Újragondolt közösségi terek - a COVID utáni időszakot tervezik a fehérvári diákok

Az oltások megkezdésével egyre nagyobb az esély, hogy az év második felében visszatérhessen a közösségi élet a városba. A Közép-dunántúli Regionális Innovációs Ügynökség "Gondoljuk újra közösségi tereinket" címmel indított projektet, arról is kérdezve a Székesfehérváron tanuló középiskolásokat, hogyan tennék vonzóbbá azokat a helyeket a saját generációjuk számára, ahol a legszívesebben találkoznak.
2021.01.10. 15:05 |

A projekt keretében elkészült egy app is, az Alba Public Places ITT tölthető le! 

Vonzóak a smart city fejlesztések

"A fehérvári középiskolákban tanuló diákokat arra kértük, hogy rövid videókban ötleteljenek arról, hogyan lehetne használhatóbbá tenni számukra a közösségi tereket Fehérváron. Jelenleg három olyan közösségi tér van a városban - a Haleszban, a Rózsa ligetben és a Királyok Parkjában - ahol smart elemek vannak. A diákok nagyon kedvelik ezeket és ezekhez hasonló megoldásokban gondolkodnak. Az egyik beérkezett pályamunka a Gyümölcs utcai kollégium elé tervez új közösségi teret színes elemekkel, padokkal, smart megoldásokkal." - mondta el Dr. Baráth Gabriella, a KDRIÜ tanácsadója, aki szólt arról is, hogy 600 válasz érkezett a diákoktól, ezekből kiderül, hogy a fehérvári középiskolások szívesen használják a közösségi tereket és fontos számukra, hogy ezek közelében legyen szolgáltatás is. "Sok helyről kiszorult ez a korosztály, ezért is fontos, hogy legyenek olyan funkciójú terek, ahol szívesen látják őket, ami kifejezetten nekik van címezve. Sok innovatív ötlet érkezett fehérvári diákoktól például kiszuperált buszok, konténerek közösségi térré alakítására, illetve jellemzően több nyilvános töltőt, smart eszközt szeretnének" - fogalmazott.

Mit gondolnak a székesfehérvári középiskolások?

2020 februárjában kérdezték meg a diákokat, akiknek egy online kérdőívet kellett kitölteniük. Ebből az derült ki, hogy az iskolai elfoglaltság mellett nagyon szívesen használják a fiatalok a várost. A székesfehérváriak sokkal aktívabbak a szabadidő közös eltöltése és a „kimozdulás” tekintetében, de az online kapcsolattartásban is. Az ingázóknak vélhetően kevésbé jut erre idejük, hétvégén pedig nem valószínű, hogy Székesfehérváron vannak. A fiúk szívesebben találkoznak késő délután a barátaikkal, miután már otthon is voltak, a lányok pedig nagyobb arányban preferálják a hétvégi programokat. 

Ezek a fehérvári diákok kedvenc vendéglátóhelyei

A találkozási hely kiválasztásában kimagasló a kényelmi szempont szerepe és az is igaz, hogy a találkozó helyszínét a szerint választják ki a fiatalok, hogy mit szeretnének csinálni. A kényelem és a tudatosság szempontja egyszerre érvényesül. A felmérésből az is kiderült, hogy a fiatalok nagyon szívesen találkoznak vendéglátó egységekben. A fiatalok szívesen kávéznak, teáznak, söröznek, gyorséttermeznek. A vendéglátó egységek esetében vannak ugyan preferált helyek, de a diákok több helyen is szívesen megfordulnak, ez tükröződött a válaszokban. Összesen 363 válasz érkezett arra a kérdésre, hogy nevezze meg hova megy szívesen a városban. A válaszok 60%-a valamilyen vendéglátó egység volt, melyek közül a legtöbbet említettek az alábbiak voltak: Menta Café, Ribillió Kávézó, Alba Pláza, McDonalds, Starbucks, KFC, Varkocs Old Pub, Corvin Koktél Bár. 

Népszerű a Palotavárosi tavak, a Halesz és a Csónakázó-tó is

A válaszok további 40%-a olyan helyeket jelölt meg, ahova inkább a természeti környezet, az utca vagy hely adottsága miatt mennek a fiatalok. Sok említést kapott ebben a tekintetben a: Belváros, Palotavárosi tavak, Halesz Park, Csónakázó tó, Piactér, Pláza tető, Rózsaliget, Zichy Liget, Koronáspark. Az iskolák környékét a diákok közül csak néhányan emelték ki, pedig több iskola esetében is nagyon jó adottságok mutatkoznak a szabadidő eltöltésére. A kérdéssor kitért arra, hogy milyen szempontokat preferálnak a középiskolások egy találkozóhely megtervezésekor. Jóval átlag feletti értékek vonatkoznak a kényelmi szempontokra,
az ingyenes wifi használatra, arra, hogy színes, fiatalos megjelenése legyen az adott helynek, hogy könnyen elérhető legyen és tudják azt, hogy kik vannak ott. 

A "könnyen elérhető" a legjobb

A válaszokból néhány tendencia is kirajzolódik, például az, hogy a székesfehérvári diákok számára lényegesebb a „könnyen elérhetőség” szempontja, a lányok jobban el tudják képzelni a színes, párnákkal berendezett helyeket és számukra lényegesebb, hogy ismerjék a helyet használókat. Az eldugott és csendes helyeket a fiúk kedvelik jobban. 

Az ilyen közösségi tereket nem szeretik a diákok: 

- megfelelő ülőhelyek (fekvőhelyek), azaz a kényelem hiánya
-  diszfunkcionális elemek jelenléte
- járművek dominanciája
- intimitás hiánya
- túl kevés vagy túlzottan terhelt használat
- csupasz falak vagy kihalt területek a köztér szélén 

A "Gondoljuk újra közösségi tereinket" projektre még küldhetnek videókat a fehérvári középiskolások február végéig a kdriu@kdriu.hu e-mail címre!

A KDRIÜ arra hívta fel a Székesfehérváron tanuló középiskolás diákokat, hogy segítsenek újragondolni azokat a helyeket, ahol délutánonként a szabadidejüket töltik. A diákoknak videóban kell bemutatni, hogy melyik közösségi teret alakítanák át, milyen elemekkel, funkciókkal egészülne ki a terület a tervezés során és hogyan nézne ki a megújult közösségi tér. 

Tavaszra halasztották az ötletversenyt

Dr. Baráth Gabriella elmondta, hogy 2020 november 17-én lett volna a projektet megkoronázó ötletverseny, ahol bemutatják az elkészült látványterveket és videókat, az elmaradt eseményre reményeik szerint idén tavasszal kerülhet sor. Az ötleteket eljuttatják a város főépítészének és a városfejlesztéssel foglalkozó szakembereknek is. "A projekt úgy áll, hogy az igényfelmérés megvalósult, és sor került a workshopokra és a városi sétákra is. Öröm volt találkozni a diákokkal, akik nagyon lelkesek voltak, és rengeteg ötletet hoztak." - tette hozzá a KDRIÜ tanácsadója.

Városfejlesztés

 1. Hétfőn késő délutántól újra két irányba lehet közlekedni a felújított Sarló utcában

  A munkálatok még nem fejeződtek be teljesen, de hétfőn késő délutántól visszaállt az eredeti forgalmi rend a Sarló utcában, ugyanis az eredetileg tervezett három hét helyett jelentősen gyorsabban haladt a munkálatokkal a kivitelező. A forgalomcsillapító pódiumok építése még zajlik, így időszakosan félpályás útlezárás még lehetséges az utcában.

  2021.07.26.
 2. Zajlik a Táncsics Mihály Általános Iskola udvarfelújítása

  Már zajlanak a KÉPES program idei felújítási munkálatai: a Táncsics Iskola udvarán folyik a felszedett régi térkő elszállítása, majd a földmunkákkal, a vízelvezetéssel és az új térkő lerakásával folytatódik a tér szépítése.

  2021.07.23.
 3. A Turisztikai Ügynökség képviselői tartottak bejárást a felújított Tourinform Irodában

  Hétfőn este a Magyar Turisztikai Ügynökség vezetői a város országgyűlési képviselőivel és alpolgármesterével közösen nézték meg a májusban átadott, felújított Tourinform Irodát. A látogatás apropója az a keddi konzultáció Székesfehérváron, ami az Ügynökségnek a Nemzeti Turizmusfejlesztési Stratégia 2030 keretében végzett tevékenységeiről, a helyi fejlesztésekről fog szólni.

  2021.07.19.
 4. Valódi környezetvédelem - ötödére csökken a lerakott hulladék mennyisége Csalán

  Hulladékgazdálkodási és környezetvédelmi célja is van azoknak a nagyberuházásoknak a Csalai Hulladékkezelő telepen, melyet a Depónia és a Közép-Duna Vidéke Hulladékgazdálkodási Önkormányzati Társulás végez. Új csarnokok, új irodaépületek és világszínvonalú válogatógépek állnak hamarosan üzembe. A beruházásról a város polgármestere Cser-Palkovics András közösségi oldalán tájékoztatott. 

  2021.07.16.
 1. Megújul az István Király Iskola udvara, és zajlik a parkolóépítés is

  A következő tanévnyitón már felújított belső udvar fogadja a 35 éves jubileumát ünneplő István Király Általános Iskola tanulóit. A képviselői keretből elindult beruházás mellett zajlik az intézmény mellett a parkolók építése: 22 új kialakítású, illetve 2 „kiss & go” hellyel, amit 35 millió forintból valósul meg a városi Saára Gyula program keretében.

  2021.07.07.
 2. A második hídra is beemelték a gerendákat a déli összekötőúton

  Ma délelőtt kezdték beemelni a börgöndi vasútvonal feletti közúti felüljáró 12 méter fesztávolságú gerendáit, a déli összekötőút építéséhez kapcsolódóan. A Takarodó út végén harminc elem kerül a helyére holnapig, a folytatásban pedig a híd pályalemez-építési munkálatai zajlanak majd.

  2021.07.06.
 3. Kezdődik az Aranybulla emlékmű környékének teljes felújítása

  Megújul teljesen az Aranybulla emlékmű: kilátóterasz lesz az emlékmű körül, ahova lépcső vezet majd, lesz kerékpáros pihenő, erdei sétaút és egy új parkoló is. Összesen 152 fát, 5438 cserjét és sövényt is ültetnek továbbá automata öntözőrendszert építenek ki. Minden meglévő növény megmarad és nagyon vigyáznak majd ezekre a kivitelezésnél. 

  2021.06.29.
 4. Iskolaudvarok újulnak meg az idei KÉPES programban és kialakítanak egy okostantermet is

  A székesfehérvári óvodaudvarok után, 2020-tól a felújítások immár az általános iskolákban folytatódtak a KÉPES program keretében. A Táncsics Mihály Általános Iskola és a Teleki Sziget utcai tagintézményének udvarfelújítása mellett egy okostantermet alakítanak ki az István Király Általános Iskolában.

  2021.06.23.

Hirdetés

Lakossági tájékoztatás

Fehérvár Magazin

Webkamera


360 Fehérvár

Eseménynaptár

2021. Július
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V
28 29 30 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1