Tudom, hogy van jogom – a szociális ellátottak világába tekinthetünk be

Székesfehérvárra, a Bugát Pál Technikumba érkezett az az országos vándorkiállítást, amelyet az Integrált Jogvédelmi Szolgálat szervezett annak érdekében, hogy a szociális intézményekben élők világát, és az általuk megélt ellátotti jogokat megismerhetővé és megérthetővé tegye. A tárlat május 22-ig látható a Bugát Technikum aulájában.
2024.05.13. 15:29 |
Tudom, hogy van jogom – a szociális ellátottak világába tekinthetünk be

Az Integrált Jogvédelmi Szolgálat közel 10 éve „Tudom, hogy van jogom” címmel ír ki alkotópályázatot a szociális ellátásban részesülők számára egy-egy kiemelt ellátott jogi témakörben.

Filotásné Ugrics Katalin ellátottjogi képviselő és referens elmondta, hogy a pályázat évről évre egyre több érdeklődőt vonz, tavaly a „Színes hétköznapok” témában már több, mint 500 pályázó mutatta meg alkotásait képzőművészeti, vers-prózaíró és színpadi előadás (kisfilm) kategóriákban. Az alkotások hitelesen világítanak rá arra, hogyan élik mindennapjaikat az ellátórendszeren belül.

A pályázat legkiválóbb alkotásait vándorkiállítás keretében mutatják be idén, Székesfehérvár már az ötödik helyszín az országban, ahol látható a tárlat. A hiánypótló, és mára túlzás nélkül nélkülözhetetlennek tekinthető alkotásokból, évről évre egyre többet tanulhatunk az életről, elmúlásról, közösségről, gondoskodásról, örömről, bánatról.

Az ünnepélyes megnyitón Szomor Andrea, a Székesfehérvári SZC Bugát Pál Technikum igazgatója köszöntötte a megjelenteket, kiemelve, hogy az iskolánkban oktatott ágazatokban a diákok szoros kapcsolatban állnak a kiállítás témájával. „Az egészségügyi ágazatban tanuló diákjaink tavaly első alkalommal vettek részt gyakorlaton a szociális otthonokban, ez idő alatt nem csak szakmailag fejlődtek, hanem emberi kapcsolatokat is kialakítottak az intézményekben lakókkal. Fontosnak tartjuk, hogy a diákok által megtapasztalt élethelyzeteket most egy más oldalról is megismerhessék.” - tette hozzá az igazgató.

Elmondta, hogy a bemutatott irodalmi és képzőművészeti alkotásokon keresztül láthatóvá válnak a szociális otthonokban élők érzelmei, gondolatai, örömei és bánatai. Szomor Andrea egyben gratulált a pályázat kiírójának és a szociális otthonokban dolgozóknak ahhoz, hogy az ellátottak képesek átélni az alkotás örömét.

Mészáros Attila alpolgármester a megnyitón arról is szólt, hogy a mai, rohanó világban gyakran elmegyünk amellett, hogy a szociális intézményekben mennyi érték található. „Az intézményekben dolgozók nap mint nap tesznek azért, hogy a bentlakók számára legyenek olyan programok, ahol megélhetik az alkotás örömét. Magam is látom azt, hogy akár a Kossuth Zsuzsanna Szociális Intézményben, vagy a Frim Jakab Képességfejlesztő Szakosított Otthonban milyen csodák és értékek születnek, ezért hálás vagyok az ott élőknek, az ott dolgozóknak, akik tesznek ezért.” - fogalmazott Mészáros Attila. Székesfehérvár alpolgármestere köszönetet mondott azért, hogy a szociális otthonokban született értékek láthatóak lesznek ennek a pályázatnak köszönhetően. Arra buzdított mindenkit, hogy pályázat nélkül is alkossanak sokat, a maguk és egymás örömére.

A kiállítás megnyitójának résztvevői egy premiernek is fültanúi lehettek, ugyanis első alkalommal lépett fel a Bugát Technikum kórusa.