Virágos Székesfehérvár 2024 – a héten még lehet pályázni esővízgyűjtőre és komposztládára is

Már tizennégy éve támogatja Székesfehérvár Önkormányzata és Székesfehérvár Városgondnoksága a fehérváriak virágosítási törekvéseit a növényültetési pályázattal. A 2024. tavaszán kiosztandó növényekre 2023. szeptember 11-én, hétfőn reggel a regisztrációs időszakkal indul el a pályázat. A pályázat honlapját ITT találja!
2023.09.18. 06:56 |
Virágos Székesfehérvár 2024 – a héten még lehet pályázni esővízgyűjtőre és komposztládára is

2023. szeptember 11-24. között, virágokra, komposztálóra és esővízgyűjtőre pályázhatnak a fehérváriak.

Az idei évben is a megszokott négy kategóriában lehet pályázni: három kategóriában virágcsomagokra, a Családi Ház kategórián belül pedig komposztálóra vagy esővízgyűjtő tartályra. Egy ingatlanra vonatkozóan csak egy pályázatot érkezhet, így a pályázónak döntenie kell, hogy virágot, komposztládát vagy esővízgyűjtőt szeretne.

A hétfőn induló Virágos Székesfehérvár pályázatról Cser-Palkovics András polgármester és Bozai István városgondnok a Selyem utca 1-es társasház előtti kiskertnél Dánielné Takács Zsuzsannával közösen tartott tájékoztatót. 

Mintegy négymillió négyzetméternyi zöldterületet tart karban a Városgondnokság. A pályázattal az a célunk, hogy a családi házak, társasházak és intézmények környékén virágosabb legyen a város – hangsúlyozta Cser-Palkovics András polgármester. Ez egy kiváló lehetőség a város virágosabbá tételére, hiszen a szakmai tartalmat és a növényeket a Városgondnokság biztosítja a lakóktól pedig azt kérjük, hogy ültessék el a növényeket és gondozzák ezeket a saját környezetükben. „Szerencsére minden évben egyre többen jelentkeznek és a mostani pályázat egy kicsit kibővített is lesz, hiszen a növényeken kívül komposztládát és vízgyűjtő edényt is lehet kérni. Mintegy két hét áll majd a fehérváriak rendelkezésére, hogy jelentkezzenek és megígérhetem, hogy nem lesz felső határ, annyi növényt, komposztládát és esővízgyűjtőt rendelünk, amennyire igény lesz” – mondta Székesfehérvár polgármestere.

Hétfőn reggel nyílik meg a pályázati felület és gyakorlatilag ugyanaz lesz a jelentkezés menete, mint korábban – hívta fel a figyelmet Bozai István városgondnok. „A Városgondnokság honlapján kell egy egyszerű űrlapot kitölteni, és ami nagyon fontos, hogy egy fotót is fel kell tölteni arról a területről, ahova elképzeli a virágok kiültetését a pályázó. Ugyanerről a helyszínről várunk majd egy fotót akkor is, amikor a növények már virágba borultak. Közterületre, vagy közterületről jól látható területre lehet elültetni a növényeket. Többféle növénycsomagra lehet majd pályázni, egyrészt hétféle egynyári virágra, másrészt a balkonokra való vagy futómuskátlikra.”

Kategóriák

Ablak/erkély kategória csomag: 12 db muskátli (álló vagy futó, nem keverhető)

Családi ház kategória:
„A” csomag: 12 db muskátli (álló vagy futó, nem keverhető)
„B” csomag: 25 db egynyári növény tetszőlegesen összeválogatva, a rendelkezésre álló készletből
„C” csomag: 1 db Komposztáló
„D” csomag: 1 db Esővízgyűjtő tartály

Társasház kategória csomag: 50 db egynyári növény tetszőlegesen összeválogatva, a rendelkezésre álló készletből

Intézmény kategória csomag: 50 db egynyári növény tetszőlegesen összeválogatva, a rendelkezésre álló készletből

Amennyiben csak muskátlit szeretne kérni a pályázó, lakhelyének jellegétől függetlenül választhatja az Ablak/erkély kategória csomagot.

Pályázni - lakcímkártyával igazolható - lakcímmel lehet, egy ingatlanra egy darab pályázat nyújtható be. A pályázatra kizárólag székesfehérvári lakosok jelentkezhetnek. A Városgondnokság felhívjuk a leendő pályázók figyelmét, hogy amennyiben a 2023-as pályázatban elnyert virágokat átvették, de nem töltöttek fel „utána” fényképet az elültetett virágokról, szíveskedjenek azt a 2024-es pályázat beadása előtt pótolni. Ellenkező esetben sajnos a 2024. évi pályázatból ki kell zárnunk az adott ingatlanra vonatkozó pályázatot.

A pályázat célja Székesfehérvár közterületeinek szépítése, így a csatolt fényképen is látható kell, hogy legyen a beültetésre szánt közterület vagy a közterületről jól látható helyszín, balkonláda. A komposztáló és az esővízgyűjtő esetében is kérik, hogy készítsenek képeket arról a helyről, ahova azt szeretnék elhelyezni.

Az elnyert csomagok lakossági átvételéhez időpontfoglalás szükséges. Az időpontfoglalásról 2024. tavaszán minden nyertes pályázó értesítést kap a megadott e-mail címére. A virágcsomagok, komposztálók és esővízgyűjtő tartályok átvétele, kiosztása 2024. április - május hónapban, kategóriánként/csomagonként meghatározott időpontban történik majd.

Amennyiben bárkinek kérdése merül fel a pályázat során, a Városgondnokság kéri, hogy a viragok@varosgondnoksag.hu e-mail címen érdeklődjön!

Fehérvári színes

 1. Borsófesztivál Feketehegyen

  Rengeteg játék és borsó minden mennyiségben: gyereknapba oltott borsófesztivál részesei lehettek azok, akik a szombat délelőttöt Közösségi Központ – Feketehegy-Szárazréti Kultúrudvarban töltötték. A főzőversenyt idén is a Hódok csapata nyerte: zöldséges marharaguból, zöldborsóval töltött canneliből és zöldborsókrémből álló menüjükre maximális pontszámot kaptak a zsűritől.

  2024.06.15.
 2. Amerikai álom

  Egy igaz történet a szoftver-szállítási igazgató, a helyi járatos autóbusz-vezető és a gipszkarton szerelő megvalósult álmáról. Egy álom, amelyet terveztek, amelyért futni kellett egészen Amerikáig. Az ÖKK Podcast legfrissebb epizódjának vendégei, a székesfehérvári Heim Attila, Dombóvári Csaba és Kotsis Tibor május elején teljesítették az Orange County Maratont Kaliforniában.

  2024.06.15.
 3. Ingyenes egészségnap Feketehegy-Szárazréten

  Egészségnapot rendeznek június 22-én, szombaton 9.00 és 13.00 óra között Feketehegy-Szárazréten. A vizsgálatokra előzetesen június 17-én, hétfőn kell bejelentkezni.

  2024.06.14.
 4. Bevezetés a japán kalligráfiába

  Két hétvégén, négy alkalommal csatlakozhatnak a japán kalligráfia iránt érdeklődők ahhoz a foglalkozáshoz, amelyet Adrián Lóránt tart a Vörösmarty Mihály Könyvtár Széna téri Tagkönyvtárában. Június 15-én és június 22-én, szombaton 9 és 10.45 órától tanulhatják meg az ecsetfogás technikáját és készíthetnek el egy kandzsit a résztvevők. A program ingyenes, de regisztrációhoz kötött.

  2024.06.13.