Szörpök, saláta, teák - gyűjthető a zamatos turbolya, a tyúkhúr és a nagy csalán is

Virtuális túrákon mutatja be a házipatikák praktikáit Lencsés Rita gyógynövényszakértő a Herbarius programok közösségi oldalán. Gyűjthető az ánizsillatú zamatos turbolya, a főzeléknek is kiváló nagy csalán, a salátába való tyúkhúr, a szemölcsök ecsetelésére használható vérehulló fecskefű is, és hamarosan virágzik a szívpanaszokra ajánlott galagonya. 
2020.04.16. 15:02 |
Szörpök, saláta, teák - gyűjthető a zamatos turbolya, a tyúkhúr és a nagy csalán is

Fontos, hogy a természetben most ne a preferált helyeken gyűjtsünk, illetve ne felejtsük otthon a papírzacskókat és az ollót se.

Lencsés Rita gyógynövényszakértő virtuális sorozata a gyógynövények, gyűjtésük és felhasználásuk ismertetéséről szól, amit a Herbarius programok Facebook-oldalán tesz közzé, praktikus tanácsokkal, fotókkal, videókkal. Most ugyan nem indulhatunk csoportos ismeretterjesztő túrákra, de a szabadban töltött időben könnyen felismerhető és hasznos kincseket gyűjthetünk a házipatikák feltöltésére. A szakértő azt javasolja, hogy a gyűjtéshez olyan természetes környezetet keressünk, akár a városok szélén, egy erdővel övezett kis mezőt, és kerüljük a frekventált helyeket, ahol többen megfordulhatnak. Vigyünk magunkkal papírzacskót, kiskosarat, ollót, a csalángyűjtéshez esetleg kesztyűt is.

Azok, akik még bizonytalanok egy kicsit a felismerésben, mindenképpen vigyenek magukkal egy zsebkönyvet a meghatározáshoz – enélkül még a szakértő sem indul el, hiszen a zsenge zöld leveleket könnyű összetéveszteni.

Például a csillaghúr, a veronikafű és a tyúkhúr nagyon hasonlítanak egymáshoz – utóbbit fogyaszthatjuk nyersen salátának, vagy szárítva eltehetjük teának is, kiváló zsíroldó, fogyasztó, méregtelenítő és koleszterinszint-csökkentő hatású.

Néhány praktika a természet most gyűjthető kincseiből: a finom ánizsillatú és -ízű zamatos turbolya a petrezselyemhez és több mérgező növényhez hasonlít, mindenképpen meg kell dörzsölni gyűjtés előtt, nagyon finom fűszernek, szörpnek akár.

Szedhetünk még a sárga virágú salátaboglárka leveléből, ami szárítva nagyon jó emésztésserkentő, méregtelenítő tea alapanyaga.

A nagy csalán csíp: a legjobb, ha ezt leteszteljük gyűjtés előtt, így biztos, hogy nem árvacsalánt szedünk le; a nagy ásványianyag- és vitamintartalmú zsenge hajtások jók levesbe, főzelékbe vagy teának. Már találhatunk vérehulló fecskefüvet szemölcskezelésre.

Most kezd nyílni a galagonya is: a virágos hajtásokat félig bimbós, félig kinyílt állapotban kell lecsípni és szárítani, a szívproblémák kezelésére, illetve megelőzésre is alkalmazzák.

Érdemes figyelni a sorozatot, hiszen hamarosan virágzik az apróbojtorján, az orbáncfű, a mezei zsálya és a kakukkfű is. Az ismeretterjesztő-kedvcsináló anyagok természetesen interaktívak: a túrák vezetője várja a kérdéseket, hozzászólásokat a Facebookon vagy akár a lencsesrita82@gmail.com e-mail címre.