Maroshegyi Böndörödő - szüreti felvonulás, LGT emlékzenekar és főzőverseny

Több ezer látogatót várnak idén is a 12. Maroshegyi Böndörödőre szeptember 14-én, szombaton a Gárdonyi Géza Művelődési Házban és az intézmény előtti téren. A nagyszabású szüreti mulatság elmaradhatatlan része a szekeres-zenés felvonulás, a csákberényi csikósok bemutatója, a többféle verseny és a helyi művészeti csoportok színpadi szereplése.
2019.09.13. 07:05 |

„A Maroshegyi Böndörödő a városrész legnagyobb közösségi rendezvénye.

Az elmúlt 12 év azt jelzi, hogy sikerre vittük a megrendezését.” – fogalmazott a beharangozó sajtótájékoztatón Brájer Éva alpolgármester, a városrész önkormányzati képviselője.

Hozzátette, hogy Maroshegyen az utóbbi esztendőkben komoly változások történtek, nagy területet érintő fejlesztések valósultak meg, gombamódra épültek a lakóházak, és ez szociológiai átalakulásokkal is járt. Az újonnan érkezett lakók nem mindig ismerik Maroshegy történetét és régi szőlészeti kultúráját. Fontos azonban, hogy tudják, milyenek voltak a régi szüreti hagyományok, ünnepségek, és hogyan alakultak ki a városrészre oly jellemző hosszú, keskeny utcák.

A Böndörödő lehetőséget kínál a kulturált, szórakoztató kikapcsolódásra, a régi és az új lakók megismerkedésére, barátkozására egyaránt.

Brájer Éva kiemelte, hogy a Maroshegyi Böndörödő alapötlete és a rendezvény kabalafigurája, Böndör Ödön Adorján Viktornak, a művelődési ház korábbi igazgatójának köszönhető. A képviselő szeretettel invitálta a városrész lakóit és minden érdeklődőt a szombati programra.

„A Maroshegyi Böndörödő iránt igen nagy az érdeklődés nem csak a városrészben, de egész Székesfehérváron. Már tavasz óta folyamatosan kérdezik, hogy idén mivel készülünk. A szüret köré csoportosuló, hagyományos programok közé mindig becsempészünk újdonságokat is!” – emelte ki Iszkádi Erika, a Gárdonyi Géza Művelődési Ház igazgatója, kiemelve az önkormányzati támogatás fontosságát.

A leginkább kedvelt programelem a szerekes-hintós-csikós szüreti felvonulás lesz, amely 13.10 órakor indul, előre meghirdetett útvonalon halad a Maroshegyen és élőzenés kísérettel népszerűsíti az estig tartó rendezvényt. A helyi kézművesek minden eddiginél hangsúlyosabban lesznek ott a rendezvényen, fantasztikus bemutatóval készülnek a Csákberényi Csikósok, fellépnek a helyi művészeti csoportok, az óvodások, az iskolások és készül a Szent Kristóf Ház is.

Itt lesz Polyák Lilla, szüreti műsort ad az Ikarus Néptáncegyüttes, a főző- és a pogácsasütő versenyt pedig Bede Róbert mesterszakács bírálja, aki élőben is főz 16.30 órától. Ismét megrendezik a népszerű borlopó és madárijesztő-készítő versenyt, nyitva áll a művelődési ház NépmesePontja, a könyvtár pedig kitelepül a térre és vásárlásra kínálja régi könyveit.

Az LGT Emlékzenekar másfél órás élő koncertje Karácsony Jánossal 18 órakor kezdődik.

A XII. Maroshegyi Böndörödő részletes programja megtalálható a Gárdonyi Géza Művelődési Ház honlapján és a Facebook-on egyaránt.

Fehérvári színes

 1. Farsangi mulatság az Arany Jánosban - a Vasvári Pál Gimnázium diákjai adtak műsort

  Az Arany János EGYMI Szakiskolájában tartottak farsangi mulatságot a fiataloknak pénteken. A télűző ünnepen részt vettek a Vasvári Pál Gimnázium végzős tanulói is, akik színes, táncos-zenés műsorukkal örvendeztették meg a közönséget, amibe egy kis közös Macarena-koreográfia is belefért.

  2020.02.21.
 2. Verhetetlen snowboardban a fehérvári tűzoltó - Berta Bence megvédte címét

  A székesfehérvári Berta Bence tűzoltó főtörzsőrmester megvédte aranyérmes bajnoki címét a 2020. évi Tűzoltó Sí- és Téli Terepfutó Versenyen.

  2020.02.21.
 3. 10. Frankofón Filmnapok a Barátság moziban március 19–21. között

  A nagy múltú Frankofón Fesztivál keretében idén már tizedik alkalommal rendezik meg a Frankofón Filmnapokat Budapesten és 14 városban. Székesfehérváron a Barátság mozi ad otthont az eseménynek március 19–21. között. A gazdag kínálatból kilenc alkotást választott ki a fehérvári mozi; a filmeket francia nyelven, magyar felirattal vetítik.

  2020.02.21.
 4. Székesfehérvári lány hozta el a szakácsolimpia ezüstérmét

  Ezüstérmet nyert a 25. IKA CulinaryOlympics konyhaművészeti olimpián, más néven szakácsolimpián cukrászművészeti kategóriában, 70 centiméter magas, hindu istenséget ábrázoló kompozíciójával a székesfehérvári Szántó Éva. A vetélkedésen több, mint 2000 induló vett részt. Szántó Éva egyéni indulóként vett részt a szakácsolimpián, cukrászművészeti kategóriában. 

  2020.02.21.
 1. Hangszerkészítő műhely Ujházi Péter A különutazás terei című kiállításában

  Február 22-én, szombaton 15 órakor nyit a hangszerkészítő műhely Ujházi Péter A különutazás terei című kiállításában, a Csók István Képtárban. Ezen a délutánon háromféle különleges hangszert készíthetnek a résztvevők (6 éven felüli gyermekek, szüleik, nagyszüleik, barátaik) a Bélaműhellyel: szférafont, konzerv gitárt és billentyűzet shakert. A programon a kiállításra megváltott belépőjeggyel lehet részt venni.

  2020.02.20.
 2. Szavazzunk a fehérvári iskolákra a Domestos Iskolamosdó Felújítási Programban

  Az Unilever Magyarország Kft. és a Klebelsberg Központ együttműködésében létrejött Domestos Iskolamosdó Felújítási Programon az idei évben három székesfehérvári intézmény is sikeres pályázatot nyújtott be. Az Arany János Óvoda és Általános Iskola, a József Attila Középiskolai Kollégium vagy a Zentai úti Általános Iskola mosdójának teljes körű felújítására március 31-ig lehet szavazni.

  2020.02.19.
 3. Macskatéka farsangi bál a Gárdonyi Géza Művelődési Ház Könyvtárában csütörtökön

  Február 20-án, csütörtökön 17 órától Macskatéka farsangi bál lesz a Gárdonyi Géza Művelődési Ház Könyvtárában. A program ingyenes és nyitott az óvodás és általános iskolás korosztály számára.

  2020.02.19.
 4. Lásho Lecsó jótékonysági koncert szombaton a heti betevő javára

  Február 22-én, szombaton 19:30 órakor a Lásho Lecsó lép A Szabadművelődés Háza színpadára. A jótékonysági koncert a fehérvári rászorulók heti betevőjét szolgálja, a belépés díjtalan, adományokat tisztelettel elfogadnak.

  2020.02.19.

Eseménynaptár

2020. Február
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 1

Webkamera


360 Fehérvár

Fehérvár Magazin

Nyitott tornatermek