35 milliárdból épít új gyárat Székesfehérváron az Arconic-Köfém

Kedden délelőtt rakták le az alapkövét az Arconic-Köfém Kft. új gyárának. A 35 milliárd forintos zöldmezős beruházás eredményeként az Arconic-Köfém székesfehérvári keréktermék-gyártó kapacitása egy új, 17.000 négyzetméteres gyártócsarnokkal bővül. Az új gyár kétszáz munkahelyet jelent Székesfehérváron.
2018.03.06. 13:29 |

Az új gyár alapkövét Szijjártó Péter, külgazdasági és külügyminiszter, David Kostelancik, az Egyesült Államok budapesti nagykövetségének ideiglenes ügyvivője, Cser-Palkovics András, Székesfehérvár polgármestere és Chip Blankenship, az Arconic vezérigazgatója az Arconic munkavállalóival közösen tette le a Palánkai utca végéről is megközelíthető területen, a gyár mögött.

Kétszáz új munkahelyet teremt az Arconic fejlesztése

Ez egy nagy nap az Arconic életében Magyarországon, hogy letehetjük az alapkövét az új kerékgyártó kapacitás bővítést lehetővé tevő gyárnak – mondta Chip Blankenship, az Arconic Inc. vezérigazgatója, aki kiemelte, hogy kétszáz új munkavállalója lesz a fejlesztéssel az Arconic-Köfém Kft-nek, majd megköszönte vállalat minden magyar munkavállalónak, hogy hozzájárul a cég fejlesztéseihez és a növekedéshez. 

Chip Blankenship hangsúlyozta, hogy mióta 1993-ban  megkezdték magyarországi  tevékenységüket, több mint 550 millió amerikai dollárt fektettek be és jelenleg 2300 embert foglalkoztatnak.

"Köszönöm, hogy mellettünk döntöttek!"

A beruházás mértéke pontosan jelzi, hogy milyen jelentőséggel bír egy ekkora fejlesztés Székesfehérváron – emelte ki Cser-Palkovics András Fehérvár polgármestere. „Köszönöm, hogy a döntés Székesfehérvár és Magyarország mellett született meg és külön köszönöm az Arconic valamennyi munkavállalójának, hiszen az ő munkájuk miatt is döntött a cég a fehérvári beruházás mellett.”

A város polgármestere a kormányzatnak is köszönetet mondott, hogy az elmúlt években minden támogatást megadott Székesfehérvár fejlődéséhez és az életminőség javításához. Beszélt arról is, hogy már maga a 35 milliárdos építkezés is munkahelyeket teremt, ami egy világszínvonalú technológiával működő gyáregységet hoz létre a városban és kiszámítható, biztonságos környezetet biztosít.

Az Arconic a legnagyobb amerikai foglalkoztató Magyarországon – mondta David Kostelancik, az Egyesült Államok budapesti nagykövetségének ideiglenes ügyvivője. Mint mondta az Arconic azért tud sikeres lenni világszerte, mert figyelmük az innovációra összpontosul. Úgy vélte, hogy a magyar munkaerő tehetsége és elkötelezettsége, továbbá az ország befektetést vonzó környezete is hozzájárult a befektetési döntéshez.

Egy olyan városban, mint Székesfehérvár, nem kell hosszasan magyarázni, hogy milyen gyors változások zajlanak a világgazdaságban, és ezek közepette jó ha van olyan igazodási pont, ami a kiszámíthatóságot biztosítja – mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter. Kiemelte, hogy az Arconic a saját ágazatában a világ egyik vezető vállalata és a világpiac egyik legnagyobb szereplője. Az Arconic teljesítménye meghatározó a magyar gazdaság szempontjából és a fehérvári gyár folyamatos bővítésének is köszönhető, hogy rekordot ért el az autóipari termelés a tavalyi évben, ami a 8038 milliárd forintot jelent. Hozzátette, hogy 175 ezer magyar munkavállaló dolgozik az autóipar területén.

A magyar modell sikeres: "nem kell választani pénzügyi stabilitás és gazdasági növekedés között, lehet úgy gazdasági növekedést generálni, hogy közben a pénzügyi stabilitást fenntartjuk."

A mostani beruházás Fehérvár gazdasági pozícióját is erősíti, mely a magyar gazdaság gerincoszlopát biztosító autóipari beszállító központ. A külgazdasági és külügyminiszter kiemelte, hogy a kormány az új beruházáshoz 8.3 milliárdnyi fejlesztési adókedvezményt biztosít.

Az alumínium kerekekre 2022-ig a kereslet 70 százalékos növekedését jelzik előre az elemzők, melynek várható bevételnövekménye 100 millió dollárra emelkedik.

Tavaly a magyar fémipar 19 százalékkal növekedett, a termelés mértéke megközelítette a 2300 milliárd forintot. A termékek 60 százalékát exportra termelték és megközelíti a 120 ezret a fémiparban dolgozók száma. Szijjártó Péter beszélt arról is, hogy az amerikai befektetési közösség a második legnagyobb a német után Magyarországon. Mintegy 1700 amerikai vállalat több mint százezer magyar embernek ad munkát és jelentősen hozzájárul ahhoz, hogy a magyar gazdaság növekedését négy százalék fölött lehessen tartani.

A zöldmezős beruházással és a 2019. év végén induló gyártással tovább nő az Arconic jelenléte Székesfehérváron.

Az Arconic Keréktermék üzletága 22 évvel ezelőtt mindössze 32 munkatárssal lépett be az európai árufuvarozási gépjárműpiacra, napjainkra azonban több, mint 500 embert foglalkoztatnak Magyarországon. Az új létesítmény várhatóan 200 új munkahelyet teremt a régióban.

Az Alcoa keréktárcsák egy darabból préselt alumínium kerekek, amelyek 47%-kal könnyebbek és 5-ször olyan erősek, mint az azonos méretű acéltárcsák, ezáltal növelik a hasznos teher és az üzemanyag-felhasználás mértékét. Az Alcoa keréktárcsákra átállással egy hagyományos utánfutós kamion 250 kilogrammal válik könnyebbé és a kerekek élettartama alatt 13,3 metrikus 2 tonna CO2-kibocsátást takarít meg. Az Arconic kerekeknek köszönhetően városi buszok esetében a súlycsökkenés csökkenti az üzemanyag-fogyasztást, valamint megnöveli az elektromos buszok elérési hatótávolságát. A kerekek különböző felületi változatban is elérhetők, beleértve a könnyen kezelhető, korróziónak is ellenálló Dura-Bright® EVO változatot is.

Gazdaság

 1. Új, 16 millió eurós présgépet avatott a Hydro Székesfehérváron

  Még tavaly szeptemberében jelentette be a Hydro, akkori nevén még Sapa, hogy nagyszabású beruházást valósít meg, amelynek keretében egy új présgép telepítésére, épületbővítésre és megmunkáló kapacitás fejlesztésére kerül sor Székesfehérváron. Az új présüzem a legfejlettebb technológiát jelenti, és új fejezetet nyit a fehérvári cég eddigi magyarországi tevékenységének történetében.

  2018.05.17.
 2. Mintegy 35 milliárd forintnyi fejlesztés valósul meg Fejér megyében 2019 végéig

  Székesfehérvár, a Megyeháza Díszterme volt az első állomása csütörtökön annak az országos rendezvénysorozatnak, amely a TOP (Terület- és Településfejlesztési Operatív Program) projektjeinek eredményes megvalósítását segíti elő. „Helyi igényeken alapuló fejlesztésekről van szó, úgy mint felszíni csapadékvíz-elvezetés, utak, járdák, közterületek felújítása, épületenergetikai beruházások, óvoda, bölcsőde, egészségügyi alapellátás-fejlesztések” - emelte ki a Fejér Megyei Közgyűlés elnöke.

  2018.05.17.
 3. Év Gyára címet kapott az Alba Regia Műszaki Kar stratégiai partnere

  Az Óbudai Egyetem Alba Regia Műszaki Karának stratégiai partnere, Simon István lett a győztese a 3-10 milliárd forint közötti éves nettó árbevétel kategóriában az Év Gyára 2017 megmérettetésnek. Idén már harmadik alkalommal hirdette meg a GyártásTrend Magazin az Év Gyára versenyt, amelynek versenyidőszaka fél évet ölelt fel.

  2018.05.17.
 4. Ipar 4.0 - fórum az ipari robotika fejlődéséről a Városházán

  Az automatizáció, a digitalizáció meghatározta Ipar 4.0 egyik hatása a munkaerőpiac átrendeződése, amire az önkormányzatnak, a cégeknek, a felsőoktatási intézményeknek, a felnőttoktatási intézményeknek és a szakképző intézményeknek közösen gondolkodva kell felkészülniük – ezzel a céllal rendeztek fórumot hétfőn délelőtt a Városházán.

  2018.05.07.
 1. Fehérváron nyitott csúcstechnológiájú haszongépjármű szervizt a Pappas Autó

  A hétvégén ünnepélyesen megnyitották a Pappas Auto Magyarország Kft. Fejér megyei Service-Centerét. Pais József ügyvezető igazgató kiemelte: “A székesfehérvári régió a Pappas Auto vállalati struktúrája tekintetében kulcsfontosságú. Székesfehérvár és környékének gazdasága dinamikusan fejlődik, közlekedési szempontból pedig a város a legjelentősebb útvonalak mentén fekszik."

  2018.04.15.
 2. A Rolls-Royce-nak és a Maseratinek is szállít a fehérvári vállalkozás

  Közép-Európa egyik legmodernebb galvanizáló üzemét adták át szerdán a Székesfehérváron működő GalvanPlastik Kft-nél. Az 1992-ben alakult és műanyag fröccsöntéssel, galvanizálással, valamint alkatrészek és szerszámok tervezésével foglalkozó családi vállalkozás a világban mindenhol ismert nagy autómárkák műszerfalaihoz gyárt speciális alkatrészeket, de háztartási gépekhez is készítenek galvanizált, az-az fémbevonattal ellátott műanyag alkatrészeket. 

  2018.04.04.
 3. Netről indítható fűtés a Széphő Zrt-nél – egyszerűbben jelezhetnek a közös képviselők

  Elindult a Széphő Zrt. internetes felületén keresztül az az igénybejelentő rendszer, amelyen keresztül a leállításra és elindításra vonatkozó kérést közvetíthetik a közös képviselők. A rendszerbe való belépést követően a képviselők csak a saját kezelésükben lévő épületet látják, így igényeiket is csak ezekre a házakra kezdeményezhetik.

  2018.03.30.
 4. A legfejlettebb technológiával dolgozzák fel a hulladékot a Plastikon CEE új üzemében

  A Takarodó úton avatták fel csütörtökön a Plastikon CEE Kft. új üzemét. A cég megvásárolja a már ledarált, mosott PET alapanyagot, mely a lakossági PET hulladékból származik és ezt dolgozza fel a világon jelenleg ismert legfejlettebb technológia alkalmazásával. Az egymilliárd forintos beruházás 34 új munkahelyet teremt Székesfehérváron.

  2018.03.29.

Hetedhét Játékfesztivál

Eseménynaptár

2018. Május
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31 1 2 3

Egy százalék

Webkamera


360 Fehérvár

Fehérvár Magazin

Nyitott tornatermek