Új, ingyenes szakköröket indít az Alba Innovár - lehet még jelentkezni

Az Alba Innovár jelenleg 5., 7., valamint 9. évfolyamos osztályok jelentkezését várja délelőtti foglalkozásaira és három, teljesen ingyenes szakköre is a gyerekeket rendelkezésére áll délutánonként. A szakkörökre és a délelőtti, osztályoknak szóló foglalkozásokra az Alba Innovár honlapján jelentkezhetnek az érdeklődők!
2024.02.09. 13:34 |
Új, ingyenes szakköröket indít az Alba Innovár - lehet még jelentkezni

Az Alba Innovár továbbra is várja osztályok, csoportok jelentkezését, hogy megismerhessék a fiatalok a digitális világot.

Az Alba Innovár Digitális Élményközpont 2017-ben jött létre a város Önkormányzata és a Székesfehérvár Fejlődéséért Alapítvány kezdeményezésére azzal a céllal, hogy a fiatalok mélyebben is megismerkedhessenek a digitális világgal.

Programozás, robotok, 3D nyomtatás és sok egyéb olyan terület próbálható ki az Innovár Táncsics Mihály utcai épületében, melyekkel a diákok ugyan találkozhatnak a hétköznapi életben, de működésüket itt ismerhetik meg igazán.

Folyamatosan várják az osztályok jelentkezését, valamint idén is elindította délutáni szakköreit.

Füki Gyula, az Alba Innovár oktatója a csütörtöki foglalkozások bemutatásánál elmondta, hogyan is foglalkoznak a gyerekekkel. „Ha jön egy ötödikes osztály, előbb egy Kahoot-kvíz segítségével csoportokra osztjuk a gyerekeket. A nagyteremben blokkos programozással kezdünk, ami része most már a Nemzeti Alaptantervnek is. Ezt követi a 3D nyomtatás, ahol a foglalkozások végén elvégzett Kahoot-kvíz legjobb három játékosának alkotásait ki is nyomtatjuk.”  A programozáson és a 3D nyomtatáson kívül a gyerekek különböző robotokkal, de akár okosotthon rendszerekkel is megismerkedhetnek.

Nem csak osztályok csatlakozhatnak, hiszen az Alba Innovár időre-időre tart nyílt napokat, ahol bárki betekintést nyerhet az intézmény mindennapjaiba.

A délelőtti foglalkozásokkal, szakkörökkel, nyári táborokkal és nyílt napokkal évente körülbelül 3000 gyermeket érnek el. Sokan minden évfolyamot teljesítenek, valamint a szakkörökhöz és a nyári táborhoz is csatlakoznak. Füki Gyula elmondta, hogy a kilencedikes osztályokban jellemző az, hogy az általuk tanult szakmához szorosan kötődő ismereteket helyezik előtérbe a diákok, így például az asztalosoknál kifejezetten népszerű a lézervágás megismerése.

Az Alba Innovár három, teljesen ingyenes szakköre várja még a gyerekeket.

A Játékos blokkprogramozás már elindult, de a jövő héten még lehet csatlakozni. Itt a gyerekek előbb a Sketch nevű ingyenes, magyar nyelvű programmal ismerkedhetnek meg, a foglalkozás végére pedig már a Tinkerben, egy angol nyelvű, komplexebb programban fognak dolgozni. Az egyórás foglalkozásokon a gömbrobotokat és a népszerű Lego robotokat is megtanulják mozgatni.

A jövő héten startol a Minecraft foglalkozás, ahol a jól ismert játékot mutatják be közelebbről a résztvevőknek. A fiatalok többsége ugyan ismeri magát a játékot, de a foglalkozások segítségével be tudják mutatni nekik a Minecraft tudatosabb használatát és a nehezebb építéseket.

Érdekesnek ígérkezik a szintén jövő héten induló Az én okos üvegházam projekt. Itt az Alba Innovár munkatársai előkészítettek a diákoknak egy üvegházat, melyet Microbit és EDU:BIT segítségével okosíthatnak fel a gyerekek. Beprogramozhatják az automatizált ventilátorokat, fényre nyíló ablakokkal és sok más, az okosotthonok világába bevezető funkcióval láthatják el az üvegházat.

A szakkörök egészen májusig tartanak, ezt követően pedig elkezdődik a felkészülés a nyári táborokra.

Füki Gyula úgy látja, itt sokkal koncentráltabban tudják átadni a tudást, amit a szakkörökön 60 percben, 10-12 alkalommal kell elmondaniuk. Az oktató hozzátette: többen vannak, akik szinte már hazajárnak az Alba Innovárba, minden foglalkozáson, nyári táboron és szakkörön részt vesznek. „Amelyik gyereknek van erre affinitása, az itt találkozik ezekkel a dolgokkal, melyekkel a hétköznapi életben ritkán. Ha csak néhány gyerek van, akit megérint ez a téma és azt mondja, hogy érdemes ezzel tovább foglalkozni, akkor már megérte.” 

A fiatalokon túl az idősebbeket is várják, hiszen rendszeresen tartanak felnőttképzéseket akár cégeknek, akár magánszemélyeknek.

Székesfehérvár Önkormányzata több mint 180 millió forinttal támogatja a város idei költségvetéséből az Alba Innovár idei működését és programjait – közte három iskolában okostanterem kialakítását. Emellett a mesterséges intelligencia napjainkban egyre fontosabb témaköre is bekerül a digitális élményközpont szakmai programjába.

Fehérvári színes

 1. Rajzpályázat állatokról

  Általános iskolás diákok számára hirdetett rajzpályázatot a Székesfehérvári Közösségi és Kulturális Központ, valamint a Kisfaludi Művészkör a vadon élő állatok világnapja alkalmából. A pályázat témája a vadon élő állatok hazánkban – a legfeljebb A3-as méretű alkotásokat március 18-ig várják az SZKKK Fürdő sori központjában és Kisfaludon is.

  2024.03.01.
 2. Ásványok a könyvtárban

  Március első hétvégéjén az ásványoké a főszerep a Vörösmarty Mihály Könyvtárban. Március 1-jén, pénteken Magyarország Ásványai címmel nyílik ásványkiállítás a Tolnai utcai Tagkönyvtárban, majd március 2-án, szombaton folytatódik az Ásványszakkör. Március 7-től a Széna téri Tagkönyvtárban láthatjuk Tóthné Albrecht Anikó textilműves tárlatát.

  2024.03.01.
 3. Márciusi programok Sóstón

  Márciusban is folytatódnak a szórakoztató, ismeretterjesztő, közösségi programok a Sóstón. A most szombati családi délelőtt a víz világnapja jegyében telik, jövő szombaton a hazatérő madaraink nyomába eredhetünk, míg március 16-án a természetvédelmi terület egyedülálló állatvilágának megismerésére lesz lehetőség a mesetúra keretében.

  2024.02.29.
 4. Madárgyűrűző bemutató

  Március 2-án szombaton 8 és 11 óra között tartanak madárgyűrűző bemutatót a Bregyó parkerdőben. A program dímentesen, regisztráció nélkül látogatható. További információt Koleszár Sándortól kaphatnak az érdeklődők a 06706614360-as telefonszámon.

  2024.02.29.