Új tornacsarnok, 12 tanterem és új ebédlő és konyha is épül a Ciszterben

Elkészült a szerkezete a Székesfehérvári Ciszterci Szent István Gimnázium új tornateremének, mely mellett egy új ebédlő és konyha illetve egy új díszterem is épül és 12 új tanteremmel is gazdagodik az intézmény. 
2021.11.12. 12:04 |

A Ciszter új tornacsarnoka zöld tetőborítást kap, ahova kisebb cserjéket telepítenek majd.

A Székesfehérvári Ciszterci Szent István Gimnáziumban olyan modern tornacsarnokot alakítanak ki, amelyben külön helyiséget kap majd a szertorna. A csarnokot egykori diákjukról, Kaszap Istvánról fogják elnevezni. Látszik már az is, hogy milyen lesz az új menzahelyiség, amely a tornacsarnok lelátójával egybenyitható lesz, így multifunkcionális lehetőségeket kínál a rendezvényekhez. Az új díszterem pedig hasonló nagyságú és kinezetű lesz, mint a régi. Az építkezés első ütemének szerkezete a napokban éri el a legmagasabb pontot.

Az apátság már 2013 óta tervezi az iskola bővítését, melyhez 2017-ben 2.7 milliárd forintos támogatást kaptunk a kormánytól - mondta Bérczi László Bernát ciszterci szerzetes, zirci apát. "Ez a támogatás a tornacsarnok, egy nagyobb ebédlőtér és a díszterem megvalósítását teszi lehetővé. A második ütemre pedig az idei évben 1.67 milliárd forinot kapott az iskola, melyből 12 új tantermet építenek. Mostanra jutottunk el oda, hogy a tornacsarnok legmagasabb pontját elérik a napokban a kivitelezők és kezdődik a második ütem, a tantermek kialakítása. 2022 őszére a díszterem, a tornaterem és az új ebédlő elkészül és 2022 végére a tantermek is készen lesznek."

Vargha Tamás Székesfehérvár országgyűlési képviselője jól ismeri a Ciszterci Szent István Gimnáziumot, hiszen maga is ide járt, majd tanított itt. "Ide járt a feleségem is, mind a négy gyermekünk és édesanyám is itt tanított évtizedeken keresztül. Egy volt diáknak és tanárnak ez nagy öröm, hogy láthatjuk a megvalósulását annak, amit évekkel ezelőtt álmodtunk."

Székesfehérvár polgármestere Cser-Palkovics András is köszönetet mondott a kormánynak a támogatásokért, "különösen a második ütem megvalósításához nyújtott forrásért, amit a tervek szerint a középiskolai campus projekt keretén belül támogattunk volna, azonban sikerült elérni azt, hogy úgy kapta meg a kiegészítő támogatást a fenntartó, hogy az nem érinti a középiskolai campus projektet. Így azt a kétmilliárd forintot más iskolák felújítására és bővítésére tudjuk fordítani."

Soltész Miklós egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkár arról is beszélt, hogy miért is kapnak támogatást az egyházi intézmények. "Azok a beruházások, amiket országszerte végeznek az egyházi intézmények, azok a közfeladat átvállaláshoz szükségesek, másrészt fejlesztik a településüket, harmadrészt pedig rengeteg embernek adnak olyan munkalehetőséget, amiből a családjukat eltartják. A támogatásokon nem ülnek az egyházi szereplők, hanem a társadalom javára fordítják, amiért köszönet illeti őket."

Városfejlesztés

 1. Épül az Alba Aréna új útkapcsolatokkal és P+R parkolókkal együtt

  A földmunkákkal novemberben megkezdődött a város határában, a Budai út melletti területen az Alba Aréna kivitelezése. A Modern Városok Program keretében megvalósuló multifunkcionális rendezvény- és sportcsarnok megépítése mellett komoly úthálózati fejlesztést is jelent a beruházás, hiszen közvetlen összeköttetés létesül az Alba Ipari Zóna és a Budai út között. 

  2021.12.03.
 2. Elkészült és használható az uszodában az új kültéri fedett medence

  Új fedősátrat kapott a Csitáry G. Emil Uszoda és Strand kültéri fedett medencéje. A 200 millió forintos beruházást TAO támogatásból és városi forrásból finanszírozták: az alumíniumvázas sátor korszerűbb, világosabb az eddiginél, és melegebbet biztosít. 

  2021.12.03.
 3. 19 milliárd forintos iskolafelújítási program indul Székesfehérváron!

  15,8 milliárd forintról 19,1 milliárd forintra emelte a Kormány a Modern Városok Programban a fehérvári középiskolai campusra fordítható keretet – számol be a jó hírről közösségi oldalán dr. Cser-Palkovics András. A polgármester részletesen tájékoztatást ad a számos iskolát érintő felújítási csomagról. Vargha Tamás országgyűlési képviselővel közösen számos tárgyalást folytattak az elmúlt időszakban, hogy megvalósulhasson ez a helyi közösség számára fontos fejlesztés.

  2021.12.02.
 4. Hamarosan indul a Munkácsy Mihály Általános Iskola felújítása

  A közeljövőben összesen 250 millió forintot fordít a Munkácsy Mihály Általános Iskola felújítására Székesfehérvár Önkormányzata, jelentette be dr. Cser-Palkovics András polgármester a megújult játszóudvar és az okos tanterem átadásán csütörtökön. A hamarosan kezdődő nagyszabású fejlesztésnek köszönhetően felújítják a vizesblokkokat és megtörténik az épület teljes körű energetikai felújítása.

  2021.11.25.
 1. Új tornacsarnok, 12 tanterem és új ebédlő és konyha is épül a Ciszterben

  Elkészült a szerkezete a Székesfehérvári Ciszterci Szent István Gimnázium új tornateremének, mely mellett egy új ebédlő és konyha illetve egy új díszterem is épül és 12 új tanteremmel is gazdagodik az intézmény. 

  2021.11.12.
 2. Újabb lépés a vasútkörnyéki parkolási gondok enyhítéséért - városi tulajdonba kerül az 3500 m2-es terület

  A Kaszap István és az Erkel Ferenc utca közötti 3500 m2-es terület megvásárlásáról tartott sajtótájékoztatót dr. Cser-Palkovics András polgármester és Molnár Tamás önkormányzati képviselő. A jelenleg kihasználatlan ingatlanegyüttes rövid távon a parkolási problémák enyhítését szolgálhatja – a döntést holnapi ülésén a közgyűlés hozza majd meg.

  2021.10.28.
 3. Új játszóeszközökkel bővült a Sóstó Látogatóközpont előtti játszótér

  Számos új játszóeszközzel bővítették a Sóstó Látogatóközpont melletti játszóteret. Már régóta használták a gyerekek, azonban kicsi volt, így az igényeknek megfelelően több nagyméretű játékot helyeztek ki ütéscsillapító gumiburkolatokkal, utcabútorokkal együtt.

  2021.10.27.
 4. 15 rendelő, akadálymentes megközelítés – jól halad a Szekfű Gyula utcai rendelő felújítása

  Jól halad a Szekfű Gyula utcai orvosi rendelők felújítása, a bontási munkák már befejeződtek, és hamarosan elkészül az épület külső hőszigetelése, valamint a tetőszerkezet fedése is. A jövő évi átadás után 15 rendelő szolgálja ki modern környezetben a környék lakosait. 

  2021.10.21.

Adventi programok 2021.

Eseménynaptár

2021. December
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

Fehérvár Magazin

Webkamera


360 Fehérvár