Szívügyünk Fehérvár - óriási volt az érdeklődés a városi szűrőnapon

 Ismét nagy érdeklődés mellett zajlott a Szívügyünk Fehérvár városi szűrőprogram az Alba Regia Sportcsarnokban. A Szent György Kórház és Székesfehérvár Önkormányzata összefogásának köszönhetően prevenciós vizsgálatok és tanácsadások sokaságán vehetett részt bárki és találkozhatott kötetlen körülmények között a szakorvosokkal.
2018.11.07. 16:57 |

Az egészséges életmódra nevelés, a megelőzés és az egészségmegőrzés fontosságát hangsúlyozza évről évre a Szívügyünk Fehérvár szűrőprogram, amely a legnagyobb ilyen jellegű rendezvény a városban. Az Önkormányzat és a kórház néhány éve kísérleti jelleggel szervezte meg az elsőt, az óriási érdeklődés, a több ezer résztvevő azóta is, évről évre folytatásra ösztönzi a szervezőket. Csak tavaly 2.451 szűrővizsgálatot végeztek el a program keretében.

Az idei program is hagyományosan az Alba Regia Sportcsarnokban zajlott, ahol a legkülönfélébb vizsgálatokon, tanácsadásokon vehettek részt az egészségüket fontosnak tartó emberek. Volt többek között általános állapotfelmérés, vérnyomás-, vércukor- és koleszterinmérés, mozgásszervi, szájüregi, urológiai, kézsebészeti, szemészeti és melanoma szűrés, illetve stresszvizsgálat. Lehetett tanácsot kérni az emlő önvizsgálatával, a helyes táplálkozással, az életmódváltással és a dohányzásról való leszokással kapcsolatban. Az érdeklődők megismerkedhettek a Jancsár utcában nemrég megnyílt Egészségfejlesztési Iroda tevékenységével, és közvetlenül találkozhattak, beszélgethettek a kórház szakorvosaival. Ez utóbbi kapcsán fontos kiemelni, hogy idén először pavilonos rendszert alakítottak ki, különös hangsúlyt helyezve a személyes tanácsadások diszkréciójára. Szerveztek továbbá újraélesztési bemutatót, gyógytornákat, alakformáló tornát, jógát és bemutatót a Nyitott Tornatermek programmal kapcsolatban.

A megnyitón dr. Cser-Palkovics András polgármester arról beszélt, az egészségünkkel foglalkozni kiemelten fontos dolog. A Szívügyünk Fehérvár szűrőprogrammal minden évben az a cél, hogy minél többen részt vehessenek olyan megelőző vizsgálatokon, melyekkel tudnak gondoskodni magukról. A városvezető köszönetét fejezte ki a kórház több mint 130 szakemberének, akik a vizsgálatokat végzik.

Mindannyiunk szervezetében vannak olyan gyenge pontok, melyek a legkönnyebben támadhatóak. Számos rizikófaktor „figyel” a környezetünkben arra, hogy egy adott pillanatban beteggé tegyen bennünket. A mai nap arról szól, hogy a rizikófaktorokat csökkentsük, minél több, kezdeti stádiumban lévő betegséget kiszűrjünk, és az egészségünket megőrizzük. – hangsúlyozta Dr. Csernavölgyi István, a Fejér Megyei Szent György Egyetemi Oktató Kórház főigazgatója. Szintén köszönetét fejezte ki a munkatársainak, akik küldetést teljesítenek.

A megnyitó keretében hirdették ki a Szívügyük Fehérvár szűrőnaphoz kapcsolódó, óvodáknak szóló képzőművészeti pályázat eredményeit. A gyerekek bármilyen technikával elkészíthették alkotásaikat az egészség, az egészségmegőrzés és az egészséges táplálkozás jegyében. Várakozáson felüli mennyiségű, szebbnél szebb, különleges alkotás érkezett, így a zsűri nehéz helyzetbe került. Az első helyen a Hosszúsétatéri Óvoda, a másodikon a Zombori úti Szivárvány Óvoda, míg a harmadik helyen a Szivárvány Óvoda Püspökkertvárosi Tagóvodája végzett, az intézmények 40, 30 illetve 20 ezer forint értékű ajándékutalványt kaptak. A pályázatra beérkezett összes alkotás megtekinthető lesz a Fehérvári Programszervező Kft. Facebook-oldalán. A díjakat Törő Gábor országgyűlési képviselő adta át,de ott volt továbbá Östör Annamária egészségügyi és sporttanácsnok és Tanka Csaba, a Fejér Megyei Közgyűlés alelnöke is.

Közélet

 1. Lengyel-magyar két jó barát - városi és megyei delegáció Opoleben

  A Lengyel-Magyar Barátság Napját ünnepelték Székesfehérvár lengyel testvérvárosában, Opoleben. A három éve átadott, az 1956-os eseményeknek emléket állító kopjafánál közös főhajtással rótták le tiszteletüket a székesfehérvári és Fejér megyei delegáció tagjai mellett Opole városának vezetői és Opole Vajdaság képviselői is. 

  2019.03.22.
 2. A hazatért Kossuth - közgyűlési megemlékezés a 125 esztendeje történtekről

  Megemlékezéssel indult Székesfehérvár Megyei Jogú Város Önkormányzat Közgyűlésének pénteki ülése. A 125 esztendeje elhunyt Kossuth Lajosról, az őt a városhoz kötő eseményekről és a halála után tartott fehérvári gyászközgyűlésről is megemlékeztek, dr. Demeter Zsófia beszámolójával és korabeli dokumentumok alapján. A jelenlévők még egy fehérvári szövegezésű Kossuth-nótát is elénekeltek közösen.

  2019.03.22.
 3. Közbeszerzésekről és a Vasútmodell kiállítás támogatásáról is döntött a közgyűlés

  A közgyűlés elején a képviselő testület megemlékezett Kossuth Lajos halálának 125. évfordulójáról, valamint az egykor Székesfehérváron tartott díszközgyűlésről. Dr. Demeter Zsófia Fehérvár Díszpolgára, nyugalmazott múzeumigazgató tartott előadást arról, hogy milyen kapcsolatai voltak Kossuth Lajosnak Székesfehérvárral. A Városházán pedig kiállítás is nyílt Kossuth Lajoshoz kapcsolódó dokumentumokból.

  2019.03.22.
 4. Nemzetközi partnerség látogatása Székesfehérvár közösségi kertjeiben

  Székesfehérváron volt a Agrigo4Cities nemzetközi projekt utolsó tanulmányútja, a Közép-dunántúli Regionális Innovációs Ügynökség szervezésében. A nyolc ország tizenegy szervezetét magába foglaló nemzetközi partnerség meglátogatta Székesfehérvár közösségi kertjeit, valamint előadásokat hallott a székesfehérvári városi kertészkedés jellemzőiről és a zöldövezeti fejlesztésekről.

  2019.03.22.

Hirdetés

Eseménynaptár

2019. Március
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Webkamera


360 Fehérvár

Fehérvár Magazin

Nyitott tornatermek