Újabb támogatást kapott az Óbudai Egyetem Alba Regia Műszaki Kara a gyakorlati képzés fejlesztésére

Az Arconic Alapítvány 2023. évi támogatását adták át szerdán az Óbudai Egyetem Alba Regia Műszaki Kara számára. A mintegy 30 ezer dolláros támogatás a gyakorlati műszaki képzés további fejlesztését szolgálja, többek között speciális ipari tanfolyamokat dolgoznak ki a robotprogramozás, plc programozás, és biztonságtechnika területén.
2024.01.31. 12:04 |
Újabb támogatást kapott az Óbudai Egyetem Alba Regia Műszaki Kara a gyakorlati képzés fejlesztésére

A támogatás jelképes átadására szerdán délelőtt került sor az egyetemen, ahol jelent volt dr. Cser-Palkovics András, Székesfehérvár polgármestere, Varga Zsuzsanna, az Arconic-Köfém Mill Products Hungary Kft ügyvezető igazgatója, és Nagyné Dr. habil. Hajnal Éva, az Óbudai Egyetem Alba Regia Műszaki Kar kutatási dékánhelyettese is.

Az eseményen dr. Cser-Palkovics András polgármester kiemelte, hogy az egyetem támogatásán túl a mérnökképzés, a fiatalok esélyhez juttatásának segítő szándéka az, ami megjelenik ebben a támogatásban.

Hangsúlyozta, hogy az egyetem biztos anyagi lábakon áll az állami támogatásoknak köszönhetően és az idei városi költségvetés is tartalmaz támogatást a működtetésre és üzemeltetésre. Székesfehérvár polgármestere hozzátette, hogy ezt az önkormányzat a helyi adókból tudja megtenni, ezeket pedig a vállalatok fizetik Székesfehérváron. dr. Cser-Palkovics András arról is szólt, hogy az egyetemen keresztül azokat a fiatalokat érhetik el, akik ma még hallgatók, holnap pedig munkavállalók lesznek és az a közös cél, hogy minél nagyobb arányban legyenek hallgatók Székesfehérváron és itt is kezdjenek el dolgozni.

A csekkátadó ünnepségen a polgármester köszönetet mondott az Arconicnak, hogy ezeknek a fiataloknak a támogatásával a jövő munkavállalóit is segíti és a várossal közösen küzd annak érdekében, hogy ezek a munkavállalók Székesfehérváron maradjanak. Hozzátette, hogy az egyetemen a hallgatók a támogatásnak is köszönhetően megkaphatják azt a korszerű tudást, ami ahhoz kell, hogy a nagybetűs életben is megállják majd a helyüket.

Varga Zsuzsanna, az Arconic-Köfém Mill Products Hungary Kft ügyvezető igazgatója, aki egyben az Arconic Alapítványt is képviselte a csekkátadó ünnepségen, elmondta, büszke arra, hogy több mint 5 éve tudnak együttműködni az Óbudai Egyetemmel.

Ezalatt több mint 250 ezer dollár támogatással tudták segíteni a jövő nemzedékének nevelését és oktatását. Varga Zsuzsanna arról is szólt, hogy tradicionális vállalat az Arconic, amely büszke a kiemelkedő tudású szakember gárdájára, akikkel minőségi terméket állítanak elő. Kiemelte, hogy a jövő mérnöki nemzedékének és a jövő vezetőinek képzéséhez járulnak hozzá a támogatással.

Nagyné Dr. habil. Hajnal Éva, az Óbudai Egyetem Alba Regia Műszaki Kar kutatási dékánhelyettes az egyetemek szerepének változásáról szólt a csekkátadó ünnepségen.

„A mostani egyetemek a középkorban létrehozott egyetemek utódai, mindent átvettek ezek titulusaiból és szokásrendszeréből. A neves tudósok felolvasták a könyveiket, a tudásuk esszenciáját a résztvevő hallgatóság számára, ezért az egyetemen tanulókat a mai napig hallgatónak nevezik. A mai világban azonban nem hallgatókra, hanem aktív résztvevőkre van szükség, a tanárok nem elsősorban a tárgyi tudásukat adják át, hanem a szemléletüket, és utána a hallgatóknak gyakorlati képzések révén kell megszerezniük azokat a kompetenciákat, vagy »skilleket«, amik segítségével a mérnöki szemlélet és a gyakorlati tudás ötvözetével tudnak boldogulni a szakmájukban mérnökként, vagy vezetőként.” - fogalmazott az egyetem dékánhelyettese.

Nagyné Dr. habil. Hajnal Éva szólt arról is, hogy ezen eszközök naprakészen tartása nem egyszerű feladat, a naprakész tudás átadását csak akkor lehet megvalósítani, ha szoros kapcsolatot építenek ki az ipari partnerekkel, megkapják tőlük a támogatást, és azokat a folyamatos kihívásokat, feladatokat, releváns ipari problémákat is, amire érdemes felhívni a fiatalok figyelmét.

A csekkátadón Széll Károly, az Óbudai Egyetem Alba Regia Műszaki Karának docense prezentációban ismertette az eddigi eredményeket, és mutatta be a tudományos park tevékenységét. szólt a hallgatók kiemelkedő eredményeiról, többek között a Fanuc olimpiákon, robotika világbajnokságokon és európabajnokságokon elért sikereiről. Hozzátette, hogy a most kapott támogatás felhasználásával leginkább a speciális ipari tanfolyamok kidolgozására koncentrálnak, többek között robotprogramozásra, plc (programmable logic controller) programozásra és biztonságtechnikára. Márciusban szakmai napot is szerveznek, amelyre ipari résztvevőket hívnak meg , a legfontosabb téma a mesterséges intelligencia és az ipari eszközök összekapcsolása lesz.

Széll Károly szólt a Science Parkról is, amelynek első ütemeként négy labort adtak át tavaly novemberben az Alba Regia Műszaki Karon, a Science Park „S” és a „C1” épületeiben, valamint az egyetemi „F” épületben. A teljes hálózatban 21 labort létesítenek az egyetemi campus területén.

Dr. Cser-Palkovics András polgármester ennek kapcsán elmondta, hogy a Science Park új épületeinek tervezői munkája zajlik, utána az engedélyztetés, majd kivitelezés következik. A fejlesztések a helyi és regionális gazdasági szereplők bevonásával valósulnak meg 2026. december 31-ig. A laborokban többek között kutatják, modellezik, fejlesztik és bemutatják az Ipar 4.0 folyamatokat, a modern ipari technológiákat, a robot- és a dróntechnológiát. A laborokhoz kapcsolódó eszközbeszerzések már megtörténtek, az eszközök egy részét már beszerezték és az egyetem egyes laborjaiban már elérhetőek.

Gazdaság

 1. A siker titka

  A siker titka - TDK Orientációs Délután címmel rendeztek programot hétfőn az Óbudai Egyetem Alba Regia Műszaki Karán. Itt került sor a Bejczy Antal Robotverseny díjátadó ünnepségére és az elkészített munkák bemutatására is. A díjátadót a TDK versenyzők és WordSkills helyezettek rövid élménybeszámolói követték.

  2024.06.10.
 2. Oktatással segít a Kyndryl

  A Fejér Vármegyei Szent György Egyetemi Oktató Kórház dolgozóinak számítógépes ismereteit fejlesztik a Kyndryl Informatikai Szolgáltatóközpontjának székesfehérvári munkatársai. Az ingyenes programban a Kyndryl szakemberei önkéntes munkában Excel képzést nyújtanak a kórház HR és gazdasági területein dolgozóknak.

  2024.06.06.
 3. Testvérvárosi együttműködéssel nyert közvetlen uniós forrást Székesfehérvár

  Sikeres volt Székesfehérvár első közvetlen EU-s forrásra benyújtott pályázata. A testvérvárosok bevonásával megvalósuló pályázat a generációk közötti együttélést állítja a középpontba. A 2024 őszétől 2025 nyárig tartó időszakban 5 város (Gyulafehérvár, Kranj, Opole, Zadar és Székesfehérvár) valósít meg közös programokat a 38 055 eurós vissza nem térítendő támogatásból.

  2024.06.04.
 4. Szavazzon a fehérvári hotelre!

  A székesfehérvári Best Western Plus Lakeside Hotelt jelölték a szakma egyik legnagyobb elismerésére, a Business Excellence díjra a „legjobb vidéki business hotel” kategóriában. A hotelre a fehérváriak is szavazhatnak a https://business-excellence.hu/kozonsegszavazas/ oldalon.

  2024.05.29.