Virágba öltözött terek Hetedhét játékfesztivál és lovas kalandok lesznek pünkösd hétvégéjén

Pünkösd hétvégéjén péntektől virágba öltözik a Városház tér, május utolsó vasárnapján pedig újra a gyerekeké lesz a fehérvári belváros. A Pünkösdi Virágálom május 26-án, pénteken galambröptetéssel, virágkötészeti bemutatóval és árveréssel várja az érdeklődőket.
2023.05.26. 06:48 |
Virágba öltözött terek Hetedhét játékfesztivál és lovas kalandok lesznek pünkösd hétvégéjén

Május 28-án 10 órától a Hetedhét Játékfesztivál lovas kalandjai ígérnek izgalmas és tartalmas kikapcsolódást gyermeknek és felnőttnek egyaránt – hangzott el a programokat ajánló keddi sajtótájékoztatón.

A gurulós lovacska szomorú: kicsi is, magányosnak is érzi magát, elhatározza hát, hogy világgá megy. Szerencsére Lulu baba nem hagyja, hogy egyedül induljon el, társa lesz a kalandokban – az idei Hetedhét Játékfesztiválon a Szent István Király Múzeum Hetedhét Játékmúzeumának két kedves játékát kísérhetik végig a Hétpróba során a gyerekek – ismertette a kerettörténetet a keddi sajtótájékoztatón Nagy Veronika, a Játékmúzeum szakmai vezetője. A feladatok között találnak éneklős és számolós kihívást is, a gyerekszobában rendet kell tenni, a patikából gyógyszert kell beszerezni, a postakocsi állomáson a csomagok válogatása lesz a próba, de a vesszőparipa hátára is felpattanhatnak majd a vállalkozó kedvű hétpróbások. Szólt a rendezvény két állandó programjáról: a Hozd el kedvenc játékodat! a múzeum virtuális játékgyűjteményét gazdagítja. A szervezők idén a kedvenc játéklovakat várják erre a programelemre, hiszen annyiféle játékló létezik már, izgalmas lenne ezek fotóival bővíteni a múzeum virtuális játékgyűjteményét.

A kedvenc játékot lefényképezik és a hozzá kapcsolódó történetet lejegyzik a múzeum munkatársai.

A Hétbolha játékcserebere keretében gyűjtött játékokat ebben az évben is az Igazgyöngy Alapítványnak ajánlják fel a szervezők: a Játékfesztivál idején is megtekinthető lesz a Márványudvarban az alapítvány által fenntartott művészeti iskola diákjainak rajzaiból rendezett kiállítás 14.00 és 18.00 óra között.

A Hetedhét Játékfesztivál idén csak egy napig tart, de május 28-án, vasárnap délelőtt 10 órától egészen este nyolcig rengeteg játék és színvonalas színpadi műsor várja a családokat.

A Hetedhét Játékfesztivál napján a múzeum fala „köddé válik”, és a babák, falovacskák megelevenednek a Belvárosban.

Minden a játékról szól majd ezen a napon – mondta a sajtótájékoztatón Lehrner Zsolt alpolgármester. Hozzátette, május 28-án délelőtt 10 órától este nyolcig várják a családokat sok-sok játékkal, zenés-mesés színpadi programokkal.

Dr. Belénessy Károly, a Szent István Király Múzeum szakmai igazgatója kiemelte, a játék egyetemes dolog. Gyermekként játszva ismerjük meg a világot, míg felnőttként a játék élményt ad, kikapcsol, közösséget teremt.

A Hetedhét Játékfesztiválon a gyermekek és felnőttek együtt játszhatnak, így közös élményeket szerezve tapasztalják meg a játék örömét.

Igaz Krisztina, a Székesfehérvári Közösségi és Kulturális Központ szakmai vezetője a programokról szólva elmondta, május 28-án 10 órakor a megnyitóra gólyalábasok csalogatják a vendégeket, akik mókáznak is egy jót a Városház téren. A színpadi programok sorában elsőként Fekete Dávid hozza el Vitéz Lászlót a Városház térre, délután a Csurgó zenekarral folytatódik a program, majd a Rutkai Bori Banda és a Kolompos együttes gyerekkoncertje kínál színvonalas szórakozást a kicsi és nagyobbacska látogatóknak.

Az utcai játékok között ott lesz a nagy kedvenc Felhővadászat, Paprika Jancsi csúzlizdája, a Zuggó Ládavasút, a Tintaló cirkusz, a Piros lábasos nosztalgiajátékok, a Fanyűvő játékparkban fúrnak-faraghatnak a gyerekek, a Molyoldában a régmúlt játékaival játszhatnak, a Vitéz László bábjáték-automata pedig mindenki kívánságát teljesíti – érdemes lesz többször is végigjárni a belvárost, hogy mindent felfedezzenek a vendégek. 

A Hetedhét Játékfesztivál részletes programja a www.fehervariprogram.hu oldalon olvasható.

A Hetedhét Játékfesztivál idején a látogatók megcsodálhatják a város virágkötőmestereinek kompozícióit is, hiszen ezen a hétvégén lesz a belvárosban a hagyományos Pünkösdi Virágálom esemény is. Május 26-án, pénteken 17 órakor az esemény nyitányaként idén is lesz galambröptetés a Városház téren, majd a Pünkösdi Virágálomra készült virágkompozíciókról Pánczél Péter ifjúsági Európa-bajnok, mester virágkötő, valamint Szabó János szakújságíró, a Virágkötők és Virágkereskedő Vállalkozók Magyarországi Szakmai Egyesületének képviselője beszél a közönségnek. Kettejük vezetésével zajlik a virágkötés és árverés, amelynek bevételét a Fejér Vármegyei Szent György Egyetemi Oktató Kórház Újszülött-, Csecsemő- és Gyermekosztályának javára ajánlják fel.