Trianon 100 – újabb öt előadással folytatódik a Kodolányi Szabadegyetem

Trianon 100 mottóval folytatódik a Kodolányi Szabadegyetem és a Harmadik Kor Egyeteme. A második tanulmányi félévben újabb öt ismeretterjesztő előadást kísérhetnek figyelemmel az érdeklődők a Szent István Hitoktatási és Művelődési Házban, a nyitó program február 26-án lesz.
2020.02.14. 09:18 |

A szabadegyetemi előadásokat a 2019/2020-as tanév második félévében ismét közösen szervezi a Kodolányi János Egyetem, a Városi Levéltár és Kutatóintézet, valamint a székesfehérvári Trianon Centenáriumi Emlékbizottság. A programok minden alkalommal szerdai napokon lesznek 16 órai kezdettel.

Elsőként február 26-án tart előadást Révész Tamás PhD, az MTA BTK Történettudományi Intézetének Prémium posztdoktori ösztöndíjasa. A téma: Nem akartak katonák lenni? A magyar állam és hadserege 1918-1919.

További időpontok és témák:
március 25. – A trianoni béke hatása a magyar gazdaságra
előadó: Kaposi Zoltán, az MTA doktora, a PTE KTK egyetemi tanára

április 8. – Vagonok és tisztviselővillák. A trianoni menekültkérdés 1918-1924
előadó: Szűts István Gergely PhD, az MNL Veszprém Megyei Levéltárának történész-levéltárosa

április 22. – Trianon következményei a magyar közlekedésre
előadó: Majdán János, CSc rektor emeritus

május 13. – Propaganda Magyarország területi integritásáért az 1. világháború után (1918 – 1920)
előadó: Pallos Lajos PhD, a Magyar Nemzeti Múzeum főmuzeológusa.

A rendezvényekre díjtalan a belépés, a szervezők szeretetettel hívnak és várnak minden érdeklődőt.

Közélet

 1. Jézus Krisztus kereszthalálának napja - Spányi Antal püspök nagypénteki gondolatai

  Nagypénteken a keresztény világban szokásos a keresztútjárás, amelynek során felidézik Jézus szenvedésének egyes állomásait. Több évtizedes hagyomány, hogy Székesfehérváron a főpásztor vezetésével a város papjai és hívei közösen járnak keresztutat a Palotavárosban. Idén a járvány okozta helyzet miatt, Spányi Antal püspök azt kéri a hívektől végezzék el otthonaikban a keresztutat, imádsággal és énekkel kísérjék Jézus útját Pilátus ítéletétől a sírba tételig.

  2020.04.10.
 2. Virtuális Keresztút a Palotavárosi Kálváriánál - a többi bennünk van

  A keresztút eredetileg az a mintegy másfél kilométeres útvonal, melyen a keresztény hagyomány szerint Jézus a kereszttel a Praetoriumtól kiment a Golgotára. Nagypénteken nagyon sokan szoktak elmenni a keresztútra a Palotavárosi Kálváriához, amit idén a lelkünkben tehetünk meg. Ehhez szeretnénk segíteni a stációkról készült képekkel.

  2020.04.10.
 3. Nagypénteken Krisztus kereszthalálára emlékezik a keresztény világ

  Nagypénteken Jézus kereszthalálára emlékeznek világszerte. A katolikus egyházban ezen a napon nem mutatnak be szentmiseáldozatot, az úgynevezett csonka mise szertartásával fejezik ki a Krisztus halála felett érzett gyászt. A protestánsoknál - a kálvini felfogás szerint - a nagypéntek a legnagyobb ünnep. A fehérvári lelkipásztorok nagypénteki online liturgiáinak időpontjairól itt tájékozódhat.

  2020.04.10.
 4. Pénteken tájékoztat a város polgármestere a fehérvári intézkedésekről

  Székesfehérvár polgármestere Cser-Palkovics András a miniszterelnök bejelentésére közösségi oldalán reagált. Mint írja az "ezzel kapcsolatos fehérvári intézkedésekről pénteken tájékoztatom Önöket!"

  2020.04.09.

Lakossági tájékoztatás

Fehérvár Magazin

Webkamera


360 Fehérvár

Eseménynaptár

2020. Április
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19