Szívügyünk Fehérvár - óriási volt az érdeklődés a városi szűrőnapon

 Ismét nagy érdeklődés mellett zajlott a Szívügyünk Fehérvár városi szűrőprogram az Alba Regia Sportcsarnokban. A Szent György Kórház és Székesfehérvár Önkormányzata összefogásának köszönhetően prevenciós vizsgálatok és tanácsadások sokaságán vehetett részt bárki és találkozhatott kötetlen körülmények között a szakorvosokkal.
2018.11.07. 16:57 |

Az egészséges életmódra nevelés, a megelőzés és az egészségmegőrzés fontosságát hangsúlyozza évről évre a Szívügyünk Fehérvár szűrőprogram, amely a legnagyobb ilyen jellegű rendezvény a városban. Az Önkormányzat és a kórház néhány éve kísérleti jelleggel szervezte meg az elsőt, az óriási érdeklődés, a több ezer résztvevő azóta is, évről évre folytatásra ösztönzi a szervezőket. Csak tavaly 2.451 szűrővizsgálatot végeztek el a program keretében.

Az idei program is hagyományosan az Alba Regia Sportcsarnokban zajlott, ahol a legkülönfélébb vizsgálatokon, tanácsadásokon vehettek részt az egészségüket fontosnak tartó emberek. Volt többek között általános állapotfelmérés, vérnyomás-, vércukor- és koleszterinmérés, mozgásszervi, szájüregi, urológiai, kézsebészeti, szemészeti és melanoma szűrés, illetve stresszvizsgálat. Lehetett tanácsot kérni az emlő önvizsgálatával, a helyes táplálkozással, az életmódváltással és a dohányzásról való leszokással kapcsolatban. Az érdeklődők megismerkedhettek a Jancsár utcában nemrég megnyílt Egészségfejlesztési Iroda tevékenységével, és közvetlenül találkozhattak, beszélgethettek a kórház szakorvosaival. Ez utóbbi kapcsán fontos kiemelni, hogy idén először pavilonos rendszert alakítottak ki, különös hangsúlyt helyezve a személyes tanácsadások diszkréciójára. Szerveztek továbbá újraélesztési bemutatót, gyógytornákat, alakformáló tornát, jógát és bemutatót a Nyitott Tornatermek programmal kapcsolatban.

A megnyitón dr. Cser-Palkovics András polgármester arról beszélt, az egészségünkkel foglalkozni kiemelten fontos dolog. A Szívügyünk Fehérvár szűrőprogrammal minden évben az a cél, hogy minél többen részt vehessenek olyan megelőző vizsgálatokon, melyekkel tudnak gondoskodni magukról. A városvezető köszönetét fejezte ki a kórház több mint 130 szakemberének, akik a vizsgálatokat végzik.

Mindannyiunk szervezetében vannak olyan gyenge pontok, melyek a legkönnyebben támadhatóak. Számos rizikófaktor „figyel” a környezetünkben arra, hogy egy adott pillanatban beteggé tegyen bennünket. A mai nap arról szól, hogy a rizikófaktorokat csökkentsük, minél több, kezdeti stádiumban lévő betegséget kiszűrjünk, és az egészségünket megőrizzük. – hangsúlyozta Dr. Csernavölgyi István, a Fejér Megyei Szent György Egyetemi Oktató Kórház főigazgatója. Szintén köszönetét fejezte ki a munkatársainak, akik küldetést teljesítenek.

A megnyitó keretében hirdették ki a Szívügyük Fehérvár szűrőnaphoz kapcsolódó, óvodáknak szóló képzőművészeti pályázat eredményeit. A gyerekek bármilyen technikával elkészíthették alkotásaikat az egészség, az egészségmegőrzés és az egészséges táplálkozás jegyében. Várakozáson felüli mennyiségű, szebbnél szebb, különleges alkotás érkezett, így a zsűri nehéz helyzetbe került. Az első helyen a Hosszúsétatéri Óvoda, a másodikon a Zombori úti Szivárvány Óvoda, míg a harmadik helyen a Szivárvány Óvoda Püspökkertvárosi Tagóvodája végzett, az intézmények 40, 30 illetve 20 ezer forint értékű ajándékutalványt kaptak. A pályázatra beérkezett összes alkotás megtekinthető lesz a Fehérvári Programszervező Kft. Facebook-oldalán. A díjakat Törő Gábor országgyűlési képviselő adta át,de ott volt továbbá Östör Annamária egészségügyi és sporttanácsnok és Tanka Csaba, a Fejér Megyei Közgyűlés alelnöke is.

Közélet

 1. Településképi Arculati Kézikönyv - szakmai képeskönyv a város építészetéről

  A Városházán mutatták be kedden délután a Székesfehérvár építészetét bemutató szakmai képeskönyvet. A Településképi Arculati Kézikönyv azzal a céllal készült, hogy izgalmas kalandra hívja az olvasót, bemutatva az építészeti arculat múltját és jelenét. A kötet mintegy 250 oldalon számtalan régi és újabb fotóval, képekkel, várossziluettekkel, térképekkel közvetíti a város építészetének jellemző jegyeit, céljait, a jövő alakításának céljából. 

  2018.11.20.
 2. Húsz éves jubileumot ünnepelt az Alba Regia Nyugdíjas Egyesület Belvárosi Klubja

  Népdalokkal, versekkel és baráti beszélgetésekkel ünnepelte fennállásának 20. évforduóját az Alba Regia Nyugdíjas Egyesület Belvárosi Klubja. A klubtagok vidám közösséget alkotnak, rendszeresen találkoznak a Hiemer-házban és számos kulturális programon, kiránduláson vesznek részt. 

  2018.11.20.
 3. Elfogadás-díjakat adtak át Fehérváron a Nevelőszülők Napja alkalmából

  A Fejér Megyei Gyermekvédelmi Napok második napja a nevelőszülőknek adott tisztelet és megbecsülés jegyében telt Székesfehérváron, a Tüzér utcai Gyermekvédelmi Központban, ahol kedden három, szolgálatát hosszú ideje végző nevelőszülő, Nagypéterné Sipos Magdolna, Várhegyiné Békési Gyöngyi és Nagy Imréné kaptak Elfogadás-díjat. A díjátadás ünnepélyes pillanatait követően a résztvevők a nevelőszülők mindennapjairól hallhattak előadást.

  2018.11.20.
 4. November 23-án kezdődik az idei Krisztus Király Napok

  November 23-a és november 25-e között kerül sor az idei Krisztus Király Napok programjaira, amely a Zsolt utcai Templomban és Közösségi Házban lesz. A programsorozaton belül énekel a Vox Angelorum gyermekkar is.

  2018.11.20.

Eseménynaptár

2018. November
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 1 2

Webkamera


360 Fehérvár

Fehérvár Magazin

Nyitott tornatermek