Tovább fejlődik a járóbeteg szakellátás a Szent György Kórházban

A járóbeteg szakellátó szolgáltatások fejlesztéséhez kötődő eszközbeszerzésről számolt be kedden Dr. Csernavölgyi István, a kórház főigazgatója. Elmondta, hogy mintegy 290 millió forint értékben, 534 orvostechnikai eszköz állt "csatasorba" az intézményben, többek között a traumatológia, érsebészet, szemészet, fül-orr gégészet, nőgyógyászat, fizikoterápia területén.
2019.10.08. 12:21 |
A főigazgató kiemelte, hogy az új orvosi eszközök beszerzése mellett 2010 óta jelentős volumenben fejlesztettek fekvőbetegellátó osztályokat is a Szent György Kórházban, mintegy 15 milliárd forint értékben.

"A kórház fejlesztési koncepcióját 2010-ben dolgoztuk ki, amelynek lényege, hogy a fekvőbeteg ellátással párhuzamosan a járóbeteg szakellátást és a kúraszerű ellátást is folyamatosan fejleszzük. Az intézmény 2010 óta jelentős volumenben fejlesztett fekvőbetegellátó osztályokat, 15 milliárd forint értékben: megújult az intenzív osztály, a sürgősségi betegellátás, új műtőblokkot adtunk át, fejlesztettük a kardiológiai eszközparkot. Kardiológiában évente 3000 szívkatéteres vizsgálat történik. Fejlesztettük többek között a gasztroenterológiai osztályunkat, az endoszkópokat és gasztroszkópiát. A megyében Enyingen új rendelőintézetet adtunk át zöldmezős beruházáként, fejlesztettük a sárbogárdi és móri rendelőintézetet, Móron új rehabilitációs osztályt adtunk át. Ezek mind a betegellátást kívánják szolgálni. Az infrastrukturális és eszközfejlesztésen túl fontos feladatunk az is, hogy a humán erőforrást fejleszzük és stabil, jól képzett, magas színvonalú szakembergárdát tudjunk biztosítani. 2010 után két egyetem oktató és gyakorló kórháza lett a Szent György Kórház, ezek a Semmelweis Orvostudományi Egyetem és a Pécsi Orvostudományi Egyetem" - mondta el a főigazgató, aki hozzátette, hogy nyitottak a jövőt jelentő orvoslás, a transzlációs medicína felé is, Közép-Kelet Európában a második oktatóhelyként jegyzik a székesfehérvári kórházat.

Az elmúlt öt évben években többek között jelentős fejlesztések történtek a traumatológián , a betegbiztonság tekintetében , megújult a neurológia , laproszkópiás tornyot vásároltak, teljessé vált a haemodinamikai részleg fejlesztése,  felújították a fül-orr-gégészet műtőblokkját és megújult a pszichiátriai osztály is a központi műtő új épülete mellett.

A főigazgató szólt arról is, hogy kiemelkedően magas az ellátott betegek száma a Szent György Kórházban, a sürgősségi betegellátó osztály az országban a legtöbb pácienst fogadó intézmények között van folyamatosan, de ez igaz a járóbeteg forgalomra is.

A fejlesztés kapcsán Székesfehérvár polgármestere visszatekintett az elmúlt évek komplex folyamataira is az egészségügyben.

"Az alapellátás fenntartása, üzemeltetése az önkormányzat feladata, Székesfehérváron azt a nagy célt tűztük magunk elé, hogy öt éven belül az összes rendelőintézetet felújítjuk. Ebben a programban időarányosan jól állunk. Közben a régió és a város egészségügyi központja az állami fenntartású Szent György Kórház a járóbeteg és fekvőbeteg ellátás tekintetében, így az emberek a kórházat tartják a legfontosabb ellátó-intézménynek teljes joggal. Tudjuk, hogy a székesfehérvári kórház máig érthetetlen okok miatt 2010 előtt, a szocialisták kormányzása alatt - az országban példátlanul - kimaradt a más megyei kórházakat érintő és komoly fejlesztéseket jelentő pólusprogramból, ez azt jelentette, hogy a két kórházi tömb építése nem történt meg 11 milliárd forint értékben. 2010 után, a kórház szakmai vezetésével közösen, az ő szakmai javaslataik mellett kezdtünk el lobbizni az elmaradt fejlesztések megvalósulásáért. Az első ütem megvalósult és a mai napig összesen 15 milliárd forint fejleszetési forrás érkezett a Szent György Kórházhoz. A második ütem pedig meg fog valósulni a következő években, itt el tudtuk érni, hogy az eredeti, 7 milliárd forintos keretösszeg 14 milliárd forintra emelkedik a kormány döntése nyomán. Fontosak azok a típusú fejlesztések is, aminek most egy szép példáját láthatjuk: 290 millió forintból több mint 530 orvosi eszközt vásárolt a kórház a járóbeteg ellátás minőségének javítására." - összegezte az elmúlt évek fejlesztéseit Cser-Palkovics András polgármester.

Hozzátette, hogy csak összefogással fejleszthető a kórház és az egészségügy és ebben az összefogásban kulcsszerepe van a fenntartónak, az államnak: "Alapvető fontosságú, hogy a kormányzat támogatólag lépjen fel a fejlesztések kapcsán, ahogy ez megtörtént ez az első 15 milliárd forint tekintetében is. Szükség van az EU-s forrásokra is, itt azonban fontos hangsúlyozni, hogy nincsenek Brüsszelben közvetlenül egészségügyre fordítható támogatások, ezeket a kormányzaton keresztül lehet lehívni. Szükség van az önkormányzat támogatására is, Székesfehérvár évente mintegy 100 millió forinttal támogatja a kórházi fejlesztéseket a munkaerő és az eszközpark kapcsán. Idén is 16 millió forintot adtunk a kórház javaslata alapján a szakorvosjelöltek és a rezidensek lakhatási támogatására, 84 millió forintból pedig a műtőkhöz kapcsolódó eszközbeszerzéseket támogattunk. Lényeges elemei a fejlesztéseknek a helyi cégek, vállalatok is, akik rengeteg támogatást biztosítanak, amiért köszönet illeti őket."

Molnár Krisztián, a Fejér Megyei Közgyűlés elnöke kiemelte, hogy a kórházban elhivatott emberek áldozatos munkát végeznek a betegek érdekében és az infrastrukturális fejlesztések is milliárdos nagyságrendben érkeznek Fejér megyébe.

Molnár Krisztián gratulált Dr. Csernavölgyi István főigazgatónak a megvalósított fejlesztésekhez és az elmúlt évek eredményeihez, amelyeknek köszönhetően egyetemi oktatókórház lett a Szent György Kórház és az országos élmezőnybe került a szakmai mutatók tekintetében is. Hozzátette, hogy példás színvonalú és elhivatottságú szakemberek dolgoznak az intézményben. A Fejér Megyei Közgyűlés elnöke szólt arról is, hogy csak az elmúlt két hétben Csákváron, Móron, Enyingen és Sárbogárdon jelentettek be fejlesztéseket és eszközbeszerzéseket, ez jelenti a valóságot Fejér megyében azzal szemben, amit főleg a közösségi oldalakon látunk az egészségügy helyzetéről.

Városfejlesztés

 1. Megújult a Temesvári és a Gyimesi utca, valamint a Szilvamag környéke

  Befejeződött Maroshegyen a Temesvári utca és a Gyimesi utca út- és víziközmű-felújítása, valamint a Szilvamag környékének területrendezése. A Városgondnokság ÚT 2017-19 programjának keretében az útburkolat és a járdák kialakítása előtt felújították az ivóvízhálózatot, és új csapadékvíz-elvezető rendszert építettek. Korábban az esővíz nem megfelelő elvezetése jelentette az egyik fő problémát.

  2019.10.08.
 2. Elkezdődik a járda építése a Farkasvermi úton - 3 gyalogosátkelő is lesz

  Járdaépítés kezdődik a Farkasvermi úton, a Feketehegy-Szárazréti Közösségi Központ és a Mura utca között. A járdaépítés során 3 helyen, a Kertész utcánál, a Bodrogi utcánál, valamint a Mura utcán létesül gyalogátkelőhely, a vasúti átjáró és a járda szintbeni kapcsolattal kerül kialakításra, így azon akadálymentesen lehet a későbbiekben közlekedni.

  2019.10.04.
 3. Zöld szabadidőpark épül Vizivárosban az iskola korábbi udvarának helyén

  A Vizivárosi iskola volt udvarán egy univerzális, színes burkolattal ellátott grund épül labdafogó hálóval, valamint kialakítanak egy játszóteret, melyen ügyességi játékok, vár és csúszda is lesz. Az iskola régi kerítését pedig elbontják, és a meglévők mellé további fákat is telepítenek majd.

  2019.10.03.
 4. Elkezdődik a park és a parkoló építés a Corvinus Székesfehérvári Campusán

  A végéhez közeledik a hangulatos egyetemi kisváros kialakítása a Corvinus Egyetem Székesfehérvári Campusán. A századelő hangulatát idéző felújított épületek körül parkolókat és zöld közösségi tereket alakítanak ki árnyas fákkal és stílusos utcabútorokkal.

  2019.10.03.
 1. Elkészült a Komjáti utca teljes felújítása az Öreghegyen

  A Komjáti utcában a kivitelezés során a teljes pályaszerkezet átépítése megtörtént, kialakítottak egy a térköves járdát az út szélén, továbbá a csapadékvíz elvezetés is megoldódott, egy gravitációs és egy nyomott vezetékkel, illetve a helyszíni adottságok figyelembe vételével egy csapadékvíz átemelő kiépítésével.

  2019.10.01.
 2. A város egyik legkorszerűbb intézménye lett a megújult Batthyány utcai rendelő

  Befejeződött a maroshegyi Batthyány utcai rendelő felújítása, hétfőtől - közel fél év után - ismét ott várták a betegeket a körzetekben rendelő háziorvosok. A közel 90 millió forintból megújult rendelő teljesen akadálymentes lett, megújult a váróterem és a rendelők is, valamint a régi azbeszt pala helyett új, sík, hőszigetelt tetőszerkezetet kapott az épület.

  2019.09.30.
 3. Térfelújítás mellett közösségi programot is támogat a komplex pályázat

  Egy komplex pályázat eredményeként összesen tizenhét civil szervezet valósíthatja meg rendkívül színes programjait Székesfehérváron, illetve ugyanezen pályázat keretén belül újulhat meg a Bartók Béla tér, mely egy újabb nagyon szép és a jelenleginél zöldebb közösségi tér lesz. A téren az összes közmű cseréje hamarosan befejeződik és ideiglenes burkolatot kap az út a tavaszi parképítés kezdetéig.

  2019.09.23.
 4. Kezdődik a játszótér és szabadidőpark építése a Vízivárosban

  A volt Vízivárosi iskola jelenleg elhanyagolt udvarán egy univerzális, színes burkolattal ellátott grund épül labdafogó hálóval, valamint kialakítanak egy játszóteret, melyen ügyességi játékok, vár és csúszda is lesz. Az iskola régi kerítését pedig elbontják, és a meglévők mellé további fákat is telepítenek majd.

  2019.09.20.

Eseménynaptár

2019. Október
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V
30 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31 1 2 3

Webkamera


360 Fehérvár

Fehérvár Magazin

Nyitott tornatermek