Történelmi sakk, hagyományőrzők és fáklyás tárlatvezetés az Emlékhelyek Napján

Május 11-én, szombaton, az Emlékhelyek Napján Székesfehérvár Nemzeti Emlékhelye is kitárja kapuit, hogy a látogatók felfedezhessék a magyar királyok egykori koronázó templomának titkait, kincseit. Az országos programsorozat beharangozó sajtótájékoztatója csütörtökön Fehérváron, a Nemzeti Emlékhelyen volt, ahol a a Nemzeti Örökség Intézet főigazgatója és Fehérvár polgármestere tájékoztattak a részletekről.
2019.05.10. 12:21 |

„Ennél hitelesebb, autentikusabb környezetet nehezen találtunk volna a Emlékhelyek Napja országos és székesfehérvári programjainak meghirdetéséhez. Vörösmarty Mihály azt mondja: „a múltat tiszteld a jelenben és tartsd a jövőnek” - azt gondolom, hogy a Nemzeti Örökség Intézete - amely hat esztendeje jött létre - ezen gondolatok mentén dolgozik, végzi feladatát.

Négy éve rendezzük meg országos programunkat, az Emlékhelyet Napját, amely Magyarország nemzeti és történelmi emlékhelyeit hivatott bemutatni.

Ezek az emlékhelyek egyrészt lefedik az országot területileg, másrészt ezeréves történelmünket is bemutatják. Fontos, hogy ezek a programok családbarát programok, csatlakozva Magyarország Kormányának programjához.

Ebben az évben szinte valamennyi emlékhely csatlakozott az Emlékhelyek Napja felhívásához, amely május 11-én, szombaton kerül megrendezésre.

Nem véletlenül vagyunk Székesfehérváron - amit ezúttal is köszönök polgármester úrnak. Fehérvár kiemelt Nemzeti Emlékhely, a magyar államiság bölcsője, a középkori főváros, amely a Pákozdi Katonai Emlékparkkal együtt a Nemzeti Örökség Intézet stratégiai partnere, gyönyörű látnivalókkal, érdemes a Balaton környékéről vagy Budapestről is idelátogatni.” - emelte ki Radnainé dr. Fogarasi Katalin, a Nemzeti Örökség Intézet főigazgatója.

„Ez a hely bennünket kötelez, felelősséget ró ránk. Különleges ez az időszak, hiszen az Árpád-ház program keretében az első, már konkrét fejlesztések is elkezdődtek.

A Királyi Sétaút, - aminek központi helye a Nemzeti Emlékhely - első ütemének kivitelezési munkái megkezdődtek, valamint ki tudtuk írni a látogatóközpont és kutatóhely felújításáról, kivitelezéséről szóló közbeszerzési eljárást.

Ezek alapjai annak, hogy aztán majd rátérhessünk arra kérdésre amit kifejezetten ennek a helynek a következő évtizedei fognak jelenteni, nem elfelejtve hogy előttünk vannak hangsúlyos évfordulók; 2022, az Aranybulla Fehérváron történt kibocsátásának nyolcszázadik, tehát nagyon szép, kerek évfordulója, 2031, ami egy nagyon nagyon szép évforduló, majd 2038.

Bízom benne, hogy ez az időszak elegendő lesz arra, amire egyébiránt évszázadokon keresztül egyébként nem volt lehetőség; a Nemzeti Emlékhely kérdését egy valóban méltó kialakítással rendezni. Ehhez szükség van arra, hogy folyamatosan felhívjuk ennek a helynek a jelentőségére a figyelmet, erre kiváló lehetőség a május 11-i országos eseménysorozat; nem véletlen hogy Fehérvár az első pillanattól kezdve csatlakozott a kezdeményezéshez, úgy gondolom, hogy ez kötelezettségünk is volt.

A szokásos, megszokott és nagyon szép programokon túl a Nemzeti Emlékhely megnyitja kapuit, szakembereink várják, hogy megmutathassák, elmondhassák ennek a helynek a jelentőségét.

Egy újdonsággal, premierrel is készülünk, mégpedig egy a középkor vonatkozásában megjelenő történelmi sakkjátékkal, ami egy teljesen új színfoltját fogja adni ennek az eseménysorozatnak. A történelmi sakk Matuz János rendezésében kerül megvalósításra, melynek ő az ötletgazdája is.

Ez nem csak az Emlékhely Napján kerül majd bemutatásra, hanem a következő időszakban a város több történelmi tematikájú eseményén is, például a Királyi Napok rendezvénysorozatának idején is.” - hangsúlyozta Dr. Cser-Palkovics András, polgármester.

A programokról és helyszínekről részletesen a www.emlekhelyeknapja.hu oldalon találnak további információkat az érdeklődők.

Az Emlékhelyek Napja részletes programjai május 11-én, szombaton:

10.00 Fedezzük fel a Romkert titkait egy régész segítségével! – A Szűz Mária-prépostság templomának maradványai – dr. Biczó Piroska régész szakvezetése

11.00 Középkori óriás sakk – sakkszínházi előadás élő szereplőkkel, egy valódi sakkjátszma alapján. Küzdelem, harc életre-halálra: a muhi csata története feketén-fehéren

13.00 A 20. század egyik leghíresebb magyar művészének nyomában: Aba-Novák Vilmos a királyok városában – Gärtner Petra művészettörténész tárlatvezetése a mauzóleumban

13.30 Milyen „kincseket” rejt a föld? Ha a tárgyak mesélni tudnának… – A Szűz Mária-prépostság területén feltárt temetkezések leletei – Reich Szabina régész előadása

14.30 A Sub Rosa zenekar koncertje – A Sub Rosa régizenei együttes középkori, azon belül is legfőképpen 13. századi, európai hangszeres zenét játszik. A több száz éves darabokat a középkorban használt hangszereken, korabeli kosztümben szólaltatják meg.

15.00 Középkori óriás sakk – sakkszínházi előadás élő szereplőkkel, egy valódi sakkjátszma alapján. Küzdelem, harc életre-halálra: a muhi csata története feketén-fehéren

16.00 A Magyar Királyi Kardforgatók bemutatója: távolra ható fegyverek, tradicionális íjak, számszeríjak, hajítófegyverek

16.30 A Sub Rosa zenekar koncertje

17.00 A Romkert területén előkerült csontok „vallatása”: A székesfehérvári királyi bazilika temetkezései – Rácz Piroska antropológus előadása

18.00 A Magyar Királyi Kardforgatók bemutatója: szemtől szemben az ellenséggel, fegyverek a közelharcban

19.00 A Sub Rosa zenekar koncertje

20.00 Fáklyás tárlatvezetés – Miért a királyok városa Fehérvár? Mesélnek a kövek és Gabnai Melinda

KÍSÉRŐPROGRAMOK:

14.00 Hunyadi Mátyás székesfehérvári koronázása – dr. Teiszler Éva történész, a Siklósi Gyula Várostörténeti Kutatóközpont munkatársának előadása a Városháza Dísztermében

A magyar királykoronázás világi rendjét az Árpád-kor óta íratlan törvény szabályozta: a királlyá avatást az esztergomi érseknek kellett végeznie Szent István koronájával Székesfehérvárott. Aki e hármas követelményrendszer egyikének nem felelt meg, nem tekintették legitim uralkodónak. Egyik legismertebb királyunkat, Hunyadi Mátyást a Szent Korona távolléte miatt 1458-ban a budai Nagyboldogasszony templomban ültették trónra, ezzel jelezve, hogy átvette a hatalmat, uralma azonban 1464. március 29-én végzett törvényes koronázásáig nem vált szilárddá. A reneszánsz uralkodó hatalmas pompával övezett avatási ünnepségéről, amely a hagyományoknak megfelelően a koronázó templom mellett Székesfehérvár városának több helyszínét is érintette, a kortársak közül számosan megemlékeztek. Az esemény éppen 555 évvel ezelőtt történt.

10.00–18.00 óra között:

Emlékfotó készítése történelmi viseletben, a Jövőnk Kincse a Múltunk Testvérszövetség közreműködésével

Kézműves foglalkozások – rózsaablak készítése kartonból, fóliából

Óriás társasjáték – Embermagasságú bábuk, méretes dobókocka: kicsik és nagyok együtt, játszva ismerkednek a történelemmel

Magyar Királyi Kardforgatók egész napos öltözet- és fegyverbemutatója – középkori romok között, középkori harcosok a mai kor embereiért

Emlékhelyek Napja - Katonai Emlékpark Pákozd

10.00 Tematikus tárlatvezetés - Haditechnikai eszközök
11.00 Farkas Bertalan űrhajós előadása
12.00 Tematikus tárlatvezetés – Nők szerepe a háborúban
13.00 Magyar harci repülőgépek - előadás
14.00 Tematikus tárlatvezetés - Haditechnikai eszközök
15.00 Tematikus tárlatvezetés – Nők szerepe a háborúban

Ezen a napon egységes, kedvezményes 500,- Ft/fő belépőjeggyel (karszalaggal) látogathatóak a kiállítások és lehet az emlékparki programokon részt venni. 6 éves kor alatt ingyenes a belépés.

Kultúra

Lakossági tájékoztatás

Eseménynaptár

2020. Július
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

Székesfehérvár Topotéka