Versenyképesség és innováció Magyarországon - szimpózium a Corvinuson

Versenyképesség és innováció Magyarországon címmel szervezett konferenciát csütörtökön a Corvinus Alba Karrier Klub. A Budapesti Corvinus Egyetem Székesfehérvári Campusán Palotai Dániel, az MNB ügyvezetője tartott előadást, majd Rab Árpád, a Budapesti Corvinus Egyetem docense az okosvárosfejlesztési trendekről, nehézségekről szólt. 
2019.03.07. 15:54 |

Nyitó előadásában Palotai Dániel, az MNB ügyvezetője és főközgazdásza a Magyar Nemzeti Bank 330 pontból álló versenyképességi programjáról beszélt, közelebb hozva a témát a hallgatókhoz.

Előadásában olyan kérdésekre kereste a választ, mint hogy mit kell tenni Magyarországon ahhoz, hogy 2030-ra utolérjük Ausztriát, milyen startégiát kell folytatni, milyen versenyképességi reformokra van szükség ahhoz, hogy dinamikus növekedési pályán maradhassunk?


Palotai Dániel felidézte, a magyar gazdaságot rendkívüli mértékben súlytotta a 2009-es pénzügyi válság, hiszen nagyon sebezhető ország voltunk, az egyik leggyengébb gazdaság az unión belül és egy markáns stabilizációs programot követően sikerült 2010 után egyensúlyba hozni a gazdaságot, megteremtve a növekedés alapjait. 2010 és 2013 között fontos adóreformon ment keresztül az ország, strukturális reformokat hajtott végre a kormány, ezek voltak a Szél Kálmán tervek. Ezt követően sikerült beindítani a növekedést, miután a jegybank monetáris politikájával a gazdasági növekedést támogató irányba állt.
Az előadó beszélt a MNB 12 fejezetre tagozódó versenyképességi programjának részleteiről, és arról, hogy a különböző területeken - például a kkv szektorban, a felsőoktatásban, vagy a népesedéspolitikában - mire lenne szükség ahhoz, hogy a felzárkózási folyamat tartós maradhasson és az uniós országokhoz képest legalábbb 2%-os növekedési többletet tudjunk fenntartani hosszútávon annak érdekében, hogy bő egy évtized alatt utolérhessük Ausztriát.
Székesfehérvár Megyei Jogú Város képviseletében a résztvevőket Mészáros Attila alpolgármester köszöntötte, kiemelve, hogy a Corvinus Alba Karrier Klub diákszervezet szakmai szimpóziuma mérföldkő a város felsőoktatásában. „Ahhoz a versenyképességhez és annak fejlődéséhez, amit az elmúlt években Magyarország elért, ahhoz Székesfehérvár és a régió jelentős mértékben hozzájárul.” – fogalmazott. A város 18 milliárd forintot is meghaladó 2018-as iparűzési adóbevétele kapcsán Székesfehérvárnak és a vállalatoknak a magyar GDP-hez való komoly hozzájárulását hangsúlyozta. Székesfehérvár gazdaságának a versenyképességét illetően beszélt többek között a bővülő rekreációs lehetőségekről, a vállalatokkal közösen felvállalt digitalizációs programról és a digitális tudás megszerzését célzó átképzésekről is.

Ezt követően Rab Árpád, a Budapesti Corvinus Egyetem docense, e-business tantárgy oktatója az okosvárosfejlesztési trendekről, nehézségekről szólt, majd a programot Vas Györgynek, a City Bank egykori Relationship Manager-ének startup finanszírozásról szóló előadása zárta.

Gazdaság

 1. Nyolc díjat adományoztak a Fejér Megyei Kereskedelmi és Iparkamara küldöttgyűlésén

  A Fejér Megyei Kereskedelmi és Iparkamara (FMKIK) 47. küldöttgyűlésének adott otthont a Gazdaság Háza csütörtökön. A Küldöttgyűlés tárgysorozatai között szerepelt a 1018. évi számadás és a 2019. évi üzleti terv elfogadása. Az esemény első részében ünnepélyes keretek között adták át a kamara díjait.

  2019.05.23.
 2. Megerősítette a 81-es négysávosítását az innovációs és technológiai miniszter

  Hat év alatt hatezer buszt cserélnek modern járművekre a közösségi közlekedésben - jelentette be az innovációs és technológiai miniszter pénteken, az Ikarus székesfehérvári gyárában. A miniszter megerősítette, hogy megvalósíthatósági tanulmány készül az M1 autópályáról leágazó 13-as és 81-es négysávúsítására.

  2019.05.17.
 3. Világmárkákkal bővülhet a Plaza kínálata, új parkolóhelyek létesülnek a belvárosban

  Az Alba Plaza és környezetének tervezett rekonstrukciójáról és fejlesztéséről egyeztettek a székesfehérvári Városházán az Önkormányzat és az Indotek Group vezetői. Az ingatlanfejlesztő társaság tájékoztatása szerint az Alba Plaza megvásárlását követően szakembereik azonnal megkezdték a bevásárlóközpont felújítására, valamint környezetének fejlesztésére vonatkozó tervek kidolgozását. Ezeket a nyár végén mutatják be a város számára. 

  2019.05.10.
 4. A Grundfosnál vendégeskedett a Székesfehérvár Jövőjéért Egyesület

  Éves beszámolóját fogadat el a Székesfehérvár Jövőjéért Egyesület, meghatározva a következő időszak terveit, ötleteit, témajavaslatait. A civil szervezet csütörtökön új tagot is választott Gesztesi Béla, a VOSZ Fejér megyei elnökének személyében.

  2019.04.25.
 1. 70 éve a város szolgálatában - díszvacsorával ünnepelték a SZÉPHŐ-t

  A SZÉPHŐ Zrt. megalakulásának hetvenedik évfordulója alkalmából szerveztek díszvacsorát csütörtökön a Hotel Magyar Királyban, ahol egy dokumentumfilmet is láthattak a résztvevők a cég működéséről. A társaság 70 éves története az elmúlt évtizedekben szorosan összefonódott a város életével.

  2019.04.11.
 2. Átadták a Videoton EAS új, 8.25 milliárdért épített gyártócsarnokát

  Csütörtökön délelőtt adták át a Videoton vállalatcsoport egyik legnagyobb leányvállalatának, az elektronikus alkatrész beültetéssel és elektromechanikai szereléssel foglalkozó Videoton EAS Kft. új gyártócsarnokát. A beruházás összesen 8,25 milliárd Ft-ba került, de a Vidoton tavaly összesen 14 milliárdnyi feljesztést hajtott végre.

  2019.04.11.
 3. 70 esztendeje a város szolgálatában - a Széphő Zrt. múltja, jelene és jövője

  A Széphő Zrt. történetéről szóló visszatekintéssel, valamint jelenéről és jövőjéről szóló előadással emlékeztek a székesfehérvári cég megalapításának 70. évfordulójára. Az érdeklődők dr. Demeter Zsófia, történész, Fehérvár díszpolgára és Szauter Ákos, vezérigazgató vetítettképes bemutatóit láthatták szerdán este a Városháza Dísztermében. 

  2019.04.10.
 4. Növekedési pályán - továbbra is népszerű a Corvinus Egyetem Székesfehérvári Campusa

  Örömteli tényről számoltak a Budapesti Corvinus Egyetem Székesfehérvári Campusán, kedden. Mivel ismertté váltak a február 15-én lezárult felsőoktatási jelentkezések adatai, láthatóak a jelentkezői létszámok is, amelyekből kiderült, hogy továbbra is töretlenül népszerű a fehérvári campus. A témában a Budapesti Corvinus Egyetem Székesfehérvári Campusának rektori megbízottja és Székesfehérvár alpolgármestere tájékoztatott részletesen.

  2019.04.09.

Hetedhét Játékfesztivál

Ünnepi Könyvnapok

Eseménynaptár

2019. Május
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

Webkamera


360 Fehérvár

Óvodai beiratkozás 2019.

Fehérvár Magazin

Nyitott tornatermek