Ütemezetten halad az Arany János iskola felújítása

A február eleji munkaterületátadás óta folyamatosan zajlik a felújítás az Arany János Óvoda, Általános Iskola, Szakiskola, Készségfejlesztő Iskola és EGYMI Szekfű Gyula utcai épületén. Az Önkormányzat által 600 millió forinttal támogatott beruházás első ütemében tető- és homlokzati felújítást végeznek. A projektről Mészárosné Törzsök Zsuzsanna intézményvezető beszélt.
2020.04.07. 17:02 |

A február eleji munkaterület átadás óta töretlenül folyik a munka az Arany János Óvoda, Általános Iskola, Szakiskola, Készségfejlesztő Iskola és EGYMI Szekfű Gyula utcai intézményében.

Az épület 1928-ban készült el két épületszárnnyal, jelentősebben felújítást csupán 1948-ban eszközöltek, majd az 1980-as években is történt egy gyorsütemű korszerűsítés. A beruházás előtt az ingatlan már nagyon rossz műszaki állapotban volt: a további műszaki állagromlás megakadályozása tette szükségessé a homlokzat és a tető felújítását.

A beruházás első ütemében most a tetőn a palát és az alatta lévő deszkázatot cserélik le. A homlokzaton helyreállítják az ablakpárkányokat és a keretezéseket, rendbe hozzák a három főbejárat körüli míves keretezést, műkő lábazatot cserélnek a B szárnynál.

Mészárosné Törzsök Zsuzsanna intézményvezető elmondta, hogy a háttérben több mint másfél éves tervezői eljárás zajlott, részletes műszaki felméréssel, aminek az eredményeképpen egy átgondolt, a múlt értékeit szem előtt tartó terv született:

„Jelenleg az épület Benyák Bernát utca felőli felállványozott részén dolgozik a kivitelező, egyszerre a homlokzaton és a tetőszerkezeten is. A munka ütemezetten halad, főleg most, hogy üresen áll az épület, azt gondolom, hogy határidőre, azaz őszre kész lesz az első ütem.” Az intézményvezető hozzátette, hogy több, az eredeti tervrajzon szereplő építészeti elemet is visszaállítanak, így a földszinti folyosón visszaépítenek egy ablakot és kibontanak kettő szép míves oszlopot, amit anno befalaztak, az udvari homlokzaton teraszt alakítanak ki, ezzel is növelve az iskola közösségi tereit.

Lecserélik a bádogos szerkezeteket, leverik a laza homlokzati részeket és javítják a vakolt felületeket, a teljes felület üvegszálas glettet kap, amit majd az eredetihez hasonló, fehér és szürkés árnyalatra festenek. Első körben a Szekfű Gyula utca felől, majd a Benyák Bernát utca felől és legutoljára, körbe haladva az iskolaudvar felőli részén dolgoznak majd.”

A jelenlegi tanrendről szólva Mészárosné Törzsök Zsuzsanna hangsúlyozta, hogy nagyon hiányoznak az intézményből a gyerekek, de az összetartó tanári karuknak köszönhetően jól működő rendszert építettek ki nagyon rövid idő alatt: „Három csoportra osztottuk a tanulókat: az elsőbe azok tartoznak, akik otthonaikban rendelkeznek a digitális oktatáshoz szükséges feltételekkel, nekik online küldjük a feladatokat. A második csoportba tartozók szülei papíralapon, névre címkézett borítékban vehetik át a tanulnivalót az iskola portáján minden héten. A harmadik csoportnak pedig postázzuk a feladatokat.

Az Önkormányzat a teljes felújítást 600 millió forinttal támogatta, amelyből az első ütemben készülő építési beruházás összértéke bruttó 235 millió forint.

A felújítás második ütemében a belső gépészeti, villamoshálózati, illetve akadálymentesítési munkákra koncentrálnak majd. A közbeszerzési eljárás alapján a Pretz-Mozaik Építőipari Kivitelező és Szolgáltató Kft. végzi a kivitelezési munkálatokat.

Városfejlesztés

 1. Azonnali beavatkozás szükséges a Balatoni úton - a Vásártéri úti felüljáró újra járható

  A szakmai vizsgálatok megerősítették, hogy azonnali beavatkozásra van szükség a Balatoni út felüljáró-szakaszán, ahol júliusban és augusztusban teljes útzár lesz a munkálatok ideje alatt. A Vásártéri úti felüljáró megerősítése viszont elkészült, ezt ma déltől már újra használhatják a közlekedők.

  2020.06.03.
 2. Nyáron elkészül a Püspöki Palota felújítása is - így haladnak az egyházmegye építkezései

  „A Magyar Szent Család nyomában tematikus zarándokút fejlesztése a Székesfehérvári Egyházmegyében” című program megvalósításának folyamatáról és a Szent Imre Katolikus Iskola rekonstrukciójáról kérdeztük Csány Zoltánt, a Székesfehérvári Egyházmegye főépítészét. A beszélgetés közben bejártuk a projekt egyes helyszíneit - Szent Imre Iskola, Püspöki Palota, Ferences Rendház-Székesfehérvári Egyházmegyei Múzeum, Látogatóközpont - is.

  2020.05.22.
 3. A villanyoszlopok áthelyezésével és csatorna építéssel kezdődik a Poprádi felújítása

  A Poprádi utcában folytatódik Öreghegy belső úthálózatának felújítása. A munkaterület átadását követően a munkálatok a villanyoszlopok áthelyezésével kezdődnek, majd a csapadékcsatorna kiépítése után az út- és járdaépítéssel zárulnak. A tervek szerint legkésőbb december végéig befejeződik a felújítás.

  2020.05.20.
 4. Aláírta a miniszterelnök a multifunkcionális csarnokról szóló kormányhatározatot

  Székesfehérvár gazdaságélénkítő és új munkahelyeket teremtő beruházása Magyarország Gazdaságvédelmi Akciótervének keretében valósul meg - számolt be Facebook oldalán Vargha Tamás Székesfehérvár országgyűlési képviselője. A Magyar Közlönyben is megjelent határozatot Orbán Viktor miniszterelnök írta alá.

  2020.05.19.
 1. Öntözőzsákok segítik az ősszel ültetett fák folyamatos vízellátását

  Idén először alkalmaz öntözőzsákot az újonnan telepített fák locsolásához a Városgondnokság. A Schwabisch Gmünd utcában ősszel telepített fasor fáihoz hétfőn reggel tették ki a zsákokat, mely egyenletes és folyamatos vízutánpótlást biztosít a fiatal fák gyökereinek.

  2020.05.04.
 2. Új Mercedes Conecto buszokkal kezdődhet ősszel a fehérvári buszok cseréje

  15 új autóbusszal indítjuk Székesfehérvár közösségi közlekedési stratégiájának végrehajtását! - olvasható Székesfehérvár polgármesterének Facebook oldalán. Cser-Palkovics András arról is ír bejegyzésében, hogy várhatóan ősszel érkezik 15 darab Mercedes-Benz Conecto G Next Generation csuklós autóbusz Székesfehérvárra.

  2020.04.22.
 3. 115 parkoló készült el Palotavárosban - folytatódnak a szabadidőközpont építkezései

  Összesen 115 parkoló készült el a Palotavárosi tavak sport- és szabadidőközpont beruházás keretein belül. A Kelemen Béla utca – Horog utca kereszteződésénél, illetve a Gajaliget Lakópark mögött történt felületmegújítás és bővítés.

  2020.04.17.
 4. Szabad az út! - készre jelentette a kivitelező a Fiskális út felújítását

  Megszűnnek a forgalomkorlátozások és megkezdődik a műszaki átadás a Fiskális úton. A közművezetékek cseréje, az út és a csapadékvíz-elvezetés építésének összege 1,13 milliárd forint, amely teljes egészében önkormányzati forrásból valósult meg. Csütörtöktől már az autóbuszok is az eredeti járatútvonalon közlekednek. Székesfehérvár polgármestere közösségi oldalán osztotta meg videóüzenetét a frissen elkészült Fiskális útról.

  2020.04.08.

Lakossági tájékoztatás

Fehérvár Magazin

Webkamera


360 Fehérvár

Eseménynaptár

2020. Június
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V