Tovább fejlődik a járóbeteg szakellátás a Szent György Kórházban

A járóbeteg szakellátó szolgáltatások fejlesztéséhez kötődő eszközbeszerzésről számolt be kedden Dr. Csernavölgyi István, a kórház főigazgatója. Elmondta, hogy mintegy 290 millió forint értékben, 534 orvostechnikai eszköz állt "csatasorba" az intézményben, többek között a traumatológia, érsebészet, szemészet, fül-orr gégészet, nőgyógyászat, fizikoterápia területén.
2019.10.08. 12:21 |
A főigazgató kiemelte, hogy az új orvosi eszközök beszerzése mellett 2010 óta jelentős volumenben fejlesztettek fekvőbetegellátó osztályokat is a Szent György Kórházban, mintegy 15 milliárd forint értékben.

"A kórház fejlesztési koncepcióját 2010-ben dolgoztuk ki, amelynek lényege, hogy a fekvőbeteg ellátással párhuzamosan a járóbeteg szakellátást és a kúraszerű ellátást is folyamatosan fejleszzük. Az intézmény 2010 óta jelentős volumenben fejlesztett fekvőbetegellátó osztályokat, 15 milliárd forint értékben: megújult az intenzív osztály, a sürgősségi betegellátás, új műtőblokkot adtunk át, fejlesztettük a kardiológiai eszközparkot. Kardiológiában évente 3000 szívkatéteres vizsgálat történik. Fejlesztettük többek között a gasztroenterológiai osztályunkat, az endoszkópokat és gasztroszkópiát. A megyében Enyingen új rendelőintézetet adtunk át zöldmezős beruházáként, fejlesztettük a sárbogárdi és móri rendelőintézetet, Móron új rehabilitációs osztályt adtunk át. Ezek mind a betegellátást kívánják szolgálni. Az infrastrukturális és eszközfejlesztésen túl fontos feladatunk az is, hogy a humán erőforrást fejleszzük és stabil, jól képzett, magas színvonalú szakembergárdát tudjunk biztosítani. 2010 után két egyetem oktató és gyakorló kórháza lett a Szent György Kórház, ezek a Semmelweis Orvostudományi Egyetem és a Pécsi Orvostudományi Egyetem" - mondta el a főigazgató, aki hozzátette, hogy nyitottak a jövőt jelentő orvoslás, a transzlációs medicína felé is, Közép-Kelet Európában a második oktatóhelyként jegyzik a székesfehérvári kórházat.

Az elmúlt öt évben években többek között jelentős fejlesztések történtek a traumatológián , a betegbiztonság tekintetében , megújult a neurológia , laproszkópiás tornyot vásároltak, teljessé vált a haemodinamikai részleg fejlesztése,  felújították a fül-orr-gégészet műtőblokkját és megújult a pszichiátriai osztály is a központi műtő új épülete mellett.

A főigazgató szólt arról is, hogy kiemelkedően magas az ellátott betegek száma a Szent György Kórházban, a sürgősségi betegellátó osztály az országban a legtöbb pácienst fogadó intézmények között van folyamatosan, de ez igaz a járóbeteg forgalomra is.

A fejlesztés kapcsán Székesfehérvár polgármestere visszatekintett az elmúlt évek komplex folyamataira is az egészségügyben.

"Az alapellátás fenntartása, üzemeltetése az önkormányzat feladata, Székesfehérváron azt a nagy célt tűztük magunk elé, hogy öt éven belül az összes rendelőintézetet felújítjuk. Ebben a programban időarányosan jól állunk. Közben a régió és a város egészségügyi központja az állami fenntartású Szent György Kórház a járóbeteg és fekvőbeteg ellátás tekintetében, így az emberek a kórházat tartják a legfontosabb ellátó-intézménynek teljes joggal. Tudjuk, hogy a székesfehérvári kórház máig érthetetlen okok miatt 2010 előtt, a szocialisták kormányzása alatt - az országban példátlanul - kimaradt a más megyei kórházakat érintő és komoly fejlesztéseket jelentő pólusprogramból, ez azt jelentette, hogy a két kórházi tömb építése nem történt meg 11 milliárd forint értékben. 2010 után, a kórház szakmai vezetésével közösen, az ő szakmai javaslataik mellett kezdtünk el lobbizni az elmaradt fejlesztések megvalósulásáért. Az első ütem megvalósult és a mai napig összesen 15 milliárd forint fejleszetési forrás érkezett a Szent György Kórházhoz. A második ütem pedig meg fog valósulni a következő években, itt el tudtuk érni, hogy az eredeti, 7 milliárd forintos keretösszeg 14 milliárd forintra emelkedik a kormány döntése nyomán. Fontosak azok a típusú fejlesztések is, aminek most egy szép példáját láthatjuk: 290 millió forintból több mint 530 orvosi eszközt vásárolt a kórház a járóbeteg ellátás minőségének javítására." - összegezte az elmúlt évek fejlesztéseit Cser-Palkovics András polgármester.

Hozzátette, hogy csak összefogással fejleszthető a kórház és az egészségügy és ebben az összefogásban kulcsszerepe van a fenntartónak, az államnak: "Alapvető fontosságú, hogy a kormányzat támogatólag lépjen fel a fejlesztések kapcsán, ahogy ez megtörtént ez az első 15 milliárd forint tekintetében is. Szükség van az EU-s forrásokra is, itt azonban fontos hangsúlyozni, hogy nincsenek Brüsszelben közvetlenül egészségügyre fordítható támogatások, ezeket a kormányzaton keresztül lehet lehívni. Szükség van az önkormányzat támogatására is, Székesfehérvár évente mintegy 100 millió forinttal támogatja a kórházi fejlesztéseket a munkaerő és az eszközpark kapcsán. Idén is 16 millió forintot adtunk a kórház javaslata alapján a szakorvosjelöltek és a rezidensek lakhatási támogatására, 84 millió forintból pedig a műtőkhöz kapcsolódó eszközbeszerzéseket támogattunk. Lényeges elemei a fejlesztéseknek a helyi cégek, vállalatok is, akik rengeteg támogatást biztosítanak, amiért köszönet illeti őket."

Molnár Krisztián, a Fejér Megyei Közgyűlés elnöke kiemelte, hogy a kórházban elhivatott emberek áldozatos munkát végeznek a betegek érdekében és az infrastrukturális fejlesztések is milliárdos nagyságrendben érkeznek Fejér megyébe.

Molnár Krisztián gratulált Dr. Csernavölgyi István főigazgatónak a megvalósított fejlesztésekhez és az elmúlt évek eredményeihez, amelyeknek köszönhetően egyetemi oktatókórház lett a Szent György Kórház és az országos élmezőnybe került a szakmai mutatók tekintetében is. Hozzátette, hogy példás színvonalú és elhivatottságú szakemberek dolgoznak az intézményben. A Fejér Megyei Közgyűlés elnöke szólt arról is, hogy csak az elmúlt két hétben Csákváron, Móron, Enyingen és Sárbogárdon jelentettek be fejlesztéseket és eszközbeszerzéseket, ez jelenti a valóságot Fejér megyében azzal szemben, amit főleg a közösségi oldalakon látunk az egészségügy helyzetéről.

Városfejlesztés

 1. Palotavárosi szabadidőközpont - idén befejezik még az alapépítményi munkákat

  Megkezdődtek a Palotavárosi tavak sport- és szabadidőközpont kivitelezési munkái: jelenleg az alapozásokat és a közműépítéseket végzik, a tervek szerint idén végeznek az alapépítményi munkálatokkal. Az 1,248 milliárd forint értékű TOP-os fejlesztés a terület környezettudatos, család- és klímabarát megújítását jelenti, biztosítva a zöld környezet továbbfejlesztését. 

  2019.11.20.
 2. Új játszóeszközök kerültek az Ybl játszótérre - tavasszal parkosítanak

  A játszótér a felújítás első ütemében mászókával, labirintussal és kétállásos hintával bővült, valamint megújultak a padok és a meglévő játszóeszközök. A fejlesztés tavasszal folytatódik a régi ütéscsillapító burkolat cseréjével és a zöldfelület rendezésével.

  2019.11.18.
 3. Világszínvonalú mentőorvosi autó állt szolgálatba Székesfehérváron

  Új mentőorvosi-mentőtiszti kocsi állt szolgálatba a székesfehérvári Mentőállomáson. A mentőautóban található eszközök egy része Magyarországon eddig még nem alkalmazott, világszínvonalú technológia Székesfehérvárra hozatalát jelenti. A fejlesztést az önkormányzat támogatásával valósították meg.

  2019.11.18.
 4. Hulladékkezelés, parkolás és közlekedés - lakossági fórum a Rákóczi iskolában

  A 2. számú választókörzetben élőknek szerveztek lakossági fórumot hétfőn a II. Rákóczi Ferenc Magyar-Angol Két Tanítási Nyelvű Általános Iskolában. A fórumon bemutatkozott a körzet új önkormányzati képviselője, dr. Kovács Zsoltné és számos kérdésre, megoldandó problémára kaphattak választ a városrész lakói.

  2019.11.11.
 1. Jövő év első negyedévében nyit az első fehérvári parkolóház

  A tervezett ütemnek megfelelően épül Székesfehérvár első parkolóháza, ahol a nyári időszakban a földmunkával és pinceszinttel együtt járó nehéz munkálatokon túl van a kivitelező, így október elejére az épület négy szintes szerkezete többségében elkészült. A tervek szerint jövő év első negyedévében nyit a 4500 négyzetméteres nyilvános parkolóház, ahol 134 autó és 11 motorkerékpár parkolhat egyszerre.

  2019.10.18.
 2. Megújult a Temesvári és a Gyimesi utca, valamint a Szilvamag környéke

  Befejeződött Maroshegyen a Temesvári utca és a Gyimesi utca út- és víziközmű-felújítása, valamint a Szilvamag környékének területrendezése. A Városgondnokság ÚT 2017-19 programjának keretében az útburkolat és a járdák kialakítása előtt felújították az ivóvízhálózatot, és új csapadékvíz-elvezető rendszert építettek. Korábban az esővíz nem megfelelő elvezetése jelentette az egyik fő problémát.

  2019.10.08.
 3. Tovább fejlődik a járóbeteg szakellátás a Szent György Kórházban

  A járóbeteg szakellátó szolgáltatások fejlesztéséhez kötődő eszközbeszerzésről számolt be kedden Dr. Csernavölgyi István, a kórház főigazgatója. Elmondta, hogy mintegy 290 millió forint értékben, 534 orvostechnikai eszköz állt "csatasorba" az intézményben, többek között a traumatológia, érsebészet, szemészet, fül-orr gégészet, nőgyógyászat, fizikoterápia területén.

  2019.10.08.
 4. Elkezdődik a járda építése a Farkasvermi úton - 3 gyalogosátkelő is lesz

  Járdaépítés kezdődik a Farkasvermi úton, a Feketehegy-Szárazréti Közösségi Központ és a Mura utca között. A járdaépítés során 3 helyen, a Kertész utcánál, a Bodrogi utcánál, valamint a Mura utcán létesül gyalogátkelőhely, a vasúti átjáró és a járda szintbeni kapcsolattal kerül kialakításra, így azon akadálymentesen lehet a későbbiekben közlekedni.

  2019.10.04.

Balett

Eseménynaptár

2019. November
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 1

Webkamera


360 Fehérvár

Fehérvár Magazin

Nyitott tornatermek