Több mint százezer tő növényt osztanak ki a Virágos Székesfehérvár pályázat keretében

Május 10-én kezdődött és a hónap végéig tart a Virágos Székesfehérvár program keretében megpályázott növények kiosztása az Oázis Kertészetben. A fehérvári magánszemélyek, társasházi közösségek és intézmények több mint százezer tő egynyári virág és muskátli kiültetésével zöldíthetik, szépíthetik városunkat. Az Önkormányzat és a Városgondnokság közös programjára idén ötezer érvényes pályázat érkezett.
2023.05.25. 11:56 |
Több mint százezer tő növényt osztanak ki a Virágos Székesfehérvár pályázat keretében

Magánszemélyek, társasházi közösségek és intézmények is szép számmal pályáztak

Csütörtökön reggel is folyamatosan érkeztek a Virágos Székesfehérvár pályázat keretében elnyert növények átvételére a fehérváriak. Ekkor látogatott el a Next Stop Üzletközpont Oázis Kertészetébe dr. Cser-Palkovics András polgármester és Bozai István városgondnok is. Május 31-ig minden munkanapon tart a kiosztás, összesen több mint százezer tő növény szépíti majd Székesfehérvár közterületeit, az Önkormányzat és a Városgondnokság nagy hagyományokkal bíró pályázatának köszönhetően. 

„Virágosabb és zöldebb lesz ezektől a növényektől Székesfehérvár – ez a célja ennek a programnak. Tudjuk, hogy ez nemcsak Magyarországon egyedülálló, hanem Európa-szerte is ritkaság, amiért a nemzetközi virágosítási versenyben külön is díjazták városunkat.” – hívta fel a figyelmet dr. Cser-Palkovics András. A polgármester köszönetet mondott a pályázóknak, a programot koordináló Városgondnokságnak, valamint a növényeket Nyíregyházáról ideszállító vállalkozásnak és a virágosztást befogadó Oázis Kertészetnek. 

„Az első évben – emlékszem – 123 pályázat érkezett, most ötezer feletti pályázó tudta elnyerni a lehetőséget, hogy számára ingyenesen biztosított növényekkel szépíthesse lakókörnyezetét. Fontos, hogy a pályázók között nem csak családok, hanem nagyon sok intézmény és társasház van, azaz a program sokezer embert szólít meg. Idén fontos változás, hogy a növényeket biztosító nyertes pályázó átvállalja a virágok kiosztását is, így ez nem a Városgondnokság kertészeit és parkfenntartásban dolgozó munkatársait terheli. Enélkül is nagyon nehéz – az elmúlt hetek időjárása miatt – a város közterületeinek gyommentesítését, illetve a fűnyírást biztosítani. Folyamatosan, napi tizenkét órában dolgoznak ezért kollégáim.” – mondta el Bozai István városgondnok. 

Tizenhárom éve működik Székesfehérváron a közterületek virágosítását segítő kezdeményezés, amely egyedülálló hazánkban.

Tizenhárom éve működik Székesfehérváron a közterületek virágosítását segítő kezdeményezés, amely egyedülálló hazánkban. Az Önkormányzat és a Városgondnokság örül a program sikerének, és elkötelezett annak folytatása, sőt bővítése mellett – erősítette meg a város polgármestere. „Valószínűleg a következő évben is ezzel a módszerrel bonyolítjuk le a programot, ezért már idén ősszel el fogjuk indítani a pályáztatást. Bízom benne, hogy ismét rekordot döntünk, és abban is, hogy a növények mellett vissza tudunk térni a komposztládák biztosításához. A csapadékvíz összegyűjtésére szolgáló tartályokat is szeretnénk osztani, ami a fenntarthatóság irányába való elmozdulást jelenti, igazi klíma- és környezettudatos bővítése lehet majd ez a Virágos Székesfehérvár programnak.” – ismertette a terveket dr. Cser-Palkovics András.

A balkonokra 15 álló vagy futó muskátlit, míg a családi házas kategóriában 25, az intézmények és a társasházak esetében pedig 50 egynyári növényt választhatnak a pályázók.

Mint elhangzott, több hónapja kezdte meg a növények termesztését a pályázatot elnyerő cég, valamint az általa bevont szakemberek. „Az egynyári növények közül több olyan fajtát választottunk ki a Városgondnoksággal közösen, amelyeket könnyű gondozni. Emellett kétféle muskátlit biztosítunk – úgy tűnik, az álló kicsit népszerűbb, de a futót is sokan választják. Gördülékenyen megy a növények kiosztása, az Oázis kertészettel együttműködve. Kevés a sorban állás, és nagyon tetszik az embereknek az is, hogy nem kész csomagot kapnak, hanem ők maguk válogathatják össze a növényeket. Emellett mindenki, aki kérdezett, kapott szakmai tanácsot is, hogy a kertjének adottságaihoz igazodva melyik fajtát válassza.” – mondta el Sipos-Balázsi Ágnes, a Viráglabor Kft. ügyvezetője.

A pályázók számára idén már előírás, hogy az elültetett virágokat le kell fotózni és elektronikusan elküldeni a Városgondnokság részére. Ezen felül pedig mindenkitől azt kérik, hogy gondozza, locsolja a növényeket.

Fehérvári színes

 1. Kisállat-kiállítás a Gárdonyiban

  Egy mini kenguru, valamint hüllők és papagájok is láthatóak lesznek azon a kisállat-kiállításon, amely június 10-én, szombaton érkezik a Gárdonyi Géza Művelődési Ház és Könyvtárba. A belépőjegy árán felül ingyenes fotózást kínálnak, és a kinyomtatott plakáttal kedvezmény kérhető a gyerekbelépő árából.

  2023.06.07.
 2. Nyári bormustra Kisfaludon

  Régi, lassan két évtizedes hagyománya van a Kisfaludi Bormustrának, amelyet idén június 10-én, szombaton 15 órától rendez meg a Kisfaludi Borbarát Klub és a Kisfaludi Hagyományőrző Kulturális Egyesület a Székesfehérvári Közösségi és Kulturális Központ közreműködésével a Kisfaludi Közösségi Házban.

  2023.06.07.
 3. Kertmozi a városrészekben

  Júniustól a szabad ég alatt is várja a nézőket a fehérvári Barátság mozi kertmozija: 16-án, pénteken 21 órakor az Öreghegyi Közösségi Ház kertjében az Ürömapám című amerikai vígjátékot, 30-án, pénteken 21 órakor a Közösségi Központ – Feketehegy-Szárazréti Kultúrudvar szabadtéri színpadán pedig a Halálos iramban 10. című amerikai akció-kalandfilmet láthatja a közönség. Jegyek már válthatók az előadásokra.

  2023.06.07.
 4. KEMPP táborok júliusban

  Idén is megrendezi hadtörténelmi témájú nyári napközis táborait a Katonai Emlékpark Pákozd – Nemzeti Emlékhely. Július 3-a és 21-e között három turnus lesz, melyekre várják a 8-14 éves gyerekek jelentkezését.

  2023.06.07.