35 milliárdból épít új gyárat Székesfehérváron az Arconic-Köfém

Kedden délelőtt rakták le az alapkövét az Arconic-Köfém Kft. új gyárának. A 35 milliárd forintos zöldmezős beruházás eredményeként az Arconic-Köfém székesfehérvári keréktermék-gyártó kapacitása egy új, 17.000 négyzetméteres gyártócsarnokkal bővül. Az új gyár kétszáz munkahelyet jelent Székesfehérváron.
2018.03.06. 13:29 |

Az új gyár alapkövét Szijjártó Péter, külgazdasági és külügyminiszter, David Kostelancik, az Egyesült Államok budapesti nagykövetségének ideiglenes ügyvivője, Cser-Palkovics András, Székesfehérvár polgármestere és Chip Blankenship, az Arconic vezérigazgatója az Arconic munkavállalóival közösen tette le a Palánkai utca végéről is megközelíthető területen, a gyár mögött.

Kétszáz új munkahelyet teremt az Arconic fejlesztése

Ez egy nagy nap az Arconic életében Magyarországon, hogy letehetjük az alapkövét az új kerékgyártó kapacitás bővítést lehetővé tevő gyárnak – mondta Chip Blankenship, az Arconic Inc. vezérigazgatója, aki kiemelte, hogy kétszáz új munkavállalója lesz a fejlesztéssel az Arconic-Köfém Kft-nek, majd megköszönte vállalat minden magyar munkavállalónak, hogy hozzájárul a cég fejlesztéseihez és a növekedéshez. 

Chip Blankenship hangsúlyozta, hogy mióta 1993-ban  megkezdték magyarországi  tevékenységüket, több mint 550 millió amerikai dollárt fektettek be és jelenleg 2300 embert foglalkoztatnak.

"Köszönöm, hogy mellettünk döntöttek!"

A beruházás mértéke pontosan jelzi, hogy milyen jelentőséggel bír egy ekkora fejlesztés Székesfehérváron – emelte ki Cser-Palkovics András Fehérvár polgármestere. „Köszönöm, hogy a döntés Székesfehérvár és Magyarország mellett született meg és külön köszönöm az Arconic valamennyi munkavállalójának, hiszen az ő munkájuk miatt is döntött a cég a fehérvári beruházás mellett.”

A város polgármestere a kormányzatnak is köszönetet mondott, hogy az elmúlt években minden támogatást megadott Székesfehérvár fejlődéséhez és az életminőség javításához. Beszélt arról is, hogy már maga a 35 milliárdos építkezés is munkahelyeket teremt, ami egy világszínvonalú technológiával működő gyáregységet hoz létre a városban és kiszámítható, biztonságos környezetet biztosít.

Az Arconic a legnagyobb amerikai foglalkoztató Magyarországon – mondta David Kostelancik, az Egyesült Államok budapesti nagykövetségének ideiglenes ügyvivője. Mint mondta az Arconic azért tud sikeres lenni világszerte, mert figyelmük az innovációra összpontosul. Úgy vélte, hogy a magyar munkaerő tehetsége és elkötelezettsége, továbbá az ország befektetést vonzó környezete is hozzájárult a befektetési döntéshez.

Egy olyan városban, mint Székesfehérvár, nem kell hosszasan magyarázni, hogy milyen gyors változások zajlanak a világgazdaságban, és ezek közepette jó ha van olyan igazodási pont, ami a kiszámíthatóságot biztosítja – mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter. Kiemelte, hogy az Arconic a saját ágazatában a világ egyik vezető vállalata és a világpiac egyik legnagyobb szereplője. Az Arconic teljesítménye meghatározó a magyar gazdaság szempontjából és a fehérvári gyár folyamatos bővítésének is köszönhető, hogy rekordot ért el az autóipari termelés a tavalyi évben, ami a 8038 milliárd forintot jelent. Hozzátette, hogy 175 ezer magyar munkavállaló dolgozik az autóipar területén.

A magyar modell sikeres: "nem kell választani pénzügyi stabilitás és gazdasági növekedés között, lehet úgy gazdasági növekedést generálni, hogy közben a pénzügyi stabilitást fenntartjuk."

A mostani beruházás Fehérvár gazdasági pozícióját is erősíti, mely a magyar gazdaság gerincoszlopát biztosító autóipari beszállító központ. A külgazdasági és külügyminiszter kiemelte, hogy a kormány az új beruházáshoz 8.3 milliárdnyi fejlesztési adókedvezményt biztosít.

Az alumínium kerekekre 2022-ig a kereslet 70 százalékos növekedését jelzik előre az elemzők, melynek várható bevételnövekménye 100 millió dollárra emelkedik.

Tavaly a magyar fémipar 19 százalékkal növekedett, a termelés mértéke megközelítette a 2300 milliárd forintot. A termékek 60 százalékát exportra termelték és megközelíti a 120 ezret a fémiparban dolgozók száma. Szijjártó Péter beszélt arról is, hogy az amerikai befektetési közösség a második legnagyobb a német után Magyarországon. Mintegy 1700 amerikai vállalat több mint százezer magyar embernek ad munkát és jelentősen hozzájárul ahhoz, hogy a magyar gazdaság növekedését négy százalék fölött lehessen tartani.

A zöldmezős beruházással és a 2019. év végén induló gyártással tovább nő az Arconic jelenléte Székesfehérváron.

Az Arconic Keréktermék üzletága 22 évvel ezelőtt mindössze 32 munkatárssal lépett be az európai árufuvarozási gépjárműpiacra, napjainkra azonban több, mint 500 embert foglalkoztatnak Magyarországon. Az új létesítmény várhatóan 200 új munkahelyet teremt a régióban.

Az Alcoa keréktárcsák egy darabból préselt alumínium kerekek, amelyek 47%-kal könnyebbek és 5-ször olyan erősek, mint az azonos méretű acéltárcsák, ezáltal növelik a hasznos teher és az üzemanyag-felhasználás mértékét. Az Alcoa keréktárcsákra átállással egy hagyományos utánfutós kamion 250 kilogrammal válik könnyebbé és a kerekek élettartama alatt 13,3 metrikus 2 tonna CO2-kibocsátást takarít meg. Az Arconic kerekeknek köszönhetően városi buszok esetében a súlycsökkenés csökkenti az üzemanyag-fogyasztást, valamint megnöveli az elektromos buszok elérési hatótávolságát. A kerekek különböző felületi változatban is elérhetők, beleértve a könnyen kezelhető, korróziónak is ellenálló Dura-Bright® EVO változatot is.

Gazdaság

 1. 700 milliós fejlesztéssel bővített Fehérváron az Ecoroll

  Bővítette termelési kapacitását 702,36 millió forint összköltséggel a papíriparban tevékenykedő Ecoroll Hungária Kft. Székesfehérváron, a Széchényi 2020 program segítségével. A fejlesztéssel új munkahelyek jönnek létreFehérváron. A cégnél 2014-ben 19-en dolgoztak, 2017-ben már 45-en, és a 2018-2020 között a gyártókapacitás növekedése miatt további létszámbővülés várható.

  2018.07.28.
 2. Fejér megyében is gondot jelent a méhpusztulás

  Több mint 300 méhészet jelzett méhpusztulást az elmúlt hetekben, a magyar méhészek mintegy 10-20 százalékát érinti a probléma, az okok azonban egyelőre ismeretlenek - mondta az Országos Magyar Méhészeti Egyesület (OMME) elnöke.

  2018.07.16.
 3. Megtöbbszörözte árbevételét a székesfehérvári Ikarus Járműtechnika

  A tavalyi 462,4 millió forintos éves árbevételének több mint kétszeresét érte el a székesfehérvári Ikarus Járműtechnika Kft. 2018 első fél évében. Tankó Zoltán a társaság igazgatója elmondta, sorozatgyártásban készítenek speciális távolsági autóbuszokat. A magyar honvédség számára a várakozások szerint év végéig mintegy száz buszt gyártanak, amelyek közül negyvenet már át is adtak.

  2018.07.12.
 4. Toronydaruk szerte a városban - Fehérváron is egyre több az építkezés

  Csúcson vannak az ingatlanárak, és a szakemberek szerint ez nem is változik a következő időszakban. A városban rengeteg az építkezés, sok családi házat és több társasházat is építenek, bár a szakemberhiány óriási a szektorban.

  2018.07.05.
 1. Startup Meetup - negyedszer találkoznak a fehérvári startupperek

  Június 21-én csütörtökön 18 órától Startup Meetup lesz a Vörösmarty téri Konnektor közösségi irodában. Negyedszer találkoznak a fehérvári startupperek és érdeklődők, hogy tapasztalatot cseréljenek, kérdéseikre választ találjanak.

  2018.06.20.
 2. Adózói fórum lesz jövő héten pénteken Székesfehérváron

  A NAV Fejér Megyei Adó- és Vámigazgatósága Adózói fórumot rendez Székesfehérváron, a Mátyás király krt. 4/B épület alagsori tárgyalójában 2018. június 22-én (pénteken) 11 órai kezdettel. Az előadáson tájékoztatót hallhatnak a résztvevők a július elsején induló Online Számla rendszerről, valamint a számlákkal kapcsolatos adatszolgáltatásról. Az előadó Horváth Krisztián, a NAV Közép-dunántúli Tájékoztatási Osztály Tájékoztatási főreferense.

  2018.06.15.
 3. Genius Loci Díjat kapott a tehetségek támogatásáért Simon István egyéni vállalkozó

  A Petőfi Kultúrtanszék tetőteraszán rendeztek kisebb ünnepséget annak apropóján, hogy Simon István egyéni vállalkozó, a tehetségek támogatásáért Génius Lóci díjat kapott. Az Óbudai Egyetem Alba Regia Műszaki Karának duális partnerét az egyetem mellett Székesfehérvár alpolgármestere is köszöntötte.

  2018.06.11.
 4. Bokrétaünnep - jövő tavaszra lesz készen a Campus Sétány első üteme

  A Campus Sétány beruházója, a Lövölde Invest Kft. még tavaly kezdte meg a 25.000 m2 alapterületű, 199 lakást, garázsszinteket, üzleteket, belső kerteket magában foglaló 11 szintes lakóépület felépítését. A műszaki átadás 2019. tavaszán lesz, az első lakók ezt követően költözhetnek be Székesfehérvár egyik legjobb fekvésű területén megépült otthonaikba.

  2018.06.06.

A legszebb pillanatok

Eseménynaptár

2018. Augusztus
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

Webkamera


360 Fehérvár

Fehérvár Magazin

Nyitott tornatermek