Újragondolt közösségi terek - a COVID utáni időszakot tervezik a fehérvári diákok

Az oltások megkezdésével egyre nagyobb az esély, hogy az év második felében visszatérhessen a közösségi élet a városba. A Közép-dunántúli Regionális Innovációs Ügynökség "Gondoljuk újra közösségi tereinket" címmel indított projektet, arról is kérdezve a Székesfehérváron tanuló középiskolásokat, hogyan tennék vonzóbbá azokat a helyeket a saját generációjuk számára, ahol a legszívesebben találkoznak.
2021.01.10. 15:05 |

A projekt keretében elkészült egy app is, az Alba Public Places ITT tölthető le! 

Vonzóak a smart city fejlesztések

"A fehérvári középiskolákban tanuló diákokat arra kértük, hogy rövid videókban ötleteljenek arról, hogyan lehetne használhatóbbá tenni számukra a közösségi tereket Fehérváron. Jelenleg három olyan közösségi tér van a városban - a Haleszban, a Rózsa ligetben és a Királyok Parkjában - ahol smart elemek vannak. A diákok nagyon kedvelik ezeket és ezekhez hasonló megoldásokban gondolkodnak. Az egyik beérkezett pályamunka a Gyümölcs utcai kollégium elé tervez új közösségi teret színes elemekkel, padokkal, smart megoldásokkal." - mondta el Dr. Baráth Gabriella, a KDRIÜ tanácsadója, aki szólt arról is, hogy 600 válasz érkezett a diákoktól, ezekből kiderül, hogy a fehérvári középiskolások szívesen használják a közösségi tereket és fontos számukra, hogy ezek közelében legyen szolgáltatás is. "Sok helyről kiszorult ez a korosztály, ezért is fontos, hogy legyenek olyan funkciójú terek, ahol szívesen látják őket, ami kifejezetten nekik van címezve. Sok innovatív ötlet érkezett fehérvári diákoktól például kiszuperált buszok, konténerek közösségi térré alakítására, illetve jellemzően több nyilvános töltőt, smart eszközt szeretnének" - fogalmazott.

Mit gondolnak a székesfehérvári középiskolások?

2020 februárjában kérdezték meg a diákokat, akiknek egy online kérdőívet kellett kitölteniük. Ebből az derült ki, hogy az iskolai elfoglaltság mellett nagyon szívesen használják a fiatalok a várost. A székesfehérváriak sokkal aktívabbak a szabadidő közös eltöltése és a „kimozdulás” tekintetében, de az online kapcsolattartásban is. Az ingázóknak vélhetően kevésbé jut erre idejük, hétvégén pedig nem valószínű, hogy Székesfehérváron vannak. A fiúk szívesebben találkoznak késő délután a barátaikkal, miután már otthon is voltak, a lányok pedig nagyobb arányban preferálják a hétvégi programokat. 

Ezek a fehérvári diákok kedvenc vendéglátóhelyei

A találkozási hely kiválasztásában kimagasló a kényelmi szempont szerepe és az is igaz, hogy a találkozó helyszínét a szerint választják ki a fiatalok, hogy mit szeretnének csinálni. A kényelem és a tudatosság szempontja egyszerre érvényesül. A felmérésből az is kiderült, hogy a fiatalok nagyon szívesen találkoznak vendéglátó egységekben. A fiatalok szívesen kávéznak, teáznak, söröznek, gyorséttermeznek. A vendéglátó egységek esetében vannak ugyan preferált helyek, de a diákok több helyen is szívesen megfordulnak, ez tükröződött a válaszokban. Összesen 363 válasz érkezett arra a kérdésre, hogy nevezze meg hova megy szívesen a városban. A válaszok 60%-a valamilyen vendéglátó egység volt, melyek közül a legtöbbet említettek az alábbiak voltak: Menta Café, Ribillió Kávézó, Alba Pláza, McDonalds, Starbucks, KFC, Varkocs Old Pub, Corvin Koktél Bár. 

Népszerű a Palotavárosi tavak, a Halesz és a Csónakázó-tó is

A válaszok további 40%-a olyan helyeket jelölt meg, ahova inkább a természeti környezet, az utca vagy hely adottsága miatt mennek a fiatalok. Sok említést kapott ebben a tekintetben a: Belváros, Palotavárosi tavak, Halesz Park, Csónakázó tó, Piactér, Pláza tető, Rózsaliget, Zichy Liget, Koronáspark. Az iskolák környékét a diákok közül csak néhányan emelték ki, pedig több iskola esetében is nagyon jó adottságok mutatkoznak a szabadidő eltöltésére. A kérdéssor kitért arra, hogy milyen szempontokat preferálnak a középiskolások egy találkozóhely megtervezésekor. Jóval átlag feletti értékek vonatkoznak a kényelmi szempontokra,
az ingyenes wifi használatra, arra, hogy színes, fiatalos megjelenése legyen az adott helynek, hogy könnyen elérhető legyen és tudják azt, hogy kik vannak ott. 

A "könnyen elérhető" a legjobb

A válaszokból néhány tendencia is kirajzolódik, például az, hogy a székesfehérvári diákok számára lényegesebb a „könnyen elérhetőség” szempontja, a lányok jobban el tudják képzelni a színes, párnákkal berendezett helyeket és számukra lényegesebb, hogy ismerjék a helyet használókat. Az eldugott és csendes helyeket a fiúk kedvelik jobban. 

Az ilyen közösségi tereket nem szeretik a diákok: 

- megfelelő ülőhelyek (fekvőhelyek), azaz a kényelem hiánya
-  diszfunkcionális elemek jelenléte
- járművek dominanciája
- intimitás hiánya
- túl kevés vagy túlzottan terhelt használat
- csupasz falak vagy kihalt területek a köztér szélén 

A "Gondoljuk újra közösségi tereinket" projektre még küldhetnek videókat a fehérvári középiskolások február végéig a kdriu@kdriu.hu e-mail címre!

A KDRIÜ arra hívta fel a Székesfehérváron tanuló középiskolás diákokat, hogy segítsenek újragondolni azokat a helyeket, ahol délutánonként a szabadidejüket töltik. A diákoknak videóban kell bemutatni, hogy melyik közösségi teret alakítanák át, milyen elemekkel, funkciókkal egészülne ki a terület a tervezés során és hogyan nézne ki a megújult közösségi tér. 

Tavaszra halasztották az ötletversenyt

Dr. Baráth Gabriella elmondta, hogy 2020 november 17-én lett volna a projektet megkoronázó ötletverseny, ahol bemutatják az elkészült látványterveket és videókat, az elmaradt eseményre reményeik szerint idén tavasszal kerülhet sor. Az ötleteket eljuttatják a város főépítészének és a városfejlesztéssel foglalkozó szakembereknek is. "A projekt úgy áll, hogy az igényfelmérés megvalósult, és sor került a workshopokra és a városi sétákra is. Öröm volt találkozni a diákokkal, akik nagyon lelkesek voltak, és rengeteg ötletet hoztak." - tette hozzá a KDRIÜ tanácsadója.

Városfejlesztés

 1. A héten folytatódik a Mártírok útja felújítása

  Január 18-án, hétfőtől folytatódnak a kivitelezési munkálatok a Mártírok útján: a Széchenyi 2020 program keretében megvalósuló projekt, a múlt év szeptemberében elindult Mártírok útja csapadékcsatorna II. szakaszának felújítása a tervek szerint a tavasz folyamán készül el, összesen 456,5 millió forint értékű beruházással.

  2021.01.18.
 2. Január végén kezdődik a Szekfű Gyula utcai orvosi rendelő teljes felújítása

  Kezdődik a Szekfű Gyula utcai orvosi rendelőintézet teljes körű felújítása, akadálymentesítése és új eszközökkel, berendezésekkel történő felszerelése. A felújítást követően hét felnőtt háziorvosi és nyolc fogorvosi alapellátás lesz az épületben, ez utóbbiak egy része a Kégl György utcából költözik majd át. 

  2021.01.15.
 3. Megemelte a Kormány a Kodály iskola felújítására szánt összeget

  A Kormány megemelte a Kodály Zoltán Általános Iskola, Gimnázium és Alapfokú Művészeti Iskola felújítására szánt összeget 891 millió forintra, így teljes egészében megvalósulhat a székesfehérvári iskola felújítása - számolt be Facebook oldalán Vargha Tamás, Székesfehérvár országgyűlési képviselője.

  2020.12.19.
 4. Ismét bővült a parkolók száma a kórház környékén

  Elkészült a kórház körüli parkolóbővítés második üteme. Ennek keretében 52 új parkolóhelyet alakítottak ki az Erzsébet utcai teherporta és a Bem utca között. A kormány támogatásából megvalósuló, két ütemben lezajlott fejlesztésnek köszönhetően harminc százalékkal bővült a Fejér Megyei Szent György Egyetemi Oktató Kórház körül található parkolók száma.

  2020.12.18.
 1. Tavasszal kezdődik a Budapest-Balaton kerékpárút fehérvári bevezető szakaszának építése

  A Budapest - Balaton kerékpárút Kisfalud felől érkezik majd be Székesfehérvárra. Az új kerékpárút pedig nem a jelenlegi oldalon halad majd, hanem a másikon. A 7-es főút alatt egy kerékpáros aluljárón éri el a Nagyszombati - Budai kereszteződést, ezzel együtt a meglévő kerékpárutat.

  2020.12.10.
 2. Új kutyafuttató és grund gyerekeknek az Almássy lakótelepen

  A gyerekeknek is megmaradt a kis grund és egy kutyafuttatót is ki lehetett alakítani az Almássy lakótelep egyik zöld sarkában. Igazi összefogás eredménye az új kutyafuttató, amivel a napokban készültek el a Városgondnokság szakemberei. 

  2020.12.08.
 3. Elkészült a sport- és szabadidőközpont a Palotavárosi tavaknál

  Befejeződött a Palotavárosi tavaknál a sport- és szabadidőközpont kivitelezése. Az 1 milliárd 250 millió forint értékű TOP-os fejlesztés kiszolgálja a városlakók egészséges élettér iránti igényét, valamint biztosítja a kulturált környezetet a szabadidő aktív eltöltéséhez. 

  2020.11.27.
 4. Új erdősávok a városban - 27.500 csemetét ültetnek a napokban

  Több mint 9 hektár új erdőt telepít Székesfehérváron az elkövetkezendő héten a Városgondnokság és a VADEX. Így a most ültetendő, többnyire tölgy és szil összetételű területekkel összesen 12 hektár új erdővel gazdagodik Székesfehérvár közössége. 

  2020.11.26.

Lakossági tájékoztatás

Fehérvár Magazin

Webkamera

360 Fehérvár