Új közösségi tér a Belvárosban - zajlik a Bartók Béla tér megújítása

A Bartók Béla tér és közvetlen környezetének revitalizációja többéves és több ütemből álló fejlesztés, amely pályázati támogatással valósul meg. A jelenleg zajló második ütem keretében egységes közösségi tér alakul ki. 
2020.08.12. 11:07 |

A terület rendezése kapcsán a fák megőrzésére is külön terv készült, a beruházás során egy, részben már elszáradt lombkoronájú bálványfát vágnak csak ki, amelynek a helyére egy a városi klímást jól tűrő Szeleste ezüsthárs kerül.

Újabb közösségi tér alakul ki a Belvárosban a Bartók Béla tér felújításával.

A fehérváriak által használt terület egy rendezvények megtartására alkalmas, gondozott zöldfelületekkel kialakított parkká válik, köszönhetően a tér és közvetlen környezetének revitalizációjához elnyert pályázati támogatásnak.

A projekt második üteme zajlik jelenleg, amelynek keretében a medence elbontása, a tér és a Jókai utcai érintett szakasz egységes burkolatának, valamint a zöldfelületeknek a kialakítása zajlik.

Emellett a Csók István Képtár árkádsorának világítását is kiépítik.

A kertépítészeti tervek több egyeztetést követően véglegesedtek, amelynek során nemcsak a műemlékvédelmi szempontok, azaz az épített értékek, hanem a zöldfelületi adottságok megtartása is fontos szempont volt.

A téren álló fák védelmére külön terv készült, hogy ne sérüljenek a munkálatok során, így például a tér legérétkesebb platánfájának alsó ágai is egyedi védelmet kapnak. Egy fa esetében azonban a szakemberek – minden szempontot mérlegelve – a kivágásra tettek javaslatot.

A tér egyik sarkában álló invazív bálványfa sokáig a tér dísze volt, de sajnos állapota az utóbbi években jelentősen leromlott, lombkoronájának jelentős része elszáradt (és az elszáradt ágdarabok lehullása is problémát okoz).

A Magyar Faápolók Egyesülete is megerősítette a helyi szakemberek véleményét, mely szerint az állapotromlás következményeként a bálványfa a gyökérsarjakról kárt tudna tenni az új térburkolatban. Így ezt a bálványfát néhány napon belül kivágják, helyére egy a városi klímát jól tűrő Szeleste fajtájú ezüsthárs kerül.

A Bartók Béla tér felújításának harmadik üteme keretében, a Múzeum Rendházépületének felújításához igazodva, az Oskola utca végleges burkolatkialakítására kerül majd sor.

Városfejlesztés

 1. 15 vadonatúj járművel korszerűsödik a székesfehérvári helyi autóbusz-állomány

  Tíz új , nullkilométeres Mercedes-Benz Conecto G típusú csuklós autóbuszt adott át a Volánbusz Székesfehérváron, hamarosan pedig további öt ugyanilyen jármű érkezik a városba. A közlekedési társaság továbbra is elkötelezett az iránt, hogy a járműmodernizáció megvalósításával, az utazási komfort folyamatos növelésével a helyi közlekedésben is egyre magasabb szolgáltatási színvonalat biztosítson utasai számára.

  2020.09.23.
 2. Tavaszig öt fehérvári óvodaudvar kap új burkolatot és játékokat

  Uniós forrásból kezdődött Székesfehérváron játszóudvar-felújítási program júliusban, ütemezett munkaterv szerint. A közel 186 millió forint értékű beruházásnak köszönhetően márciusig öt intézményben lesz új burkolat és új játékok az udvaron.

  2020.09.22.
 3. Megfelelő ütemben folytatódhat a Bartók Béla tér felújítása

  A műszaki akadályok elhárultak, így megfelelő ütemben folytatódik a Bartók Béla tér felújítása. Mint ismeretes, a tér felújításának második üteme tavasszal indult, és a munkálatok során falmaradványok kerültek elő. A régészeti dokumentációt követően, a földmunkák folytatása előtt új terveket kellett készíteni a megváltozott terhelési igények figyelembevételével, az elkészülő burkolt felület épségének megőrzése érdekében.

  2020.09.21.
 4. Aláírta a város polgármestere a déli összekötő kivitelezési szerződését

  Kedden aláírta Székesfehérvár polgármestere a déli összekötő megépítésére vonatkozó kivitelezési szerződést. Cser-Palkovics András közösségi oldalán osztotta meg a 4.5 milliárdos beruházás indulását. A munkaterületet átadása után pedig kezdődik az építkezés, ami várhatóan két évig tart majd.

  2020.09.15.
 1. Akusztikai fejlesztés keretében megújulhat a Malom utcai Táncház

  Egy nyertes pályázatnak és az Alba Regia Táncegyesület lelkes, kreatív csapatának köszönhetően megújulhat a Malom utcai Táncház játszóhelye: az akusztikai fejlesztést követően a mostaninál sokkal jobb minőségben élvezheti a műsorokat a jövőben a közönség.

  2020.09.14.
 2. Közel félmilliárdos fejlesztés a Mártírok útján - II. ütemben a Seregélyesi útig újítják fel a csapadékcsatornát

  Székesfehérvár Önkormányzata vissza nem térítendő európai uniós támogatással valósítja meg a Mártírok útja csapadékcsatorna II. szakaszát a Terület - és Településfejlesztési Operatív Program keretében. Összesen 456,47 millió forintból valósul meg a Raktár utcától a Seregélyesi útig tartó beruházás.

  2020.09.11.
 3. 156 új parkolóhelyet alakítottak ki a Szent György Kórház mellett

  A kormány támogatásának köszönhetően 156 új parkolóhely készült el a Szent György Kórház mellett a Seregélyesi út - Kikindai utca sarkán. A kivitelezés nyár közepén kezdődött és az új parkolót hétfőtől már használhatják az autósok. A program része további 52 parkolóhely építése a Hunyadi úti rendelőintézet mögött, melynek kivitelezése hamarosan kezdődik. 

  2020.09.04.
 4. Éjjellátó kamerákkal a Sóstón bővült a városi térfigyelő rendszer

  Az Önkormányzat Informatikai Központ Hikvision típusú full HD kamerákat szerelt a Sóstóra. A típust azzal az ún. darkfighter technológiával szerelték, amivel éjszaka is szinte tökéletesen színes képet alkot a kamera a megfigyelt területről, ami fontos szempont, főleg a természetvédelmi területen.

  2020.09.01.

Lakossági tájékoztatás

Fehérvár Magazin

Webkamera


360 Fehérvár

Eseménynaptár

2020. Szeptember
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 1 2 3 4