Tájépítészet és településtervezés szakos diákok jártak a Sóstói Természetvédelmi Területen

A Szent István Egyetemen tájépítészetet és településtervezést hallgató diákok látogattak pénteken a Sóstói Természetvédelmi Területre. Az egyetemistákat Fehérvár alpolgármestere fogadta a Sóstói Tanösvény látogatóközpontjában, ahol az elvégzett rekonstrukciós munkákról is részletes előadást tartott, amelyet terepbejárás is követett.
2018.10.12. 13:11 |

A Szent István Egyetem Tájépítészeti és Településtervezési Kar tájrendező és kertépítő mérnök harmadik évfolyamos alapszakos hallgatói Báthoryné Dr. Nagy Ildikó Réka, egyetemi docens vezetésével a zöldfelület-gazdálkodás tantárgy terepgyakorlatának keretében érkeztek Fehérvárra, a Sóstói Természetvédelmi Területre.

A hallgatókat Mészáros Attila fogadta a látogatóközpontban, ahol előadásában átfogó képet nyújtva hangsúlyozta: „a felújított Sóstó Természetvédelmi Terület egy városrészi rehabilitáció része, mely országosan egyedülálló, városon belül fekvő 216 hektárnyi gazdag és gyönyörű érték. A koncepció kialakításában jelentős szempontokat jelentett a környezetvédelem, a természetes élőhelyek visszaállítása és a nevelési feladatok, a látogatóknak létrehozott komfortos, modern megoldások.”

A Sóstó Természetvédelmi Terület Székesfehérvár zöld szíve” - emelte ki az alpolgármester, hozzátéve, hogy a 320 ezer négyzetméteres a Északi-tó és a 16 ezer négyzetméteres Déli-tó vízfelületei fokozatosan csökkentek, a beavatkozás híján megszűnhetett volna ez az egyedülálló természetvédelmi terület. „Ezért megtörtént 65 ezer köbméter iszap kikotrás az Északi-tó medréből, a vízpótlást pedig az 550 méter hosszú Basa árok rendezésével, folyásirányának megfordításával oldották meg."

Az előadás után Csete Gábor, a Városgondnokság természetvédelmi referense vezetésével a vendégek megtekintették a rehabilitált Sóstói Természetvédelmi Területet és megismerkedhettek a települési és intézményi zöldfelület-gazdálkodás feladataival, valamint a zöldfelületeket érintő aktuális beruházásokkal is.

A résztvevők a stadion melletti, harminc méter magas kilátóból tekinthették meg a csodálatos környezetet. A hallgatói csoporthoz középiskolások is csatlakoztak, akikkel reggel a Mert közös a világunk program keretében ültettek kétnyári növényeket, Fülöp Anita vezetésével.

Fehérvári színes

 1. Húsvéti témanap lesz szombaton a Székesfehérvári NépmesePonton

  Április 20-án, szombaton 10 és 12 óra között húsvéti témanapot lesz a Székesfehérvári NépmesePonton. Várnak mindenkit, aki részt szeretne venni egy népmesére épülő, interaktív, játékos-zenés, kézművességgel tarkított foglalkozáson, a Gárdonyi Géza Művelődési Ház és Könyvtárban található NépmesePonton. 

  2019.04.19.
 2. Mulatság, gyermekjátszó és kézműves foglalkozás húsvétvasárnap a Táncházban

  Április 21-én, húsvét vasárnap ünnepi húsvéti táncházba várja a családokat az Alba Regia Táncegyesület. 17 órától hímes tojás készítése lesz a program különböző technikákkal, Pintérné Markovich Marcella irányításával. 18 órától „Ma van Húsvét napja” címmel népi gyermekjátszó kezdődik Bókáné Zemancsek Edit vezetésével, majd 19:30-kor kezdődik a táncházi mulatság a Galiba zenekarral. Belépő: 500 Ft

  2019.04.18.
 3. Népmesés szakmai workshop lesz óvónőknek a Gárdonyiban

  Sokszínű népmesei feldolgozás címmel szakmai workshopot szerveznek óvónőknek, pedagógusoknak a Gárdonyi Géza Művelődési Házban működő Székesfehérvári NépmesePonton. A május 8-i rendezvényre május 3-ig várják a jelentkezéseket.

  2019.04.18.
 4. Tíz templomot érintő kerékpáros zarándoklat lesz Fehérváron szombaton

  Április 20-án, Nagyszombaton tíz templomot érintő kerékpáros zarándoklat lesz Székesfehérváron. Régi hagyomány, hogy nem csak a saját egyházközségükbe, hanem más templomokba is elzarándokolnak a hívek szentsírt látogatni. Találkozó szombaton reggel 9 órakor a Zsolt utca 30. alatti Almássy-telepi templomnál lesz, a programot várhatóan 13 órakor zárják a Vízivárosi Jézus Szíve templomnál. Felnőttek, fiatalok részvételére egyaránt számítanak.

  2019.04.18.
 1. Online Floralia, azaz #gorsium21 - diákok tudósításait várják

  Általános és középiskolások tudósításait várja az Online Floralia, azaz #gorsium21 felhívás. Két-három fős csapatok készíthetnek kötetlen műfajú produktumokat a tavaszünnepről: hogyan jelenik meg az ókori birodalmi időutazás az instán, videón, képekben vagy tweetekben. A legjobb pályázatokkal FEZEN-jegyet is lehet nyerni.

  2019.04.17.
 2. A Hungarikum együttes ad klubkoncertet A Szabadművelődés Házában

  Április 18-án, csütörtökön a Hungarikum együttes klubkoncertjére várják az érdeklődőket A Szabadművelődés Házába. Az esemény 19 órakor kezdődik, a belépés díjtalan.

  2019.04.17.
 3. Rajzolj, írj, tervezz! - keresik a legkreatívabb óvodát és iskolát

  Május 10-ig várja a Fejér Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság a tűzoltók hivatását, a tűzmegelőzés, a tűzvédelem fontosságát bemutató rajzokat, kézműves alkotásokat, verseket és számítógépes programokat. Az előző évek hagyományait követve az Országos Tűzmegelőzési Bizottság 2019-ben is alkotói pályázatot hirdet óvodások és iskolások részére.

  2019.04.17.
 4. Ünnepvárás a belvárosban - tojáskúttá változott a Liszt Ferenc utcai Koronás kút

  Az alapításának negyed százados évfordulóját idén ünneplő Fehérvári Polgárok Egyesülete már hatodik alkalommal öltöztette ünnepi díszbe a Liszt Ferenc utcában található Koronás kutat. A Felsővárosi Óvoda növendékei műsorral készültek és Varró János, népzenész tekerőlant előadását is meghallgathatták a résztvevők.

  2019.04.16.

Hirdetés

Eseménynaptár

2019. Április
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Webkamera


360 Fehérvár

Óvodai beiratkozás 2019.

Fehérvár Magazin

Nyitott tornatermek