Tájépítészet és településtervezés szakos diákok jártak a Sóstói Természetvédelmi Területen

A Szent István Egyetemen tájépítészetet és településtervezést hallgató diákok látogattak pénteken a Sóstói Természetvédelmi Területre. Az egyetemistákat Fehérvár alpolgármestere fogadta a Sóstói Tanösvény látogatóközpontjában, ahol az elvégzett rekonstrukciós munkákról is részletes előadást tartott, amelyet terepbejárás is követett.
2018.10.12. 13:11 |

A Szent István Egyetem Tájépítészeti és Településtervezési Kar tájrendező és kertépítő mérnök harmadik évfolyamos alapszakos hallgatói Báthoryné Dr. Nagy Ildikó Réka, egyetemi docens vezetésével a zöldfelület-gazdálkodás tantárgy terepgyakorlatának keretében érkeztek Fehérvárra, a Sóstói Természetvédelmi Területre.

A hallgatókat Mészáros Attila fogadta a látogatóközpontban, ahol előadásában átfogó képet nyújtva hangsúlyozta: „a felújított Sóstó Természetvédelmi Terület egy városrészi rehabilitáció része, mely országosan egyedülálló, városon belül fekvő 216 hektárnyi gazdag és gyönyörű érték. A koncepció kialakításában jelentős szempontokat jelentett a környezetvédelem, a természetes élőhelyek visszaállítása és a nevelési feladatok, a látogatóknak létrehozott komfortos, modern megoldások.”

A Sóstó Természetvédelmi Terület Székesfehérvár zöld szíve” - emelte ki az alpolgármester, hozzátéve, hogy a 320 ezer négyzetméteres a Északi-tó és a 16 ezer négyzetméteres Déli-tó vízfelületei fokozatosan csökkentek, a beavatkozás híján megszűnhetett volna ez az egyedülálló természetvédelmi terület. „Ezért megtörtént 65 ezer köbméter iszap kikotrás az Északi-tó medréből, a vízpótlást pedig az 550 méter hosszú Basa árok rendezésével, folyásirányának megfordításával oldották meg."

Az előadás után Csete Gábor, a Városgondnokság természetvédelmi referense vezetésével a vendégek megtekintették a rehabilitált Sóstói Természetvédelmi Területet és megismerkedhettek a települési és intézményi zöldfelület-gazdálkodás feladataival, valamint a zöldfelületeket érintő aktuális beruházásokkal is.

A résztvevők a stadion melletti, harminc méter magas kilátóból tekinthették meg a csodálatos környezetet. A hallgatói csoporthoz középiskolások is csatlakoztak, akikkel reggel a Mert közös a világunk program keretében ültettek kétnyári növényeket, Fülöp Anita vezetésével.

Fehérvári színes

 1. A Tilinkó muzsikál A Szabadművelődés Háza szombati folk estjén

  Február 23-án újabb Folk est lesz A Szabadművelődés Házában. Az este 20 órakor kezdődő eseményen zenél a Tilinkó zenekar, a belépés díjtalan, szeretettel várják az érdeklődőket.

  2019.02.20.
 2. A Hungarikum együttes ad klubkoncertet A Szabadművelődés Házában

  Február 21-én, csütörtökön 19 órai kezdettel a Hungarikum együttes ad klubkoncertet A Szabadművelődés Házában. A belépés díjtalan, szeretettel várják az érdeklődőket.

  2019.02.20.
 3. Toros Nap lesz szombaton - Feketehegy-Szárazrét lakóit várják a rendezvényre

  Toros torkoskodásra várják szombaton Feketehegy-Szárazrét lakóit a közösségi házban. Pecsenye, hurka, kolbász, toros leves és káposzta készül: a disznótoros finomságok elkészítését nemcsak nézni, majd megkóstolni lehet, de szorgos kezeket is várnak a szervezők. 

  2019.02.19.
 4. Mézfesztivál és méhésztalálkozó is lesz hétvégén Székesfehérváron

  Másodszor lesz Mézfesztivál Székesfehérváron és harmincegyedik alkalommal ad otthont városunk az Országos Méhésztalálkozónak és Vásárnak február utolsó hétvégéjén. Február 22-én, pénteken a Belvárosban méz és méhészeti termékek kóstoltatása és vására, lovagrendek felvonulása várja az érdeklődőket, míg 23-án,  szombaton szakmai nap lesz a Videoton Oktatási Központban. Az események részleteiről a szervezők számoltak be kedden, a Hiemer-házban.

  2019.02.19.
 1. Okos füvek, okos fák - Gyalus Boglárka előadása az intelligens növényvilágról

  A növények „intelligens” lények. Ezt a meglepő felfedezést tették a biológusok, akiknek a munkái forradalmasíthatják a növényvilágról alkotott képünket, s rehabilitálják a növényeket az élővilágon belül. Február 24-én, vasárnap 16.30 órakor „Patikaleidoszkóp - Okos füvek, okos fák” címmel Gyalus Boglárka tart előadást az intelligens növényvilágról a Fekete Sas Patikamúzeumban. A belépés ingyenes.

  2019.02.19.
 2. Kézenfogva nyílt klubnap lesz a rákellenes világnapon

  Február 25-én a rákellenes világnap alkalmából nyílt klubnapot rendez a Kézenfogva Onkológiai Klub A Szabadművelődés Házában. A programban 13 órától életviteli és diétás tanácsadás is szerepel, majd kötetlen formában beszélgethetünk a gyógyult daganatos betegekkel.

  2019.02.19.
 3. Dub Fx és a Punnany Massif is érkezik a FEZEN-re

  Két nagy fesztiválkedvenccel bővült a lista: a 2019-es FEZEN-re három év után visszatér Dub Fx és itt lesz az idén új lemezzel jelentkező Punnany Massif is. Még folyamatosan bővül a fellépők névsora, de július 24-27. között már biztosan Fehérvárra látogat a Dream Theater, az Airbourne, Majka, az Ignite, a Halott Pénz, az Alestorm, a Life of Agony, a Wellhello, a Firewind, a Queensrÿche és a Follow The Flow is.

  2019.02.18.
 4. Rendhagyó séták indulnak február 24-én, az idegenvezetők világnapján

  Ingyenes, rendhagyó túrákat szerveznek Székesfehérváron február 24-én, vasárnap, az idegenvezetők világnapja alkalmából. A Tourinform Iroda idegenvezetői különleges városi sétákkal készülnek, és az immár hagyományosan, tízedik alkalommal megrendezésre kerülő eseményen ismét felfedezhetik velük az érdeklődők Székesfehérvár rejtett kincseit.

  2019.02.18.

Eseménynaptár

2019. Február
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 1 2 3

Webkamera


360 Fehérvár

Fehérvár Magazin

Nyitott tornatermek