Vonatváró és parkoló épül a Szárazrét megállóhely mellett

December óta a Fehérvár-Komárom vonalon járó vonatok Szárazrét megállóhelyen is megállnak. A városrészben élők, akik ezt a közlekedési eszközt választják, hat perc alatt érnek be a székesfehérvári vasútállomásra. Az elővárosi közlekedés lehetőségét erősíti, hogy hamarosan elkészül egy fedett vonatváró a peronon és a megálló mellett egy 18 férőhelyes parkoló. A további tervek között szerepel kerékpártárolók kialakítása is.
2023.01.12. 15:23 |
Vonatváró és parkoló épül a Szárazrét megállóhely mellett

Hat perc a menetideje a Székesfehérvárról Komáromba tartó vonatnak, amíg a vasútállomásról megérkezik Szárazrétre.

Ilyen gyorsan semmilyen közlekedési eszközzel nem jut át a városon az ember – mondja a vonatról a városrészben leszálló két utas, azaz dr. Cser-Palkovics András polgármester és Szigli István, Feketehegy- Szárazrét önkormányzati képviselője, akik a megállóhelyen tartott csütörtöki sajtótájékoztatóra a 12.26 órakor induló járattal érkeztek.

Mint ismert, tavaly szeptember óta – 12 év szünet után – újra járnak a személyvonatok Székesfehérvár – Komárom regionális vonalon.

Az újraindulást követően a város tárgyalásokat folytatott Vitézy Dávid közlekedésért felelős államtitkárral, hogy mihamarabb lehetőség nyíljon arra, hogy a vonat megálljon Szárazrét megállóhelyen, ezzel a lépéssel is erősítve az elővárosi közlekedést Székesfehérváron. Erre december óta van is lehetőség – ismertette az előzményeket Székesfehérvár polgármestere. Dr. Cser-Palkovics András elmondta: „A következő lépés, amit szeretnénk elérni, hogy a fehérvári helyi buszbérlettel is lehessen használni a vonatot a Szárazrét – Fehérvár vasútállomás szakaszon.” Jelenleg reggel hat és este hét óra között járnak a vonatok, de a város abban állapodott meg a MÁV-val, hogy az első hetek-hónapok tapasztalatait összegezve, ha úgy látják, hogy van rá igény, akkor lesz lehetőség a menetrend finomhangolására.

Az első hónap tapasztalata az, hogy a két szerelvénnyel közlekedő járat 60-70 százalékos kihasználtsággal megy a reggeli órákban.

Az infrastruktúra fejlesztése is megkezdődött a MÁV-val közösen. A peron felújításának első fázisa elkészült, a Városgondnokság jelenleg is dolgozik egy 18 férőhelyes parkoló kialakításán, és készül a buszmegállók mintájára egy kisebb váró is városi forrásból, tájékoztatott a polgármester.

Szigli István önkormányzati képviselő fontos eredménynek nevezte, hogy a Fehérvár - Komárom vasútvonal újraindulását követően nem sokkal ismét megáll a vonat Szárazréten. Mint mondta, a cél, hogy a reggeli érkezési és indulási időhöz finomhangolják az autóbuszok menetrendjét, mind a diákok, mind a munkába járók érdekében. Az elővárosi vasútnak nagyon fontos része ez a fejlesztés, amely példaértékű. A feketehegy-szárazrétiek számára egy újabb alternatíva a közösségi közlekedésre.

Városfejlesztés

 1. Megújul a Tóparti

  Megkezdődött a Tóparti Gimnázium és Művészeti Szakgimnázium épületének teljes körű felújítása. A január 20-i munkaterület-átadást követően a tornaterem épületében indultak el a munkálatok. A mintegy 3,1 milliárd forint értékű fejlesztés során, amely a város több oktatási intézményét érintő „Székesfehérvári komplex oktatási célú fejlesztés” elnevezésű projekt keretében valósulhat meg, kívül-belül megújul az épület. A beruházással tervezetten 2024 tavaszára végeznek.

  2023.01.31.
 2. Megújul a Szent István Művház

  Javában zajlik a Szent István Hitoktatási Művelődési Ház felújítása. Székesfehérvár egyik legnagyobb közművelődési intézményének homlokzata és udvara is megszépül a falak, a díszítőelemek, a nyílászárók rekonstrukciójával és a belső díszkivilágítás bővítésével. Utoljára még a Megyei Művközpont épületeként a nyolcvanas években újították fel az épületet.

  2023.01.27.
 3. Épülhet a szárazréti bölcsőde

  Jogerőssé vál a szárazréti bölcsőde építési engedélye, a létesítmény a Bodrogi utca 4. szám alatt épül. Az intézmény kétszer 14 fő gyermeket tud fogadni és minden törvényi előírásnak megfelel - számolt be közösségi oldalán Szigli István, a városrész önkormányzati képviselője.

  2023.01.25.
 4. Épül a kőtár és kutatóközpont

  Nemsokára kőtár és kutatóközpont várja majd az érdeklődőket a volt Köztársaság mozi épületében. A beruházás nemcsak azért fontos, mert az egykori királyi bazilika kövei méltó elhelyezést kapnak, de egyúttal egy építészettörténeti emléket is megmentenek vele. A munkálatokról videóban számolt be közösségi oldalán Vargha Tamás, Székesfehérvár országgyűlési képviselője.

  2023.01.24.