Video chaten és telefonon tartják a családokkal a kapcsolatot a védőnők

A védőnői szolgálat a járvány miatt kialakult veszélyhelyzetben is működik: amit lehet, telefonon vagy video chaten bonyolítanak le a védőnők a várandós kismamákkal és a családokkal. Folyamatos zajlanak a védőoltások, és a sürgős esetekben személyes tanácsadást is biztosítanak. Molnár Krisztina védőnő azt mondta: tapasztalata alapján felelősen viselkednek a helyi kisgyermekes szülők, és betartják az előírásokat, a szakemberek higiénés javaslatait. 
2020.03.27. 11:59 |

Telefonon, video chaten és e-mailben tartják a kapcsolatot a védőnők a családokkal: a problémamentes helyzetekben így zajlik a szülésre való felkészítés vagy a csecsemők státuszvizsgálata például.

A járvány miatt kialakult veszélyhelyzetben a minimálisra igyekeznek csökkenteni a személyes kontaktusok számát, ha sürgős helyzet adódik, lehetőség van a személyes találkozásra a megfelelő óvintézkedések megtételével, telefonon egyeztetett időpontban fogadnak kismamákat, kisgyermekeket a tanácsadókban, mondta Molnár Krisztina csoportvezető védőnő. Halaszthatatlan például, ha egy szülés előtt álló várandós kismamának ellenőrizni kell a vérnyomását, a szívhangot, vagy az újszülötteknél az első látogatást is megoldják, főleg az első gyermek érkezésekor, koraszülöttek esetében, vagy ha szoptatással kapcsolatos probléma adódik – és minden olyan esetben, amikor nem lehet video chaten vagy telefonon keresztül segíteni. A nem sürgős szűréseket, mint a látás- vagy a hallásvizsgálat majd a járvány után fogják elvégezni a szokásos módon.

Sokan érdeklődtek a védőoltások beadásával kapcsolatban: egyelőre ez folyamatosan, az előre egyeztetett időpontok szerint zajlik. Amennyiben a tervezettekhez képest bármilyen változás történik, a gyermekorvosok telefonon tájékoztatják a családokat.

Több család kérdezett rá a gyermekek levegőztetésére: a panel- vagy bármilyen társasházban élő családoknak inkább az erkélyen való levegőzést ajánlják a védőnők, ahol megoldható. Az új kialakítandó szokások között elsőrendű a helyes kézmosás technikájának az elsajátítása, amit a kicsiknek is meg kell tanítani. Molnár Krisztina elmondta, hogy tapasztalata alapján a kisgyermekes szülők odafigyelnek, felelősségteljesen viselkednek, és betartják a Maradj otthon!-felhívást.

A védőnői szolgálat elérhető, bármilyen problémával kapcsolatban várják a megkeresést, és továbbra is kérik: személyesen csak előre egyeztetett időpontban keressék fel a tanácsadókat! A város honlapján az ellátási körzetek mellett a védőnők neve is megtalálható, a könnyebb elérhetőség miatt pedig a mobiltelefonszámok is fel vannak tüntetve.

Közélet

 1. Hősök Napja - püspöki szentmisével emlékeztek a Don-kanyar Kápolnánál

  A hagyományoknak megfelelően püspöki szentmisével emlékeztek meg Hősök Napja alkalmából a háborúkban elesett katonákról Pákozdon, a mészeg-hegyi Don-kanyar Kápolnánál. Az ünnepi liturgiát katonai tiszteletadás kísérte. A szentmise után koszorúkat helyeztek el az ismeretlen katona sírjánál, tisztelegve az idegen földön elesett magyar katonák és minden magyar katonahős áldozatvállalása előtt.

  2020.05.31.
 2. Néma főhajtás a hősök emléke előtt a Hősök terén

  Május utolsó vasárnapja a Hősök Napja. Székesfehérváron pénteken kezdődött és vasárnap, a Belvárosban, a Hősök terén zárult a megemlékezés-sorozat, amelynek keretében a háborúkban elesett katonákra emlékeztek. Vasárnap délben Székesfehérvár Önkormányzata közös koszorúzást tartott a Fejér Megyei Önkormányzat, a Magyar Honvédség Parancsnoksága és a honvéd hagyományokat őrző civil szervezetek képviselőinek részvételével.

  2020.05.31.
 3. Pünkösd vasárnapján Spányi Antal püspök celebrált misét a Szent Imre templomban

  Pünkösd az egyik legrégibb ünnep, melyet a húsvét utáni hetedik vasárnapon és hétfőn ülnek. Ókeresztény szokás szerint pünkösd a húsvéti időszak megkoronázása, a Szentlélek eljövetele. Pünkösd napján három fontos esemény történt: a Szentlélek eljövetele mint Krisztus megváltó tettének gyümölcse és beteljesítője; az Egyház alapítása és az egész világra kiterjedő missziós munka kezdete.

  2020.05.31.
 4. A hősökre emlékeztek a II. világháborús keresztnél

  Szombaton délután Öreghegyen folytatódott a Hősök Napjához kapcsolódó megemlékezések sora. A Zobori út és a Donát utca kereszteződésében álló, a II. világháború hőseinek emléket állító keresztnél helyeztek el koszorút.

  2020.05.30.

Lakossági tájékoztatás

Fehérvár Magazin

Webkamera


360 Fehérvár

Eseménynaptár

2020. Június
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V