-
Szalóki Ági érkezik Fehérvárra
Évzáró különkiadással készül az SZKKK Dúdoló és Csicsergő foglalkozása: december 17-én, szerdán 10 órától Szalóki Ági Babakoncertje varázsolja el az apróságokat a Felsővárosi Közösségi Házban.
2025.12.15. -
Bajcsihal az ünnepi asztalra
A városi piacon működő üzlet Magyarország egyik legnagyobb haltermelő és feldolgozó vállalkozásához tartozik, ahol évtizedek óta garantálják a friss, ellenőrzött alapanyagokat. A kínálatban tisztított és feldolgozott halak, konyhakész termékek, friss halászlé-alapok és különleges füstölt finomságok is megtalálhatók.
2025.12.15. -
Szeretet Karácsony
Még egy hétig, december 22-ig fogadják az adományokat az Alba Bástya Központban és a Városház téri Adventi Faházban. A tartós élelmiszereket, édességet, szaloncukrot tartalmazó csomagokkal a karácsonyi időszakban körülbelül 300-400 családnak tudnak segíteni és szebbé tenni az ünnepet a székesfehérváriak ajándékainak köszönhetően.
2025.12.15. -
Fellobbant az öröm gyertyalángja
Advent harmadik vasárnapján a Bakony Népzenei Együttes műsora várta az érdeklődőket a Városház téri színpadon, majd Törő Gábor országgyűlési képviselő és Berze János református lelkész osztotta meg ünnepi gondolatait, hogy aztán fellobbanhasson a várakozás harmadik gyertyájának lángja is.
2025.12.14.
Szörpök, saláta, teák - gyűjthető a zamatos turbolya, a tyúkhúr és a nagy csalán is
Fontos, hogy a természetben most ne a preferált helyeken gyűjtsünk, illetve ne felejtsük otthon a papírzacskókat és az ollót se.
Lencsés Rita gyógynövényszakértő virtuális sorozata a gyógynövények, gyűjtésük és felhasználásuk ismertetéséről szól, amit a Herbarius programok Facebook-oldalán tesz közzé, praktikus tanácsokkal, fotókkal, videókkal. Most ugyan nem indulhatunk csoportos ismeretterjesztő túrákra, de a szabadban töltött időben könnyen felismerhető és hasznos kincseket gyűjthetünk a házipatikák feltöltésére. A szakértő azt javasolja, hogy a gyűjtéshez olyan természetes környezetet keressünk, akár a városok szélén, egy erdővel övezett kis mezőt, és kerüljük a frekventált helyeket, ahol többen megfordulhatnak. Vigyünk magunkkal papírzacskót, kiskosarat, ollót, a csalángyűjtéshez esetleg kesztyűt is.
Azok, akik még bizonytalanok egy kicsit a felismerésben, mindenképpen vigyenek magukkal egy zsebkönyvet a meghatározáshoz – enélkül még a szakértő sem indul el, hiszen a zsenge zöld leveleket könnyű összetéveszteni.
Például a csillaghúr, a veronikafű és a tyúkhúr nagyon hasonlítanak egymáshoz – utóbbit fogyaszthatjuk nyersen salátának, vagy szárítva eltehetjük teának is, kiváló zsíroldó, fogyasztó, méregtelenítő és koleszterinszint-csökkentő hatású.
Néhány praktika a természet most gyűjthető kincseiből: a finom ánizsillatú és -ízű zamatos turbolya a petrezselyemhez és több mérgező növényhez hasonlít, mindenképpen meg kell dörzsölni gyűjtés előtt, nagyon finom fűszernek, szörpnek akár.
Szedhetünk még a sárga virágú salátaboglárka leveléből, ami szárítva nagyon jó emésztésserkentő, méregtelenítő tea alapanyaga.
Most kezd nyílni a galagonya is: a virágos hajtásokat félig bimbós, félig kinyílt állapotban kell lecsípni és szárítani, a szívproblémák kezelésére, illetve megelőzésre is alkalmazzák.
Érdemes figyelni a sorozatot, hiszen hamarosan virágzik az apróbojtorján, az orbáncfű, a mezei zsálya és a kakukkfű is. Az ismeretterjesztő-kedvcsináló anyagok természetesen interaktívak: a túrák vezetője várja a kérdéseket, hozzászólásokat a Facebookon vagy akár a lencsesrita82@gmail.com e-mail címre.