Több mint százezer tő növényt osztanak ki a Virágos Székesfehérvár pályázat keretében

Május 10-én kezdődött és a hónap végéig tart a Virágos Székesfehérvár program keretében megpályázott növények kiosztása az Oázis Kertészetben. A fehérvári magánszemélyek, társasházi közösségek és intézmények több mint százezer tő egynyári virág és muskátli kiültetésével zöldíthetik, szépíthetik városunkat. Az Önkormányzat és a Városgondnokság közös programjára idén ötezer érvényes pályázat érkezett.
2023.05.25. 11:56 |
Több mint százezer tő növényt osztanak ki a Virágos Székesfehérvár pályázat keretében

Magánszemélyek, társasházi közösségek és intézmények is szép számmal pályáztak

Csütörtökön reggel is folyamatosan érkeztek a Virágos Székesfehérvár pályázat keretében elnyert növények átvételére a fehérváriak. Ekkor látogatott el a Next Stop Üzletközpont Oázis Kertészetébe dr. Cser-Palkovics András polgármester és Bozai István városgondnok is. Május 31-ig minden munkanapon tart a kiosztás, összesen több mint százezer tő növény szépíti majd Székesfehérvár közterületeit, az Önkormányzat és a Városgondnokság nagy hagyományokkal bíró pályázatának köszönhetően. 

„Virágosabb és zöldebb lesz ezektől a növényektől Székesfehérvár – ez a célja ennek a programnak. Tudjuk, hogy ez nemcsak Magyarországon egyedülálló, hanem Európa-szerte is ritkaság, amiért a nemzetközi virágosítási versenyben külön is díjazták városunkat.” – hívta fel a figyelmet dr. Cser-Palkovics András. A polgármester köszönetet mondott a pályázóknak, a programot koordináló Városgondnokságnak, valamint a növényeket Nyíregyházáról ideszállító vállalkozásnak és a virágosztást befogadó Oázis Kertészetnek. 

„Az első évben – emlékszem – 123 pályázat érkezett, most ötezer feletti pályázó tudta elnyerni a lehetőséget, hogy számára ingyenesen biztosított növényekkel szépíthesse lakókörnyezetét. Fontos, hogy a pályázók között nem csak családok, hanem nagyon sok intézmény és társasház van, azaz a program sokezer embert szólít meg. Idén fontos változás, hogy a növényeket biztosító nyertes pályázó átvállalja a virágok kiosztását is, így ez nem a Városgondnokság kertészeit és parkfenntartásban dolgozó munkatársait terheli. Enélkül is nagyon nehéz – az elmúlt hetek időjárása miatt – a város közterületeinek gyommentesítését, illetve a fűnyírást biztosítani. Folyamatosan, napi tizenkét órában dolgoznak ezért kollégáim.” – mondta el Bozai István városgondnok. 

Tizenhárom éve működik Székesfehérváron a közterületek virágosítását segítő kezdeményezés, amely egyedülálló hazánkban.

Tizenhárom éve működik Székesfehérváron a közterületek virágosítását segítő kezdeményezés, amely egyedülálló hazánkban. Az Önkormányzat és a Városgondnokság örül a program sikerének, és elkötelezett annak folytatása, sőt bővítése mellett – erősítette meg a város polgármestere. „Valószínűleg a következő évben is ezzel a módszerrel bonyolítjuk le a programot, ezért már idén ősszel el fogjuk indítani a pályáztatást. Bízom benne, hogy ismét rekordot döntünk, és abban is, hogy a növények mellett vissza tudunk térni a komposztládák biztosításához. A csapadékvíz összegyűjtésére szolgáló tartályokat is szeretnénk osztani, ami a fenntarthatóság irányába való elmozdulást jelenti, igazi klíma- és környezettudatos bővítése lehet majd ez a Virágos Székesfehérvár programnak.” – ismertette a terveket dr. Cser-Palkovics András.

A balkonokra 15 álló vagy futó muskátlit, míg a családi házas kategóriában 25, az intézmények és a társasházak esetében pedig 50 egynyári növényt választhatnak a pályázók.

Mint elhangzott, több hónapja kezdte meg a növények termesztését a pályázatot elnyerő cég, valamint az általa bevont szakemberek. „Az egynyári növények közül több olyan fajtát választottunk ki a Városgondnoksággal közösen, amelyeket könnyű gondozni. Emellett kétféle muskátlit biztosítunk – úgy tűnik, az álló kicsit népszerűbb, de a futót is sokan választják. Gördülékenyen megy a növények kiosztása, az Oázis kertészettel együttműködve. Kevés a sorban állás, és nagyon tetszik az embereknek az is, hogy nem kész csomagot kapnak, hanem ők maguk válogathatják össze a növényeket. Emellett mindenki, aki kérdezett, kapott szakmai tanácsot is, hogy a kertjének adottságaihoz igazodva melyik fajtát válassza.” – mondta el Sipos-Balázsi Ágnes, a Viráglabor Kft. ügyvezetője.

A pályázók számára idén már előírás, hogy az elültetett virágokat le kell fotózni és elektronikusan elküldeni a Városgondnokság részére. Ezen felül pedig mindenkitől azt kérik, hogy gondozza, locsolja a növényeket.

Fehérvári színes

 1. Borsófesztivál Feketehegyen

  Rengeteg játék és borsó minden mennyiségben: gyereknapba oltott borsófesztivál részesei lehettek azok, akik a szombat délelőttöt Közösségi Központ – Feketehegy-Szárazréti Kultúrudvarban töltötték. A főzőversenyt idén is a Hódok csapata nyerte: zöldséges marharaguból, zöldborsóval töltött canneliből és zöldborsókrémből álló menüjükre maximális pontszámot kaptak a zsűritől.

  2024.06.15.
 2. Amerikai álom

  Egy igaz történet a szoftver-szállítási igazgató, a helyi járatos autóbusz-vezető és a gipszkarton szerelő megvalósult álmáról. Egy álom, amelyet terveztek, amelyért futni kellett egészen Amerikáig. Az ÖKK Podcast legfrissebb epizódjának vendégei, a székesfehérvári Heim Attila, Dombóvári Csaba és Kotsis Tibor május elején teljesítették az Orange County Maratont Kaliforniában.

  2024.06.15.
 3. Ingyenes egészségnap Feketehegy-Szárazréten

  Egészségnapot rendeznek június 22-én, szombaton 9.00 és 13.00 óra között Feketehegy-Szárazréten. A vizsgálatokra előzetesen június 17-én, hétfőn kell bejelentkezni.

  2024.06.14.
 4. Bevezetés a japán kalligráfiába

  Két hétvégén, négy alkalommal csatlakozhatnak a japán kalligráfia iránt érdeklődők ahhoz a foglalkozáshoz, amelyet Adrián Lóránt tart a Vörösmarty Mihály Könyvtár Széna téri Tagkönyvtárában. Június 15-én és június 22-én, szombaton 9 és 10.45 órától tanulhatják meg az ecsetfogás technikáját és készíthetnek el egy kandzsit a résztvevők. A program ingyenes, de regisztrációhoz kötött.

  2024.06.13.