Elkészült - végzős diákok nézték meg elsőként a felújított Tóparti Gimnáziumot

Befejeződött a Tóparti Gimnázium és Művészeti Szakgimnázium, valamint a Székesfehérvári Közösségi és Kulturális Központ épületegyüttesének teljes körű felújítása. Pénteken dr. Cser-Palkovics András polgármester a végzős gimnazistákkal közösen nézte meg a kívül-belül megújult intézményt. Az iskola a nyár folyamán visszaköltözik az épületbe, az új tanévet már itt kezdhetik majd a tópartis tanulók és tanáraik.
2024.05.31. 16:27 |
Elkészült - végzős diákok nézték meg elsőként a felújított Tóparti Gimnáziumot

A Tóparti Gimnázium és Művészeti Szakgimnázium, valamint a Székesfehérvári Közösségi és Kulturális Központ épülete a város egyik legszebb fekvésű épületegyüttese. A teljes körű rekonstrukció 2023 januárban kezdődött el és a napokban fejeződött be, a beruházás 3,2 milliárd forint költségét teljes egészében állami forrásból finanszírozták, a Modern Városok Program keretében.

A felújítás idejére a tópartisoknak el kellett hagyniuk az épületet, a tanítás a korábbi Bory Jenő Általános Iskola épületében folyt az akadálytalan munkavégzés érdekében. A végzősök az utolsó gimnáziumi évüket nem tölthették a Tópartiban, ezért pénteken bejárást szerveztek számukra, így ők voltak az első diákok, akik láthatták a megújult iskolát.

Az érettségiző fiatalok Székesfehérvár polgármesterével közösen barangolták be a megújult épületet. Dr. Cser-Palkovics András köszönetét fejezte ki a tópartis diákok, tanárok és dolgozók türelméért és megértéséért, bízva abban, hogy a felújítás elnyeri a tetszésüket. Emellett a szóbeli érettségire sok szerencsét, a nyárra pedig jó pihenést kívánt mindenkinek. 

Dr. Vizi László Tamásné, a Gimnázium főigazgatója köszönetet mondott az Önkormányzatnak a pénteki bejárás megszervezéséért. Mint mondta, nagyszerű érzés bemenni és körülnézni a megújult iskolában. Az igazgató egyben gratulált az érettségin eddig elért szép eredményekhez. A bejáráson részt vett Mészáros Attila alpolgármester és Török Szabolcs, a Székesfehérvári Tankerületi Központ igazgatója.

A Tóparti Gimnázium és az SZKKK épületegyüttesében mindenhol kicserélték a homlokzati nyílászárókat, a gimnázium esetében a belsőket is. Elvégezték a talajnedvesség elleni védelmet, szigetelték a homlokzatot és megtisztították, majd lefestették a műkő felületeket, kiépítették az épület villámvédelmi rendszerét, energetikailag fejlesztették a tetőszerkezetet, annak víz- és hőszigetelését, felújították a csapadékvíz-elvezetést és kicserélték a tetőbevilágítókat.

A Gimnázium teljes belső rekonstrukciója keretében felújították a fűtésrendszert, a víz- és szennyvízhálózatot és a villamos hálózatot.

Új gépi szellőzőrendszert és tűzjelzőrendszert építettek ki, felújították a tűzvédelmi eszközöket és modern lámpatesteket szereltek fel. Megújult valamennyi tanterem, közösségi tér, vizesblokk, iroda és kiszolgáló helyiség, csakúgy, mint az összes burkolat – az aula földszinti része és a kerámiaegység kivételével.

Teljesen átalakult a gimnázium földszinti termeinek elosztása, az új struktúrában egy fizika, egy biológia és egy természettudományi labort alakítottak ki új bútorzattal, berendezésekkel, a tantermi asztalok közötti munkaállomásokon pedig a kísérletekhez szükséges víz- és áramvételi lehetőséggel. Ugyancsak a földszinten elkészült az új, 36 fős informatikaterem is, amely egy mobilfallal két részre osztható, így alkalmassá csoportfoglalkozások megtartására.

Megváltozott az iskola színvilága is, a felületeken a szürke és a matt fehér dominál, melyet piros elemek tesznek élénkké, mutatóssá. A földszinti, korábban sárga aula és lépcsőkorlátok szürkék lettek, míg az elsőről a másodikra vivő, eddig zöld lépcsőkorlátok élénk piros színt kaptak.

A Tóparti Gimnázium a szóbeli érettségik lezárulta után, a tervek szerint július végéig hagyja el átmeneti helyét és költözik vissza a megújult intézménybe. A korábbi Bory Jenő iskolát ezután a Vasvári Pál Gimnázium foglalja el, melynek épületében – a tervek szerint már a nyáron – szintén indul a teljes felújítás.

Városfejlesztés

 1. Elkészült a felújítás

  A munkaterületet tavaly ősz végén átadták a kivitelezőnek, azonban a kivitelezést tavasszal kezdték el a Gáz utcai garázssornál. A teljes útfelújítás első üteme a Rákóczi utcai négyemeletes épületek felőli oldalt és a házak közötti parkolók bekötőútjait érintette és várhatóan még ebben az évben elkészül a felújítása a garázssor másik oldalán található útnak is.

  2024.06.20.
 2. Új bölcsőde épül

  Ünnepélyes keretek között tették le szerdán délután annak az új, 28 férőhelyes bölcsődének az alapkövét, amely a Bodrogi utcában Feketehegy-Szárazrét gyermekei számára épül. A projekt a Széchenyi Terv Plusz program keretében valósul meg 420 millió forint vissza nem térítendő európai uniós támogatás segítségével. A Székesfehérvári Hit Gyülekezete fenntartásában működő intézmény a tervek szerint idén nyitja meg kapuit.

  2024.06.19.
 3. Öleléssel búcsúztak

  Zajlik a pakolás és a visszaszámlálás a Vasvári Pál Gimnáziumban, amely átfogó felújítás előtt áll. A diákok és tanáraik egymás kezét fogva ölelték át az ódon falakat, majd az udvaron egy óriási bulival búcsúztak a szeretett intézménytől. A Vasvári a nyár folyamán beköltözik a régi Bory Jenő Általános Iskola épületébe és a teljes körű rekonstrukciót, bővítést követően, várhatóan két év múlva költözhet majd vissza a megszokott helyére.

  2024.06.18.
 4. Több mint 50 e-töltő

  Újabb elektromosautó-töltők létesültek Székesfehérváron. A Vantage Towers Zrt., az Elektromotive Hungary és a város Önkormányzata együttműködésében három új állomást telepítettek a városba. Egyiket – egy gyorstöltőt – a Belváros peremén, a Fal közben adták át csütörtökön, valamint a Zichy liget és az Uszoda mellé is került egy-egy töltő néhány hete. Ezekkel együtt már több mint 50 elektromos töltőállomás szolgálja az autósokat Székesfehérváron.

  2024.06.13.