Ütemezetten halad az Arany János iskola felújítása

A február eleji munkaterületátadás óta folyamatosan zajlik a felújítás az Arany János Óvoda, Általános Iskola, Szakiskola, Készségfejlesztő Iskola és EGYMI Szekfű Gyula utcai épületén. Az Önkormányzat által 600 millió forinttal támogatott beruházás első ütemében tető- és homlokzati felújítást végeznek. A projektről Mészárosné Törzsök Zsuzsanna intézményvezető beszélt.
2020.04.07. 17:02 |

A február eleji munkaterület átadás óta töretlenül folyik a munka az Arany János Óvoda, Általános Iskola, Szakiskola, Készségfejlesztő Iskola és EGYMI Szekfű Gyula utcai intézményében.

Az épület 1928-ban készült el két épületszárnnyal, jelentősebben felújítást csupán 1948-ban eszközöltek, majd az 1980-as években is történt egy gyorsütemű korszerűsítés. A beruházás előtt az ingatlan már nagyon rossz műszaki állapotban volt: a további műszaki állagromlás megakadályozása tette szükségessé a homlokzat és a tető felújítását.

A beruházás első ütemében most a tetőn a palát és az alatta lévő deszkázatot cserélik le. A homlokzaton helyreállítják az ablakpárkányokat és a keretezéseket, rendbe hozzák a három főbejárat körüli míves keretezést, műkő lábazatot cserélnek a B szárnynál.

Mészárosné Törzsök Zsuzsanna intézményvezető elmondta, hogy a háttérben több mint másfél éves tervezői eljárás zajlott, részletes műszaki felméréssel, aminek az eredményeképpen egy átgondolt, a múlt értékeit szem előtt tartó terv született:

„Jelenleg az épület Benyák Bernát utca felőli felállványozott részén dolgozik a kivitelező, egyszerre a homlokzaton és a tetőszerkezeten is. A munka ütemezetten halad, főleg most, hogy üresen áll az épület, azt gondolom, hogy határidőre, azaz őszre kész lesz az első ütem.” Az intézményvezető hozzátette, hogy több, az eredeti tervrajzon szereplő építészeti elemet is visszaállítanak, így a földszinti folyosón visszaépítenek egy ablakot és kibontanak kettő szép míves oszlopot, amit anno befalaztak, az udvari homlokzaton teraszt alakítanak ki, ezzel is növelve az iskola közösségi tereit.

Lecserélik a bádogos szerkezeteket, leverik a laza homlokzati részeket és javítják a vakolt felületeket, a teljes felület üvegszálas glettet kap, amit majd az eredetihez hasonló, fehér és szürkés árnyalatra festenek. Első körben a Szekfű Gyula utca felől, majd a Benyák Bernát utca felől és legutoljára, körbe haladva az iskolaudvar felőli részén dolgoznak majd.”

A jelenlegi tanrendről szólva Mészárosné Törzsök Zsuzsanna hangsúlyozta, hogy nagyon hiányoznak az intézményből a gyerekek, de az összetartó tanári karuknak köszönhetően jól működő rendszert építettek ki nagyon rövid idő alatt: „Három csoportra osztottuk a tanulókat: az elsőbe azok tartoznak, akik otthonaikban rendelkeznek a digitális oktatáshoz szükséges feltételekkel, nekik online küldjük a feladatokat. A második csoportba tartozók szülei papíralapon, névre címkézett borítékban vehetik át a tanulnivalót az iskola portáján minden héten. A harmadik csoportnak pedig postázzuk a feladatokat.

Az Önkormányzat a teljes felújítást 600 millió forinttal támogatta, amelyből az első ütemben készülő építési beruházás összértéke bruttó 235 millió forint.

A felújítás második ütemében a belső gépészeti, villamoshálózati, illetve akadálymentesítési munkákra koncentrálnak majd. A közbeszerzési eljárás alapján a Pretz-Mozaik Építőipari Kivitelező és Szolgáltató Kft. végzi a kivitelezési munkálatokat.

Városfejlesztés

 1. Megújult az Arany János Iskola homlokzata és teteje - idén belső felújítás kezdődik

  Lezárult az Arany János Óvoda, Általános Iskola, Szakiskola, Készségfejlesztő Iskola és EGYMI felújításának első üteme, elsőként az épület homlokzata és tetőszerkezete újult meg. Idén a belső terek újulnak meg komplett gépészettel és a villamos hálózat felújításával együtt a Szekfű Gyula utcai épületben.

  2021.01.25.
 2. A héten folytatódik a Mártírok útja felújítása

  Január 18-án, hétfőtől folytatódnak a kivitelezési munkálatok a Mártírok útján: a Széchenyi 2020 program keretében megvalósuló projekt, a múlt év szeptemberében elindult Mártírok útja csapadékcsatorna II. szakaszának felújítása a tervek szerint a tavasz folyamán készül el, összesen 456,5 millió forint értékű beruházással.

  2021.01.18.
 3. Január végén kezdődik a Szekfű Gyula utcai orvosi rendelő teljes felújítása

  Kezdődik a Szekfű Gyula utcai orvosi rendelőintézet teljes körű felújítása, akadálymentesítése és új eszközökkel, berendezésekkel történő felszerelése. A felújítást követően hét felnőtt háziorvosi és nyolc fogorvosi alapellátás lesz az épületben, ez utóbbiak egy része a Kégl György utcából költözik majd át. 

  2021.01.15.
 4. Újragondolt közösségi terek - a COVID utáni időszakot tervezik a fehérvári diákok

  Az oltások megkezdésével egyre nagyobb az esély, hogy az év második felében visszatérhessen a közösségi élet a városba. A Közép-dunántúli Regionális Innovációs Ügynökség "Gondoljuk újra közösségi tereinket" címmel indított projektet, arról is kérdezve a Székesfehérváron tanuló középiskolásokat, hogyan tennék vonzóbbá azokat a helyeket a saját generációjuk számára, ahol a legszívesebben találkoznak.

  2021.01.10.
 1. Ismét bővült a parkolók száma a kórház környékén

  Elkészült a kórház körüli parkolóbővítés második üteme. Ennek keretében 52 új parkolóhelyet alakítottak ki az Erzsébet utcai teherporta és a Bem utca között. A kormány támogatásából megvalósuló, két ütemben lezajlott fejlesztésnek köszönhetően harminc százalékkal bővült a Fejér Megyei Szent György Egyetemi Oktató Kórház körül található parkolók száma.

  2020.12.18.
 2. Tavasszal kezdődik a Budapest-Balaton kerékpárút fehérvári bevezető szakaszának építése

  A Budapest - Balaton kerékpárút Kisfalud felől érkezik majd be Székesfehérvárra. Az új kerékpárút pedig nem a jelenlegi oldalon halad majd, hanem a másikon. A 7-es főút alatt egy kerékpáros aluljárón éri el a Nagyszombati - Budai kereszteződést, ezzel együtt a meglévő kerékpárutat.

  2020.12.10.
 3. Új kutyafuttató és grund gyerekeknek az Almássy lakótelepen

  A gyerekeknek is megmaradt a kis grund és egy kutyafuttatót is ki lehetett alakítani az Almássy lakótelep egyik zöld sarkában. Igazi összefogás eredménye az új kutyafuttató, amivel a napokban készültek el a Városgondnokság szakemberei. 

  2020.12.08.
 4. Elkészült a sport- és szabadidőközpont a Palotavárosi tavaknál

  Befejeződött a Palotavárosi tavaknál a sport- és szabadidőközpont kivitelezése. Az 1 milliárd 250 millió forint értékű TOP-os fejlesztés kiszolgálja a városlakók egészséges élettér iránti igényét, valamint biztosítja a kulturált környezetet a szabadidő aktív eltöltéséhez. 

  2020.11.27.

Lakossági tájékoztatás

Fehérvár Magazin

Webkamera

360 Fehérvár