Új, 60 férőhelyes bölcsőde épül Maroshegyen, az Úrhidai úton

Maroshegyen közel 60 gyermek ellátását biztosító új bölcsőde épül, a fejlesztéshez 1.15 milliárd forintnyi vissza nem térítendő uniós pályázati forrást kapott Székesfehérvár. Az új bölcsőde 2022. december 31-ig megépül és a mindenben megfelel majd a legkorszerűbb szakmai, szolgáltatási, építészeti és energiahatékonysági kívánalmaknak.
2020.03.12. 13:08 |

Egy Úrhidai úti, önkormányzati tulajdonú ingatlanon épül fel a négy csoportszobás, 56 fő befogadására alkalmas intézmény.

A fejlesztési elképzelés szerint az új bölcsőde létesítésével 56 db férőhely kialakítása történik meg, négy 14 fős csoportra elosztva. Az új bölcsődében helyet kap egy 60 fő ellátására alkalmas főzőkonyha is, ahol speciális igényű (laktóz-, tojás- és gluténérzékeny) gyerekeknek is főznek majd. A projekt tartalmazza az üzemeltetéshez és a gondozási feladatok ellátásához szükséges eszközök beszerzését is.

Cser-Palkovics András polgármester a fejlesztés kapcsán kiemelte, külön öröm, hogy a gyerekekről, közülük is a legkisebbekről szól a beruházás és egy olyan városrész életét segíti, amely folyamatosan növekszik.

Kiemelte, hogy a több, mint 1,1 milliárdos költséggel közel 60 férőhelyes, négy csoportszobás bölcsődét hoznak létre. "Ha valahol nagy igény van kisgyermekek intézményi elhelyezésére, akkor Maroshegyen mindenképpen, hiszen sok a fiatal család és sok kisgyermek születik a városrészben." - fogalmazott a polgármester, hozzátéve, hogy a beruházásnak 2022 december 31-ig el kell készülnie.

Székesfehérvár polgármestere elmondta, hogy most a tervezés szakasza jön, majd utána az engedélyeztetéssel, közbeszerzési eljárással és a kivitelező kiválasztásával folytatódik a munka. Kiemelte, hogy szoros határidőről van szó és mindent megtesznek annak érdekében, hogy időre felépüljön a bölcsőde; év végéig elkészülnek a tervek és az engedélyezés is megvalósulhat. A bölcsődei férőhelyekről szólva a polgármester elmondta, hogy nagyjából annyi férőhely van ma Székesfehérváron, mint amennyi igény, viszont látható, hogy az igény elkezdett emelkedni, ezért is kell bővítésben gondolkozni.

A bölcsőde az Úrhidai út mentén fekvő 6874/10 helyrajzi számú önkormányzati tulajdonú ingatlanon, a képen látható társasházakkal szemben lévő üres telken épül majd fel.

fotó: Bácskai Gergely

Törö Gábor, Fejér megyei 2. számú országgyűlési egyéni választókerületének képviselője elmondta, a beruházás rendkívül fontos azoknak a szülőknek, akik kisgyermek mellett szeretnének dolgozni.

"Fontos, hogy a megyszékhelyen új bölcsőde épül, ami nemcsak a városban élők életét könnyíti meg, hanem a a város környékén élőkét is." - emelte ki Törő Gábor, hozzátéve, hogy fejlesztik a kistelepülések intézményhálózatát is, Szabadbattyán például 240 millió forint értékben pályázott bölcsőde építésre. Szólt arról is, hogy az óvodafejlesztéseket is újra kell gondolni, ennek kapcsán a miniszterelnök már megbízta Novák Katalint, az EMMI család- és ifjúságügyért felelős államtitkárát egy következő óvodaprogram megalkotásával. Cser-Palkovics András polgármester jelezte, hogy Fehérvár is részt kíván venni ebben a programban és elsősorban egy maroshegyi óvodabővítést szeretne megvalósítani.

Brájer Éva, Maroshegy önkormányzati képviselője felidézte, hogy a városrészben, a Harmatos völgyben számos magántulajdonú beruházás zajlik, 300 telekre parcellázták fel a területet, ezeknek mintegy fele épült be máig, így bőven számolhatnak azzal hogy sok család költözik még Maroshegyre. Elmondta, hogy számos társasház is épül és intenzíven fejlődik a városrész, így a következő években nagy szükség van a bölcsődei és óvodai férőhelyek bővítésére. A képviselő nagy lépésnek nevezte a városrész életében, hogy hamarosan egy új intézményt tudhatnak magukénak.
A megvalósításra kerülő TOP-6.2.1-19-SF1-2019-00001 azonosító számmal támogatott „Új Bölcsőde létrehozás Székesfehérvár Maroshegy városrészben” című projekt célja a a bölcsődei ellátási formákhoz való hozzáférés javítása és bölcsődei ellátási formák által nyújtott szolgáltatások minőségi fejlesztése. Így kívánnak hozzájárulni a kisgyermeket nevelők munkavállalásának támogatásához, a családok segítéséhez Maroshegyen.

Városfejlesztés

 1. Elindult az Auchan körforgalom terveinek engedélyeztetése

  "Elkészültek az Auchan körforgalom átépítésének tervei, elindult az engedélyeztetésük!" - számolt be Facebook oldalán Cser-Palkovics András polgármester, aki köszönetet mondott a kormány hatékony intézkedéséért a beruházás kapcsán. Az állami beruházás keretében, központi forrásból megvalósuló beruházás során az Auchannál körgeometriájú, jelzőlámpás irányítású csomópontot alakítanak ki.

  2020.03.25.
 2. Ültetik már az erdőt a Palotavárosi tavak mögött

  Március elején a területrendezéssel és a földmunkákkal kezdődött az erdőtelepítés a Palotavárosi tavak mögött, ahol őshonos magyar fajtákat telepítenek a mintegy három hektáros területre. A Sóstó mellett a Sárkersztúri úti parkolónál is elkezdődött a ligeterdő telepítése, melyet: ötezer juhar, szil, kőris, kocsányos tölgy alkot majd.

  2020.03.25.
 3. Elkezdődött a Vásártéri úti felüljáró felújítása - félpályás lezárás a Balatoni úton

  Hétfőn kezdődik a Vásártéri úti felüljáró statikai megerősítése, a munkavégzés miatt félpályás útlezárás lesz a Balatoni úton, a Vásártéri utca csomópontban.

  2020.03.16.
 4. Elkezdődött az erdőtelepítés a Palotavárosi tavak mögött

  A területrendezéssel és a földmunkákkal megkezdődött az erdőtelepítés folyamata a Palotavárosi tavak mögött, ahol őshonos magyar fajtákat - tölgyféléket, szilfákat, kőriseket - telepítenek a mintegy három hektáros területre. A Sóstó mellett a Sárkersztúri úti parkolónál is kezdődik a ligeterdő telepítése, melyet: ötezer juhar, szil, kőris, kocsányos tölgy alkot majd. Most mintegy 25 ezer csemete ültetése történik meg, a teljes program azonban mintegy 120 ezer fa telepítését tartalmazza.

  2020.03.09.
 1. Engedélyezési fázisban az Auchan körforgalom tervei

  A 25. Közutas Napon elhangzott előadásában Bokker István, a Bokút Terv Kft. ügyvezetője az Auchan körforgalom kapacitásnövelő lehetőségeit mutatta be az elkészült terveken és beszámolt arról a friss hírről is, hogy a tervek eljutottak abba a fázisba, hogy jövő héten az építési engedélyezési eljárást is megindíthatják.

  2020.02.29.
 2. Több mint 1.1 milliárd forintot kapott a város az új maroshegyi bölcsőde építésére

  A Maroshegyen egy 50-60 gyermek ellátását biztosító új bölcsőde építésére nyújtott be még tavaly ősszel pályázatot Székesfehérvár, melyhez 1.15 milliárd forintnyi pályázati forrást kapott - adta hírül közösségi oldalán Fehérvár polgármestere Cser-Palkovics András.

  2020.02.28.
 3. Megjelent a közbeszerzése az uszodabővítés tervezésének

  Egy 10 pályás úszómedence is épülhet egy 150 főt befogadó lelátóval együtt a Csitáry G. Emil Uszoda bővítésének keretében, melyhez jelenleg a tervezőt keresik - derül ki a megjelent közbeszerzési tájékoztatóból. A közbeszerzési felhívás a tervezésre vonatkozik!

  2020.02.17.
 4. A Kodály homlokzatfelújításának költségét is tartalmazza a költségvetés tervezete

  Február 14-én pénteken dönthetnek az önkormányzati képviselők a város idei büdzséjéről, mely a 67.4 milliárdos főösszegből az intézményekre 14,16 milliárd forintot tartalmaz. Bár az általános iskolák nem önkormányzati fenntartásúak Székesfehérvár mégis fontosnak tartja, ezen intézményeket is, így többek között a Kodály Zoltán Általános Iskola és Gimnázium homlokzatfelújítását is tartalmazza a büdzsé tervezete. 

  2020.02.12.

Lakossági tájékoztatás

Eseménynaptár

2020. Április
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19

Webkamera


360 Fehérvár

Fehérvár Magazin