Új épületszárnnyal bővül a Talentum Református Általános Iskola

Megkezdődtek a székesfehérvári Talentum Református Általános Iskola bővítési munkái. Magyarország kormánya 201 millió forint támogatást biztosított a Székesfehérvár Belvárosi Református Egyházközségnek egy új épületszárny elkészítéséhez a fenntartásában működő intézményben. A beruházás részleteiről és a kormány templomfelújítási programjáról egyházi és állami vezetők, országgyűlési képviselők számoltak be helyszíni sajtótájékoztatón.
2021.05.04. 16:48 |

Fontos állomásához érkezett a Talentum Református Általános Iskola fejlesztése azzal, hogy egy új épületszárnnyal bővül az intézmény. A projekt keretében a tornaterem mögötti, földszintes, lapostetős épületrészt lebontják, ennek a helyén készül el az új, kétszintes szárny. A megközelítése a főépület aulájából egy új, zárt közlekedőfolyosón történik, ezáltal az iskola minden helyisége fűtött téren keresztül lesz elérhető.

Az új épületrészben két nagy tantermet, egy szakköri termet, könyvtárhelyiséget és külön bejáratú kazánházat építenek. A tetőteret is beépítik, ahol egy szakköri terem, iroda és tárolóhelyiségek lesznek, zsibongót és a mosdókat minden szinten biztosítanak. A földszinten akadálymentesített mellékhelyiség lesz, ami nem volt eddig az épületben. Az új épülettel való érintettség miatt megújul a tornaterem teteje is. A korszerűtlen lapostető helyett hőszigetelt magastető épül, amelyre napelemes rendszert telepítenek. A beruházás részeként a Széchenyi utcai homlokzatra utólagos hőszigetelés kerül.

A munkálatok befejezésének határideje 2021. december 15., az összköltség megközelíti a bruttó 300 millió forintot. A projekt Magyarország Kormányának 201 millió forintos, vissza nem térítendő támogatásával és az iskola saját forrásának felhasználásával valósul meg.

A beruházást bemutató sajtótájékoztatón Szász Zoltán református lelkipásztor köszöntötte a megjelenteket. Elmondta, hogy évek óta szükség volt a bővítésre, így köszönetet mondanak Istennek és mindazoknak, akik által a tervük megvalósulhat. Úgy fogalmazott, egy olyan világban élünk, ahol meghasadtak az evidenciák és az alapvető értékek, ám ebben a világban is az a küldetésük, hogy hirdessék Isten igéjét és akaratát. Feladatuk, hogy célba vegyék Isten országát, éljék meg felelősen a földi létet és mindent, amit ebben a létben kapnak.

Ugyancsak köszöntötte a megjelenteket és ismertette a beruházás részleteit Szanyó Gáborné iskolaigazgató. Elmondta, hogy intézményük 2002-ben indult egyetlen osztállyal, és nyolc év alatt minden évben egy-egy osztállyal bővültek, majd 2010-ben felvették a mostani nevüket. Mindig helyhiánnyal küzdöttek, amely probléma a bővítéssel megoldódik.

Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára méltatta az egyházak felelősségét a köznevelésben, a kultúra és a tudás továbbadásában, ezért a kormány fontosnak tartja az egyházak minél szélesebb körű támogatását. Beszélt az egyház szerepvállalásáról a közoktatásban, elmondta, hogy 1947-ig a köznevelési intézmények nagyobb többsége, 60 százaléka egyházi fenntartásban volt, majd a kommunista időszakban összességében 10 felekezeti iskola működését engedélyezték, évente mindösszesen 2.800-as tanulói létszámmal. Az 1990-es rendszerváltás változást hozott, egészen 2010-ig 112.500 gyermek járt egyházi óvodába, általános és középiskolába, ez 6,4 százalékot tett ki a köznevelésen belül. Majd az újabb, 2020-ig tartó periódus ismételt emelkedést hozott, 2020-ban 232.500 gyermek járt felekezeti intézménybe, ami az összes köznevelésnek 15,2 százaléka. A felekezeti fenntartású általános és középiskolák, az általuk nyújtott tudás és lelki plusz iránt igen nagy a társadalmi igény, a túljelentkezés 2-3-szoros, főleg, a nagyobb városokban. Ráadásul az iskolabővítési beruházások segítik a gazdaság újraindítását is, hiszen munkát adnak a tervezőknek, az építőknek. Soltész Miklós beszélt a kormány templomfelújítási programjáról is. Fejér megye két választókörzetében 27 templom újul meg összességében 375 millió forint értékben.

Egy évekkel ezelőtt elindult tervezőmunka tényleges megvalósulásának kezdetén vagyunk – ezt Vargha Tamás államtitkár, Székesfehérvár országgyűlési képviselője mondta a sajtóeseményen. Köszönetét fejezte ki a kormányzat támogatásáért, melynek eredményeként Székesfehérváron négy templomban lesznek felújítások. Már készül az új baptista gyülekezeti ház, amely kétszer 15 milliós támogatásban részesült. A maroshegyi református kápolna tetőszerkezetének és héjazatának cseréje 14,5 millió, az evangélikus templom tetőfelújítása 5,2 millió forintot kapott, illetve támogatják a felsővárosi templom megújítását is.

Törő Gábor országgyűlési képviselő köszönetét fejezte ki a kormánynak a Fejér megyei települések támogatásáért. A falvak, kisvárosok 24 pályázatot nyújtottak be templomok és környékük felújítására, valamennyi tender sikeres volt. Az elnyert támogatások 8 és 15 millió forint között mozognak, összesen 315 millió forintot tesznek ki, sőt, egyes falvakban több felekezet is részesült támogatásban. Ebből is látszik, hogy a kormány hatalmas figyelmet fordít az egyházakra.

A beruházásról bővebb információt a www.albaref.hu és a www.iskola.albaref.hu oldalon olvashatnak.

Városfejlesztés

 1. Budapest - Balaton kerékpárút - Fehérváron kerékpáros felüljáró is épül

  A Budapest-Balaton kerékpárút székesfehérvári szakaszán a projekt kezdőszelvénye a Balatoni út – Úrhidai út – Nagykárolyi út körforgalom Szabadbattyán felé vezető ágánál található. A kerékpárút nyomvonala a Balatoni út nyugati oldalán a zöldsávban vezet, itt kétirányú önállóan vezetett kerékpárút épül a bel-, és külterületi szakaszokon a 7-8. sz. elkerülőn átvezető kerékpáros felüljáróval.

  2021.05.06.
 2. Májusban átadják a Szent Imre Általános Iskola és Óvoda felújított épületét

  Közel két esztendő telt el a fehérvári Szent Imre Katolikus Általános Iskola és Óvoda 1,85 milliárd forintos beruházás keretében történő korszerűsítésének bejelentése óta; a szentimrések mertek nagyot álmodni új tantermekről, multifunkciós közösségi terekről, az iskola teljes körű modernizálásáról.

  2021.04.27.
 3. Májusban készül el a strand nagymedencéjének a teljes felújítása

  Május végére befejeződik a strand nagymedencéjének a felújítása, melyet a Városgondnokság saját beruházásban végez. A medence vasbeton szerkezetének megerősítésén túl a gépészet is új lesz, illetve nem csak a medence burkolata, hanem a mellette lévő burkolatok is megújulnak. Minderről Cser-Palkovics András számolt be kedden reggel megjelent videójában.

  2021.04.27.
 4. Gondoljuk újra közösségi tereinket! – középiskolások versenyével zárult a projekt

  A KDRIÜ arra hívta fel a Székesfehérváron tanuló középiskolás diákokat, hogy segítsenek újragondolni azokat a helyeket, ahol délutánonként a szabadidejüket töltik. A diákoknak videóban kellett bemutatni, hogy melyik közösségi teret alakítanák át, milyen elemekkel. A verseny győztese a Vitál Club csapata lett.

  2021.04.21.
 1. Nézze meg, hogyan épül Velencén az új ifjúsági tábor - már állnak a kisházak

  A velencei tábor területén egy új kétszintes főépület lesz, 150 fő kiszolgálására alkalmas tálaló konyhával, mellette 18 kisház, melyből három teljesen akadálymentesített lesz. A tábor befogadóképessége 143 fős lesz, a főépületben pedig lehetőség lesz egész évben használni a négy fős szobákat. Az építkezés jelenlegi állásáról Cser-Palkovics András közösségi oldalán számolt be vasárnap délután.

  2021.04.18.
 2. Rekortán borítású futópálya épül Maroshegyen

  Újabb rekortán borítású futópálya épül Székesfehérváron. Az Országos Futópálya-építési Program keretében idén elnyert támogatással és saját forrás felhasználásával Maroshegyen, az Aradi és a Nagyszebeni utcák közötti szabad területen valósul meg a fejlesztés. 

  2021.04.09.
 3. Faültetés teljes földcserével a Vízivárosban - nyolc nagy csemetét telepítettek

  A Vízivárosban az iskola udvara melletti murvás területen ültettek csütörtökön nagy előnevelt fákat a Városgondnokság kertészei. Egy ginkgo, kettő mezei juhar, egy-egy darab 'Elsrijk' és 'Pacific Sunset' fajtájú juhar, illetve kettő oszlopos 'Lobel' szil került a területre.

  2021.04.08.
 4. A Szivárvány Óvodában fejeződik be a tavaly indult udvarfelújítási program

  Tavaly nyáron indult az a program, aminek köszönhetően öt székesfehérvári óvoda udvara újult meg bruttó 141 millió forintos uniós forrásból. Biztonságos eszközökkel és tereprendezéssel szépültek meg az udvarok a Napsugár, az Árpád úti, a Liget sori, a Szivárvány és a Tolnai utcai óvodában. Összesen kilencszáz kisgyermek mindennapjait teszik komfortossá a fejlesztések.

  2021.04.08.

Hirdetés

Lakossági tájékoztatás

Hirdetés

Hirdetés

Fehérvár Magazin

Webkamera


360 Fehérvár