Térfelújítás mellett közösségi programot is támogat a komplex pályázat

Egy komplex pályázat eredményeként összesen tizenhét civil szervezet valósíthatja meg rendkívül színes programjait Székesfehérváron, illetve ugyanezen pályázat keretén belül újulhat meg a Bartók Béla tér, mely egy újabb nagyon szép és a jelenleginél zöldebb közösségi tér lesz. A téren az összes közmű cseréje hamarosan befejeződik és ideiglenes burkolatot kap az út a tavaszi parképítés kezdetéig.
2019.09.23. 16:57 |

Az Alba Regia Helyi Közösség Helyi Akciócsoport tavaly ősszel hirdette meg a TOP-7.1.1-16-H-031-3 számú, „Helyben elérhető kulturális és közösségi szolgáltatások támogatása, városi sajátosságokra, értékekre alapozott programok kialakítása, helyi igénybevételének elősegítése” című pályázatát. A helyi felhívásnak eddig 17 nyertese van, ők közel 145 millió forint értékben valósítanak meg közösségépítő programokat a megyeszékhelyen.

A részletekről sajtótájékoztatón számolt be Zugor Zsuzsanna, a Helyi Akciócsoport és az Echo Innovációs Műhely elnöke és Cser-Palkovics András, Székesfehérvár polgármestere.

Ilyen komplex pályázatot még nem nyújtott be az önkormányzat: egyszerre újulhat meg egy közterület és egyszerre valósíthanak meg különböző programokat a civil szervezetek. Ezen pályázat keretén belül újulhat meg a Bartók Béla tér, mely egy újabb nagyon szép és a jelenleginél zöldebb közösségi tér lesz – hangsúlyozta Cser-Palkovics András Székesfehérvár polgármestere. Az első ütem, ami a teljes közműhálózat cseréjét jelenti a napokban befejeződik és egy ideiglenes burkolat-helyreállítást kap az út tavasz elejéig, amikor a parképítési munkálatok elkezdődnek. Ezzel párhuzamosan nyert Székesfehérvár EU-s támogatást a kormánytól, hogy civil kezdeményezéseket segíthessünk – emelte ki a város polgármestere.

Zugor Zsuzsanna, a Helyi Akciócsoport és az Echo Innovációs Műhely elnöke elmondta, hogy a pályázók 24 hónap alatt valósíthatják meg a közel száz programot, amelyek között kertmozi-szolgáltatás, családi napok, sportági bemutatók, akadályversenyek Mátyás király meséinek alapján, élőszereplős társasjáték, audiovizuális térélmények megvalósítása okostelefonok segítségével, reneszánsz kori gasztronómiai fesztivál és online középiskolai tablógyűjtemény létrehozása is szerepel.

A 2014-2020-as fejlesztési időszak egyik új eszköze a közösség vezérelt helyi fejlesztés (CLLD), melynek keretében megújulhatnak a közösségi terek, új ifjúsági, művészeti, kulturális és szabadidős programok indulhatnak. A TOP-7.1.1-16-2016-00031 számú projekt részeként, a TOP-7.1.1-16-H-031-3 számú helyi felhívásra többek között a székesfehérvári civil szervezetek, vállalkozások, intézmények pályázhattak a helyi identitást, társadalmi összetartást és a helyi közösségeket erősítő programok, tevékenységek megvalósítására. A pályázók olyan projektekkel jelentkezhettek, amelyek hozzájárulnak a székesfehérvári identitás erősítéséhez, közösségi szerepének kibontakoztatásához, a szolgáltató városi funkciók együttműködésen alapuló megerősítéséhez.

A programban 17 pályázó valósíthatja meg a vállalt programját. A szervezetek közel száz nagy- és kis rendezvénnyel, gasztro-, történelmi-, életmódfesztiválokkal, előadássorozatokkal, családi napokkal, a tánc népszerűsítésével kapcsolatos rendezvényekkel, művészeti napokkal, nyári napközis táborokkal, kertmozikkal, népi játszóházakkal színesítik Fehérvár közösségi életét.
A támogatott programokról részletes információk találhatók a www.albaregiaclld.hu oldalon.

Városfejlesztés

 1. Hulladékkezelés, parkolás és közlekedés - lakossági fórum a Rákóczi iskolában

  A 2. számú választókörzetben élőknek szerveztek lakossági fórumot hétfőn a II. Rákóczi Ferenc Magyar-Angol Két Tanítási Nyelvű Általános Iskolában. A fórumon bemutatkozott a körzet új önkormányzati képviselője, dr. Kovács Zsoltné és számos kérdésre, megoldandó problémára kaphattak választ a városrész lakói.

  2019.11.11.
 2. Huszonkétmilliós fejlesztés a Szent György Kórház fül-orr-gégészeti osztályán

  Az Arconic Alapítvány ezúttal 75.000 dollárral, több mint 22 millió forinttal támogatta Szent György Kórházat, melynek eredményeként a fül-orr-gégészeti osztályon valósulhatott meg eszközbeszerzés. Dr. Csernavölgyi István, a kórház főigazgatója elmondta, hogy a támogatásból endoszkópos tornyot és kézi endoszkópot vásároltak.

  2019.11.04.
 3. Jövő év első negyedévében nyit az első fehérvári parkolóház

  A tervezett ütemnek megfelelően épül Székesfehérvár első parkolóháza, ahol a nyári időszakban a földmunkával és pinceszinttel együtt járó nehéz munkálatokon túl van a kivitelező, így október elejére az épület négy szintes szerkezete többségében elkészült. A tervek szerint jövő év első negyedévében nyit a 4500 négyzetméteres nyilvános parkolóház, ahol 134 autó és 11 motorkerékpár parkolhat egyszerre.

  2019.10.18.
 4. Megújult a Temesvári és a Gyimesi utca, valamint a Szilvamag környéke

  Befejeződött Maroshegyen a Temesvári utca és a Gyimesi utca út- és víziközmű-felújítása, valamint a Szilvamag környékének területrendezése. A Városgondnokság ÚT 2017-19 programjának keretében az útburkolat és a járdák kialakítása előtt felújították az ivóvízhálózatot, és új csapadékvíz-elvezető rendszert építettek. Korábban az esővíz nem megfelelő elvezetése jelentette az egyik fő problémát.

  2019.10.08.
 1. Elkezdődik a járda építése a Farkasvermi úton - 3 gyalogosátkelő is lesz

  Járdaépítés kezdődik a Farkasvermi úton, a Feketehegy-Szárazréti Közösségi Központ és a Mura utca között. A járdaépítés során 3 helyen, a Kertész utcánál, a Bodrogi utcánál, valamint a Mura utcán létesül gyalogátkelőhely, a vasúti átjáró és a járda szintbeni kapcsolattal kerül kialakításra, így azon akadálymentesen lehet a későbbiekben közlekedni.

  2019.10.04.
 2. Zöld szabadidőpark épül Vizivárosban az iskola korábbi udvarának helyén

  A Vizivárosi iskola volt udvarán egy univerzális, színes burkolattal ellátott grund épül labdafogó hálóval, valamint kialakítanak egy játszóteret, melyen ügyességi játékok, vár és csúszda is lesz. Az iskola régi kerítését pedig elbontják, és a meglévők mellé további fákat is telepítenek majd.

  2019.10.03.
 3. Elkezdődik a park és a parkoló építés a Corvinus Székesfehérvári Campusán

  A végéhez közeledik a hangulatos egyetemi kisváros kialakítása a Corvinus Egyetem Székesfehérvári Campusán. A századelő hangulatát idéző felújított épületek körül parkolókat és zöld közösségi tereket alakítanak ki árnyas fákkal és stílusos utcabútorokkal.

  2019.10.03.
 4. Elkészült a Komjáti utca teljes felújítása az Öreghegyen

  A Komjáti utcában a kivitelezés során a teljes pályaszerkezet átépítése megtörtént, kialakítottak egy a térköves járdát az út szélén, továbbá a csapadékvíz elvezetés is megoldódott, egy gravitációs és egy nyomott vezetékkel, illetve a helyszíni adottságok figyelembe vételével egy csapadékvíz átemelő kiépítésével.

  2019.10.01.

Balett

Eseménynaptár

2019. November
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 1

Webkamera


360 Fehérvár

Fehérvár Magazin

Nyitott tornatermek