Dr. Zacher Gábor is előadást tartott az EgészségDokk addiktológiai konferenciáján

Noha fél évtizede működik már Székesfehérváron az Egészségdokk Addiktológiai Központ és Serdülő Kríziscentrum, bemutatkozó konferenciára várták szerdán a gyermek és ifjúsági addiktológia, valamint a társszakmák képviselőit; gyerekpszichiátereket, pszichológusokat, orvosokat és a szociális ellátás különféle szakterületeinek munkatársait a Hiemer-házban. A konferencián részt vett Fehérvár polgármestere és előadást tartott Dr. Zacher Gábor, toxikológus is.
2019.09.25. 13:55 |

Fél évtizede működik Székesfehérváron az EgészségDokk Addiktológiai Központ és Serdülő Kríziscentrum, amely az egyetlen, az OEP által finanszírozott, országos ellátási területű szervezet.

A szerdai, jubileumi konferencia kettős célt szolgált: a központnak még nem volt hivatalos megnyitója és az eltelt években állt igazán össze az intézmény szakmaközi csapata, valamint, hogy felhívják a figyelmet a gyermek- és ifjúsági addiktológia fontosságára.

Gönczi Gábor, intézményvezető a „betegútról” beszélt, a bejelentkezéstől az előzetes állapotfelmérésen és terápián át a kimenetig. A folyamatot végig nyomon követik, ha szükséges a családot is bevonják a folyamatba. „A gyermekaddiktológia merőben új ellátási terület, jelenleg gyerekpszicháterek, gyerekpszichológusok, szociális munkások, addiktológusok és más szakemberek bevonásával kezelik a problémát .” - emelte ki Gönczi Gábor.

Dr. Rappant György, addiktológus főorvos, - aki az EgészségDokk főállású munkatársa, valamint két órás rendelése a kórházban is van - hangsúlyozta, hogy az eltereléshez kapcsolódó állapotfelmérés és a megelőző felvilágosítás mellett a gyógykezelés is elérhető az intézményben.

„Célunk, hogy az EgészségDokkba betérő minden embert, aki az élet tengerén hajótörést, kisebb vagy nagyobb kárt szenvedett, hozzásegíthessünk minden segítséghez, amellyel élete hajóját ismét teljes értékűként tudja vízre bocsátani. Van, akinél komplett felújítást kell végezni, van, akinél kisebb ácsmunkák elegendőek.” - hangsúlyozta Balcsik Tamás Zsolt, az EgészségDokk szakmai igazgatója, aki arról is beszélt, hogy az új típusú pszichoaktív szerek 2010 körüli felbukkanása és rohamos elterjedése komoly kihívások elé állította, és folyamatos éberségre készteti nem csak a jogalkotókat, de az ellátórendszert is.

Már rég nem lehet csupán büntetőjogi szempontból tekinteni a drogkérdésre.

Balcsik Tamás Zsolt hozzátette: a súlyos leépülés az alkoholistáknál akár 30 év is lehet, ugyanez a klasszikus kábítószerfogyasztóknál 6-7 év, az új típusú pszichoaktív szereknél pedig 6-7 hónap. Sok olyan eset van, amikor a tinédzserévek közepére már kóros állapot lép fel. A felelősség közös ügyünk, melyet teljes erőbedobással kell vállalnunk.

A konferencián Görgey Géza, református lelkipásztor megemlékezett a 110 éve született Sztehlo Gábor, evangélikus lelkészről, aki a vészkorszakban mintegy kétezer, zsidó származása miatt üldözött embert – köztük ezerhatszáz gyermeket – mentett meg.

„Egy várost az tesz erőssé, ahogy a leginkább mások segítségére szorulókkal bánik és számukra biztonságot ad. Ehhez szükség van szakmák együttműködésére, az ellátórendszerre és az abban működő, különböző intézményeket képviselő szakemberek összefogására. A mai konferencia erre ad egy nagyon jó alkalmat.” – hangsúlyozta köszöntőjében Dr. Cser-Palkovics András.

„Ha úgy állunk hozzá, hogy a mai fiatalokat a függőség nem érinti, nem találkoznak droggal, dohánnyal, alkohollal és az okostelefonos szenvedélyekkel, akkor egy nagyon-nagyon nehéz, tévúton járó pályát választunk.” - tette hozzá.

Székesfehérvár az a város, ahol van kihez fordulni baj esetén. - összegzett Fehérvár polgármestere.

A konferencián „Drakula a telefonban - digitális vérszívás - gyermekeink függőségei: okostelefon, online jelenlét, cyberbullying, evészavarok, önsértés” címmel előadást tartott Dr. Zacher Gábor, toxikológus is.

„Mára már kijelenthetjük, hogy a közösségi média ugyanolyan - sőt, talán veszélyesebb - függőséget okoz, mint a kábítószer.” - adta meg előadása alaphangját Zacher Gábor.

„Noha ebbe nem lehet belehalni - bár időnként olvasni, hogy a távol-keleti fiatalember négy napon át ült és játszott a számítógépe mellett, majd holtan fordult le a székéről, vagy, hogy egy lehajtott fejű „smartphone-zombit” elütött az autó - az online világ veszélyes tud lenni.

Pedig meg lehetne tanulni kulturáltan kezelni a digitalizációt.

Viszont, mi, felnőttek nem ebben szocializálódtunk. Az e-generáció, azaz az 1997-ben és utána születettek két-három éves korukban már bőven nyomkodták a készülékeket. Számukra az teljesen normális, hogy reggel, ébredés után először a telefonját nézik meg.” - mondta előadásában Dr. Zacher Gábor.

Nem magáról a technikai eszközről van szó, mert az hihetetlenül jó. Egy ilyen vacak többet tud, mint az Apollo űrhajó fedélzeti számítógépe, amellyel leszálltak a Holdra. De vajon az a világ, amit a technikai eszköz megnyitott számunkra, mennyi időt vesz el az életünkből?

Egyre kevesebbet alszanak a fiatalok. A tinédzserekre leginkább hatással lévő tíz sztár közül az első nyolc YouTube-sztár. Ettől kezdve az online világ az, amivel bárkit bárhogyan meg lehet fogni.” - zárta gondolatait Zacher Gábor, toxikológus.

A konferencia további témái között szerepelt többek között a gyerekek védelme.

A gyermekaddiktológia jövőjéről és irányáról Müller Éva, az Emberi Erőforrások Minisztériuma Népegészségügyi Főosztályának vezető kormányfőtanácsosa tartott előadást. Az eseményen részt vett Östör Annamária, Székesfehérvár Önkormányzatának egészségügyi és sporttanácsnoka, valamint Molnár Tamás, civilügyi tanácsnok is.

Aranybulla emlékév 2022.

Kiállítás

Facebook

Eseménynaptár

2022. Május
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V
25 26 27 28 29 30 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5

Fehérvár Magazin

Webkamera


360 Fehérvár