Új, 60 férőhelyes bölcsőde épül Maroshegyen, az Úrhidai úton

Maroshegyen közel 60 gyermek ellátását biztosító új bölcsőde épül, a fejlesztéshez 1.15 milliárd forintnyi vissza nem térítendő uniós pályázati forrást kapott Székesfehérvár. Az új bölcsőde 2022. december 31-ig megépül és a mindenben megfelel majd a legkorszerűbb szakmai, szolgáltatási, építészeti és energiahatékonysági kívánalmaknak.
2020.03.12. 13:08 |

Egy Úrhidai úti, önkormányzati tulajdonú ingatlanon épül fel a négy csoportszobás, 56 fő befogadására alkalmas intézmény.

A fejlesztési elképzelés szerint az új bölcsőde létesítésével 56 db férőhely kialakítása történik meg, négy 14 fős csoportra elosztva. Az új bölcsődében helyet kap egy 60 fő ellátására alkalmas főzőkonyha is, ahol speciális igényű (laktóz-, tojás- és gluténérzékeny) gyerekeknek is főznek majd. A projekt tartalmazza az üzemeltetéshez és a gondozási feladatok ellátásához szükséges eszközök beszerzését is.

Cser-Palkovics András polgármester a fejlesztés kapcsán kiemelte, külön öröm, hogy a gyerekekről, közülük is a legkisebbekről szól a beruházás és egy olyan városrész életét segíti, amely folyamatosan növekszik.

Kiemelte, hogy a több, mint 1,1 milliárdos költséggel közel 60 férőhelyes, négy csoportszobás bölcsődét hoznak létre. "Ha valahol nagy igény van kisgyermekek intézményi elhelyezésére, akkor Maroshegyen mindenképpen, hiszen sok a fiatal család és sok kisgyermek születik a városrészben." - fogalmazott a polgármester, hozzátéve, hogy a beruházásnak 2022 december 31-ig el kell készülnie.

Székesfehérvár polgármestere elmondta, hogy most a tervezés szakasza jön, majd utána az engedélyeztetéssel, közbeszerzési eljárással és a kivitelező kiválasztásával folytatódik a munka. Kiemelte, hogy szoros határidőről van szó és mindent megtesznek annak érdekében, hogy időre felépüljön a bölcsőde; év végéig elkészülnek a tervek és az engedélyezés is megvalósulhat. A bölcsődei férőhelyekről szólva a polgármester elmondta, hogy nagyjából annyi férőhely van ma Székesfehérváron, mint amennyi igény, viszont látható, hogy az igény elkezdett emelkedni, ezért is kell bővítésben gondolkozni.

A bölcsőde az Úrhidai út mentén fekvő 6874/10 helyrajzi számú önkormányzati tulajdonú ingatlanon, a képen látható társasházakkal szemben lévő üres telken épül majd fel.

fotó: Bácskai Gergely

Törö Gábor, Fejér megyei 2. számú országgyűlési egyéni választókerületének képviselője elmondta, a beruházás rendkívül fontos azoknak a szülőknek, akik kisgyermek mellett szeretnének dolgozni.

"Fontos, hogy a megyszékhelyen új bölcsőde épül, ami nemcsak a városban élők életét könnyíti meg, hanem a a város környékén élőkét is." - emelte ki Törő Gábor, hozzátéve, hogy fejlesztik a kistelepülések intézményhálózatát is, Szabadbattyán például 240 millió forint értékben pályázott bölcsőde építésre. Szólt arról is, hogy az óvodafejlesztéseket is újra kell gondolni, ennek kapcsán a miniszterelnök már megbízta Novák Katalint, az EMMI család- és ifjúságügyért felelős államtitkárát egy következő óvodaprogram megalkotásával. Cser-Palkovics András polgármester jelezte, hogy Fehérvár is részt kíván venni ebben a programban és elsősorban egy maroshegyi óvodabővítést szeretne megvalósítani.

Brájer Éva, Maroshegy önkormányzati képviselője felidézte, hogy a városrészben, a Harmatos völgyben számos magántulajdonú beruházás zajlik, 300 telekre parcellázták fel a területet, ezeknek mintegy fele épült be máig, így bőven számolhatnak azzal hogy sok család költözik még Maroshegyre. Elmondta, hogy számos társasház is épül és intenzíven fejlődik a városrész, így a következő években nagy szükség van a bölcsődei és óvodai férőhelyek bővítésére. A képviselő nagy lépésnek nevezte a városrész életében, hogy hamarosan egy új intézményt tudhatnak magukénak.
A megvalósításra kerülő TOP-6.2.1-19-SF1-2019-00001 azonosító számmal támogatott „Új Bölcsőde létrehozás Székesfehérvár Maroshegy városrészben” című projekt célja a a bölcsődei ellátási formákhoz való hozzáférés javítása és bölcsődei ellátási formák által nyújtott szolgáltatások minőségi fejlesztése. Így kívánnak hozzájárulni a kisgyermeket nevelők munkavállalásának támogatásához, a családok segítéséhez Maroshegyen.

Városfejlesztés

 1. Nyáron elkészül a Püspöki Palota felújítása is - így haladnak az egyházmegye építkezései

  „A Magyar Szent Család nyomában tematikus zarándokút fejlesztése a Székesfehérvári Egyházmegyében” című program megvalósításának folyamatáról és a Szent Imre Katolikus Iskola rekonstrukciójáról kérdeztük Csány Zoltánt, a Székesfehérvári Egyházmegye főépítészét. A beszélgetés közben bejártuk a projekt egyes helyszíneit - Szent Imre Iskola, Püspöki Palota, Ferences Rendház-Székesfehérvári Egyházmegyei Múzeum, Látogatóközpont - is.

  2020.05.22.
 2. A villanyoszlopok áthelyezésével és csatorna építéssel kezdődik a Poprádi felújítása

  A Poprádi utcában folytatódik Öreghegy belső úthálózatának felújítása. A munkaterület átadását követően a munkálatok a villanyoszlopok áthelyezésével kezdődnek, majd a csapadékcsatorna kiépítése után az út- és járdaépítéssel zárulnak. A tervek szerint legkésőbb december végéig befejeződik a felújítás.

  2020.05.20.
 3. Aláírta a miniszterelnök a multifunkcionális csarnokról szóló kormányhatározatot

  Székesfehérvár gazdaságélénkítő és új munkahelyeket teremtő beruházása Magyarország Gazdaságvédelmi Akciótervének keretében valósul meg - számolt be Facebook oldalán Vargha Tamás Székesfehérvár országgyűlési képviselője. A Magyar Közlönyben is megjelent határozatot Orbán Viktor miniszterelnök írta alá.

  2020.05.19.
 4. Elkezdődik a rekortán futópálya építése a Haleszban

  Elkezdődik az új, egy kilométer hosszú, száz méteres sprintszakaszokkal tervezett rekortán futópálya építése a Halesz ligetben. Az 57 millió forintos beruházás az Országos Futópálya-építési Program támogatásával és 50%-ban önkormányzati önrésszel valósul meg. A pálya a tervek alapján nyár végére készül el. 

  2020.05.08.
 1. Új Mercedes Conecto buszokkal kezdődhet ősszel a fehérvári buszok cseréje

  15 új autóbusszal indítjuk Székesfehérvár közösségi közlekedési stratégiájának végrehajtását! - olvasható Székesfehérvár polgármesterének Facebook oldalán. Cser-Palkovics András arról is ír bejegyzésében, hogy várhatóan ősszel érkezik 15 darab Mercedes-Benz Conecto G Next Generation csuklós autóbusz Székesfehérvárra.

  2020.04.22.
 2. 115 parkoló készült el Palotavárosban - folytatódnak a szabadidőközpont építkezései

  Összesen 115 parkoló készült el a Palotavárosi tavak sport- és szabadidőközpont beruházás keretein belül. A Kelemen Béla utca – Horog utca kereszteződésénél, illetve a Gajaliget Lakópark mögött történt felületmegújítás és bővítés.

  2020.04.17.
 3. Szabad az út! - készre jelentette a kivitelező a Fiskális út felújítását

  Megszűnnek a forgalomkorlátozások és megkezdődik a műszaki átadás a Fiskális úton. A közművezetékek cseréje, az út és a csapadékvíz-elvezetés építésének összege 1,13 milliárd forint, amely teljes egészében önkormányzati forrásból valósult meg. Csütörtöktől már az autóbuszok is az eredeti járatútvonalon közlekednek. Székesfehérvár polgármestere közösségi oldalán osztotta meg videóüzenetét a frissen elkészült Fiskális útról.

  2020.04.08.
 4. Ütemezetten halad az Arany János iskola felújítása

  A február eleji munkaterületátadás óta folyamatosan zajlik a felújítás az Arany János Óvoda, Általános Iskola, Szakiskola, Készségfejlesztő Iskola és EGYMI Szekfű Gyula utcai épületén. Az Önkormányzat által 600 millió forinttal támogatott beruházás első ütemében tető- és homlokzati felújítást végeznek. A projektről Mészárosné Törzsök Zsuzsanna intézményvezető beszélt.

  2020.04.07.

Lakossági tájékoztatás

Fehérvár Magazin

Webkamera


360 Fehérvár

Eseménynaptár

2020. Május
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V