Tájépítészet és településtervezés szakos diákok jártak a Sóstói Természetvédelmi Területen

A Szent István Egyetemen tájépítészetet és településtervezést hallgató diákok látogattak pénteken a Sóstói Természetvédelmi Területre. Az egyetemistákat Fehérvár alpolgármestere fogadta a Sóstói Tanösvény látogatóközpontjában, ahol az elvégzett rekonstrukciós munkákról is részletes előadást tartott, amelyet terepbejárás is követett.
2018.10.12. 13:11 |

A Szent István Egyetem Tájépítészeti és Településtervezési Kar tájrendező és kertépítő mérnök harmadik évfolyamos alapszakos hallgatói Báthoryné Dr. Nagy Ildikó Réka, egyetemi docens vezetésével a zöldfelület-gazdálkodás tantárgy terepgyakorlatának keretében érkeztek Fehérvárra, a Sóstói Természetvédelmi Területre.

A hallgatókat Mészáros Attila fogadta a látogatóközpontban, ahol előadásában átfogó képet nyújtva hangsúlyozta: „a felújított Sóstó Természetvédelmi Terület egy városrészi rehabilitáció része, mely országosan egyedülálló, városon belül fekvő 216 hektárnyi gazdag és gyönyörű érték. A koncepció kialakításában jelentős szempontokat jelentett a környezetvédelem, a természetes élőhelyek visszaállítása és a nevelési feladatok, a látogatóknak létrehozott komfortos, modern megoldások.”

A Sóstó Természetvédelmi Terület Székesfehérvár zöld szíve” - emelte ki az alpolgármester, hozzátéve, hogy a 320 ezer négyzetméteres a Északi-tó és a 16 ezer négyzetméteres Déli-tó vízfelületei fokozatosan csökkentek, a beavatkozás híján megszűnhetett volna ez az egyedülálló természetvédelmi terület. „Ezért megtörtént 65 ezer köbméter iszap kikotrás az Északi-tó medréből, a vízpótlást pedig az 550 méter hosszú Basa árok rendezésével, folyásirányának megfordításával oldották meg."

Az előadás után Csete Gábor, a Városgondnokság természetvédelmi referense vezetésével a vendégek megtekintették a rehabilitált Sóstói Természetvédelmi Területet és megismerkedhettek a települési és intézményi zöldfelület-gazdálkodás feladataival, valamint a zöldfelületeket érintő aktuális beruházásokkal is.

A résztvevők a stadion melletti, harminc méter magas kilátóból tekinthették meg a csodálatos környezetet. A hallgatói csoporthoz középiskolások is csatlakoztak, akikkel reggel a Mert közös a világunk program keretében ültettek kétnyári növényeket, Fülöp Anita vezetésével.

Fehérvári színes

 1. Panorámabuszos és kisvonatos programok június utolsó hétvégéjén a Tourinformmal

  Június utolsó hétvégéjén újra panorámabuszos és kisvonatos programjainkra invitálja az érdeklődőket a Tourinform Iroda. A panorámabusszal gasztrokalandozásra és kultúrkalandra, a kisvonattal pedig  a Bory vár meglátogatására invitálnak.

  2019.06.17.
 2. Vásáry André operett és musical estje szerdán az Öreghegyi Közösségi Házban

  Június 19-én, szerdán Vásáry André operett és musical estjére kerül sor az Öreghegyi Közösségi Házban. A 20 órakor kezdődő esemény élő zenekarral és táncosok közreműködésével hallható és látható majd, a belépő 1500 forint.

  2019.06.17.
 3. Ismét horvát táncház lesz a Tököli Délszláv Táncegyüttes és a Kolo tagjaival

  Júnuis 17-én, hétfőn 17.30 órakor horvát táncház lesz a Szent István Hitoktatási és Művelődési Házban. Táncokat tanít Rodekné Blahó Márta, a tököli Délszláv Táncegyüttes vezetője, harmonikán közreműködik Halász László, a Kolo együttes vezetője. A belépés díjtalan.

  2019.06.17.
 4. Borsófesztivál és egészségnap a Feketehegy-Szárazréten

  Az idei Borsófesztivál volt már az ötödik a közösségi központ a Feketehegy-Szárazréten a gasztroudvarában. A Székesfehérvári Kertbarát Egyesület és A Szabadművelődés Háza közös programján bármilyen ételt lehetett főzni vagy sütni borsóból. A rendezvénnyel egyidőben tartották a városrészi egészségnapot, ahol ingyenes szűrővizsgálatokkal vártak minden korosztályt.

  2019.06.15.

Eseménynaptár

2019. Június
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30

Webkamera


360 Fehérvár

Óvodai beiratkozás 2019.

Fehérvár Magazin

Nyitott tornatermek