Szívügyünk Fehérvár - óriási volt az érdeklődés a városi szűrőnapon

 Ismét nagy érdeklődés mellett zajlott a Szívügyünk Fehérvár városi szűrőprogram az Alba Regia Sportcsarnokban. A Szent György Kórház és Székesfehérvár Önkormányzata összefogásának köszönhetően prevenciós vizsgálatok és tanácsadások sokaságán vehetett részt bárki és találkozhatott kötetlen körülmények között a szakorvosokkal.
2018.11.07. 16:57 |

Az egészséges életmódra nevelés, a megelőzés és az egészségmegőrzés fontosságát hangsúlyozza évről évre a Szívügyünk Fehérvár szűrőprogram, amely a legnagyobb ilyen jellegű rendezvény a városban. Az Önkormányzat és a kórház néhány éve kísérleti jelleggel szervezte meg az elsőt, az óriási érdeklődés, a több ezer résztvevő azóta is, évről évre folytatásra ösztönzi a szervezőket. Csak tavaly 2.451 szűrővizsgálatot végeztek el a program keretében.

Az idei program is hagyományosan az Alba Regia Sportcsarnokban zajlott, ahol a legkülönfélébb vizsgálatokon, tanácsadásokon vehettek részt az egészségüket fontosnak tartó emberek. Volt többek között általános állapotfelmérés, vérnyomás-, vércukor- és koleszterinmérés, mozgásszervi, szájüregi, urológiai, kézsebészeti, szemészeti és melanoma szűrés, illetve stresszvizsgálat. Lehetett tanácsot kérni az emlő önvizsgálatával, a helyes táplálkozással, az életmódváltással és a dohányzásról való leszokással kapcsolatban. Az érdeklődők megismerkedhettek a Jancsár utcában nemrég megnyílt Egészségfejlesztési Iroda tevékenységével, és közvetlenül találkozhattak, beszélgethettek a kórház szakorvosaival. Ez utóbbi kapcsán fontos kiemelni, hogy idén először pavilonos rendszert alakítottak ki, különös hangsúlyt helyezve a személyes tanácsadások diszkréciójára. Szerveztek továbbá újraélesztési bemutatót, gyógytornákat, alakformáló tornát, jógát és bemutatót a Nyitott Tornatermek programmal kapcsolatban.

A megnyitón dr. Cser-Palkovics András polgármester arról beszélt, az egészségünkkel foglalkozni kiemelten fontos dolog. A Szívügyünk Fehérvár szűrőprogrammal minden évben az a cél, hogy minél többen részt vehessenek olyan megelőző vizsgálatokon, melyekkel tudnak gondoskodni magukról. A városvezető köszönetét fejezte ki a kórház több mint 130 szakemberének, akik a vizsgálatokat végzik.

Mindannyiunk szervezetében vannak olyan gyenge pontok, melyek a legkönnyebben támadhatóak. Számos rizikófaktor „figyel” a környezetünkben arra, hogy egy adott pillanatban beteggé tegyen bennünket. A mai nap arról szól, hogy a rizikófaktorokat csökkentsük, minél több, kezdeti stádiumban lévő betegséget kiszűrjünk, és az egészségünket megőrizzük. – hangsúlyozta Dr. Csernavölgyi István, a Fejér Megyei Szent György Egyetemi Oktató Kórház főigazgatója. Szintén köszönetét fejezte ki a munkatársainak, akik küldetést teljesítenek.

A megnyitó keretében hirdették ki a Szívügyük Fehérvár szűrőnaphoz kapcsolódó, óvodáknak szóló képzőművészeti pályázat eredményeit. A gyerekek bármilyen technikával elkészíthették alkotásaikat az egészség, az egészségmegőrzés és az egészséges táplálkozás jegyében. Várakozáson felüli mennyiségű, szebbnél szebb, különleges alkotás érkezett, így a zsűri nehéz helyzetbe került. Az első helyen a Hosszúsétatéri Óvoda, a másodikon a Zombori úti Szivárvány Óvoda, míg a harmadik helyen a Szivárvány Óvoda Püspökkertvárosi Tagóvodája végzett, az intézmények 40, 30 illetve 20 ezer forint értékű ajándékutalványt kaptak. A pályázatra beérkezett összes alkotás megtekinthető lesz a Fehérvári Programszervező Kft. Facebook-oldalán. A díjakat Törő Gábor országgyűlési képviselő adta át,de ott volt továbbá Östör Annamária egészségügyi és sporttanácsnok és Tanka Csaba, a Fejér Megyei Közgyűlés alelnöke is.

Közélet

 1. Az igazságra törekedj - ökumenikus imahét kezdődik Székesfehérváron

  Az igazságra és csakis az igazságra törekedj! – ezzel a mózesi jelmondattal rendezik meg január 20-a és január 27-e között az Ökumenikus imahetet Székesfehérváron. Az istentiszteletek minden nap este hatkor kezdődnek. 

  2019.01.17.
 2. Külföldi ösztöndíj lehetőség tehetséges Székesfehérvári diákoknak

  A Trendhim Scolarship ösztöndíjjal olyan hallgatókat támogatnak, akik szenvedélyesen érdeklődnek az üzlet, a dizájn, a marketing és az IT világa iránt, és akik ezeken a területeken szeretnének maguknak karriert vagy saját vállalkozást.

  2019.01.16.
 3. Látogatási tilalom lesz péntektől Fejér megye kórházaiban

  A kórházban ápolt betegek védelme érdekében, 2019. január 18-tól kórházi látogatási tilalom elrendelésére hívta fel a megye valamennyi fekvőbeteg ellátást nyújtó intézményét, minden osztályra kiterjedően a Fejér Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Főosztálya. Az intézkedésre azért van szükség, mert a megbetegedési arányjelentősen meghaladta a járványos küszöbértéket.

  2019.01.16.
 4. Az építőipar bedönti a Modern Városok Programot?

  Az építőipar bedönti a Modern Városok Programot? – teszi fel a kérdést közösségi oldalán dr. Cser-Palkovics András, Székesfehérvár polgármestere. A városvezető szerdán közzétett bejegyzésében hívja fel a figyelmet arra a jelenségre – az „elszabadult” beruházási költségekre –, amely minden közpénzzel gazdálkodó szervezet számára nehézséget okoz a fejlesztések megvalósításában.

  2019.01.16.

Eseménynaptár

2019. Január
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31 1 2 3

Webkamera


360 Fehérvár

Fehérvár Magazin

Nyitott tornatermek