Kiszámíthatóság és biztonság – fehérvári nagyvállalatok vezetőivel tárgyalt a külgazdasági és külügyminiszter

A magyar és a fehérvári gazdaság fejlődési lehetőségeiről, kihívásairól tájékoztatott Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Székesfehérváron, ahol a fehérvári székhelyű nagyvállalatok vezetőivel is konzultált. A miniszter kiemelte, hogy az elkövetkezendő időszakban elképesztő verseny indul majd a beruházásokért az új ipari korszak miatt, ebben a versenyben Magyarországnak a versenyképesség megtartására és az ország biztonságának megőrzésére kell építenie.
2018.03.06. 15:42 |

„A város számára fontos nap volt a mai, hiszen egy régi stratégiai partnerünk döntött úgy, hogy egy új és nagy értékű – 35 milliárd forintos – beruházást valósít meg Székesfehérváron. Ehhez biztonság, kiszámíthatóság kell. Köszönöm a kormánynak, hogy partnerünk ebben és minden más kérdésben is mindig számíthatunk rá, hiszen soha annyi fejlesztési forrásban, támogatásban nem részesült Székesfehérvár, mint ezekben az években.” - emelte ki Cser-Palkovics András polgármester a külügyminiszteri tájékoztató előtt.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter elmondta, hogy a délután folyamán a legjelentősebb, fehérvári székhelyű nagyvállalatok vezetőivel konzultáltak azokról a kérdésekről, amelyek a leginkább befolyásolják versenyképességüket és rajtuk keresztül a magyar gazdaság versenyképességét.

„A cégvezetők között teljes egyetértés van abban, hogy a világgazdaság komoly paradigmaváltás időszakában van, amikor az ipar egy olyan új időszakba lép át, ami teljesen különbözik az eddigiektől. Olyan új technológiák kerülnek előtérbe és válnak versenyképességi tényezővé, amelyekről korábban nem is álmodhattunk volna. Ennek nyomán a nemzetközi gazdasági verseny teljesen új körülmények között zajlik.” - fogalmazott Szijjártó Péter, aki szólt arról is, hogy a magyar gazdaságstratégiát is ennek megfelelően kell alakítani, hogy az ország - felhasználva eddigi eredményeit - a jövőben is a legversenyképesebb európai gazdaságok egyike legyen.

„A vállalatvezetőket arról tájékoztattam, hogy úgy alakul át a magyar beruházásösztönzési rendszert, hogy az új ipari-világgazdasági korszakban is versenyképessé tudja tenni a magyar vállalatokat a technológiájuk fejlesztésében, versenyképességük megőrzésében és a digitális átállás sikerében. A siker azon múlik, hogy termelési tevékenységet a digitalizációval ki, hogyan tudja összekapcsolni. A kormány kidolgozta a szükséges intézkedéseket ahhoz, hogy a magyar vállalatok ezen a téren is sikeresek legyenek. Magyarországon teljes foglalkoztatás van és míg 8 éve 12,5 % volt a munkanélküliség, most 3,7% és nyolc éve Európa legmagasabb adókulcsai közé tartozó adók voltak érvényben Magyarországon, ma pedig Európa legalacsonyabb adói vannak hazánkban. Ezeket az eredményeket meg kell védeni, nem szabad, hogy elvegyék tőlünk.” - tette hozzá a külgazdasági és külügyminiszter.

„Amikor nagy nemzetközi vállalatokkal tárgyalunk, akkor a versenyképességi kérdések mellett a biztonság kérdése is szóba kerül, a vállalatok olyan befektetési helyeket keresnek, ahol a befektetéseik és a munkatársaik is biztonságban lehetnek és ma Magyarországot úgy könyvelik el, mint Európa egyik legversenyképesebb és legbiztonságosabb országát."

"Az elkövetkezendő időszakban elképesztő verseny indul majd a beruházásokért az új ipari korszak miatt, ebben a versenyben nekünk erre a két dologra kell építeni, ha ezeket elveszítjük, akkor a magyar gazdaság további növekedését és a magyar munkahelyeket is komoly veszély fenyegetheti.” - fogalmazott Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter.

Vargha Tamás, Székesfehérvár országgyűlési képviselője a tájékoztatón kiemelte, az a tény is, hogy 35 milliárdos beruházás érkezett a városunkba azt bizonyítja, hogy a cégek jól érzik magukat Székesfehérváron.

Mint fogalmazott, ennek érdekében sokat tett a kormány és a székesfehérvári munkavállalók is. „Büszkék vagyunk a városunkra, a templomainkra, a keresztjeinkre, a sok fiatal gyerekre, akik jól érzik magukat ebben a városban és ennek az a záloga, hogy biztonság legyen. Ennek fontosságát akkor érzékeljük a legjobban, ha ez nincs meg és úgy érezzük, hogy elveszíthetjük ezt. Ezt tapasztaltuk meg 2015-ben, amikor a bevándorlási hullám elérte Magyarországot. Országunk ma Európa legbiztonságosabb országa, biztonság azonban csak akkor van, ha megvédjük az országot.” - hangsúlyozta Székesfehérvár országgyűlési képviselője.

Gazdaság

 1. Újra szárnyal az Ikarus – a Városház téren adták át a honvédség számára készített buszokat

  A Városház téren pénteken ünnepélyes keretek között adták át azt a 15 Ikarus buszt, ami a Magyar Honvédség számára készült. A modern, minden igényt kielégítő honvédségi buszok fejlesztési projektje a HM Currus Zrt, az Ikarus Járműtechnika Kft., és a Volvo Bus Corporation közös összefogásával valósult meg.

  2018.03.23.
 2. A gyakorlatorientált mérnökképzést erősíti az E.ON eszközadománya

  Mintegy ötmillió forint értékben kapott olyan villamosenergetikai eszközöket az E.ON Észak-dunántúli Áramhálózati Zrt.-től az Óbudai Egyetem Alba Regia Műszaki Kara, amelyek segítségével a villamosmérnök, gépészmérnök és informatikus hallgatók is gyarapíthatják gyakorlati tudásukat. A következő tanév szeptemberétől Székesfehérváron 177 duális gyakornoki hely várja az elsőéves hallgatókat.

  2018.03.22.
 3. Két kategóriában is a legjobbak között Székesfehérvár

  A Financial Times csoporthoz tartozó, befektetői körökben jelentős presztízzsel bíró fDi Magazine ismét összeállította kétévente megjelenő "European Cities and Regions of the Future" mellékletét, melybe Budapest, valamint a közép-magyarországi régió mellett új szereplőként Székesfehérvár, Debrecen és Kecskemét is a befektetők fókuszába került.

  2018.03.19.
 4. GISopen – geodéták, térinformatikusok országos konferenciája Fehérváron

  „Adatok távolról – geoinformatika közelről” mottóval huszonkettedik alkalommal is Székesfehérváron gyűltek össze a geodézia, a geoinformatika és a térinformatika szakmák képviselői a GIS Open konferenciára, amelyet hétfőn, ünnepélyes keretek közt nyitottak meg az Óbudai Egyetem Alba Regia Műszaki Karának Geoinformatikai Intézetében. A konferencia legfontosabb célja, hogy bemutassák a szakmai újdonságokat és konzultációs lehetőséget nyújtsanak a szakembereknek.

  2018.03.12.
 1. 35 milliárdból épít új gyárat Székesfehérváron az Arconic-Köfém

  Kedden délelőtt rakták le az alapkövét az Arconic-Köfém Kft. új gyárának. A 35 milliárd forintos zöldmezős beruházás eredményeként az Arconic-Köfém székesfehérvári keréktermék-gyártó kapacitása egy új, 17.000 négyzetméteres gyártócsarnokkal bővül. Az új gyár kétszáz munkahelyet jelent Székesfehérváron.

  2018.03.06.
 2. Díjmentes tréning program fehérvári innovatív vállalkozásoknak

  Fiatal vállalkozók, illetve egyetemi kutató-fejlesztő csapatok jelentkezését várja ingyenes tréning és mentorprogramjára a Közép-Dunántúli Regionális Innovációs Ügynökség. Az Accelerator projekt keretén belül megvalósuló Alba Accelerator program egyetemi és vállalkozói innovatív ötletek mentorálásában biztosít lehetőséget induló startup vállalkozók és már működő kkv-k vezetői, tulajdonosai részére.

  2018.02.26.
 3. Túl a 300 ezres határon - fehérvári ingatlanpiaci körkép

  A hirtelen növekedés 2015-ben kezdődött és 2017-re a lakóingatlanokat négyzetméterenként átlagosan 304 ezer Ft-ért kínálták, mely 45%-os növekedést mutat a 2015-ös 209 ezer Ft-os értékhez képest – írja fehérvári elemzésében az ingatlannet.hu. Ingatlanpiaci szakértők szerint ez magyarázható Fehérvár kiemelkedő gazdasági teljesítményével is az utóbbi időszakban.

  2018.02.20.
 4. Az Aldi megvásárolta az Alföldi Tej Kokárdás márkáját

  Az Aldi Magyarország Élelmiszer Bt. megvásárolta az Alföldi Tej Kft. Kokárdás márkáját, így hazai története során először szerez tulajdonjogot egy magyar brandben - jelentették be pénteken, székesfehérvári sajtótájékoztatójukon. 

  2018.02.16.

Eseménynaptár

2018. Március
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1

Webkamera


360 Fehérvár

Fehérvár Magazin

Nyitott tornatermek