Tájépítészet és településtervezés szakos diákok jártak a Sóstói Természetvédelmi Területen

A Szent István Egyetemen tájépítészetet és településtervezést hallgató diákok látogattak pénteken a Sóstói Természetvédelmi Területre. Az egyetemistákat Fehérvár alpolgármestere fogadta a Sóstói Tanösvény látogatóközpontjában, ahol az elvégzett rekonstrukciós munkákról is részletes előadást tartott, amelyet terepbejárás is követett.
2018.10.12. 13:11 |

A Szent István Egyetem Tájépítészeti és Településtervezési Kar tájrendező és kertépítő mérnök harmadik évfolyamos alapszakos hallgatói Báthoryné Dr. Nagy Ildikó Réka, egyetemi docens vezetésével a zöldfelület-gazdálkodás tantárgy terepgyakorlatának keretében érkeztek Fehérvárra, a Sóstói Természetvédelmi Területre.

A hallgatókat Mészáros Attila fogadta a látogatóközpontban, ahol előadásában átfogó képet nyújtva hangsúlyozta: „a felújított Sóstó Természetvédelmi Terület egy városrészi rehabilitáció része, mely országosan egyedülálló, városon belül fekvő 216 hektárnyi gazdag és gyönyörű érték. A koncepció kialakításában jelentős szempontokat jelentett a környezetvédelem, a természetes élőhelyek visszaállítása és a nevelési feladatok, a látogatóknak létrehozott komfortos, modern megoldások.”

A Sóstó Természetvédelmi Terület Székesfehérvár zöld szíve” - emelte ki az alpolgármester, hozzátéve, hogy a 320 ezer négyzetméteres a Északi-tó és a 16 ezer négyzetméteres Déli-tó vízfelületei fokozatosan csökkentek, a beavatkozás híján megszűnhetett volna ez az egyedülálló természetvédelmi terület. „Ezért megtörtént 65 ezer köbméter iszap kikotrás az Északi-tó medréből, a vízpótlást pedig az 550 méter hosszú Basa árok rendezésével, folyásirányának megfordításával oldották meg."

Az előadás után Csete Gábor, a Városgondnokság természetvédelmi referense vezetésével a vendégek megtekintették a rehabilitált Sóstói Természetvédelmi Területet és megismerkedhettek a települési és intézményi zöldfelület-gazdálkodás feladataival, valamint a zöldfelületeket érintő aktuális beruházásokkal is.

A résztvevők a stadion melletti, harminc méter magas kilátóból tekinthették meg a csodálatos környezetet. A hallgatói csoporthoz középiskolások is csatlakoztak, akikkel reggel a Mert közös a világunk program keretében ültettek kétnyári növényeket, Fülöp Anita vezetésével.

Fehérvári színes

 1. A Klasszik Lasszó formáció koncertezik A Szabadművelődés Házában

  December 19-én, szerdán a Klasszik Lasszó formáció lép fel A Szabadművelődés Házában. A 19 órakor kezdődő eseményen Kemény Zsófi, Vitáris Iván, Schoblocher Barbara, Jancsó Gábor, Pénzes Máté, Sárkány Bertalan és Czinki Ferenc zenél. A belépő 600 forint.

  2018.12.19.
 2. Élményekben és programokban gazdag napok várják év végén Székesfehérváron

  Még egy egész hétig élvezhetjük a varázslatos székesfehérvári adventi forgatagot, számtalan programmal és élménnyel, ám ezt követően is rengeteg lehetőség várja a látogatókat a városban, ezekből válogattuk össze a fehérvári Tourinform Iroda kedvenceit.

  2018.12.19.
 3. Egyedi karácsonyi képeslap készítése a Bütykölde Kézműves Klubban

  December 18-án, kedden 16:30 órakor lesz az Aranybulla Könyvtár Bütykölde Kézműves Klubjának december havi foglalkozása, ahol a résztvevők egyedi karácsonyi képeslapot készíthetnek Tóth Eszter vezetésével. A belépés díjtalan, szeretettel várják az érdeklődőket.

  2018.12.18.
 4. Szóval győzni - egyedülálló vetélkedőt hirdet Székesfehérvár

  Országosan egyedülálló versenyt hirdet Székesfehérvár, helyi középiskolások számára! A Szóval győzni elnevezésű kommunikációs bajnokságra minden 10−13. évfolyamos, kreatívan gondolkodó középiskolást várnak, aki képes sikerre vinni az ötleteit, és készen áll a jövőre.

  2018.12.18.
 1. Swing karácsony a Fehérvár Big Banddel kedden A Szabadművelődés Házában

  A Fehérvár Big Band évadzáró karácsonyi koncertjén a legismertebb karácsonyi dalokat igazi swinges hangulatban hallhatja a közönség. A Swing Karácsony A Szabadművelődés Házának aulájában teljesen akusztikusan, hangosítás nélkül látható és hallható december 18-án este 19 órakor.

  2018.12.17.
 2. Karácsonyi fényüzenet - még két napig lehet beküldeni az üzeneteket

  Idén is karácsonyi fényüzeneteket vetítenek a Püspöki Palota homlokzatára, december 19-én éjfélig, vagy a rendelkezésre álló 1000 üzenet erejéig tudják fogadni a jókívánságokat. Az üzenetek megjelenítésére december 23-án 18.00-tól 22.00-ig biztosítanak lehetőséget.

  2018.12.17.
 3. Öröm és varázslat a mesebeli adventi Belvárosban

  Sokan voltunk advent harmadik vasárnapján is Székesfehérvár belvárosában. A Nemzeti Emlékhely mellett a Városház tér felé sétálva már messziről érezni lehetett a faszénen sült kürtőskalács illatát, a térre érkezve pedig mesebeli adventi forgatag ragadta magával az embert. Bármennyire is nagy a nyüzsgés, mégis oly békés minden, hogy könnyen ránktalál a belső csend. 

  2018.12.16.
 4. Pici Piac kismamáknak és kisgyermekeseknek Székesfehérváron

  Először rendeztek Székesfehérváron baba-mama-gyermek dizájner vásárt: a Pici Piac hazai termékekkel várta a vásárlókat vasárnap a Csónakázó-tó melletti Lakeside Hotelben. A környezettudatos és bababarát tisztítószerek, kozmetikumok, a textiljátékok és trükkös tárolók mellett kisbabás családoknak szánt szolgáltatásokat is megismerhettek a vásárlók.

  2018.12.16.

Eseménynaptár

2018. December
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V
26 27 28 29 30 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30

Webkamera


360 Fehérvár

Fehérvár Magazin

Nyitott tornatermek