Újabb támogatást kapott az Óbudai Egyetem Alba Regia Műszaki Kara a gyakorlati képzés fejlesztésére

Az Arconic Alapítvány 2023. évi támogatását adták át szerdán az Óbudai Egyetem Alba Regia Műszaki Kara számára. A mintegy 30 ezer dolláros támogatás a gyakorlati műszaki képzés további fejlesztését szolgálja, többek között speciális ipari tanfolyamokat dolgoznak ki a robotprogramozás, plc programozás, és biztonságtechnika területén.
2024.01.31. 12:04 |
Újabb támogatást kapott az Óbudai Egyetem Alba Regia Műszaki Kara a gyakorlati képzés fejlesztésére

A támogatás jelképes átadására szerdán délelőtt került sor az egyetemen, ahol jelent volt dr. Cser-Palkovics András, Székesfehérvár polgármestere, Varga Zsuzsanna, az Arconic-Köfém Mill Products Hungary Kft ügyvezető igazgatója, és Nagyné Dr. habil. Hajnal Éva, az Óbudai Egyetem Alba Regia Műszaki Kar kutatási dékánhelyettese is.

Az eseményen dr. Cser-Palkovics András polgármester kiemelte, hogy az egyetem támogatásán túl a mérnökképzés, a fiatalok esélyhez juttatásának segítő szándéka az, ami megjelenik ebben a támogatásban.

Hangsúlyozta, hogy az egyetem biztos anyagi lábakon áll az állami támogatásoknak köszönhetően és az idei városi költségvetés is tartalmaz támogatást a működtetésre és üzemeltetésre. Székesfehérvár polgármestere hozzátette, hogy ezt az önkormányzat a helyi adókból tudja megtenni, ezeket pedig a vállalatok fizetik Székesfehérváron. dr. Cser-Palkovics András arról is szólt, hogy az egyetemen keresztül azokat a fiatalokat érhetik el, akik ma még hallgatók, holnap pedig munkavállalók lesznek és az a közös cél, hogy minél nagyobb arányban legyenek hallgatók Székesfehérváron és itt is kezdjenek el dolgozni.

A csekkátadó ünnepségen a polgármester köszönetet mondott az Arconicnak, hogy ezeknek a fiataloknak a támogatásával a jövő munkavállalóit is segíti és a várossal közösen küzd annak érdekében, hogy ezek a munkavállalók Székesfehérváron maradjanak. Hozzátette, hogy az egyetemen a hallgatók a támogatásnak is köszönhetően megkaphatják azt a korszerű tudást, ami ahhoz kell, hogy a nagybetűs életben is megállják majd a helyüket.

Varga Zsuzsanna, az Arconic-Köfém Mill Products Hungary Kft ügyvezető igazgatója, aki egyben az Arconic Alapítványt is képviselte a csekkátadó ünnepségen, elmondta, büszke arra, hogy több mint 5 éve tudnak együttműködni az Óbudai Egyetemmel.

Ezalatt több mint 250 ezer dollár támogatással tudták segíteni a jövő nemzedékének nevelését és oktatását. Varga Zsuzsanna arról is szólt, hogy tradicionális vállalat az Arconic, amely büszke a kiemelkedő tudású szakember gárdájára, akikkel minőségi terméket állítanak elő. Kiemelte, hogy a jövő mérnöki nemzedékének és a jövő vezetőinek képzéséhez járulnak hozzá a támogatással.

Nagyné Dr. habil. Hajnal Éva, az Óbudai Egyetem Alba Regia Műszaki Kar kutatási dékánhelyettes az egyetemek szerepének változásáról szólt a csekkátadó ünnepségen.

„A mostani egyetemek a középkorban létrehozott egyetemek utódai, mindent átvettek ezek titulusaiból és szokásrendszeréből. A neves tudósok felolvasták a könyveiket, a tudásuk esszenciáját a résztvevő hallgatóság számára, ezért az egyetemen tanulókat a mai napig hallgatónak nevezik. A mai világban azonban nem hallgatókra, hanem aktív résztvevőkre van szükség, a tanárok nem elsősorban a tárgyi tudásukat adják át, hanem a szemléletüket, és utána a hallgatóknak gyakorlati képzések révén kell megszerezniük azokat a kompetenciákat, vagy »skilleket«, amik segítségével a mérnöki szemlélet és a gyakorlati tudás ötvözetével tudnak boldogulni a szakmájukban mérnökként, vagy vezetőként.” - fogalmazott az egyetem dékánhelyettese.

Nagyné Dr. habil. Hajnal Éva szólt arról is, hogy ezen eszközök naprakészen tartása nem egyszerű feladat, a naprakész tudás átadását csak akkor lehet megvalósítani, ha szoros kapcsolatot építenek ki az ipari partnerekkel, megkapják tőlük a támogatást, és azokat a folyamatos kihívásokat, feladatokat, releváns ipari problémákat is, amire érdemes felhívni a fiatalok figyelmét.

A csekkátadón Széll Károly, az Óbudai Egyetem Alba Regia Műszaki Karának docense prezentációban ismertette az eddigi eredményeket, és mutatta be a tudományos park tevékenységét. szólt a hallgatók kiemelkedő eredményeiról, többek között a Fanuc olimpiákon, robotika világbajnokságokon és európabajnokságokon elért sikereiről. Hozzátette, hogy a most kapott támogatás felhasználásával leginkább a speciális ipari tanfolyamok kidolgozására koncentrálnak, többek között robotprogramozásra, plc (programmable logic controller) programozásra és biztonságtechnikára. Márciusban szakmai napot is szerveznek, amelyre ipari résztvevőket hívnak meg , a legfontosabb téma a mesterséges intelligencia és az ipari eszközök összekapcsolása lesz.

Széll Károly szólt a Science Parkról is, amelynek első ütemeként négy labort adtak át tavaly novemberben az Alba Regia Műszaki Karon, a Science Park „S” és a „C1” épületeiben, valamint az egyetemi „F” épületben. A teljes hálózatban 21 labort létesítenek az egyetemi campus területén.

Dr. Cser-Palkovics András polgármester ennek kapcsán elmondta, hogy a Science Park új épületeinek tervezői munkája zajlik, utána az engedélyztetés, majd kivitelezés következik. A fejlesztések a helyi és regionális gazdasági szereplők bevonásával valósulnak meg 2026. december 31-ig. A laborokban többek között kutatják, modellezik, fejlesztik és bemutatják az Ipar 4.0 folyamatokat, a modern ipari technológiákat, a robot- és a dróntechnológiát. A laborokhoz kapcsolódó eszközbeszerzések már megtörténtek, az eszközök egy részét már beszerezték és az egyetem egyes laborjaiban már elérhetőek.

Gazdaság

 1. Válaszd a szakképzést!

  A 2024/25-ös tanévre vonatkozó hasznos információkkal segíti a középiskolai továbbtanulás előtt álló diákokat és szülőket a Székesfehérvári Szakképzési Centrum. A következő fontos határnap február 21-e, a jelentkezési lapok leadási határideje. A szakképzésben elérhető lehetőségekről részletes tájékoztató is olvasható az SZFSZC weboldalán.

  2024.02.18.
 2. Stabilitás, biztonság és fejlődés

  Székesfehérvár Közgyűlése csütörtöki ülésén elfogadta a város 2024. évi költségvetését. A büdzsé stabil, biztonságos működéssel és városüzemeltetéssel, állami és helyi forrásokból megvalósuló fejlesztésekkel, jelentős önkormányzati intézményi béremelésekkel és komoly tartalékképzéssel számol adósságállomány és hitelfelvétel nélkül.

  2024.02.15.
 3. Vállalkozásfejlesztés mesterképzés

  Az Óbudai Egyetem Keleti Károly Gazdasági Kar online tájékoztatót szervez a Székesfehérváron 2024. szeptemberében induló Vállalkozásfejlesztés mesterszak bemutatására február 8-án csütörtökön 17.00 óra kor, csatlakozni ezen a linken lehet. 

  2024.02.08.
 4. Hétfőig várják a kiállítók jelentkezését

  Második alkalommal szervez állásbörzét az Óbudai Egyetem Nonprofit Kft. Székesfehérváron. A március 12-i esemény célja: segítséget nyújtani a munkaadóknak, hogy megtalálják leendő munkavállalóikat. A szervezők várják azon cégek, vállalatok jelentkezését, akik szívesen találkoznak és bemutatják a tehetséges egyetemistáknak profiljukat az Óbudai Egyetem Alba Regia Műszaki Kar kampuszán rendezett tavaszi eseményen. A jelentkezési és anyagleadási határidő: február 12. hétfő.

  2024.02.07.