Kiszámíthatóság és biztonság – fehérvári nagyvállalatok vezetőivel tárgyalt a külgazdasági és külügyminiszter

A magyar és a fehérvári gazdaság fejlődési lehetőségeiről, kihívásairól tájékoztatott Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Székesfehérváron, ahol a fehérvári székhelyű nagyvállalatok vezetőivel is konzultált. A miniszter kiemelte, hogy az elkövetkezendő időszakban elképesztő verseny indul majd a beruházásokért az új ipari korszak miatt, ebben a versenyben Magyarországnak a versenyképesség megtartására és az ország biztonságának megőrzésére kell építenie.
2018.03.06. 15:42 |

„A város számára fontos nap volt a mai, hiszen egy régi stratégiai partnerünk döntött úgy, hogy egy új és nagy értékű – 35 milliárd forintos – beruházást valósít meg Székesfehérváron. Ehhez biztonság, kiszámíthatóság kell. Köszönöm a kormánynak, hogy partnerünk ebben és minden más kérdésben is mindig számíthatunk rá, hiszen soha annyi fejlesztési forrásban, támogatásban nem részesült Székesfehérvár, mint ezekben az években.” - emelte ki Cser-Palkovics András polgármester a külügyminiszteri tájékoztató előtt.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter elmondta, hogy a délután folyamán a legjelentősebb, fehérvári székhelyű nagyvállalatok vezetőivel konzultáltak azokról a kérdésekről, amelyek a leginkább befolyásolják versenyképességüket és rajtuk keresztül a magyar gazdaság versenyképességét.

„A cégvezetők között teljes egyetértés van abban, hogy a világgazdaság komoly paradigmaváltás időszakában van, amikor az ipar egy olyan új időszakba lép át, ami teljesen különbözik az eddigiektől. Olyan új technológiák kerülnek előtérbe és válnak versenyképességi tényezővé, amelyekről korábban nem is álmodhattunk volna. Ennek nyomán a nemzetközi gazdasági verseny teljesen új körülmények között zajlik.” - fogalmazott Szijjártó Péter, aki szólt arról is, hogy a magyar gazdaságstratégiát is ennek megfelelően kell alakítani, hogy az ország - felhasználva eddigi eredményeit - a jövőben is a legversenyképesebb európai gazdaságok egyike legyen.

„A vállalatvezetőket arról tájékoztattam, hogy úgy alakul át a magyar beruházásösztönzési rendszert, hogy az új ipari-világgazdasági korszakban is versenyképessé tudja tenni a magyar vállalatokat a technológiájuk fejlesztésében, versenyképességük megőrzésében és a digitális átállás sikerében. A siker azon múlik, hogy termelési tevékenységet a digitalizációval ki, hogyan tudja összekapcsolni. A kormány kidolgozta a szükséges intézkedéseket ahhoz, hogy a magyar vállalatok ezen a téren is sikeresek legyenek. Magyarországon teljes foglalkoztatás van és míg 8 éve 12,5 % volt a munkanélküliség, most 3,7% és nyolc éve Európa legmagasabb adókulcsai közé tartozó adók voltak érvényben Magyarországon, ma pedig Európa legalacsonyabb adói vannak hazánkban. Ezeket az eredményeket meg kell védeni, nem szabad, hogy elvegyék tőlünk.” - tette hozzá a külgazdasági és külügyminiszter.

„Amikor nagy nemzetközi vállalatokkal tárgyalunk, akkor a versenyképességi kérdések mellett a biztonság kérdése is szóba kerül, a vállalatok olyan befektetési helyeket keresnek, ahol a befektetéseik és a munkatársaik is biztonságban lehetnek és ma Magyarországot úgy könyvelik el, mint Európa egyik legversenyképesebb és legbiztonságosabb országát."

"Az elkövetkezendő időszakban elképesztő verseny indul majd a beruházásokért az új ipari korszak miatt, ebben a versenyben nekünk erre a két dologra kell építeni, ha ezeket elveszítjük, akkor a magyar gazdaság további növekedését és a magyar munkahelyeket is komoly veszély fenyegetheti.” - fogalmazott Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter.

Vargha Tamás, Székesfehérvár országgyűlési képviselője a tájékoztatón kiemelte, az a tény is, hogy 35 milliárdos beruházás érkezett a városunkba azt bizonyítja, hogy a cégek jól érzik magukat Székesfehérváron.

Mint fogalmazott, ennek érdekében sokat tett a kormány és a székesfehérvári munkavállalók is. „Büszkék vagyunk a városunkra, a templomainkra, a keresztjeinkre, a sok fiatal gyerekre, akik jól érzik magukat ebben a városban és ennek az a záloga, hogy biztonság legyen. Ennek fontosságát akkor érzékeljük a legjobban, ha ez nincs meg és úgy érezzük, hogy elveszíthetjük ezt. Ezt tapasztaltuk meg 2015-ben, amikor a bevándorlási hullám elérte Magyarországot. Országunk ma Európa legbiztonságosabb országa, biztonság azonban csak akkor van, ha megvédjük az országot.” - hangsúlyozta Székesfehérvár országgyűlési képviselője.

Gazdaság

 1. IV. Alba Regia Felsőoktatási Expo - korszerű tudást kínálnak a fehérvári egyetemek

  Negyedik alkalommal várták a középiskolás diákokat és szüleiket Székesfehérváron, az Alba Regia Sportcsarnokban az Alba Regia Felsőoktatási Expora, melyen a látogatók a Székesfehérváron elérhető egyetemi képzésekről, azon belül is hangsúlyosan a duális képzés nyújtotta lehetőségekről kaphattak tájékoztatást. Az Alba Regia Sportcsarnokban nem csak az egyetemek képviselői, hanem a duális képzésben résztvevő cégek is ott voltak. 

  2018.10.16.
 2. Több mint ezer álláslehetőséggel várta látogatóit a IV. FMH állásbörze

  Negyedik alkalommal várta állásbörzére a munkaadókat és a munkavállalókat a Fejér Megyei Hírlap és az Önkormányzat hétfőn, Székesfehérváron. Az Alba Regia Sportcsarnokban a magyar tulajdonú kis-, és középvállalatok, valamint a multinacionális nagyvállalatok képviselői mellett megtalálhatók voltak, a fegyveres testületek és a Katasztrófavédelem szervei is, akik toborzóval és életpályamodellel csábították az érdeklődőket.

  2018.10.15.
 3. Arconic(OK)osan - a pályaválasztásban is segít a szakmai verseny

  A Hotel Magyar Királyban rendezték meg hétfőn az Arconic(OK)osan szakmai versenyt, amelynek célja, hogy segítsen a régióban tanuló középiskolásoknak és egyetemistáknak a pályaválasztásban. Az idén a székesfehérvári középiskolák diákjai mellett veszprémből is érkeztek fiatalok.

  2018.10.15.
 4. A fehérvári gazdaságért - szakmai konzultációt indít az önkormányzat

  A napokban valamennyi Székesfehérváron bejegyzett vállalat és vállalkozás megkapja azt az elektronikus levelet, amelyben a város önkormányzata együttgondolkodásra hívja a gazdasági szereplőket. Kedden délután dr. Cser-Palkovics András polgármester személyesen kérte a vállalkozásokat, hogy a város honlapján keresztül küldjék el véleményüket, javaslataikat, ötleteiket az önkormányzatnak. A gazdasági konzultáció oldalon a város költségvetéséről, adópolitikájáról és a városfejlesztési stratégiáról is találnak információkat.

  2018.10.09.
 1. Fennállásának 35. évfordulóját ünnepelte a fehérvári Lászlóvill Kft.

  Az 1983-ban László István tulajdonos által alapított Lászlóvill Kft. idén ünnepli működésének 35. évfordulóját. Az épületvillamossággal, vagyonvédelmi és tűzvédelmi rendszerekkel továbbá világítástechnikával foglalkozó fehérvári cég  munkavállalóival, partnereivel és családjaikkal ünnepelt pénteken este az Árpád Szakképző Iskola éttermében

  2018.09.28.
 2. Rekord árbevétel az idén nyolcvan éves Videotonnál

  A Videoton vállalatcsoport árbevétele rekord szintű, 2018 első nyolc hónapjában az előző év azonos időszakához képes 11%-al növekedett. A termelő cégek árbevétele 2018 végére, a válság óta eltelt tíz év alatt várhatóan csaknem megháromszorozódik.

  2018.09.17.
 3. Egymilliárd forintos fejlesztés az Ikarusnál - 70 új munkahely jött létre

  Több mint 400 millió forintos kormányzati támogatással, összesen 1,2 milliárd forintból valósult meg az IKARUS Járműtechnika Kft. kapacitásbővítő beruházása. A termékkínálat bővülése mellett hetven új munkahelyet is köszönhet Székesfehérvár a fejlesztésnek.

  2018.09.06.
 4. 700 milliós fejlesztéssel bővített Fehérváron az Ecoroll

  Bővítette termelési kapacitását 702,36 millió forint összköltséggel a papíriparban tevékenykedő Ecoroll Hungária Kft. Székesfehérváron, a Széchényi 2020 program segítségével. A fejlesztéssel új munkahelyek jönnek létreFehérváron. A cégnél 2014-ben 19-en dolgoztak, 2017-ben már 45-en, és a 2018-2020 között a gyártókapacitás növekedése miatt további létszámbővülés várható.

  2018.07.28.

Eseménynaptár

2018. Október
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4

Webkamera


360 Fehérvár

Fehérvár Magazin

Nyitott tornatermek