Tovább fejlődik a járóbeteg szakellátás a Szent György Kórházban

A járóbeteg szakellátó szolgáltatások fejlesztéséhez kötődő eszközbeszerzésről számolt be kedden Dr. Csernavölgyi István, a kórház főigazgatója. Elmondta, hogy mintegy 290 millió forint értékben, 534 orvostechnikai eszköz állt "csatasorba" az intézményben, többek között a traumatológia, érsebészet, szemészet, fül-orr gégészet, nőgyógyászat, fizikoterápia területén.
2019.10.08. 12:21 |
A főigazgató kiemelte, hogy az új orvosi eszközök beszerzése mellett 2010 óta jelentős volumenben fejlesztettek fekvőbetegellátó osztályokat is a Szent György Kórházban, mintegy 15 milliárd forint értékben.

"A kórház fejlesztési koncepcióját 2010-ben dolgoztuk ki, amelynek lényege, hogy a fekvőbeteg ellátással párhuzamosan a járóbeteg szakellátást és a kúraszerű ellátást is folyamatosan fejleszzük. Az intézmény 2010 óta jelentős volumenben fejlesztett fekvőbetegellátó osztályokat, 15 milliárd forint értékben: megújult az intenzív osztály, a sürgősségi betegellátás, új műtőblokkot adtunk át, fejlesztettük a kardiológiai eszközparkot. Kardiológiában évente 3000 szívkatéteres vizsgálat történik. Fejlesztettük többek között a gasztroenterológiai osztályunkat, az endoszkópokat és gasztroszkópiát. A megyében Enyingen új rendelőintézetet adtunk át zöldmezős beruházáként, fejlesztettük a sárbogárdi és móri rendelőintézetet, Móron új rehabilitációs osztályt adtunk át. Ezek mind a betegellátást kívánják szolgálni. Az infrastrukturális és eszközfejlesztésen túl fontos feladatunk az is, hogy a humán erőforrást fejleszzük és stabil, jól képzett, magas színvonalú szakembergárdát tudjunk biztosítani. 2010 után két egyetem oktató és gyakorló kórháza lett a Szent György Kórház, ezek a Semmelweis Orvostudományi Egyetem és a Pécsi Orvostudományi Egyetem" - mondta el a főigazgató, aki hozzátette, hogy nyitottak a jövőt jelentő orvoslás, a transzlációs medicína felé is, Közép-Kelet Európában a második oktatóhelyként jegyzik a székesfehérvári kórházat.

Az elmúlt öt évben években többek között jelentős fejlesztések történtek a traumatológián , a betegbiztonság tekintetében , megújult a neurológia , laproszkópiás tornyot vásároltak, teljessé vált a haemodinamikai részleg fejlesztése,  felújították a fül-orr-gégészet műtőblokkját és megújult a pszichiátriai osztály is a központi műtő új épülete mellett.

A főigazgató szólt arról is, hogy kiemelkedően magas az ellátott betegek száma a Szent György Kórházban, a sürgősségi betegellátó osztály az országban a legtöbb pácienst fogadó intézmények között van folyamatosan, de ez igaz a járóbeteg forgalomra is.

A fejlesztés kapcsán Székesfehérvár polgármestere visszatekintett az elmúlt évek komplex folyamataira is az egészségügyben.

"Az alapellátás fenntartása, üzemeltetése az önkormányzat feladata, Székesfehérváron azt a nagy célt tűztük magunk elé, hogy öt éven belül az összes rendelőintézetet felújítjuk. Ebben a programban időarányosan jól állunk. Közben a régió és a város egészségügyi központja az állami fenntartású Szent György Kórház a járóbeteg és fekvőbeteg ellátás tekintetében, így az emberek a kórházat tartják a legfontosabb ellátó-intézménynek teljes joggal. Tudjuk, hogy a székesfehérvári kórház máig érthetetlen okok miatt 2010 előtt, a szocialisták kormányzása alatt - az országban példátlanul - kimaradt a más megyei kórházakat érintő és komoly fejlesztéseket jelentő pólusprogramból, ez azt jelentette, hogy a két kórházi tömb építése nem történt meg 11 milliárd forint értékben. 2010 után, a kórház szakmai vezetésével közösen, az ő szakmai javaslataik mellett kezdtünk el lobbizni az elmaradt fejlesztések megvalósulásáért. Az első ütem megvalósult és a mai napig összesen 15 milliárd forint fejleszetési forrás érkezett a Szent György Kórházhoz. A második ütem pedig meg fog valósulni a következő években, itt el tudtuk érni, hogy az eredeti, 7 milliárd forintos keretösszeg 14 milliárd forintra emelkedik a kormány döntése nyomán. Fontosak azok a típusú fejlesztések is, aminek most egy szép példáját láthatjuk: 290 millió forintból több mint 530 orvosi eszközt vásárolt a kórház a járóbeteg ellátás minőségének javítására." - összegezte az elmúlt évek fejlesztéseit Cser-Palkovics András polgármester.

Hozzátette, hogy csak összefogással fejleszthető a kórház és az egészségügy és ebben az összefogásban kulcsszerepe van a fenntartónak, az államnak: "Alapvető fontosságú, hogy a kormányzat támogatólag lépjen fel a fejlesztések kapcsán, ahogy ez megtörtént ez az első 15 milliárd forint tekintetében is. Szükség van az EU-s forrásokra is, itt azonban fontos hangsúlyozni, hogy nincsenek Brüsszelben közvetlenül egészségügyre fordítható támogatások, ezeket a kormányzaton keresztül lehet lehívni. Szükség van az önkormányzat támogatására is, Székesfehérvár évente mintegy 100 millió forinttal támogatja a kórházi fejlesztéseket a munkaerő és az eszközpark kapcsán. Idén is 16 millió forintot adtunk a kórház javaslata alapján a szakorvosjelöltek és a rezidensek lakhatási támogatására, 84 millió forintból pedig a műtőkhöz kapcsolódó eszközbeszerzéseket támogattunk. Lényeges elemei a fejlesztéseknek a helyi cégek, vállalatok is, akik rengeteg támogatást biztosítanak, amiért köszönet illeti őket."

Molnár Krisztián, a Fejér Megyei Közgyűlés elnöke kiemelte, hogy a kórházban elhivatott emberek áldozatos munkát végeznek a betegek érdekében és az infrastrukturális fejlesztések is milliárdos nagyságrendben érkeznek Fejér megyébe.

Molnár Krisztián gratulált Dr. Csernavölgyi István főigazgatónak a megvalósított fejlesztésekhez és az elmúlt évek eredményeihez, amelyeknek köszönhetően egyetemi oktatókórház lett a Szent György Kórház és az országos élmezőnybe került a szakmai mutatók tekintetében is. Hozzátette, hogy példás színvonalú és elhivatottságú szakemberek dolgoznak az intézményben. A Fejér Megyei Közgyűlés elnöke szólt arról is, hogy csak az elmúlt két hétben Csákváron, Móron, Enyingen és Sárbogárdon jelentettek be fejlesztéseket és eszközbeszerzéseket, ez jelenti a valóságot Fejér megyében azzal szemben, amit főleg a közösségi oldalakon látunk az egészségügy helyzetéről.

Városfejlesztés

 1. Elindult az Auchan körforgalom terveinek engedélyeztetése

  "Elkészültek az Auchan körforgalom átépítésének tervei, elindult az engedélyeztetésük!" - számolt be Facebook oldalán Cser-Palkovics András polgármester, aki köszönetet mondott a kormány hatékony intézkedéséért a beruházás kapcsán. Az állami beruházás keretében, központi forrásból megvalósuló beruházás során az Auchannál körgeometriájú, jelzőlámpás irányítású csomópontot alakítanak ki.

  2020.03.25.
 2. Ültetik már az erdőt a Palotavárosi tavak mögött

  Március elején a területrendezéssel és a földmunkákkal kezdődött az erdőtelepítés a Palotavárosi tavak mögött, ahol őshonos magyar fajtákat telepítenek a mintegy három hektáros területre. A Sóstó mellett a Sárkersztúri úti parkolónál is elkezdődött a ligeterdő telepítése, melyet: ötezer juhar, szil, kőris, kocsányos tölgy alkot majd.

  2020.03.25.
 3. Elkezdődött a Vásártéri úti felüljáró felújítása - félpályás lezárás a Balatoni úton

  Hétfőn kezdődik a Vásártéri úti felüljáró statikai megerősítése, a munkavégzés miatt félpályás útlezárás lesz a Balatoni úton, a Vásártéri utca csomópontban.

  2020.03.16.
 4. Új, 60 férőhelyes bölcsőde épül Maroshegyen, az Úrhidai úton

  Maroshegyen közel 60 gyermek ellátását biztosító új bölcsőde épül, a fejlesztéshez 1.15 milliárd forintnyi vissza nem térítendő uniós pályázati forrást kapott Székesfehérvár. Az új bölcsőde 2022. december 31-ig megépül és a mindenben megfelel majd a legkorszerűbb szakmai, szolgáltatási, építészeti és energiahatékonysági kívánalmaknak.

  2020.03.12.
 1. Engedélyezési fázisban az Auchan körforgalom tervei

  A 25. Közutas Napon elhangzott előadásában Bokker István, a Bokút Terv Kft. ügyvezetője az Auchan körforgalom kapacitásnövelő lehetőségeit mutatta be az elkészült terveken és beszámolt arról a friss hírről is, hogy a tervek eljutottak abba a fázisba, hogy jövő héten az építési engedélyezési eljárást is megindíthatják.

  2020.02.29.
 2. Több mint 1.1 milliárd forintot kapott a város az új maroshegyi bölcsőde építésére

  A Maroshegyen egy 50-60 gyermek ellátását biztosító új bölcsőde építésére nyújtott be még tavaly ősszel pályázatot Székesfehérvár, melyhez 1.15 milliárd forintnyi pályázati forrást kapott - adta hírül közösségi oldalán Fehérvár polgármestere Cser-Palkovics András.

  2020.02.28.
 3. Megjelent a közbeszerzése az uszodabővítés tervezésének

  Egy 10 pályás úszómedence is épülhet egy 150 főt befogadó lelátóval együtt a Csitáry G. Emil Uszoda bővítésének keretében, melyhez jelenleg a tervezőt keresik - derül ki a megjelent közbeszerzési tájékoztatóból. A közbeszerzési felhívás a tervezésre vonatkozik!

  2020.02.17.
 4. A Kodály homlokzatfelújításának költségét is tartalmazza a költségvetés tervezete

  Február 14-én pénteken dönthetnek az önkormányzati képviselők a város idei büdzséjéről, mely a 67.4 milliárdos főösszegből az intézményekre 14,16 milliárd forintot tartalmaz. Bár az általános iskolák nem önkormányzati fenntartásúak Székesfehérvár mégis fontosnak tartja, ezen intézményeket is, így többek között a Kodály Zoltán Általános Iskola és Gimnázium homlokzatfelújítását is tartalmazza a büdzsé tervezete. 

  2020.02.12.

Lakossági tájékoztatás

Eseménynaptár

2020. Április
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19

Webkamera


360 Fehérvár

Fehérvár Magazin