Verseny, játék, mérnöki munka – elkezdődött a 24 órás országos techverseny

Elkezdődött pénteken délután az Alkoss szabadon! mottóval meghirdetett országos ötlet- és prototípusfejlesztő verseny 24 órás döntője Székesfehérváron, a MOL Aréna Sóstón. A tíz résztvevő csapat fele fehérvári, a többiek az ország különböző pontjairól érkeztek. A tét igen nagy, hiszen a legeredményesebb csapat Londonba utazik, emellett minden résztvevő kap értékes ajándékot.
2022.10.28. 18:09 |
Verseny, játék, mérnöki munka – elkezdődött a 24 órás országos techverseny

A „Junior Engineers Camp – HARMAN Hackathon” nevű versenyt a Harman Becker Kft., az Óbudai Egyetem Alba Regia Műszaki Kara és Székesfehérvár Önkormányzata hirdette meg 9-13. évfolyamos középiskolás csapatok számára.

Az online fordulót követően a legjobb tíz csapat méri össze kreativitását és tudását a 24 órás döntőben, amely pénteken délután vette kezdetét a MOL Aréna Sóstón. A tíz döntős csapat fele székesfehérvári, a többiek Balatonfűzfőről, Pécsről, Győrből, Mohácsról és Tiszaújvárosból érkeztek.

A fiatalokat elsőként dr. Cser-Palkovics András polgármester köszöntötte. Mint mondta, a Harmannak és a városnak nagyon szoros és erős a kapcsolata, a cég Székesfehérvár legnagyobb adófizetője és foglalkoztatója. Emellett a Harman az Óbudai Egyetem stratégiai partnere, tanszéket működtet az egyetemmel közösen és meghatározó a duális képzésben. Ehhez kapcsolódva jött az ötlet, hogy egy versennyel szólítsák meg a középiskolásokat, és megnyerjék őket arra, hogy a bennük lévő tehetséget műszaki irányba kamatoztassák, válasszák az Óbudai Egyetem fehérvári karát és a duális képzést.

Kis István, a Harman Becker Kft. ügyvezető igazgatója arról beszélt, hogy körülbelül hat-hét évvel ezelőtt a duális oktatási formával elkezdték az utánpótlás-képzést. Szükség van ugyanis arra, hogy a fiatalok minél korábban és minél közelebbről megismerjék az iparban zajló folyamatokat és változásokat, melyek a későbbiekben az ő munkájukat is érinthetik. Mint mondta, nagyra becsüli a résztvevőket, hiszen az érték maga az ember, aki szellemi erejével, a környezetére egyre inkább odafigyelve, fenntartható módon fogja a termékeket és a technológiákat fejleszteni. Ebben az 1950-es, ’60-as években születetteknek az a felelősségük, hogy utat mutassanak és támogassák a mai fiatalokat.

Székesfehérvár kivételes szimbiózisban él az Óbudai Egyetemmel és az ipari partnerekkel. A verseny mintaértékű példája az együttműködésnek – hangsúlyozta köszöntőjében Prof. Dr. Molnár András, az Óbudai Egyetem általános rektorhelyettese. Hozzátette, az iparban elsősorban nem az akadémiai, hanem a gyakorlati tudásra van szükség, ezért a játékos, gyakorlatorientált oktatás a leghatékonyabb. „Érezzétek át, hogy milyen dolog valamit megtudni, arra választ adni, egy gépet megépíteni, majd megtapasztalni, hogy az az enyém és tőlem működik. Ennél jobb érzés nem nagyon van!” – hangsúlyozta a rektorhelyettes.

A köszöntőket követően a csapatok röviden bemutatkoztak a színpadon, majd megkapták a feladatot: egy intelligens és érző hangrendszert kell megtervezniük és kifejleszteniük, mellyel el kell érniük az ember és a különböző műszaki eszközök optimális teljesítményét. A rendszer prototípusát ki kell nyomtatniuk 3D-s nyomtatóval. A fiatalok nagyon sok műszaki eszközt, alkatrészeket, szenzorokat kaptak a munkához. Emellett rendelkezésükre áll a mérnökökből és egyetemi oktatókból álló Bölcsek Tanácsa, amely folyamatosan tudja szakmailag segíteni a diákokat.

A techverseny résztvevői folyamatosan dolgoznak, az idejüket maguk osztják be, lesz ötletfejlesztés, tervezés és végül prototípusgyártás. Ételt, italt és igény szerint pihenési lehetőséget biztosítanak számukra. A legeredményesebb csapat különdíjként londoni tanulmányutat nyer, emellett minden résztvevő kap értékes ajándékokat, Harman prémium termékeket. Az eredményhirdetést szombaton kora délután tartják.

Gazdaság

 1. Segített a SZÉPHŐ

  Egy műszaki hiba miatt került nehéz helyzetbe a távfűtés biztosítása a szombathelyi otthonok egy részében, ekkor fordult segítségért az ottani szolgáltató a székesfehérvári távhőszolgáltatóhoz. Példaértékű együttműködés valósul meg Székesfehérvár és Szombathely városa, a távhőszolgáltatást ellátó cégek és a szakminisztérium között.

  2022.12.01.
 2. Arconic-támogatás az Óbudai Egyetemnek

  A gyakorlati műszaki képzés további fejlesztését szolgálja az a 25.000 dolláros támogatás, melyet az Arconic Alapítvány biztosított az Óbudai Egyetem Alba Regia Műszaki Kara számára. A összeget olyan eszközökre költik, melyekkel valós ipari folyamatokat tudnak modellezni az egyetem robotikai laborjában. A támogatás jelképes átadására szerdán délután került sor az egyetemen.

  2022.11.30.
 3. Howmet támogatás a felsőoktatásnak

  Újabb „voucher” átadóra került sor hétfőn az Óbudai Egyetem Alba Regia Műszaki Karán. Ezúttal a Howmet Alapítvány 2022. évi támogatását jelentették be, amelynek köszönhetően közel 8 millió forintból fejlesztheti az egyetem a robottechnikai központját, valamint a VR és a pneumatikai laborját.

  2022.11.21.
 4. Vezess, elemezz, dönts!

  Vezess, elemezz, dönts! mottóval rendezett menedzserversenyt középiskolások számára az Óbudai Egyetem Alba Regia Műszaki Kar és a Mondelez Hungária Kft. A résztvevők munkahelyi szituációkat imitálva, játékos gyakorlatok során mérték fel, hogy a munkahelyi légkörhöz rendkívül hasonlító, életszerű helyzetekben hogyan tudják érvényesíteni a különféle készségeiket, képességeit és főként önmagukat.

  2022.11.10.