Tehetséggondozás felső tagozattól felnőtt korig - nyílt nap a Mathias Corvinus Collégiummal

Magyarország legjelentősebb tehetséggondozó intézménye, a Mathias Corvinus Collegium szervezett nyílt napot szombaton a Városházán. Az intézmény bemutatta az általános iskolásoknak szóló Fiatal Tehetség Programját, valamint a Középiskolás Programját, és tájékoztatást adott a Székesfehérváron nyílt oktatási központ működéséről, kínálatáról is az érdeklődőknek.
2021.06.05. 15:21 |
A Mathias Corvinus Collegium 1996 óta végzi tevékenységét az általános iskola felső tagozatától felnőtt korig a tehetséggondozásban, Székesfehérvári oktatási központjukban inspiráló, korszerű környezetben bontakozhatnak ki a jövő tehetségei.

A nyílt nap megnyitóján elsőként Mészáros Attila alpolgármester köszöntötte a résztvevőket, kiemelve, hogy a város több mint 50 köznevelési intézményében mintegy 20 ezer diák tanul és szerencsére az elmúlt években a felsőoktatás területén is sokat lépett előre Fehérvár, hiszen ma már számos egyetemi képzés érhető el. "A város büszke fiataljaira és az elmúlt években sok tehetséggondozó programot indított útjára a sport és a kultúra területén, de mindig hiányzott egy olyan partner, aki még ennél is többet tud biztosítani, olyan tehetségprogramot tud adni a fiatalok számára, amely az iskola kereteken túl még több tudást, még több lehetőséget biztosít: azt gondolom, hogy az Matias Corvinus Collégium ez a partner."
A megnyitón dr. Szalai Zoltán, az MCC főigazgatója röviden bemutatta a Fiatal Tehetség Programot, amely komplex módon, ötödik osztályos kortól kínál élménypedagógiai módszertanra épülő, gyakorlatorientált tehetséggondozó képzést a felső tagozatos diákoknak és amelyre augusztus végéig lehet jelentkezni. Kiemelte, hogy jellemzően a 10 éves életkor az, ami döntő egy fiatal életében: "ez az az életkor, amikor igazán fontos lesz, hogy halad az idegennyelv tanulással, matematikával, elkezdett-e zenélni, sportolni a gyerek". Szólt a Középiskolás Programjukról is, ami segíti a diákokat a továbbtanulásra való felkészülésben és a pályaválasztásban, erre június 13-ig várják a jelentkezőket.
Köszöntötte a résztvevőket Östör Annamária, a Mathias Corvinus Collegium Székesfehérvár képviseletvezetője is, aki reményét fejezte ki, hogy az intézmény szerves része lesz a város oktatási, kulturális és közéletének. Az oktatás mellett a terveik között szerepel Szülők Akadémiája indítása, valamint a közösségi programokat kiegészítve mindenki számára nyitott események szervezése is. A Székesfehérváron nyílt oktatási központ olyan lehetőséget kínál a diákok és a szülők számára, ahol inspiráló, korszerű környezetben és barátságos közösségben bontakozhatnak ki a jövő tehetségei. 

A FIT-re augusztus 30-ig, míg a középiskolás programra 2021. június 13-ig várják a jelentkezéseket

A köszöntőket követően külön-külön épületben - a Városház tér 1. illetve a Városház tér 2. számú épületekben - zajlottak le a Középiskolás Program, illetve a Fiatal Tehetség Program foglalkozásai. A Középiskolás Program keretében irodalmi útvonaltervezőt és tárgyalástechnikai szimulációs játékot is kipróbálhattak az érdeklődők, de volt nemzetközi kapcsolatok workshop és környezetvédelmi előadás is. A Fiatal Tehetség Program keretében pedig a felsősök kaphattak ízelítőt a FIT Program Rejtélyes építészet kurzusából, és tájékoztatták a résztvevőket az általános iskolás korú diákok számára elérhető képzésekről.

Közélet

 1. Felfüggesztettet kapott egy fehérvári férfi, mert mérgezte a háza előtti közterületi fákat

  A Székesfehérvári Járási Ügyészség nagyobb kárt okozó rongálás bűntette miatt vádat emelt azzal a székesfehérvári férfival szemben, aki gyomirtóval mérgezte a lakóháza előtt, a közterületi fákat - tájékoztatott a Fejér Megyei Főügyészség.

  2021.06.23.
 2. Pénteken nyitják meg a IX. Emlékparki Nyár programjait a KEMPP-ben

  Kilencedik alkalommal rendezik meg az Emlékparki Nyarat a Katonai Emlékpark Pákozd – Nemzeti Emlékhelyen. A két hónapon át tartó kulturális programsorozatban többek között koncerteken, kiállításokon vehet részt a közönség. A belépés díjtalan, a beltéri programok látogatásához kérik a védettségi igazolványt.

  2021.06.23.
 3. Papot és diakónusokat szentel Spányi Antal püspök a Prohászka templomban

  Június 24-én, csütörtök délelőtt 10 órakor, Keresztelő Szent János születésének ünnepén, a Székesfehérvári Egyházmegye hagyományának megfelelően pap- és diakónusszentelés lesz a Prohászka templomban, mely során a főpásztor pappá szenteli Szakács Péter Mihály diakónust és diakónussá Ébner Vilmost és Arany Ferenc akolitusokat.

  2021.06.23.
 4. Szerb küldöttséggel egyeztetett Székesfehérvár polgármestere

  Magyarországra látogatott a Szerb Köztársaság Építésügyi, Közlekedési és Infrastrukturális Minisztériumának államtitkára, Lálity Urbán Emese és a posztot korábban betöltő Kern Imre, Szabadka polgármestere. A szerb delegáció tagjai délelőtt Budapesten tárgyaltak, majd Székesfehérváron folytatták programjukat, ahol megnézték az IKARUS Székesfehérvári Ipari Parkot, délután pedig dr. Cser-Palkovics András polgármesterrel egyeztettek.

  2021.06.22.

Lakossági tájékoztatás

Fehérvár Magazin

Webkamera


360 Fehérvár

Eseménynaptár

2021. Június
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 1 2 3 4