Maroshegyi Böndörödő - szüreti felvonulás, LGT emlékzenekar és főzőverseny

Több ezer látogatót várnak idén is a 12. Maroshegyi Böndörödőre szeptember 14-én, szombaton a Gárdonyi Géza Művelődési Házban és az intézmény előtti téren. A nagyszabású szüreti mulatság elmaradhatatlan része a szekeres-zenés felvonulás, a csákberényi csikósok bemutatója, a többféle verseny és a helyi művészeti csoportok színpadi szereplése.
2019.09.13. 07:05 |

„A Maroshegyi Böndörödő a városrész legnagyobb közösségi rendezvénye.

Az elmúlt 12 év azt jelzi, hogy sikerre vittük a megrendezését.” – fogalmazott a beharangozó sajtótájékoztatón Brájer Éva alpolgármester, a városrész önkormányzati képviselője.

Hozzátette, hogy Maroshegyen az utóbbi esztendőkben komoly változások történtek, nagy területet érintő fejlesztések valósultak meg, gombamódra épültek a lakóházak, és ez szociológiai átalakulásokkal is járt. Az újonnan érkezett lakók nem mindig ismerik Maroshegy történetét és régi szőlészeti kultúráját. Fontos azonban, hogy tudják, milyenek voltak a régi szüreti hagyományok, ünnepségek, és hogyan alakultak ki a városrészre oly jellemző hosszú, keskeny utcák.

A Böndörödő lehetőséget kínál a kulturált, szórakoztató kikapcsolódásra, a régi és az új lakók megismerkedésére, barátkozására egyaránt.

Brájer Éva kiemelte, hogy a Maroshegyi Böndörödő alapötlete és a rendezvény kabalafigurája, Böndör Ödön Adorján Viktornak, a művelődési ház korábbi igazgatójának köszönhető. A képviselő szeretettel invitálta a városrész lakóit és minden érdeklődőt a szombati programra.

„A Maroshegyi Böndörödő iránt igen nagy az érdeklődés nem csak a városrészben, de egész Székesfehérváron. Már tavasz óta folyamatosan kérdezik, hogy idén mivel készülünk. A szüret köré csoportosuló, hagyományos programok közé mindig becsempészünk újdonságokat is!” – emelte ki Iszkádi Erika, a Gárdonyi Géza Művelődési Ház igazgatója, kiemelve az önkormányzati támogatás fontosságát.

A leginkább kedvelt programelem a szerekes-hintós-csikós szüreti felvonulás lesz, amely 13.10 órakor indul, előre meghirdetett útvonalon halad a Maroshegyen és élőzenés kísérettel népszerűsíti az estig tartó rendezvényt. A helyi kézművesek minden eddiginél hangsúlyosabban lesznek ott a rendezvényen, fantasztikus bemutatóval készülnek a Csákberényi Csikósok, fellépnek a helyi művészeti csoportok, az óvodások, az iskolások és készül a Szent Kristóf Ház is.

Itt lesz Polyák Lilla, szüreti műsort ad az Ikarus Néptáncegyüttes, a főző- és a pogácsasütő versenyt pedig Bede Róbert mesterszakács bírálja, aki élőben is főz 16.30 órától. Ismét megrendezik a népszerű borlopó és madárijesztő-készítő versenyt, nyitva áll a művelődési ház NépmesePontja, a könyvtár pedig kitelepül a térre és vásárlásra kínálja régi könyveit.

Az LGT Emlékzenekar másfél órás élő koncertje Karácsony Jánossal 18 órakor kezdődik.

A XII. Maroshegyi Böndörödő részletes programja megtalálható a Gárdonyi Géza Művelődési Ház honlapján és a Facebook-on egyaránt.

Fehérvári színes

 1. Játszani jó - zenés foglalkozásra hívják a legkisebbeket az Öreghegyi Közösségi Házba

  A „Helyi közösségfejlesztés Székesfehérváron” Terület- és Településfejlesztési Operatív Program keretein belül megvalósuló „Játszani jó” programsorozat zenés foglalkozására hívják az érdeklődőket szeptember 30-án és október 28-án 10 órára az Öreghegyi Közösségi Házba (Fiskális út 93.). A 0-4 év közötti korosztálynak ajánlott foglalkozáson Horváth Irmával találkozhatnak és mélyülhetnek el a zene világában a résztvevők. A belépés díjtalan.

  2019.09.19.
 2. Érik a kökény és a galagonya - vasárnap Nadapon lesz Herbarius túra

  A nyárutó és a koraősz kincseiből kaphatnak ajándékot, akik részt vesznek vasárnap a Herbarius túrán Lencsés Rita gyógynövényszakértővel. A találkozó szeptember 22-én, vasárnap 9 órakor lesz a nadapi focipálya mellett lévő parkolóban.

  2019.09.19.
 3. Tizenöt éves a Lecsófőző Vigasság - idén is több ezren főzünk Fehérváron

  Idén is több száz kondérban főznek majd a résztvevők a Fehérvári Lecsófőző Vigasság idején. A 15. születésnapját ünneplő rendezvény a közös főzés élménye mellett utcazenével és szórakoztató színpadi műsorral – többek között Oláh Gergő fellépésével – várja a vendégeket szeptember 21-én, szombaton.

  2019.09.18.
 4. X. Magyar Kisállatfajták Napja Székesfehérváron

  A X. Magyar Kisállatfajták Napját rendezi szombaton a V-061 Alba Regia Galamb- és Kisállattenyésztő Egyesület a Fehérvári Civil Központban (volt Technika Házában). A Fehérvári Civil Központban számos magyar galambfajtát csodálhattak meg az érdeklődők, köztük a székesfehérvári bukógalambot, a bácskai hosszúcsőrű keringőt vagy a budapesti magasröptű keringőt.

  2019.09.18.

Eseménynaptár

2019. Szeptember
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V
26 27 28 29 30 31 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 1 2 3 4 5 6

Webkamera


360 Fehérvár

Fehérvár Magazin

Nyitott tornatermek