Szombaton kezdődik a XIII. Honvédfesztivál Pákozdon

A Honvédség és Társadalom Baráti Kör Székesfehérvári Szervezete és a Katonai Emlékpark Pákozd - Nemzeti Emlékhely közös szervezésében a pákozd-pátka-sukorói csata 174. évfordulója alkalmából szeptemberben kerül megrendezésre kerül a XIII. Honvédfesztivál.
2022.09.23. 07:17 |
Szombaton kezdődik a XIII. Honvédfesztivál Pákozdon

Történelmünkben méltán híres az 1848/49-es forradalom és szabadságharc első, győztes csatája, melyet a Pákozd - Pátka – Sukoró háromszögben vívtak 1848. szeptember 29-én.

A szinte „vértelen” ütközet a jelentős katonai következményein túl erkölcsi és politikai hatása miatt vált a magyar honvédelem jelképévé. A Magyar Honvédség megalakulása is e helyhez, és csatához köthető.

A Pákozd-sukorói csata emlékének és szellemiségének őrzése, nemzetünk hadtörténelmének és honvédelmének népszerűsítése, a hazafias-honvédelmi nevelés, valamint a katonai hagyományok ápolása érdekében a Honvédség és Társadalom Baráti kör Székesfehérvári Szervezete több, mint két évtizede szervez minden ősszel megemlékezést a pákozdi Mészeg-hegyen. Ez a kezdeményezés és törekvés az évek során egyre ismertebbé, elismertebbé vált, majd egyre tartalmasabb és összetettebb programmá erősödött. A hadtörténelmi, honvédelmi és katonai hagyományőrző programokat magába foglaló rendezvénysorozat 2010-ben egy őszi fesztivállá – a Honvédfesztivállá - terebélyesedett.

Az egykori csatatéren létrejött Katonai Emlékpark Pákozd – Nemzeti Emlékhely tökéletes helyszínt biztosít az immár 13. alkalommal megrendezésre kerülő Honvédfesztiválnak. A programsorozat fővédnöke: Dr. Ruszin-Szendi Romulusz altábornagy a Magyar Honvédség parancsnoka.

A program megvalósítását a Nemzeti Kulturális Alapprogram a Miniszterelnöki Kabinetiroda és Székesfehérvár Önkormányzata, valamint a Honvédelmi Minisztérium támogatja.

Szeptember 24-én, a XIII. HONVÉDFESZTIVÁL nyitónapján a Csatatéri sokadalom keretében huszár- és katonai hagyományőrzők közreműködésével, korhű bemutatók során 174 év magyar hadtörténelme elevenedik meg.

Szeptember 25-én a Magyar Huszár és Katonai Hagyományörző Szövetség 30 éves évfordulója alkalmából ünnepi ökumenikus istentiszteletre kerül sor, majd csatabemutató során megelevenedik az 1848. szeptember 29-i pákozd-pátka-sukorói csata.

Szeptember 28-án, 17 órakor a Haditanács 174. évfordulóján, a sukorói Református templomban idézzük fel az 1848. szeptemberi 28-i eseményt és közösen emlékezünk a szabadságharc hőseire.

Szeptember 29-én,Csata Emléknapja ad alkalmat megemlékezésekre, előbb 10 órától emlékezünk Dr. Gyuricza Béla vezérezredesre, a Katonai Emlékpark megálmodójára, a HTBK Székesfehérvári Szervezete alapító elnökére, majd 11 órakor rendezzük meg az ünnepi emlékezést és koszorúzást a szabadságharc első csatája tiszteletére.

Fehérvári színes

 1. Felhívás hölgyeknek!

  Önmagam mögé rejtve címmel tett közzé felhívást az Egyesület a Fehérvári Nőkért. A civil szervezet egy kiállítást szervez annak a 25 szerencsés hölgynek a portréjából, akiket a pályázaton kiválasztanak. Az interaktív kiállítás keretében összegyűjtik a pozitív visszajelzéseket, amelyeket majd a tárlat zárásakor tárnak eléjük, hogy a sok pozitív üzenetből épülhessenek lelkileg.

  2022.09.26.
 2. A Fecsegő vendége Rácz Lajos

  Új évaddal indul ma a Fecsegő-sorozat a Nyitrai úti Közösségi Házban. Silye Sándor újságíró beszélgetőtársa Rácz Lajos birkózó, olimpiai bajnok, ezüstérmes világ- és Európa bajnok lesz.

  2022.09.26.
 3. Kutatók éjszakája

  A Kutatók Éjszakája egy Európa-szerte megrendezett ingyenes eseménysorozat a tudomány és a kutatói életpálya népszerűsítésére. Idén is szeptember utolsó hétvégéjén lehet bepillantani a különböző tudományterületek titkaiba. Székesfehérváron az Óbudai Egyetem - Alba Regia Műszaki Kara, a Harman Becker Kft. és a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal szervez programokat az idei Kutatók Éjszakáján.

  2022.09.26.
 4. Maroshegyi Böndörödő

  Több ezer látogatót várnak idén is a 14. Maroshegyi Böndörödőre október 1-jén, szombaton a Gárdonyi Géza Művelődési Házban és az intézmény előtti M. Tóth István téren. A program és a szüreti mulatság elmaradhatatlan része a szekeres-zenés felvonulás, a Csákberényi Csikósok bemutatója, a többféle verseny és a helyi művészeti csoportok színpadi szereplése.

  2022.09.26.