WellOsyst – konferenciát rendeztek az időskori jól-létért

A Székesfehérvári Idősödésügyi Tanácsadó Testület kedden délután az Alba Bástya Család- és Gyermekjóléti Központ konferenciatermében tartott megbeszélést, ahol többek között bemutatták a WellOsyst modell jövőbeli terveit, valamint beszámoltak az eddigi kutatások eredményeiről is.
2024.04.02. 16:06 |
WellOsyst – konferenciát rendeztek az időskori jól-létért

Az Alba Bástya Család- és Gyermekjóléti Központban rendezett konferenciát a Székesfehérvári Idősödésügyi Tanácsadó Testület.

A WellOsyst modell bevezetését hosszas előkészítés előzte meg, célja pedig az, hogy az öregedés ne a frusztrációt és a szorongást, sokkal inkább a jól-létet hozza el a székesfehérvári nyugdíjasok számára. A program elsősorban két korosztályt, az 55 és 75 év közöttieket, valamint a 75+ korosztályt célozza meg. Farnady Judit, a Civil Centrum Közhasznú Alapítvány projektvezetője elmondta: a WellOsystet azért dolgozták ki, hogy az idősügyi jól-lét érdekében összekössék a fejlődni képes intézményeket, civil szervezeteket, vállalkozásokat, alapítványokat és az Önkormányzatot.

Néhány éve már dolgozunk azon, hogy egy idősügyi rendszert építsünk Székesfehérváron – kezdte összefoglalóját Farnady Judit projektvezető, aki beszámolt a 2023-ban végzett felmérésekről is, melyekben a székesfehérvári időseket kérdezték az őket érintő témákról. Mint elmondta, erre a felmérésre alapozva tudnak építkezni, többek között kompetenciafejlesztő programot is indítottak, mellyel elsősorban a digitális világban segítettek eligazodni a résztvevőknek.

A projektvezető beszámolója szerint szoros kapcsolatot ápolnak a város nyugdíjas klubjaival is, amelyek aktív résztvevői a WellOsystnek.

Célként fogalmazta meg, hogy a program résztvevői tudatosan készüljenek az idősödésre és jól éljék meg az időskort, valamint valódi közösségekben vegyenek részt, bontakoztassák ki egyéni ambícióikat.

Véber László tanácsadó előadásában Odüsszeusz és Akhilleusz példáján keresztül mutatta be az időskori kvalitások fontosságát, mint a bölcsesség, a kifinomultabb kommunikációs készségek, valamint a tapasztalat. Elmondta, hogy manapság egyre komolyabb kérdéseket vet fel az idősödés, a Testület pedig éppen ezért döntött úgy, hogy két korosztályt is bevon a programba. Véber László szerint nagyon fontos, hogy az időskorban az emberek Odüsszeuszhoz hasonlóan megérkezzenek, tapasztalataikkal és kifinomult meglátásaikkal pedig élvezni tudják az életet.

A konferencián Székesfehérvár Megyei Jogú Város Önkormányzatának képviseletében részt vett Mészáros Attila alpolgármester, valamint Dr. Kovács Zsoltné önkormányzati képviselő is.