Tisztelet - Székesfehérvár pedagógusait köszöntötték a Hiemer-házban

Kálmán Katalin tanárnőnek és Kiss Antal István műszaki szakoktatónak adta át a város polgármestere a „Székesfehérvár Oktatásáért” díjat Fehérvár Pedagógusnapi ünnepségén. A rendezvényen Bartyik Mihályné, az Arany János Óvoda, Általános Iskola, Szakiskola és EGYMI volt igazgatója Posztumusz „Székesfehérvár Oktatásáért” díjban részesült. A város három nyugdíjba vonuló óvodaigazgatónak Polgármesteri Elismerő Emlékérmet adományozott.
2017.06.07. 17:44 |
Tisztelet - Székesfehérvár pedagógusait köszöntötték a Hiemer-házban

A Pedagógusnapi ünnepséget az Arany János Óvoda, Általános Iskola, Szakiskola és Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézmény diákjainak műsora nyitotta meg szerdán délután a Hiemer-házban.

A műsort követően Dr. Cser-Palkovics András polgármester beszédében méltatta és megköszönte mindazt a munkát, amelyet a pedagógusok nap mint nap végeznek a jövő generáció érdekében, illetve kiemelte, mennyire sokrétű kihívással szembesülnek mind szakmailag mind emberileg feladataik végzése során. Elmondta, több intézményben várható a következendő időszakban infrastrukturális fejlesztés, akár állami, akár uniós vagy saját forrásból, ám hozzátette, mindez önmagában kevés, a pedagógusi munkához kell az ember és a lélek. Kiemelte, az pedig a város felelőssége, hogy megtalálják azokat a személyiségeket, akik a pedagógusi vagy intézményvezetői felelősséget felvállalva a munkát elvégzik.

„Vannak a városnak olyan pedagógusegyéniségei, akik megérdemlik, hogy munkájukat díjjal is megköszönje a közösség, és rajtuk keresztül köszönetet mondjon azoknak is, akik mögöttük állnak, hiszen a siker szinte mindig csapatmunka eredménye.” – zárta gondolatait dr. Cser-Palkovics András.

Kulcsár Szilvia, a Székesfehérvári Szakképzési Centrum főigazgatója a rendezvény végén kiemelte, hogy egy rohamosan változó világban kellene állandó értékeket közvetíteniük, amelynek egyik alapja a szeretetre nevelés, hiszen ha szeretetre nevelnek, nem tévedhetnek. Elmondta azt is, hogy az egyik legnehezebb feladat az életükben, hogy tudásuk legjavát adva, példaként állva a diákjaik előtt.

A Pedagógusnapi ünnepségen idén is átadták a Székesfehérvár Oktatásáért díjakat. Székesfehérvár Megyei Jogú Város Önkormányzat Közgyűlése a „Székesfehérvár Oktatásáért” díjat adományozta Kálmán Katalin tanárnő részére, 30 éven keresztül végzett magas színvonalú oktató-nevelő munkája elismeréseként, valamint Kiss Antal István műszaki szakoktató részére, több éves, magas színvonalú pedagógiai munkája során alkalmazott innovatív módszerei, illetve a tanulók szakmai igényességének kialakítása terén végzett tevékenysége elismeréseként.

Posztumusz „Székesfehérvár Oktatásáért” díjban részesült Bartyik Mihályné, az Arany János Óvoda, Általános Iskola, Szakiskola és Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézmény egykori iskolaigazgatója. Az elismerést férje, Bartyik Mihály vette át a város polgármesterétől.

Dr. Cser-Palkovics András továbbá három nyugdíjba vonuló pedagógusnak adott át polgármesteri elismerő emlékérmet. Bisztriczné Macz Éva a Felsővárosi Óvoda éléről, Fülöpné Varga Gabriella a Ligetsori Óvoda vezetői székéből, míg Csik Gabriella a Rákóczi Utcai Óvoda éléről búcsúzik.

A kitüntetettek méltatása:

Kálmán Katalin 1987. augusztus 31. óta dolgozik a Munkácsy Mihály Általános Iskolában, ahol történelmet, hon- és népismeretet, valamint erkölcstant tanít immár 30 éve. A tanárnő nagy tiszteletnek örvend a tantestület, a szülők és a gyermekek körében egyaránt. Az iskolának meghatározó személyisége: közösségi ember, jó szervező. Empatikus, segítőkész, akire mindig mindenki számíthat. Az iskola jelenlegi szervezeti működése is az ő általa kidolgozott eljárásrend és elvek alapján történik. Az intézmény történetében bevezetésre került összes jelentős innováció megvalósításában jelen volt, azokban vezető szerepet töltött be, akár pályázatírásról, pedagógiai programról, egyéb szakmai dokumentumok kidolgozásáról, vagy minőségirányításról volt szó. Diákjai sikeresen szerepelnek városi, megyei és országos tanulmányi versenyeken. Osztályfőnökként „második édesanyja” a gyerekeknek, akik imádják: bátran, őszintén fordulnak hozzá problémáikkal. A szülőkkel való kapcsolata kiváló, maximálisan bíznak benne, partnerként tekintenek rá.

Kiss Antal István a Székesfehérvári Szakképzési Centrum Széchenyi István Műszaki Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája meghatározó oktatója 2002 óta. Elektronika, elektrotechnikai elméleti és gyakorlati tárgyakat tanít nagy tapasztalattal.
1975 és 2001 között a Magyar Honvédég kötelékében szolgált híradás-technikusként, mely évtizedek alatt jelentős elektronikai tudásra tett szert, amit leszerelését követően a jövő nemzedéke oktatásában igyekszik kamatoztatni. Oktatási repertoárját az új technológiákhoz alkalmazkodva, a kor követelményeinek és elektronikai fejlődésének megfelelően folyamatosan bővíti. A tehetséggondozás terén végzett munkája kimagasló. Tanítványai elektronikai érdeklődését robotok programozásával keltette fel, melynek köszönhetően a helyi, a regionális, valamint az országos versenyeken is egyaránt sikereket érnek el. Az AUDI Kreativity versenyeken például egyedi gyártású autórobotjaik megépítésével évek óta az első helyeken végeznek, s ugyancsak rendre sikeresen szerepelnek az Óbudai Egyetem által meghirdetett versenyeken is. Hasonlóan szép eredményt hozott egy pályázaton való elindulásuk is, melynek köszönhetőn egy olyan LEGO Mindstorms robot készletet nyertek, amit androidos telefonnal vezérelhetővé tettek, sikert aratva vele a diákok körében a Szakmák Éjszakája rendezvényen. Az idei tanév legnagyobb sikere pedig – szintén a tanár úr vezetésével – az iskola csapatának Sopronban megrendezett Robot Race Országos Versenyen elért harmadik helyezése.

Bartyik Mihályné, az Arany János Óvoda, Általános Iskola, Szakiskola és Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézmény idén januárban elhunyt igazgatója. Székesfehérvár nagyra becsült, szívvel, szenvedéllyel és magas szintű szakmaisággal dolgozó pedagógusa volt. Az egyik legnehezebb hivatást választotta azzal, hogy felkarolta a hátrányos helyzetű, tanulásban akadályozott, különleges gondoskodást igénylő gyerekek és fiatalok oktatását és gyógypedagógiai fejlesztését. 37 évet dolgozott gyógypedagógusként, ebből 5 évig igazgatóhelyettesként, illetve 12 éve igazgatóként végezte a munkáját. 1979-ben szerzett diplomát, 2002-ben közoktatási vezető és pedagógus szakvizsgát tett. Vezetése alatt az egykor 8 osztályos „kisegítő iskola” országosan elismert gyógypedagógiai centrummá, a Székesfehérvári Tankerület és a régió legnagyobb gyógypedagógiai intézményévé vált. Az Arany János EGYMI jelenleg 34 tanulócsoporttal működik, és közel 500 sajátos nevelési igényű gyermek és tanuló számára biztosít szakszerű ellátást. Bartyik Mihályné a város óvodáiban és általános iskoláiban integráltan oktatott gyermekek megsegítése céljából 2005-ben kezdeményezte utazó gyógypedagógiai szolgálat kiépítését. 163 pedagógus, 51 gyógypedagógiai asszisztens és 28 technikai dolgozó napi munkájáért felelt, menedzser típusú, nyitott személyiség volt, készen állt az állandó megújulásra. A forrásszegény körülmények között is megtalálta a továbblépés lehetőségeit, fontos volt számára a külső kapcsolatok építése, az iskola eredményeinek ismertetése, érdekeinek védelme. Alapelve volt a közös gondolkodásra való törekvés, az elfogadó, nyugodt és kommunikációra épülő légkör megteremtése. Ő maga és az intézmény is számos jelentős elismerésben részesült.

Bisztriczné Macz Éva óvodapedagógusi hivatását 1977 szeptemberében kezdte meg a Felsővárosi Óvodában, 1998. óta látja el az óvodaigazgatói feladatokat. 2006-ban Székesfehérvár Megyei Jogú Város Önkormányzata kiemelkedő intézményvezetői munkájáért főtanácsosi címet adományozott részére.

Fülöpné Varga Gabriella 1979. óta dolgozik a Ligetsori Óvodában, 1980-tól óvodaigazgató helyettes, majd 1985-től óvodaigazgató. Különösen szívén viseli a hallássérült kisgyermekek nevelését, melyet 2013-ig a városban egyedül a Ligetsori Óvoda valósított meg.

Csik Gabriella 1978-tól a Mancz János Óvoda, majd 1981-től a Rákóczi Úti Óvoda óvodapedagógusa, 1989. szeptemberétől pedig a Rákóczi Utcai Óvoda igazgatója. 2003-ban Székesfehérvár Megyei Jogú Város Önkormányzata kiemelkedő intézményvezetői munkájáért főtanácsosi címet adományozott részére.