Új, 60 férőhelyes bölcsőde épül Maroshegyen, az Úrhidai úton

Maroshegyen közel 60 gyermek ellátását biztosító új bölcsőde épül, a fejlesztéshez 1.15 milliárd forintnyi vissza nem térítendő uniós pályázati forrást kapott Székesfehérvár. Az új bölcsőde 2022. december 31-ig megépül és a mindenben megfelel majd a legkorszerűbb szakmai, szolgáltatási, építészeti és energiahatékonysági kívánalmaknak.
2020.03.12. 13:08 |

Egy Úrhidai úti, önkormányzati tulajdonú ingatlanon épül fel a négy csoportszobás, 56 fő befogadására alkalmas intézmény.

A fejlesztési elképzelés szerint az új bölcsőde létesítésével 56 db férőhely kialakítása történik meg, négy 14 fős csoportra elosztva. Az új bölcsődében helyet kap egy 60 fő ellátására alkalmas főzőkonyha is, ahol speciális igényű (laktóz-, tojás- és gluténérzékeny) gyerekeknek is főznek majd. A projekt tartalmazza az üzemeltetéshez és a gondozási feladatok ellátásához szükséges eszközök beszerzését is.

Cser-Palkovics András polgármester a fejlesztés kapcsán kiemelte, külön öröm, hogy a gyerekekről, közülük is a legkisebbekről szól a beruházás és egy olyan városrész életét segíti, amely folyamatosan növekszik.

Kiemelte, hogy a több, mint 1,1 milliárdos költséggel közel 60 férőhelyes, négy csoportszobás bölcsődét hoznak létre. "Ha valahol nagy igény van kisgyermekek intézményi elhelyezésére, akkor Maroshegyen mindenképpen, hiszen sok a fiatal család és sok kisgyermek születik a városrészben." - fogalmazott a polgármester, hozzátéve, hogy a beruházásnak 2022 december 31-ig el kell készülnie.

Székesfehérvár polgármestere elmondta, hogy most a tervezés szakasza jön, majd utána az engedélyeztetéssel, közbeszerzési eljárással és a kivitelező kiválasztásával folytatódik a munka. Kiemelte, hogy szoros határidőről van szó és mindent megtesznek annak érdekében, hogy időre felépüljön a bölcsőde; év végéig elkészülnek a tervek és az engedélyezés is megvalósulhat. A bölcsődei férőhelyekről szólva a polgármester elmondta, hogy nagyjából annyi férőhely van ma Székesfehérváron, mint amennyi igény, viszont látható, hogy az igény elkezdett emelkedni, ezért is kell bővítésben gondolkozni.

A bölcsőde az Úrhidai út mentén fekvő 6874/10 helyrajzi számú önkormányzati tulajdonú ingatlanon, a képen látható társasházakkal szemben lévő üres telken épül majd fel.

fotó: Bácskai Gergely

Törö Gábor, Fejér megyei 2. számú országgyűlési egyéni választókerületének képviselője elmondta, a beruházás rendkívül fontos azoknak a szülőknek, akik kisgyermek mellett szeretnének dolgozni.

"Fontos, hogy a megyszékhelyen új bölcsőde épül, ami nemcsak a városban élők életét könnyíti meg, hanem a a város környékén élőkét is." - emelte ki Törő Gábor, hozzátéve, hogy fejlesztik a kistelepülések intézményhálózatát is, Szabadbattyán például 240 millió forint értékben pályázott bölcsőde építésre. Szólt arról is, hogy az óvodafejlesztéseket is újra kell gondolni, ennek kapcsán a miniszterelnök már megbízta Novák Katalint, az EMMI család- és ifjúságügyért felelős államtitkárát egy következő óvodaprogram megalkotásával. Cser-Palkovics András polgármester jelezte, hogy Fehérvár is részt kíván venni ebben a programban és elsősorban egy maroshegyi óvodabővítést szeretne megvalósítani.

Brájer Éva, Maroshegy önkormányzati képviselője felidézte, hogy a városrészben, a Harmatos völgyben számos magántulajdonú beruházás zajlik, 300 telekre parcellázták fel a területet, ezeknek mintegy fele épült be máig, így bőven számolhatnak azzal hogy sok család költözik még Maroshegyre. Elmondta, hogy számos társasház is épül és intenzíven fejlődik a városrész, így a következő években nagy szükség van a bölcsődei és óvodai férőhelyek bővítésére. A képviselő nagy lépésnek nevezte a városrész életében, hogy hamarosan egy új intézményt tudhatnak magukénak.
A megvalósításra kerülő TOP-6.2.1-19-SF1-2019-00001 azonosító számmal támogatott „Új Bölcsőde létrehozás Székesfehérvár Maroshegy városrészben” című projekt célja a a bölcsődei ellátási formákhoz való hozzáférés javítása és bölcsődei ellátási formák által nyújtott szolgáltatások minőségi fejlesztése. Így kívánnak hozzájárulni a kisgyermeket nevelők munkavállalásának támogatásához, a családok segítéséhez Maroshegyen.

Városfejlesztés

 1. Kőtár, kutatóintézet és ideiglenes látogatóközpont lesz a volt Köztársaság mozi épületében

  A pénteki közgyűlésen hozott döntéssel eredményesen zárult le a kőtár, Árpád-ház kutatóintézet és ideiglenes látogatóközpont kialakítására kiírt közbeszerzési eljárás, ezzel megkezdődhet a 3,5 milliárd forintos nagyberuházás - jelentette be hétfői sajtótájékoztatóján Vargha Tamás államtitkár, országgyűlési képviselő és dr. Cser-Palkovics András polgármester.

  2020.09.28.
 2. Jól haladnak a munkálatok a Jákyban - digitális földmérő terem készül

  Korszerű informatikai eszközökkel felszerelt, digitális földmérő terem készül a Székesfehérvári SZC Jáky Technikumban. A 20 millió forint összértékű beruházás keretében elkészült tantermet október végén vehetik birtokba a diákok.

  2020.09.28.
 3. 15 vadonatúj járművel korszerűsödik a székesfehérvári helyi autóbusz-állomány

  Tíz új , nullkilométeres Mercedes-Benz Conecto G típusú csuklós autóbuszt adott át a Volánbusz Székesfehérváron, hamarosan pedig további öt ugyanilyen jármű érkezik a városba. A közlekedési társaság továbbra is elkötelezett az iránt, hogy a járműmodernizáció megvalósításával, az utazási komfort folyamatos növelésével a helyi közlekedésben is egyre magasabb szolgáltatási színvonalat biztosítson utasai számára.

  2020.09.23.
 4. Tavaszig öt fehérvári óvodaudvar kap új burkolatot és játékokat

  Uniós forrásból kezdődött Székesfehérváron játszóudvar-felújítási program júliusban, ütemezett munkaterv szerint. A közel 186 millió forint értékű beruházásnak köszönhetően márciusig öt intézményben lesz új burkolat és új játékok az udvaron.

  2020.09.22.
 1. Aláírta a város polgármestere a déli összekötő kivitelezési szerződését

  Kedden aláírta Székesfehérvár polgármestere a déli összekötő megépítésére vonatkozó kivitelezési szerződést. Cser-Palkovics András közösségi oldalán osztotta meg a 4.5 milliárdos beruházás indulását. A munkaterületet átadása után pedig kezdődik az építkezés, ami várhatóan két évig tart majd.

  2020.09.15.
 2. Megújult a játszóudvar és a villamos hálózat a Hosszúsétatéri Óvodában

  Összesen harmincmillió forint önkormányzati forrást fordítanak a Hosszúsétatéti Óvoda udvari játszóeszközeinek és villamos hálózatának felújítására. A munkálatok nagy részével elkészültek, már csak a homokozók tetőszerkezetének cseréjét kell elvégezni. 

  2020.09.14.
 3. Akusztikai fejlesztés keretében megújulhat a Malom utcai Táncház

  Egy nyertes pályázatnak és az Alba Regia Táncegyesület lelkes, kreatív csapatának köszönhetően megújulhat a Malom utcai Táncház játszóhelye: az akusztikai fejlesztést követően a mostaninál sokkal jobb minőségben élvezheti a műsorokat a jövőben a közönség.

  2020.09.14.
 4. Közel félmilliárdos fejlesztés a Mártírok útján - II. ütemben a Seregélyesi útig újítják fel a csapadékcsatornát

  Székesfehérvár Önkormányzata vissza nem térítendő európai uniós támogatással valósítja meg a Mártírok útja csapadékcsatorna II. szakaszát a Terület - és Településfejlesztési Operatív Program keretében. Összesen 456,47 millió forintból valósul meg a Raktár utcától a Seregélyesi útig tartó beruházás.

  2020.09.11.

Lakossági tájékoztatás

Fehérvár Magazin

Webkamera


360 Fehérvár

Eseménynaptár

2020. Szeptember
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 1 2 3 4