Szent László ma is élő példakép - a lovagkirályra emlékeztek

Koszorúzással egybekötött megemlékezést tartottak a Prohászka ligetben Szent László király napja alkalmából. A magyar lövészek védőszentjének, a legendás lovagkirálynak a szobra előtt Sándor Zsolt vezérőrnagy és Spányi Antal megyéspüspök mondtak ünnepi beszédet, hangsúlyozva a nagy előd jelenbeli példakép-szerepét.
2020.06.26. 12:43 |

A díszőrök és a történelmi zászlók bevonulásával kezdődött a Szent László napi megemlékezés a Prohászka ligetben.

László 1077–1095 között uralkodott, halálát követően sírja csodatévő zarándokhely lett, szentté avatását III. Béla kezdeményezte 100 év múlva. A nagyváradi székesegyház fölött 1192. június 27-én, déltájban fényes csillag gyúlt ki, s ott lebegett két órán át. László napját azóta ünneplik az égi csoda, a csillagjelenés napján. 

Sándor Zsolt vezérőrnagy, az MHP törzsfőnök műveleti helyettese beszédében kitért Szent László munkásságára, történelmi jelentőségére.

„A fokozatosan kialakuló magyar lovagi kultúra Szent László személyében találta meg példaképét. Kiváló uralkodói képességével kivezette a magyarságot a belső viszályokból, és megmentette a külső ellenség támadásaitól is. Szent László királyunk a katonai erények, a lovagiasság és vitézség, a bátorság, a leleményesség, a határozott célratörés és a győzni akarás, a hazáért való áldozatvállalás megtestesítője, a katonanép példaképe volt a múltban – és maradt napjainkban is.” A Zrínyi Program fejlesztései, a mindenre kiterjedő digitalizáció mellett továbbra is fontos a katonák elkötelezettsége és felkészültsége, a Szent László-i értelemben, a szellemi örökség megtartásával, fejezte ki a vezérőrnagy. 

Korunk zűrzavarának, bizonytalanságának, a biztonság hiányának a tükrében a Szent László idejében uralkodó helyzet párhuzamaira mutatott rá megemlékezésében Spányi Antal megyéspüspök.

„Nagy király volt, aki rendet teremtett, utat mutatott, aki tudott előre nézni és biztos jövőt mutatni – nemcsak a magyarságnak, a Magyar Királyságnak, hanem valójában Európa népeinek is. A nagyok példájukkal valamit örök érvénnyel tanítanak. Szent László tanítása is örökérvényű igazságok hordozója, amelyeket minden kor embere a maga életében kell, hogy fölismerjen, megtaláljon, és azokat a valóságban, a napjaiban valóra is váltsa.” – fogalmazott a megyéspüspök az útmutatás fontosságáról, az erejéről, a küldetésről, ami jelen van a honvédség szellemiségében.

A megemlékezés koszorúzással folytatódott. Az ünnepségen Székesfehérvár Önkormányzatának képviseletében Viza Attila közbiztonsági tanácsnok, valamint Szabó Bakos Györgyné és Östör Annamária önkormányzati képviselők voltak jelen.

Közélet

 1. Címzetes főjegyzői címet kapott a miniszterelnöktől dr. Bóka Viktor

  Címzetes főjegyzői címet adományozott Orbán Viktor miniszterelnök dr. Bóka Viktor, Székesfehérvár Megyei Jogú Város Önkormányzatának jegyzője számára.

  2020.07.02.
 2. Személyes és online fogadóórát is tart július 7-én, kedden Barlabás András

  Fogadóóárt tart Barlabás András önkormányzati képviselő július 7-én, kedden késő délután, a Városház tér 2. szám alatt. Ugyanezen a napon reggel 8 órától online fogadóóra is lesz a képviselő közösségi oldalán.

  2020.07.02.
 3. Elsőcsütörtöki Eucharisztia-ünnep a Prohászka templomban

  Július 2-án, csütörtökön 18 órakor a székesfehérvári Prohászka templomban lesz a város egyházközségeinek közös első csütörtöki Eucharisztia-ünnepe. A szentmisét a Spányi Antal, megyés püspök celebrálja a város papságával, amely után a közös szentóra kezdődik. Az esemény egyben felkészülés a 2021-ben megrendezésre kerülő Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusra.

  2020.07.02.
 4. Szent Iván-napi püspöki liturgia és koljivo szentelés lesz a rác utcai templomban

  Püspöki liturgia lesz július 5-én, vasárnap Szent Iván (Keresztelő Szent János) ünnepén a Rác utcai szerb ortodox templomban, amelyet kalács és koljivo szentelés követ. Székesfehérváron minden évben az Iván napjához közeli vasárnapon van a templombúcsú, a fehérvári szerbség egyik legnagyobb ünnepe.

  2020.07.01.

Lakossági tájékoztatás

Fehérvár Magazin

Webkamera


360 Fehérvár

Eseménynaptár

2020. Július
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2