Tárlatvezetéssel indult a VárosKép kiállítás tematikus programsorozata

Megkezdődött a Szent István Király Múzeum „VárosKép - Székesfehérvár a 20. században” című kiállításához kapcsolódó tematikus programsorozat az Országzászló téri épületben. Szerdán a történelemtanárok ismerkedhettek meg a Székesfehérvár fejlődését a Kiegyezéstől a rendszerváltozás hajnaláig bemutató kiállítással, valamint a tárlat múzeumpedagógiai programját is ismertették.
2018.02.08. 08:13 |

A kiállítás kurátorai kiemelt figyelmet fordítottak arra, hogy megszólítsak az általános,- és középiskolás korosztályt. „Ezzel a programmal azt szeretnénk megmutatni, mi az, amit nyújtani tudunk, milyen tematika szerint készült el a tárlat, mi az, amire leginkább felhívnánk a figyelmet.” - Bányai Balázs, történész, kurátor, a Szent István Király Múzeum munkatársa.

A tárlat bemutatja, hogy a város nagy ünnepeihez - Millennium 1896-ban, Szent Imre Emlékév 1930-ban, Szent István Emlékév 1938-ban, az Ezeréves Város ünnepei 1972-ben, és az 1988-as, ismét Szent Istvánhoz kapcsolódó fontos rendezvényekhez - kapcsolódóan milyen tervek születtek, milyen átalakulások és események jellemezték az egyes országos érdeklődésre méltó ünnepeket.

A Szent István Király Múzeum több korosztályt többféle foglalkozással szólít meg, lesz detektívjáték, városépítő társasjáték vagy éppen szabadulójáték egy régi kor csapdájából. Paréj Gabriella, múzeumpedagógus segítségével az általános,- és középiskolás korú diákok tematikus foglalkozások keretében ismerhetik meg a város múltját a Múzeum Országzászló téri épületében.

A „VárosKép - Székesfehérvár a 20. században” kiállítás további kísérőprogramjai:

Február 21-én Dr. Demeter Zsófia és Bányai Balázs, a kiállítás kurátorai Balsay Istvánnal beszélgetnek

Március 7-én Mózessy Gergely, a Székesfehérvári Püspöki és Székeskáptalani Levéltár intézményvezetője tart előadást „A város lelke – A szentistváni örökség a püspöki programokban” címmel

Márciusban Tóth Eszter Zsófia (Veritas Történetkutató Intézet): Miért szeretjük, miért nem? Élet a Kádár-kori lakótelepeken című vetített képes előadása

Áprilisban Győr Attila – Prakfalvy Endre: A legfiatalabb örökség - Székesfehérvár 20. századi műemlékei

Májusban Dalok a ’80-as évekből. Koncert az udvaron és a kiállításban. Dinnyés József, Voga János és Mohai Tamás koncertjei

Májusban A Szabad Színház művészeinek előadása (szerkesztő: Czinki Ferenc): VárosKép - VárosPróza - Irodalmi séta a 20. századi Székesfehérváron

Júniusban Kiss Lajos, Kámán Béla: Hogyan épült (át) Fehérvár? - Építési technológiák a 20. század második felében

Fehérvári színes

 1. A Loveinfo-t is fejlesztette a Széna Egyesület az Arconic támogatásával

  A 25 éves SZÉNA Egyesület - az Arconic Foundation támogatásának köszönhetően – sikeres mentális egészségprojektet valósított meg székesfehérvári általános- és középiskolákban. Céljuk volt a LoveInfo program fejlesztése, mely a fiataloknak szexuális nevelést, drogprevenciót egyaránt szolgáló, mobil applikáció, ami iOS-en és Androidon is elérhető app. A LoveInfo program webes felülete is elérhetővé vált a www.loveinfo.hu címen. 

  2021.01.27.
 2. Közterületi ültetésre is felajánlhatják a gyökeres fenyőket

  A Városgondnokság arra kéri azokat, akik gyökeres fenyőfát díszítettek fel karácsonykor és azt nem tudják vagy nem akarják elültetni saját kertjükben, hogy felajánlhatják azt közterületi kiültetésre. A felajánló lakók a parkfenntartási csoporttal tudnak egyeztetni a fenyőfáról. A tervek szerint az amúgy is örökzöldes beültetéssel rendelkező Budai - Lövölde háromszögbe ültetnék a fákat.

  2021.01.27.
 3. Mert játszani mindenki szeret - podcast a MintaKINCStár játékfejlesztőjével

  A kisgyermekek a játékon keresztül tanulnak, a játék segíti őket készségeik fejlesztésében. Míg ők azt gondolják, hogy „csak” játszanak, fejlődik a türelmük, kitartásuk, a gondolkodásuk, a kudarctűrő és együttműködési készségük is. A beszélgetést az ÖKK Fehérvár Podcast felületen lehet meghallgatni!

  2021.01.27.
 4. Kihirdették a Tollpihe Meseíró Pályázat eredményeit

  Rendhagyó módon, online formában hirdették ki idén a Tollpihe Meseíró Pályázat eredményeit. A versenyre 34 fantáziadús írásművet küldtek be a Fejér megyei általános iskolások. A zsűri tagjai a pályázatot meghirdető Gárdonyi Géza Művelődési Ház és Könyvtár Facebook oldalán értékelték az alkotók munkáit.

  2021.01.25.
 1. Mi alapján válasszunk elektromos autót?

  Megszületett az elhatározás, hogy környezettudatosabb közlekedési módon autózzon, de hogyan tovább? Az elektromos autók már szinte minden igény kielégítésére alkalmasak, ezért először tisztában kell lenni a saját elvárásainkkal. Székesfehérváron már évek óta egyre több elektromos autót használ az önkormányzat és a városi cégek is.

  2021.01.23.
 2. Iskola-előkészítő foglalkozás lesz február 3-án a Szent Imre Általános Iskolában

  A Szent Imre Általános Iskola és Óvoda szeretettel hívja és várja az iskolába készülő nagycsoportos óvodások szüleit - a vírushelyzet miatt korlátozottabb lehetőségek között - február 3-án.

  2021.01.23.
 3. A Fehérvár Hero nyerte ’Az Év Applikációja különdíjat’

  A városi felkérésre az Absurd Reklámügynökség által fejlesztett Fehérvár Hero applikációja 'Az Év Applikációja különdíjat' nyerte el. Az Év honlapja pályázatán ’A Közösség’ kategóriában elnyert oklevelét az országos roadshow keretében adták át. A tavaly októberben elindított applikáció különböző, Székesfehérvárral kapcsolatos feladatok teljesítésére hívta a játékos kedvűeket, ezzel is erősítve a helyi közösséget.

  2021.01.22.
 4. A Noé-hegyi Szent István Borlovagrend főborásza vágott vincevesszőt

  A vincevessző ünnepén Csóbor Balázs a Noé-hegyi Szent István Borlovagrend főborásza metszett szőlővesszőt, majd megvizsgálta a rügyek állapotát, hogy nem érte-e fagykár a szőlőt. Ugyancsak a rügyek alapján jósolt a várható termésről: megállapította, hogy a rügyek zöldek és átvészelték az elmúlt napok száraz fagyos időjárását. 

  2021.01.22.

Lakossági tájékoztatás

Fehérvár Magazin

Webkamera

360 Fehérvár