehérvár és Budapest között. Kiemelte, hogy az országban először kivezetik a gyorsvonati pótjegyet, hogy még versenyképesebb legyen a vonatközlekedés.

A most Székesfehérvárra érkezett járművekkel együtt év végéig összesen 90 ugyanilyen típusú autóbusz áll forgalomba országszerte. A Volánbusz járműfiatalítási programjának részeként 2018 ősze és 2020 vége között 866 új vagy újszerű jármű növeli az utazási komfortot és ezzel a szolgáltatási színvonalat a helyi és a helyközi autóbusz-közlekedésben.

Városfejlesztés

 1. Gyönyörű lesz jövő nyárra az új zöld sáv a Várkörúton

  A Városgondnokság kertészei csütörtökön mintegy ezer tő évelő növényt ültettek be a Várkörúton az Országzászló tér és a Bíróság közötti zöld sávba. A Rab János kertészmérnök tervei alapján készült zöld sáv gyönyörű lesz jövő nyárra, ha nem tapossuk ki a virágokat. 

  2020.10.15.
 2. Elkészült a Halesz ligetben az új rekortán futópálya

  Helyszíni tájékoztatón mutatták be csütörtökön, Fehérváron, a Halesz ligetben az Országos Futópálya-építési Program és Székesfehérvár Önkormányzatának összefogása eredményeképpen megvalósult egy kilométeres, különleges vonalvezetésű új rekortán futópályát.

  2020.10.01.
 3. Kavicskert a körforgalmak közepén több száz tő évelő növénnyel

  A fehérvári körforgalmak gondozását a Városgondnokság parkfenntartási csoportja végzi. Idén ősszel a Királykútnál és a Ligetsor végén található körforgalmakban kavicskertet építettek. A különleges, fenntarthatósági szempontból is egyedi ágyásokat, melyekbe mintegy kilencszáz tő évelő növényt ültettek Homoki László a Városgondnokság kertészmérnöke tervezte

  2020.09.30.
 4. Kőtár, kutatóintézet és ideiglenes látogatóközpont lesz a volt Köztársaság mozi épületében

  A pénteki közgyűlésen hozott döntéssel eredményesen zárult le a kőtár, Árpád-ház kutatóintézet és ideiglenes látogatóközpont kialakítására kiírt közbeszerzési eljárás, ezzel megkezdődhet a 3,5 milliárd forintos nagyberuházás - jelentette be hétfői sajtótájékoztatóján Vargha Tamás államtitkár, országgyűlési képviselő és dr. Cser-Palkovics András polgármester.

  2020.09.28.
 1. 15 vadonatúj járművel korszerűsödik a székesfehérvári helyi autóbusz-állomány

  Tíz új , nullkilométeres Mercedes-Benz Conecto G típusú csuklós autóbuszt adott át a Volánbusz Székesfehérváron, hamarosan pedig további öt ugyanilyen jármű érkezik a városba. A közlekedési társaság továbbra is elkötelezett az iránt, hogy a járműmodernizáció megvalósításával, az utazási komfort folyamatos növelésével a helyi közlekedésben is egyre magasabb szolgáltatási színvonalat biztosítson utasai számára.

  2020.09.23.
 2. Tavaszig öt fehérvári óvodaudvar kap új burkolatot és játékokat

  Uniós forrásból kezdődött Székesfehérváron játszóudvar-felújítási program júliusban, ütemezett munkaterv szerint. A közel 186 millió forint értékű beruházásnak köszönhetően márciusig öt intézményben lesz új burkolat és új játékok az udvaron.

  2020.09.22.
 3. Megfelelő ütemben folytatódhat a Bartók Béla tér felújítása

  A műszaki akadályok elhárultak, így megfelelő ütemben folytatódik a Bartók Béla tér felújítása. Mint ismeretes, a tér felújításának második üteme tavasszal indult, és a munkálatok során falmaradványok kerültek elő. A régészeti dokumentációt követően, a földmunkák folytatása előtt új terveket kellett készíteni a megváltozott terhelési igények figyelembevételével, az elkészülő burkolt felület épségének megőrzése érdekében.

  2020.09.21.
 4. Aláírta a város polgármestere a déli összekötő kivitelezési szerződését

  Kedden aláírta Székesfehérvár polgármestere a déli összekötő megépítésére vonatkozó kivitelezési szerződést. Cser-Palkovics András közösségi oldalán osztotta meg a 4.5 milliárdos beruházás indulását. A munkaterületet átadása után pedig kezdődik az építkezés, ami várhatóan két évig tart majd.

  2020.09.15.

Lakossági tájékoztatás

Fehérvár Magazin

Webkamera


360 Fehérvár

Eseménynaptár

2020. Október
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V
28 29 30 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1