Versenyképesség és innováció Magyarországon - szimpózium a Corvinuson

Versenyképesség és innováció Magyarországon címmel szervezett konferenciát csütörtökön a Corvinus Alba Karrier Klub. A Budapesti Corvinus Egyetem Székesfehérvári Campusán Palotai Dániel, az MNB ügyvezetője tartott előadást, majd Rab Árpád, a Budapesti Corvinus Egyetem docense az okosvárosfejlesztési trendekről, nehézségekről szólt. 
2019.03.07. 15:54 |

Nyitó előadásában Palotai Dániel, az MNB ügyvezetője és főközgazdásza a Magyar Nemzeti Bank 330 pontból álló versenyképességi programjáról beszélt, közelebb hozva a témát a hallgatókhoz.

Előadásában olyan kérdésekre kereste a választ, mint hogy mit kell tenni Magyarországon ahhoz, hogy 2030-ra utolérjük Ausztriát, milyen startégiát kell folytatni, milyen versenyképességi reformokra van szükség ahhoz, hogy dinamikus növekedési pályán maradhassunk?


Palotai Dániel felidézte, a magyar gazdaságot rendkívüli mértékben súlytotta a 2009-es pénzügyi válság, hiszen nagyon sebezhető ország voltunk, az egyik leggyengébb gazdaság az unión belül és egy markáns stabilizációs programot követően sikerült 2010 után egyensúlyba hozni a gazdaságot, megteremtve a növekedés alapjait. 2010 és 2013 között fontos adóreformon ment keresztül az ország, strukturális reformokat hajtott végre a kormány, ezek voltak a Szél Kálmán tervek. Ezt követően sikerült beindítani a növekedést, miután a jegybank monetáris politikájával a gazdasági növekedést támogató irányba állt.
Az előadó beszélt a MNB 12 fejezetre tagozódó versenyképességi programjának részleteiről, és arról, hogy a különböző területeken - például a kkv szektorban, a felsőoktatásban, vagy a népesedéspolitikában - mire lenne szükség ahhoz, hogy a felzárkózási folyamat tartós maradhasson és az uniós országokhoz képest legalábbb 2%-os növekedési többletet tudjunk fenntartani hosszútávon annak érdekében, hogy bő egy évtized alatt utolérhessük Ausztriát.
Székesfehérvár Megyei Jogú Város képviseletében a résztvevőket Mészáros Attila alpolgármester köszöntötte, kiemelve, hogy a Corvinus Alba Karrier Klub diákszervezet szakmai szimpóziuma mérföldkő a város felsőoktatásában. „Ahhoz a versenyképességhez és annak fejlődéséhez, amit az elmúlt években Magyarország elért, ahhoz Székesfehérvár és a régió jelentős mértékben hozzájárul.” – fogalmazott. A város 18 milliárd forintot is meghaladó 2018-as iparűzési adóbevétele kapcsán Székesfehérvárnak és a vállalatoknak a magyar GDP-hez való komoly hozzájárulását hangsúlyozta. Székesfehérvár gazdaságának a versenyképességét illetően beszélt többek között a bővülő rekreációs lehetőségekről, a vállalatokkal közösen felvállalt digitalizációs programról és a digitális tudás megszerzését célzó átképzésekről is.

Ezt követően Rab Árpád, a Budapesti Corvinus Egyetem docense, e-business tantárgy oktatója az okosvárosfejlesztési trendekről, nehézségekről szólt, majd a programot Vas Györgynek, a City Bank egykori Relationship Manager-ének startup finanszírozásról szóló előadása zárta.

Gazdaság

 1. A Fehérvári Fogyasztókért - idén is három vállalkozást díjaztak

  Az Alapítvány a Székesfehérvári Fogyasztóvédelemért és Székesfehérvár Önkormányzata évről évre Fehérvári Fogyasztókért Szakmai Díjban részesíti azokat a helyi vállalkozásokat, cégeket, amelyek tevékenységük során szem előtt tartják a felelősségteljes etikus piaci magatartást.

  2019.03.19.
 2. Hamarosan elkészül az Arconic-Köfém Kft. új, húszezer négyzetméteres gyártócsarnoka

  Egy évvel az alapkő-letétel után már látszik, hogy hamarosan elkészül az Arconic-Köfém Kft. új gyártócsarnoka az Alba Ipari Zónában. A Budai út felől is jól látható a látványos zöldmezős beruházás, ahol hétfőn helyszínbejárást tartott Katus István vezérigazgató és dr. Cser-Palkovics András polgármester.

  2019.03.19.
 3. Ipar 4.0 zárókonferencia lesz a Hotel Magyar Királyban

  Az „Alba Innovár Digitális Felzárkóztatási Program I.” projekt eredményeiről, tapasztalatairól szól az „Ipar 4.0” projekt zárókonferenciája. Az eseményre március 26-án, kedden a Hotel Magyar Királyban 9 órától kerül sor.

  2019.03.14.
 4. Két díjat is kapott a fehérvári székhelyű PatikaPlus Gyógyszertárak cégcsoport

  A több mint 1.500 üzletet és ügyfélkiszolgálási pontot tesztelő és 6.500 ügyfél véleményét felmérő ClientFirst Consulting kihirdette az idei „Kiválóság az ügyfélkiszolgálásban” díjak győzteseit. Több kategóriában is vizsgálták a magyarországi cégek teljesítményét, a székesfehérvári székhelyű PatikaPlus Gyógyszertárak csoportja kimagasló eredménnyel végzett.

  2019.03.11.
 1. A büntetés-végrehajtás is Fehérváron gyártott Ikarusokat vásárol

  A Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnoksága 19 (továbbá opcionálisan hét) darab autóbuszt rendelt a közbeszerzésen nyertes székesfehérvári Ikarus Járműtechnika Kft.-től, továbbá a HM CURRUS Gödöllői Harcjárműtechnikai Zrt.-től nettó 1 milliárd 723 millió forintért.

  2019.03.04.
 2. Volt egyszer egy ARÉV - könyv jelent meg a jubileumi kiállítás anyagából

  Ötven éve történt - Volt egyszer egy ARÉV, volt egyszer egy kiállítás: a fél évszázados jubileumhoz kapcsolódó kiállítás anyagából megjelent könyvet mutatták be csütörtökön dr. Demeter Zsófia és Kiss Lajos szerkesztésében a Gazdaság Házában. 2015-ben indult programsorozat Fehérváron abból az alkalomból, hogy 50 éve épült a városban az első panelház, ennek kapcsán összegyűjtötték a kor dokumentumait.

  2019.02.28.
 3. Hiányszakmák Fejér megyében - ösztöndíjat kap aki ezeket tanulja

  Az 2019/2020-as tanévben Fejér megyében húsz ösztöndíjas hiányképzést jelöltek meg, amelyek választása esetén a tanuló havi ösztöndíjban részesülhet. Ezek között van a villanyszerelő, férfiszabó, burkoló és asztalos is.

  2019.02.27.
 4. Székesfehérváron is duális tanműhelyt adott át a Grundfos

  A szivattyúkat gyártó dán Grundfos tatabányai és székesfehérvári gyárában a duális képzésben használható tanműhelyt, oktatólabort és virtuális valóságot alkalmazó szobát adott át szerdán, 170 millió forintos beruházással.

  2019.02.20.

Hirdetés

Eseménynaptár

2019. Március
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Webkamera


360 Fehérvár

Fehérvár Magazin

Nyitott tornatermek