Újra edzésben a Family Tree Triatlon csapata - beszélgetés Janota Zoltánnal

Ahogy a kormány lazít a koronavírus-járvány miatt hozott védekezési intézkedéseken, úgy telik meg újra, lépésről-lépésre Székesfehérvár is élettel. Az éttermek, kávézók megnyitása mellett, a biztonságos távolság és egészségügyi szabályok betartásával újra lehet sportolni. Az egyéni edzések után elindultak a sportegyesületek csoportos edzései is.
2020.05.27. 15:47 |

Bár úszni még nem mehetnek, de már együtt futnak az Family Tree Triatlon és Szabadidős Sportegyesület tagjai. Janota Zoltánnal, az egyesület alapítójával beszélgettünk a karantén időszakról.

„Rend a lelke mindennek!” – ez akár lehetne az egyesületetek egyik mottója is. Hogy alakult nálatok az élet ebben a megváltozott rendben?

Azért vagyunk egyediek a sok fehérvári sportegyesület között, mert a klasszikus értékekben hiszünk: rend, fegyelem, figyelem, tisztelet, csapatmunka, család, szeretet. Nálunk a legkisebbtől a szülőkig mindenki egyidőben, egy helyen edz, heti 2-4 alkalommal.

Így nincs senki számára holtidő: anya nem vár a gyerkőcre a lelátón, és ha rajtunk múlik apa sem ér még később haza munka után egy-egy edzés miatt. Jól működő rendszert alakítottunk ki, talán ez is a sikerünk kulcsa. Aztán jött a vírusos helyzet, és a rendünket újra kellett értelmezni. Azt gondolom, hogy remek alkalom volt ez a 10 hét arra, hogy újragondoljuk az eddigieket és kialakítsunk egy másféle működési struktúrát, amivel ugyan úgy a családok mellett tudunk maradni és mindazt, amiért hozzánk járnak, megkapják otthon is.

Hogy nézett ez ki?

Az értékrendünket, a változást és a változtatást szem előtt tartva azt gondolom, hogy nagyon jó eredménnyel zártunk, hiszen nem az volt a cél, hogy világbajnokokat neveljünk, hanem, hogy a rendszerességet a gyerekek és a csapat életében továbbra is fenntartsuk. Ez maximálisan sikerült!

Facebook-oldalunk követői látták, hogy online üzemmódba kapcsoltunk, ami azt jelentette, hogy nemcsak írásban küldtük el az edzésterveket, hanem azokhoz videós anyagokat is csináltunk. Ezen a ponton nagyon jól jött a televíziós múltam! Bátran mondhatom, hogy jól sikerült, mi is sokat tanultunk belőle. A karácsonyi bulira pedig már megvan az első biztos pont is: a videós anyagok bakiparádéja.

Két hete már újra van lehetőség együtt edzeni. Mindenki visszatért?

Bár ugye sok segítséget kaptak az otthoni edzéshez a tagjaink, azt mi is látjuk, hogy nehezebben ment akár csak a szinten tartás is, illetve mi sem vagyunk ott, hogy kijavítsuk az esetleges hibákat. Az első hetünk az újra összeszokásról szólt: a rendre, a fegyelemre és a technikára helyeztük a hangsúlyt. A változás nyilván a mini csoportunknál a leglátványosabb, most a második hét végére azt mondhatom, hogy ott tartunk, ahol abbahagytuk.

Újra lehet látni az oroszlánkarmokat, éhesek már a srácok a versenyekre, és amíg azok váratnak magukra, mi sem tétlenkedünk: edzünk rendíthetetlenül és házi versenyeket is tartunk majd.

Hogy látod, hiányzik a kihívás és a motiváció?

Ó, hogyne, hiszen ez inspirál mindenkit. Bár mi, a szó szigorú értelmében véve is amatőr sportolókat képzünk, mégis valamit nagyon jól csinálhattunk az elmúlt években, mert Fejér megye legjobb triatlon csapata lettünk, országosan pedig a tizenkettedik helyen végeztünk. Az edzések utáni elégedett arcok, az egyéni fejlődések is büszkévé tesznek minket, de jó érzés, hogy az eredmények is fémjelzik a munkánkat!

A szakmai sikerek, ahogy mondtad nagyon fontosak. Mit gondolsz, mi kell az egyéni motivációhoz?

Ha sikerül elérnünk, hogy a gyerek szemében az a kis szikra – az „őrületen” kívül – meggyulladjon, akkor én edzőként elértem a célomat, és azt mondhatom, hogy hosszútávon a gyerek is. Innentől kezdve a versenyszellem adott! Képesség és korosztály szerint alkotunk csapatokat, úgy, hogy külön figyelmet fordítunk az egyéni fejlődésre és tehetséggondozásra. A karantén idején összemostuk a határokat: egyéni és közös családi programokat állítottunk össze, például volt, hogy a biztonságos távolságtartás mellett túrázni küldtük őket. Most már újra együtt futunk itt, a Bregyóban, az úszás egyelőre még várat magára, a biciklizésre pedig majd a nyári táboraink alkalmával fektetünk nagyobb hangsúly.

Interjú

 1. Kiadvány készül a környék gyógynövényeiről - beszélgetés Lencsés Ritával

  A megye természetes patikájáról készít gazdagon illusztrált kiadványt Lencsés Rita természetgyógyász, fitoterapeuta, aki több éve vezeti a népszerű Herbarius programok gyógynövénygyűjtő és -ismertető túráit.

  2020.07.02.
 2. Napközis táborok a Volán Fehérvár Öttusa Szakosztályánál - interjú Vörös Zsuzsanna szakosztály-igazgatóval

  Vívás, lovaglás, lövészet, kirándulások, sorversenyek, strandolás: felsorolni is nehéz a színes sportos programok tárházát, amelyet a Volán Fehérvár Öttusa Szakosztálya kínál a náluk táborozó ovisok és kisiskolások számára. A táborról, a sportágról és arról, hogy a koronavírus-járvány milyen nyomot hagyott a Volán Fehérvár Öttusa Szakosztályán, Vörös Zsuzsanna szakosztály-igazgatóval beszélgettünk.

  2020.06.25.
 3. Alkalmazkodni a környezethez és kiemelkedni belőle - beszélgetés Csutiné Schleer Erzsébet építésszel

  Az elmúlt ősszel rendezték meg a Pordán H. Ferenc-emlékkiállítást – az építészmérnök munkásságát a 4 Építész Alkotóközösség dolgozta föl: felkutatták, összegyűjtötték, rendszerezték a gazdag építésztervezői tevékenységek dokumentumait, a terveket, vázlatokat és a jegyzeteket. A XX. század utolsó harmadában, Székesfehérvár építészetének legjelesebb alkotójaként számon tartott Pordán H. Ferenc két jellegzetes épületénél Csutiné Schleer Erzsébet építészmérnök kalauzolt bennünket.

  2020.06.25.
 4. Veszélyhelyzet után - interjú dr. Cser-Palkovics András polgármesterrel

  A kormány visszavonta a március 11-én meghirdetett veszélyhelyzetet, így lezárult egy hosszú, megpróbáltatásokkal teli időszak Székesfehérvár életében is. Dr. Cser-Palkovics András polgármestert az elmúlt hetek, hónapok feladatairól, a közösségépítés folytatásáról és arról is kérdeztük, hogy mire lehet felhasználni a veszélyhelyzet idején felhalmozódott rengeteg tapasztalatot?

  2020.06.23.
 1. 30 éves a Wathay Ferenc Cserkészcsapat - Fehér György parancsnokkal beszélgettünk

  „Cserkésznek lenni életformát jelent. A gyerekek nagyon sok praktikus dolgot megtanulnak, a kézműves tevékenységek mellett fontos a természetben való jelenlét, a táborozás.” - vallja Fehér György, az idén harminc esztendővel ezelőtt Székesfehérváron megalapított Wathay Ferenc Cserkészcsapat parancsnoka.

  2020.06.17.
 2. Új vezérigazgató a Fejérvíz Zrt élén – beszélgetés Laczi Péter vezérigazgatóval

  A Székesfehérvári Önkormányzat többségi tulajdonában álló Fejérvíz Zrt nemrégiben megválasztott vezérigazgatója Laczi Péter az ezredfordulón, még hallgatóként lépett be először a cég falai közé, majd a csatornázási üzem éléről a Polgármester Hivatalba került, ahol a Városüzemeltetési és Közműellátási Irodát vezette mostanáig. Május végén vette át a Fejérvíz éléről harminc év után nyugdíjba vonult Kis Istvántól a tisztséget. 

  2020.06.17.
 3. Léleksimogató kötet - interjú Bartal Klárival, az Alkonyórán írójával

  Bartal Klári Alkonyórán című kötete az elmúlt év végén kerülhetett az olvasók kezébe. Az utolsó másfél évtized verseiből és prózai írásaiból álló sokszínű összeállítás körülöleli a mozgalmas, megpróbáltatásokkal teli életutat, Szegedtől Svédországon keresztül Székesfehérvárig, a magyarság történelmi eseményeivel, saját veszteségekkel, vidám gyerekversekkel, a novellákban a közeli vagy távolabbi múlt emlékeivel.

  2020.06.16.
 4. Beszélgetés Bencze Tamással, az I. András Király Lovagrend nagymesterével

  Bencze Tamás a 2004-ben Székesfehérváron megalapított I. András Király Lovagrend nagymestere, akivel gyermekkori emlékekről, családi indíttatásról, hajózásról, katonai hagyományőrzésről és a koronavírus-járványról is beszélgettünk. 

  2020.06.09.

Lakossági tájékoztatás

Fehérvár Magazin

Webkamera


360 Fehérvár

Eseménynaptár

2020. Július
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2