Térfelújítás mellett közösségi programot is támogat a komplex pályázat

Egy komplex pályázat eredményeként összesen tizenhét civil szervezet valósíthatja meg rendkívül színes programjait Székesfehérváron, illetve ugyanezen pályázat keretén belül újulhat meg a Bartók Béla tér, mely egy újabb nagyon szép és a jelenleginél zöldebb közösségi tér lesz. A téren az összes közmű cseréje hamarosan befejeződik és ideiglenes burkolatot kap az út a tavaszi parképítés kezdetéig.
2019.09.23. 16:57 |

Az Alba Regia Helyi Közösség Helyi Akciócsoport tavaly ősszel hirdette meg a TOP-7.1.1-16-H-031-3 számú, „Helyben elérhető kulturális és közösségi szolgáltatások támogatása, városi sajátosságokra, értékekre alapozott programok kialakítása, helyi igénybevételének elősegítése” című pályázatát. A helyi felhívásnak eddig 17 nyertese van, ők közel 145 millió forint értékben valósítanak meg közösségépítő programokat a megyeszékhelyen.

A részletekről sajtótájékoztatón számolt be Zugor Zsuzsanna, a Helyi Akciócsoport és az Echo Innovációs Műhely elnöke és Cser-Palkovics András, Székesfehérvár polgármestere.

Ilyen komplex pályázatot még nem nyújtott be az önkormányzat: egyszerre újulhat meg egy közterület és egyszerre valósíthanak meg különböző programokat a civil szervezetek. Ezen pályázat keretén belül újulhat meg a Bartók Béla tér, mely egy újabb nagyon szép és a jelenleginél zöldebb közösségi tér lesz – hangsúlyozta Cser-Palkovics András Székesfehérvár polgármestere. Az első ütem, ami a teljes közműhálózat cseréjét jelenti a napokban befejeződik és egy ideiglenes burkolat-helyreállítást kap az út tavasz elejéig, amikor a parképítési munkálatok elkezdődnek. Ezzel párhuzamosan nyert Székesfehérvár EU-s támogatást a kormánytól, hogy civil kezdeményezéseket segíthessünk – emelte ki a város polgármestere.

Zugor Zsuzsanna, a Helyi Akciócsoport és az Echo Innovációs Műhely elnöke elmondta, hogy a pályázók 24 hónap alatt valósíthatják meg a közel száz programot, amelyek között kertmozi-szolgáltatás, családi napok, sportági bemutatók, akadályversenyek Mátyás király meséinek alapján, élőszereplős társasjáték, audiovizuális térélmények megvalósítása okostelefonok segítségével, reneszánsz kori gasztronómiai fesztivál és online középiskolai tablógyűjtemény létrehozása is szerepel.

A 2014-2020-as fejlesztési időszak egyik új eszköze a közösség vezérelt helyi fejlesztés (CLLD), melynek keretében megújulhatnak a közösségi terek, új ifjúsági, művészeti, kulturális és szabadidős programok indulhatnak. A TOP-7.1.1-16-2016-00031 számú projekt részeként, a TOP-7.1.1-16-H-031-3 számú helyi felhívásra többek között a székesfehérvári civil szervezetek, vállalkozások, intézmények pályázhattak a helyi identitást, társadalmi összetartást és a helyi közösségeket erősítő programok, tevékenységek megvalósítására. A pályázók olyan projektekkel jelentkezhettek, amelyek hozzájárulnak a székesfehérvári identitás erősítéséhez, közösségi szerepének kibontakoztatásához, a szolgáltató városi funkciók együttműködésen alapuló megerősítéséhez.

A programban 17 pályázó valósíthatja meg a vállalt programját. A szervezetek közel száz nagy- és kis rendezvénnyel, gasztro-, történelmi-, életmódfesztiválokkal, előadássorozatokkal, családi napokkal, a tánc népszerűsítésével kapcsolatos rendezvényekkel, művészeti napokkal, nyári napközis táborokkal, kertmozikkal, népi játszóházakkal színesítik Fehérvár közösségi életét.
A támogatott programokról részletes információk találhatók a www.albaregiaclld.hu oldalon.

Városfejlesztés

 1. Nyáron elkészül a Püspöki Palota felújítása is - így haladnak az egyházmegye építkezései

  „A Magyar Szent Család nyomában tematikus zarándokút fejlesztése a Székesfehérvári Egyházmegyében” című program megvalósításának folyamatáról és a Szent Imre Katolikus Iskola rekonstrukciójáról kérdeztük Csány Zoltánt, a Székesfehérvári Egyházmegye főépítészét. A beszélgetés közben bejártuk a projekt egyes helyszíneit - Szent Imre Iskola, Püspöki Palota, Ferences Rendház-Székesfehérvári Egyházmegyei Múzeum, Látogatóközpont - is.

  2020.05.22.
 2. A villanyoszlopok áthelyezésével és csatorna építéssel kezdődik a Poprádi felújítása

  A Poprádi utcában folytatódik Öreghegy belső úthálózatának felújítása. A munkaterület átadását követően a munkálatok a villanyoszlopok áthelyezésével kezdődnek, majd a csapadékcsatorna kiépítése után az út- és járdaépítéssel zárulnak. A tervek szerint legkésőbb december végéig befejeződik a felújítás.

  2020.05.20.
 3. Aláírta a miniszterelnök a multifunkcionális csarnokról szóló kormányhatározatot

  Székesfehérvár gazdaságélénkítő és új munkahelyeket teremtő beruházása Magyarország Gazdaságvédelmi Akciótervének keretében valósul meg - számolt be Facebook oldalán Vargha Tamás Székesfehérvár országgyűlési képviselője. A Magyar Közlönyben is megjelent határozatot Orbán Viktor miniszterelnök írta alá.

  2020.05.19.
 4. Elkezdődik a rekortán futópálya építése a Haleszban

  Elkezdődik az új, egy kilométer hosszú, száz méteres sprintszakaszokkal tervezett rekortán futópálya építése a Halesz ligetben. Az 57 millió forintos beruházás az Országos Futópálya-építési Program támogatásával és 50%-ban önkormányzati önrésszel valósul meg. A pálya a tervek alapján nyár végére készül el. 

  2020.05.08.
 1. Új Mercedes Conecto buszokkal kezdődhet ősszel a fehérvári buszok cseréje

  15 új autóbusszal indítjuk Székesfehérvár közösségi közlekedési stratégiájának végrehajtását! - olvasható Székesfehérvár polgármesterének Facebook oldalán. Cser-Palkovics András arról is ír bejegyzésében, hogy várhatóan ősszel érkezik 15 darab Mercedes-Benz Conecto G Next Generation csuklós autóbusz Székesfehérvárra.

  2020.04.22.
 2. 115 parkoló készült el Palotavárosban - folytatódnak a szabadidőközpont építkezései

  Összesen 115 parkoló készült el a Palotavárosi tavak sport- és szabadidőközpont beruházás keretein belül. A Kelemen Béla utca – Horog utca kereszteződésénél, illetve a Gajaliget Lakópark mögött történt felületmegújítás és bővítés.

  2020.04.17.
 3. Szabad az út! - készre jelentette a kivitelező a Fiskális út felújítását

  Megszűnnek a forgalomkorlátozások és megkezdődik a műszaki átadás a Fiskális úton. A közművezetékek cseréje, az út és a csapadékvíz-elvezetés építésének összege 1,13 milliárd forint, amely teljes egészében önkormányzati forrásból valósult meg. Csütörtöktől már az autóbuszok is az eredeti járatútvonalon közlekednek. Székesfehérvár polgármestere közösségi oldalán osztotta meg videóüzenetét a frissen elkészült Fiskális útról.

  2020.04.08.
 4. Ütemezetten halad az Arany János iskola felújítása

  A február eleji munkaterületátadás óta folyamatosan zajlik a felújítás az Arany János Óvoda, Általános Iskola, Szakiskola, Készségfejlesztő Iskola és EGYMI Szekfű Gyula utcai épületén. Az Önkormányzat által 600 millió forinttal támogatott beruházás első ütemében tető- és homlokzati felújítást végeznek. A projektről Mészárosné Törzsök Zsuzsanna intézményvezető beszélt.

  2020.04.07.

Lakossági tájékoztatás

Fehérvár Magazin

Webkamera


360 Fehérvár

Eseménynaptár

2020. Május
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V