Új Mercedes Conecto buszokkal kezdődhet ősszel a fehérvári buszok cseréje

15 új autóbusszal indítjuk Székesfehérvár közösségi közlekedési stratégiájának végrehajtását! - olvasható Székesfehérvár polgármesterének Facebook oldalán. Cser-Palkovics András arról is ír bejegyzésében, hogy várhatóan ősszel érkezik 15 darab Mercedes-Benz Conecto G Next Generation csuklós autóbusz Székesfehérvárra.
2020.04.22. 08:04 |

A következő évek egyik legfontosabb feladata, hogy Székesfehérváron versenyképes, környezetbarát és hatékony közlekedési hálózatot alakítsunk ki. A városunkban közlekedő gépkocsik számának emelkedése, és környezetvédelmi törekvéseink is indokolják, hogy mind szemléletünkben, mind az eszközparkot és infrastruktúrát illetően újítsunk városunk közlekedésén.

Ennek egyik eleme a buszközlekedés fejlesztése. Nem várhatjuk el, hogy az autóval szemben népszerű alternatíva legyen a közösségi közlekedés, ha a járműpark nem komfortos, a bérletrendszer nem 21. századi és a menetrend nem alkalmazkodik az utazóközönség elvárásaihoz.

Mindhárom területre rendelkezünk megoldásokkal:

1. A buszok cseréje rendkívül költséges, 60-70 új járműre lenne szükség. A sok vonalon indokolatlan és elavult csuklósbuszok arányát csökkenteni kell az alacsonypadlós, kicsi vagy zéró-emissziójú járművek javára. A csuklósbuszok beszerzésében a józan lehetőséget a tiszta üzemű, euro 6-os dízelbuszok jelentik, ilyenek lesznek a várhatóan ősszel érkező 15 darabos Mercedes-Benz Conecto G Next Generation flotta tagjai. Ezeknek a beszerzési költségét nem a városnak kell állnia, az üzemeltetésük anyagi vonzatait azonban igen, ez évente 88 millió forint többletkiadást jelent. A szólóbuszok cseréjénél reális, hogy akár elektromos buszokat szerezzünk be, esetükben a technológia is kiforrottabb, bár így is jóval drágábbak dízel társaiknál. A teljes flottacsere biztosan csak évek alatt, fokozatosan lehetséges, szükség lesz állami, pályázati és önkormányzati forrásokra is. Csatlakoztunk az állam “Zöld Busz Projekt” kezdeményezéséhez, megítélésem szerint jó esélyekkel indulunk a forrásokért.

2. A bérlet és jegyrendszer alapos átgondolása elkezdődött, a cél, hogy mindenki számára elérhető, jobb ár-érték arányú megoldásokat kínáljon a fehérvári buszközlekedés. Nem csak a jegyek és bérletek időtartami és árazási kereteit kell megújítani, hanem árusításukat is. Minél több digitális lehetőséget szeretnénk meghonosítani, az ehhez szükséges infrastruktúra és eszközvonzatok felmérése elkezdődött.

3. A menetrend tekintetében az alapvetés, hogy átfogó menetrendi átalakításra felesleges sort keríteni, amíg nem készül el a tömegközlekedésünk új központja, az intermodális csomópont a vasútállomásnál. A csomópont teljesen átrendezi majd városunk közlekedési hálóját, kivitelezéséig mindenkitől türelmet szeretnék kérni, az állam a projekt gazdája, jelenleg a tervek véglegesítése zajlik. Részletesen itt olvashatnak a csomópontról!

Az új menetrendnek alkalmazkodnia kell a változó térségi és helyi igényekhez, bevezetése előtt széleskörűen ki fogjuk kérni a fehérváriak véleményét.

Ami az időzítést illeti: a koronavírus sok területen átírta a számításainkat, de nem szabad engednünk, hogy a kulcskérdésekben a járványhelyzet kitépje a kezünkből a kezdeményezést. Természetesen sokkal bizonytalanabbak a kilátásaink, garantálni most én sem tudom Önöknek, hogy minden terv ütemezetten és az elvárások szerint fog megvalósulni, azt viszont igen, hogy Székesfehérváron a veszélyhelyzet napi menedzsmentje mellett sem fogunk elfeledkezni a távlati célokról, melyek elérésére csapatommal megkaptuk a fehérváriak felhatalmazását. Minden lehetőséggel élni fogunk, ahogyan most is, a 15 új busz beszerzése kapcsán tettük. A járvány után is lesz élet, a mostani, legfeszítőbb problémák mellett pedig meg fogjuk oldani a jelenleg talán távolabbinak látszó, de igenis fontos kérdéseket - írja Fehérvár polgármestere.

Városfejlesztés

 1. Megújult az Arany János Iskola homlokzata és teteje - idén belső felújítás kezdődik

  Lezárult az Arany János Óvoda, Általános Iskola, Szakiskola, Készségfejlesztő Iskola és EGYMI felújításának első üteme, elsőként az épület homlokzata és tetőszerkezete újult meg. Idén a belső terek újulnak meg komplett gépészettel és a villamos hálózat felújításával együtt a Szekfű Gyula utcai épületben.

  2021.01.25.
 2. A héten folytatódik a Mártírok útja felújítása

  Január 18-án, hétfőtől folytatódnak a kivitelezési munkálatok a Mártírok útján: a Széchenyi 2020 program keretében megvalósuló projekt, a múlt év szeptemberében elindult Mártírok útja csapadékcsatorna II. szakaszának felújítása a tervek szerint a tavasz folyamán készül el, összesen 456,5 millió forint értékű beruházással.

  2021.01.18.
 3. Január végén kezdődik a Szekfű Gyula utcai orvosi rendelő teljes felújítása

  Kezdődik a Szekfű Gyula utcai orvosi rendelőintézet teljes körű felújítása, akadálymentesítése és új eszközökkel, berendezésekkel történő felszerelése. A felújítást követően hét felnőtt háziorvosi és nyolc fogorvosi alapellátás lesz az épületben, ez utóbbiak egy része a Kégl György utcából költözik majd át. 

  2021.01.15.
 4. Újragondolt közösségi terek - a COVID utáni időszakot tervezik a fehérvári diákok

  Az oltások megkezdésével egyre nagyobb az esély, hogy az év második felében visszatérhessen a közösségi élet a városba. A Közép-dunántúli Regionális Innovációs Ügynökség "Gondoljuk újra közösségi tereinket" címmel indított projektet, arról is kérdezve a Székesfehérváron tanuló középiskolásokat, hogyan tennék vonzóbbá azokat a helyeket a saját generációjuk számára, ahol a legszívesebben találkoznak.

  2021.01.10.
 1. Ismét bővült a parkolók száma a kórház környékén

  Elkészült a kórház körüli parkolóbővítés második üteme. Ennek keretében 52 új parkolóhelyet alakítottak ki az Erzsébet utcai teherporta és a Bem utca között. A kormány támogatásából megvalósuló, két ütemben lezajlott fejlesztésnek köszönhetően harminc százalékkal bővült a Fejér Megyei Szent György Egyetemi Oktató Kórház körül található parkolók száma.

  2020.12.18.
 2. Tavasszal kezdődik a Budapest-Balaton kerékpárút fehérvári bevezető szakaszának építése

  A Budapest - Balaton kerékpárút Kisfalud felől érkezik majd be Székesfehérvárra. Az új kerékpárút pedig nem a jelenlegi oldalon halad majd, hanem a másikon. A 7-es főút alatt egy kerékpáros aluljárón éri el a Nagyszombati - Budai kereszteződést, ezzel együtt a meglévő kerékpárutat.

  2020.12.10.
 3. Új kutyafuttató és grund gyerekeknek az Almássy lakótelepen

  A gyerekeknek is megmaradt a kis grund és egy kutyafuttatót is ki lehetett alakítani az Almássy lakótelep egyik zöld sarkában. Igazi összefogás eredménye az új kutyafuttató, amivel a napokban készültek el a Városgondnokság szakemberei. 

  2020.12.08.
 4. Elkészült a sport- és szabadidőközpont a Palotavárosi tavaknál

  Befejeződött a Palotavárosi tavaknál a sport- és szabadidőközpont kivitelezése. Az 1 milliárd 250 millió forint értékű TOP-os fejlesztés kiszolgálja a városlakók egészséges élettér iránti igényét, valamint biztosítja a kulturált környezetet a szabadidő aktív eltöltéséhez. 

  2020.11.27.

Lakossági tájékoztatás

Fehérvár Magazin

Webkamera

360 Fehérvár