Tájépítészet és településtervezés szakos diákok jártak a Sóstói Természetvédelmi Területen

A Szent István Egyetemen tájépítészetet és településtervezést hallgató diákok látogattak pénteken a Sóstói Természetvédelmi Területre. Az egyetemistákat Fehérvár alpolgármestere fogadta a Sóstói Tanösvény látogatóközpontjában, ahol az elvégzett rekonstrukciós munkákról is részletes előadást tartott, amelyet terepbejárás is követett.
2018.10.12. 13:11 |

A Szent István Egyetem Tájépítészeti és Településtervezési Kar tájrendező és kertépítő mérnök harmadik évfolyamos alapszakos hallgatói Báthoryné Dr. Nagy Ildikó Réka, egyetemi docens vezetésével a zöldfelület-gazdálkodás tantárgy terepgyakorlatának keretében érkeztek Fehérvárra, a Sóstói Természetvédelmi Területre.

A hallgatókat Mészáros Attila fogadta a látogatóközpontban, ahol előadásában átfogó képet nyújtva hangsúlyozta: „a felújított Sóstó Természetvédelmi Terület egy városrészi rehabilitáció része, mely országosan egyedülálló, városon belül fekvő 216 hektárnyi gazdag és gyönyörű érték. A koncepció kialakításában jelentős szempontokat jelentett a környezetvédelem, a természetes élőhelyek visszaállítása és a nevelési feladatok, a látogatóknak létrehozott komfortos, modern megoldások.”

A Sóstó Természetvédelmi Terület Székesfehérvár zöld szíve” - emelte ki az alpolgármester, hozzátéve, hogy a 320 ezer négyzetméteres a Északi-tó és a 16 ezer négyzetméteres Déli-tó vízfelületei fokozatosan csökkentek, a beavatkozás híján megszűnhetett volna ez az egyedülálló természetvédelmi terület. „Ezért megtörtént 65 ezer köbméter iszap kikotrás az Északi-tó medréből, a vízpótlást pedig az 550 méter hosszú Basa árok rendezésével, folyásirányának megfordításával oldották meg."

Az előadás után Csete Gábor, a Városgondnokság természetvédelmi referense vezetésével a vendégek megtekintették a rehabilitált Sóstói Természetvédelmi Területet és megismerkedhettek a települési és intézményi zöldfelület-gazdálkodás feladataival, valamint a zöldfelületeket érintő aktuális beruházásokkal is.

A résztvevők a stadion melletti, harminc méter magas kilátóból tekinthették meg a csodálatos környezetet. A hallgatói csoporthoz középiskolások is csatlakoztak, akikkel reggel a Mert közös a világunk program keretében ültettek kétnyári növényeket, Fülöp Anita vezetésével.

Fehérvári színes

 1. Köszönjük, hogy szavaztak - 5186-an döntöttek az új fehérvári szelfipontról

  Adventre a Magyar Király Szálló előtti térre kerül egy új székesfehérvári szelfipont. Hogy pontosan melyiket készíttetik el és kerül ki a térre, azt szavazással dönthették el a fehérváriak a héten. Több mint ötezren szavaztak, közülük 3256-an az egyes, az-az a képen látható verziót választották.

  2018.10.20.
 2. Péntek esti szülinapi buli - egy éves a 21 Gramm Akusztik zenekar

  Október 19-én, pénteken este A Szabadművelődés Házában lesz az egy éves 21 Gramm Akusztik zenekar születésnapi bulija. A parti vendégeinek az együttes ünnepi koncerttel kedveskedik, majd DJ Bandusch szolgáltatja a zenét hajnalig. A belépés díjtalan. A zenekedvelő fiatalokat és az együttes rajongóit már 19 órától várják, a bébikorból kilábaló banda 20 órától szórakoztatja majd a közönséget. A koncert után természetesen nem marad el a torta és a koccintás sem.

  2018.10.19.
 3. Sikeresen pályázott Fehérvár a „HISZEK Benned” Sport Programon

  Az Emberi Erőforrások Minisztériuma Sportért Felelős Államtitkársága által kiírt „HISZEK Benned” Sport Programra a város 2018-ban is sikeresen pályázott, amellyel 4,5 millió forintos támogatásban részesült.

  2018.10.19.
 4. Dombon törik a diót - kézműves foglalkozás, gyermekjátszó és mulatság a Táncházban

  Október 20-án, szombaton 17 órakor „dombon törik a diót...” címmel kézműves foglalkozás, 18 órától népi gyermekjátszó lesz a Táncházban. (Székesfehérvár, Malom utca 6.) 19:30-tól magyarpalatkai táncokat tanítanak, az évadnyitó estét táncházi mulatság zárja, muzsikál a Galiba zenekar. A belépődíj 500 forint, szeretettel várnak minden érdeklődőt.

  2018.10.19.

Eseménynaptár

2018. Október
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4

Webkamera


360 Fehérvár

Fehérvár Magazin

Nyitott tornatermek