Verseny, játék, mérnöki munka – elkezdődött a 24 órás országos techverseny

Elkezdődött pénteken délután az Alkoss szabadon! mottóval meghirdetett országos ötlet- és prototípusfejlesztő verseny 24 órás döntője Székesfehérváron, a MOL Aréna Sóstón. A tíz résztvevő csapat fele fehérvári, a többiek az ország különböző pontjairól érkeztek. A tét igen nagy, hiszen a legeredményesebb csapat Londonba utazik, emellett minden résztvevő kap értékes ajándékot.
2022.10.28. 18:09 |
Verseny, játék, mérnöki munka – elkezdődött a 24 órás országos techverseny

A „Junior Engineers Camp – HARMAN Hackathon” nevű versenyt a Harman Becker Kft., az Óbudai Egyetem Alba Regia Műszaki Kara és Székesfehérvár Önkormányzata hirdette meg 9-13. évfolyamos középiskolás csapatok számára.

Az online fordulót követően a legjobb tíz csapat méri össze kreativitását és tudását a 24 órás döntőben, amely pénteken délután vette kezdetét a MOL Aréna Sóstón. A tíz döntős csapat fele székesfehérvári, a többiek Balatonfűzfőről, Pécsről, Győrből, Mohácsról és Tiszaújvárosból érkeztek.

A fiatalokat elsőként dr. Cser-Palkovics András polgármester köszöntötte. Mint mondta, a Harmannak és a városnak nagyon szoros és erős a kapcsolata, a cég Székesfehérvár legnagyobb adófizetője és foglalkoztatója. Emellett a Harman az Óbudai Egyetem stratégiai partnere, tanszéket működtet az egyetemmel közösen és meghatározó a duális képzésben. Ehhez kapcsolódva jött az ötlet, hogy egy versennyel szólítsák meg a középiskolásokat, és megnyerjék őket arra, hogy a bennük lévő tehetséget műszaki irányba kamatoztassák, válasszák az Óbudai Egyetem fehérvári karát és a duális képzést.

Kis István, a Harman Becker Kft. ügyvezető igazgatója arról beszélt, hogy körülbelül hat-hét évvel ezelőtt a duális oktatási formával elkezdték az utánpótlás-képzést. Szükség van ugyanis arra, hogy a fiatalok minél korábban és minél közelebbről megismerjék az iparban zajló folyamatokat és változásokat, melyek a későbbiekben az ő munkájukat is érinthetik. Mint mondta, nagyra becsüli a résztvevőket, hiszen az érték maga az ember, aki szellemi erejével, a környezetére egyre inkább odafigyelve, fenntartható módon fogja a termékeket és a technológiákat fejleszteni. Ebben az 1950-es, ’60-as években születetteknek az a felelősségük, hogy utat mutassanak és támogassák a mai fiatalokat.

Székesfehérvár kivételes szimbiózisban él az Óbudai Egyetemmel és az ipari partnerekkel. A verseny mintaértékű példája az együttműködésnek – hangsúlyozta köszöntőjében Prof. Dr. Molnár András, az Óbudai Egyetem általános rektorhelyettese. Hozzátette, az iparban elsősorban nem az akadémiai, hanem a gyakorlati tudásra van szükség, ezért a játékos, gyakorlatorientált oktatás a leghatékonyabb. „Érezzétek át, hogy milyen dolog valamit megtudni, arra választ adni, egy gépet megépíteni, majd megtapasztalni, hogy az az enyém és tőlem működik. Ennél jobb érzés nem nagyon van!” – hangsúlyozta a rektorhelyettes.

A köszöntőket követően a csapatok röviden bemutatkoztak a színpadon, majd megkapták a feladatot: egy intelligens és érző hangrendszert kell megtervezniük és kifejleszteniük, mellyel el kell érniük az ember és a különböző műszaki eszközök optimális teljesítményét. A rendszer prototípusát ki kell nyomtatniuk 3D-s nyomtatóval. A fiatalok nagyon sok műszaki eszközt, alkatrészeket, szenzorokat kaptak a munkához. Emellett rendelkezésükre áll a mérnökökből és egyetemi oktatókból álló Bölcsek Tanácsa, amely folyamatosan tudja szakmailag segíteni a diákokat.

A techverseny résztvevői folyamatosan dolgoznak, az idejüket maguk osztják be, lesz ötletfejlesztés, tervezés és végül prototípusgyártás. Ételt, italt és igény szerint pihenési lehetőséget biztosítanak számukra. A legeredményesebb csapat különdíjként londoni tanulmányutat nyer, emellett minden résztvevő kap értékes ajándékokat, Harman prémium termékeket. Az eredményhirdetést szombaton kora délután tartják.

Gazdaság

 1. Válaszd a szakképzést!

  A 2024/25-ös tanévre vonatkozó hasznos információkkal segíti a középiskolai továbbtanulás előtt álló diákokat és szülőket a Székesfehérvári Szakképzési Centrum. A következő fontos határnap február 21-e, a jelentkezési lapok leadási határideje. A szakképzésben elérhető lehetőségekről részletes tájékoztató is olvasható az SZFSZC weboldalán.

  2024.02.18.
 2. Stabilitás, biztonság és fejlődés

  Székesfehérvár Közgyűlése csütörtöki ülésén elfogadta a város 2024. évi költségvetését. A büdzsé stabil, biztonságos működéssel és városüzemeltetéssel, állami és helyi forrásokból megvalósuló fejlesztésekkel, jelentős önkormányzati intézményi béremelésekkel és komoly tartalékképzéssel számol adósságállomány és hitelfelvétel nélkül.

  2024.02.15.
 3. Vállalkozásfejlesztés mesterképzés

  Az Óbudai Egyetem Keleti Károly Gazdasági Kar online tájékoztatót szervez a Székesfehérváron 2024. szeptemberében induló Vállalkozásfejlesztés mesterszak bemutatására február 8-án csütörtökön 17.00 óra kor, csatlakozni ezen a linken lehet. 

  2024.02.08.
 4. Hétfőig várják a kiállítók jelentkezését

  Második alkalommal szervez állásbörzét az Óbudai Egyetem Nonprofit Kft. Székesfehérváron. A március 12-i esemény célja: segítséget nyújtani a munkaadóknak, hogy megtalálják leendő munkavállalóikat. A szervezők várják azon cégek, vállalatok jelentkezését, akik szívesen találkoznak és bemutatják a tehetséges egyetemistáknak profiljukat az Óbudai Egyetem Alba Regia Műszaki Kar kampuszán rendezett tavaszi eseményen. A jelentkezési és anyagleadási határidő: február 12. hétfő.

  2024.02.07.