Környezetbarát víztechnológiai fejlesztés valósult meg a Széphő Zrt.-nél

Újabb állomásához érkezett a Király sori telephely kapacitásának kitelepítése: a hőtermelő egységek létesítése után most a vízkezelés, vízgépészet „költözött át” a Bakony utcai telephelyen külön erre a célra létesített új épületbe. A nettó 863 millió forintos beruházás teljes egészében a SZÉPHŐ Zrt. finanszírozásában valósult meg és egy, még a 70-es évek végén létesített technológiát vált ki.
2020.11.05. 11:26 |

A távhőszolgáltatásban újnak számító, úgynevezett "membránkontaktoros" eljárásnak köszönhetően, a régi gáztalanításnál kedvezőbb, energiatakarékosabb és környezetkímélőbb vízkezelés épült meg a Bakony utcában.

A technológiai eljárás során a nyersvízből több lépcsőben történő kezelés alatt lesz a távhőrendszerbe juttatható, megfelelően tisztított, lágyított, sótalanított és gáztalanított kezeltvíz. A berendezésnek a tervek szerint éves szinten kb. 12 000 m3 pótvizet kell majd biztosítania a távhőrendszer számára, mely - összehasonlításképpen - a városi uszoda versenymedencéjének kb. a hatszorosa. 

A beruházás kapcsán dr. Cser-Palkovics András polgármester kiemelte, hogy a Széphő Zrt saját erőből valósította meg az idei, gazdasági szempontból is nehéz évben a jelentős beruházást, ami alapvető közszolgáltatás fejlesztését jelenti és a minőség javítása mellett a biztonságot is szavatolja.

Szólt arról is, hogy a Széphő Zrt. szisztematikusan valósítja meg a kitűzött célokat lépésről-lépésre és példaértékűnek nevezte azt a fejlődést, ami megvalósult a cégnél. A polgármester hozzátette, bízik abban, hogy a támogatási struktúra is úgy tud működni a jövőben, hogy szavatolja a jó és biztonságos működést, garantálja a szolgáltatás minőségét, a munkavállalók megbecsülését, illetve a további fejlesztések megvalósulását. 

Szauter Ákos, a Széphő zrt. vezérigazgatója a mostani fejlesztésről szólva elmondta, hogy a beruházás a távhőszolgáltatás rendkívül fontos elemével, a távhő rendszerbe betáplált vízzel kapcsolatos.

A víz szállítja a hőtermelő telephelyről a hőt a fogyasztóhoz, így kezelni kell: a keménységet okozó különböző sókat és a korróziót okozó gázokat is kivonják belőle, hogy olyan vizet kapjanak, ami már alkalmas arra, hogy betáplálják a távhő rendszerbe. A beruházás Szauter Ákos szerint újabb mérföldkő abban a tekintetben is, hogy ki tudják majd telepíteni a Királysori kapacitást, ehhez azonban további lépésekre is szükség van. Elmondta, hogy a most megvalósult környezetbarát, biztonságos, modern technológiai fejlesztésnek köszönhetően a Királysoron megszűnik a gőztermelés, ezzel a szén-dioxid kibocsátás is csökken.

A technológia sor alapesetben 7,5 m3/h kezelt víz előállítására képes, mely az egyes berendezések párhuzamos üzemeltetésével 15 m3/h mennyiségig növelhető. A távhőrendszerbe a nyomástartó szivattyúk nyomják be a szükséges mennyiségű, kezelt pótvízet, mellyel egyben biztosítják az állandó nyomásértéket is. A telepített vízkezelő és nyomástartó berendezések automata üzemben működnek, felügyeletüket táveléréssel a fűtőerőmű épületében szolgálatot ellátó személyzet biztosítja.

A fejlesztés eredményeként éves szinten kb. 1500 GJ energia és 80 tonna szén-dioxid kibocsátás takarítható meg.

Az új technológiának otthont adó, 350 m2 alapterületű épület további szűrő- és vízlágyító berendezések későbbi elhelyezéséhez is biztosít szabad területet. Az épület déli homlokzatánál megépített tartályalapra, a meglévő 150 m3-es kezeltvíztartály előtt, a jövőben 4 db, egyenként 100 m3 nagyságú a rendszer gazdaságosabb üzemét biztosító hőtároló tartály telepítésére lesz lehetőség.

Városfejlesztés

 1. Január végén kezdődik a Szekfű Gyula utcai orvosi rendelő teljes felújítása

  Kezdődik a Szekfű Gyula utcai orvosi rendelőintézet teljes körű felújítása, akadálymentesítése és új eszközökkel, berendezésekkel történő felszerelése. A felújítást követően hét felnőtt háziorvosi és nyolc fogorvosi alapellátás lesz az épületben, ez utóbbiak egy része a Kégl György utcából költözik majd át. 

  2021.01.15.
 2. Jövő hétfőtől folytatódik a Mártírok útja felújítása

  Január 18-án, hétfőtől folytatódnak a kivitelezési munkálatok a Mártírok útján: a Széchenyi 2020 program keretében megvalósuló projekt, a múlt év szeptemberében elindult Mártírok útja csapadékcsatorna II. szakaszának felújítása a tervek szerint a tavasz folyamán készül el, összesen 456,5 millió forint értékű beruházással.

  2021.01.14.
 3. Újragondolt közösségi terek - a COVID utáni időszakot tervezik a fehérvári diákok

  Az oltások megkezdésével egyre nagyobb az esély, hogy az év második felében visszatérhessen a közösségi élet a városba. A Közép-dunántúli Regionális Innovációs Ügynökség "Gondoljuk újra közösségi tereinket" címmel indított projektet, arról is kérdezve a Székesfehérváron tanuló középiskolásokat, hogyan tennék vonzóbbá azokat a helyeket a saját generációjuk számára, ahol a legszívesebben találkoznak.

  2021.01.10.
 4. Megemelte a Kormány a Kodály iskola felújítására szánt összeget

  A Kormány megemelte a Kodály Zoltán Általános Iskola, Gimnázium és Alapfokú Művészeti Iskola felújítására szánt összeget 891 millió forintra, így teljes egészében megvalósulhat a székesfehérvári iskola felújítása - számolt be Facebook oldalán Vargha Tamás, Székesfehérvár országgyűlési képviselője.

  2020.12.19.
 1. Tavasszal kezdődik a Budapest-Balaton kerékpárút fehérvári bevezető szakaszának építése

  A Budapest - Balaton kerékpárút Kisfalud felől érkezik majd be Székesfehérvárra. Az új kerékpárút pedig nem a jelenlegi oldalon halad majd, hanem a másikon. A 7-es főút alatt egy kerékpáros aluljárón éri el a Nagyszombati - Budai kereszteződést, ezzel együtt a meglévő kerékpárutat.

  2020.12.10.
 2. Új kutyafuttató és grund gyerekeknek az Almássy lakótelepen

  A gyerekeknek is megmaradt a kis grund és egy kutyafuttatót is ki lehetett alakítani az Almássy lakótelep egyik zöld sarkában. Igazi összefogás eredménye az új kutyafuttató, amivel a napokban készültek el a Városgondnokság szakemberei. 

  2020.12.08.
 3. Elkészült a sport- és szabadidőközpont a Palotavárosi tavaknál

  Befejeződött a Palotavárosi tavaknál a sport- és szabadidőközpont kivitelezése. Az 1 milliárd 250 millió forint értékű TOP-os fejlesztés kiszolgálja a városlakók egészséges élettér iránti igényét, valamint biztosítja a kulturált környezetet a szabadidő aktív eltöltéséhez. 

  2020.11.27.
 4. Új erdősávok a városban - 27.500 csemetét ültetnek a napokban

  Több mint 9 hektár új erdőt telepít Székesfehérváron az elkövetkezendő héten a Városgondnokság és a VADEX. Így a most ültetendő, többnyire tölgy és szil összetételű területekkel összesen 12 hektár új erdővel gazdagodik Székesfehérvár közössége. 

  2020.11.26.

Lakossági tájékoztatás

Fehérvár Magazin

Webkamera

360 Fehérvár