Titkok Kamrája Pixával a tudományos élményközpontban

A Titkok Háza Tudományos Élményközpont új stúdióval gazdagodott. A Titkok Kamrájának új szakköre a fiatalok számára ezentúl lehetőséget biztosít arra, hogy – a központ által eddig ajánlott STEM képességfejlesztő szakkörök mellett – a gyerekek a kreativitásukat is fejlesszék, megismerkedjenek az online világgal.
2020.10.15. 18:22 |

A Titkok Kamrájának vezetője Tóth Dániel György, Pixa, a Székesfehérvári Szenátus tagja, akit a csütörtöki műhelymegnyitón dr. Cser-Palkovics András polgármester is meglátogatott.

Tóth Dániel György, alias Pixa az új CLLD-projekt keretében megvalósuló műhelyfoglalkozásán mutatja meg ezentúl a fiataloknak az immár üzemelő Titkok Kamrájában, hogy hogyan is kell jól használni az online, kreatív ipar eszközeit. „Az nyilvánvaló, hogy mindenki kezében ott van az okostelefon, a tablet, így számunkra is adott a feladat: szeretném megmutatni a fiataloknak, hogyan is használják őket okosan. A foglalkozásokon felvázolom, hogy milyen lehetőségek rejlenek az applikációkban. Mindezek mellett a kamrában lehetőség van kipróbálni a podcast-gyártást, a hangmérnökösködést, a dalszerzést, a DJ-zést, lehet zenélgetni, és a greenbox előtt készített videókkal igazi youtubereket nevelhetek.” – emelte ki a Pixa, a Titkok Háza Tudományos Élményközpont munkatársa, aki elmondta, hogy a most meghirdetett szakkörhöz a tanév végéig lehet csatlakozni.

Domokos Tamás, az Echo Network Koordinációs, Beruházó és Finanszírozó Zrt. vezérigazgatója elmondta, hogy a Titkok Háza Tudományos Élményközpont részeként üzemelő Titkok Háza programjaival leginkább a középiskolás korosztályt szeretnék megcélozni. „Egy nagyon speciális és innovatív szakkör eszközparkját tudtuk itt összeállítani. A foglalkozások során pedig az a célunk, hogy az online világ adta lehetőségeket jól és biztonsággal használják a fiatalok, illetve a bennük rejlő kreativitást minél magasabb szintre fejleszthessék.” Az ügyvezető elmondta, a nyári táboroztatásuk ideje alatt végzett kutatásuk azt mutatja, hogy 4., 5. osztálytól kezdve minden osztályban legalább 2-3 olyan gyermek van, aki már rendelkezik saját Youtube csatornával, amire legalább 20-30 saját tartalmat gyártott már. A számok pedig az évek előre haladtával egyre nőnek.

Domokos Tamás kiemelte még, hogy a STEM, azaz a természettudományos tárgyak népszerűsítése, kiemelt feladatuk a város iparának jövője miatt is. Ez a mozaikszó azonban új betűvel és többletjelentéssel is kiegészült: „Az elmúlt időszakban azt lehet látni a világban, hogy az igazán jó mérnöki kompetenciák mellé a művészeti, kreatív kompetenciákat is fejleszteni kell. Amerikában már nem STEM-ről, hanem az „art”, azaz művészet szóval kiegészült STEAM képességekről beszélnek, hiszen rájöttek arra, hogy akkor lesz igazán jó és képzett egy mérnök, ha rendelkezik kellő kreativitással is. A STEAM készségek fejlesztése tekintetében a Titkok Kamrájának elindításával, azt gondolom, méltán beszélhetünk innovatív képzésről és tehetséggondozásról a Titkok Házának vonatkozásában.”

A Titkok Kamrája megnyitóján dr. Cser-Palkovics András gratulált Pixának és Domokos Tamásnak. A polgármester örömét fejezte ki, hogy a város fiataljainak ezentúl adott egy hely, egy szakkör, ahol megtanulhatnak jól és biztonságosan eligazodni a digitális világban.

A Titkok Kamrájában elinduló szakkörre a Titkok Háza oldalán lehet jelentkezni!

Fehérvári színes

 1. Alkotó foglalkozások az Élő Népművészet országos népművészeti kiállításhoz kapcsolódóan

  Október 28-án, szerdán 14-18 óráig alkotó foglalkozások lesznek az Élő Népművészet országos népművészeti kiállításhoz kapcsolódóan A Szabadművelődés Házában. A rendezvényen változatos programokkal várják az érdeklődőket. Házigazda az M-ART Egyesület. A rendezvény ingyenes, de regisztrációhoz kötött.

  2020.10.27.
 2. Tök jó nap lesz a Székesfehérvári Népmeseponton szombaton

  Október 31-én, szombaton 10 órától Tök jó nap címmel mesemondás, játékok és kézműves foglalkozás várja a családokat a Székesfehérvári Népmeseponton. A programon a részvétel díjtalan, de előzetes bejelentkezéshez kötött, regisztrálni a nepmesepont@ggmuvhaz.hu e-mail címen vagy a 22/202-025-ös telefonszámon lehet.

  2020.10.27.
 3. Halloween-túra - rémisztően izgalmas lesz a Hiemer-ház

  Október 30-án és október 31-én öt órától irtó izgalmas kalandra várják a családokat a Hiemer-házba, aminek végén minden bátor kisgyereket rémisztően finom meglepetés vár! Ezután 19 órától a felnőtt érdeklődőket várják egy izgalmas kísértet túrára.

  2020.10.27.
 4. Gyermekfoglalkoztató 6-11 éveseknek őszi szünetre a Gárdonyi Géza Művelődési Házban

  Az őszi szünetben újra Gyermekfoglalkoztató várja a 6-11 éves korosztályt a Gárdonyi Géza Művelődési Házban, ahová szeretettel várják a gyerekeket október 27-én, kedden és 29-én, csütörtökön 10-12 óráig.

  2020.10.26.
 1. ROBOTEXPÓ-ra várja az érdeklődőket az Alba Innovár a Sóstón

  A jövő oktatásába, a digitális technológia nyújtotta lehetőségekbe enged széleskörű betekintést a ROBOTEXPÓ, melyet az Alba Innovár Digitális Élmény- és Oktatási Központ szervez október 29-én, a MOL Aréna Sóstó Rendezvényközpontban. A konferencia nyilvános, a jelentkezéseket egészen a konferencia napjáig, de akár a helyszínen is fogadják.

  2020.10.26.
 2. Egyedi könyvecskéket készítenek az Aranybulla Könyvtár Bütyköldéjében kedden

  Október 27-én, kedden 16:30 órától az Aranybulla Könyvtár Bütyköldéjének októberi foglalkozásán egyedi könyvecskéket lehet készíteni Tóth Eszter vezetése mellett. Kérik a maszk használatát, kézfertőtlenítőről gondoskodnak. 

  2020.10.26.
 3. Tanulj és táncolj! - Modern tánc Step And Style Stúdióban

  Ingyenes, izgalmas, interaktív előadással várják a modern tánc iránt érdeklődőket a Kertalja utcában található Step And Style Stúdióba. A "Tanulj és táncolj" előadássorozat 6. részében Orbán Orsolya táncpedagógus mesél a modern tánc kialakulásáról és történetéről.

  2020.10.22.
 4. Mihalec Gábor pár- és családterapeuta előadásával kezdődött az EFI új sorozata

  Dr. Mihalec Gábor pár- és családterapeuta tartott csütörtökön online előadást az Egészségfejlesztési Iroda szervezésében Szeretlek, de már nem vagyok szerelmes beléd! címmel. A program a válaszúthoz érkezett kapcsolatokról szólt: a limerencia/eufórikus rajongás, a kötődéselmélet és a felelősségvállalás fogalmakat körüljárva fogalmazta meg, hogyan dönthetünk, viselkedhetünk úgy, hogy egy kapcsolatot megőrizzünk. 

  2020.10.22.

Lakossági tájékoztatás

Fehérvár Magazin

Webkamera


360 Fehérvár

Eseménynaptár

2020. Október
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V
28 29 30 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1