Szent Jupát 35 - ezen a napon indult világ körüli útjára Fa Nándor és Gál József

A Szent Jupát, kiállítva a Skála áruház előtti téren; tengerparti fotók a világ körüli útra induló hajóról és a két bátor fehérvári hajósról, Fa Nándorról és Gál Józsefről; folyamatos közvetítés a Városi Televízióban: térképen követhettük a küldetést, egy álom megvalósulását. 35 esztendeje futott ki a vitorlás Opatijából, és közel két esztendő elteltével tért haza, fedélzetén a két hős hajóssal. 
2020.09.26. 11:39 |

Mi, fehérváriak, azóta is büszkén idézzük fel azokat a napokat, a készülődés, a kifutó, az úton levés és a megérkezés, végül pedig a közös fehérvári ünneplés pillanatait.

1985. szeptember 26-án futott ki Fa Nándor és Gál József a horvátországi Opatijából, hogy a Szent Jupát fedélzetén világ körüli utat tegyen. A küldetés – amelynek a fehérváriak a kezdetektől részesei lehettek – közel két évig tartott. A két fehérvári vitorlázó több mint hatvanezer kilométert utazott a 15 négyzetméteres hajón, 12 országban kötöttek ki, 295 napot töltöttek vízen, és összesen több mint 700 nap elteltével, 1987. szeptember 12-én futottak be Opatija kikötőjébe.

Öt éven át építette 31 láb hosszú hajóját Fa Nándor és Gál József, hogy saját álmukat megvalósítva és a fehérváriakkal folyamatos összeköttetésben maradva teljesítsék a kihívást, hogy körbevitorlázzák a Földet. Igazi közösségi élmény volt ez, hiszen a helyiek figyelemmel kísérhették a hajó építését, a helyszíni tudósítások által ott lehettek a kifutónál, majd az egész utat nyomon követhették. A Fehérvár TV stábja ott volt a kifutónál, és a többi helyi szerkesztőséghez hasonlóan nyomon követte a közel két éven át tartó küldetést. Igazi kordokumentum rövid összefoglalójuk, ami itt látható.

A fehérváriak többségének személyes élményei is vannak a két fehérvári hajóshoz kapcsolódóan, hiszen hazatérésüket követően a Városház téren köszöntötték őket lelkes rajongóik, valamint mindkét fehérvári hajós könyvben is megörökítette az életüket meghatározó, felejthetetlen utazást. Fehérvár több mint ezeréves történelemkönyvének részeivé váltak Ők, idézzük fel az egykori emlékeket, szüleinkkel és családtagjainkkal közösen, segítségül hívva a fotókat.

Fehérvári színes

 1. Múzeumi Mancsok - kulturális összefogás a bajba jutott négylábúakért

  A Szent István Király Múzeum és az Értékmentők, - a Museum Café támogatásával-, idén ősszel összefognak és gyűjtést szerveznek a hideg idő beköszöntével egyre kiszolgáltatottabbá váló négylábú társaink számára. A kezdeményezés támogatottja a FEMA Állatmentő és Állatvédelmi Egyesület.

  2020.10.31.
 2. A zaklatás áll a Barátság mozi Csajos estjének középpontjában november 18-án

  A zaklatás, zaklatottság fogalma mást jelent a köznyelvben morális értelemben, illetve más tartalmú a jogi kategória szerinti megítélése – utóbbiban segít eligazodni dr. Lévai Nóra ügyvéd, az est vendége. A 18 órakor kezdődő előadás után a hasonló témájú Botrány című, nagy port kavart amerikai filmet nézhetik meg a jelenlévők.

  2020.10.30.
 3. Megvannak a nyertesek! - véget ért a Székesfehérvári Diáktanács maszkversenye

  Lezárult a szavazás a Székesfehérvári Diáktanács által meghirdetett „Legyen a te maszkod a legmenőbb!” versenyén. A pályázat keretében három kategóriában hirdettek nyerteseket, a húsz legtöbb lájkot begyűjtő maszkot pedig textilből is elkészítik a nyertesek számára.

  2020.10.30.
 4. Nyolc fesztiválkedvenc film 15 városban - sikeres volt a X. Mozinet Filmnapok

  2020. október 22. és 25. között 15 városban - köztük Székesfehérváron, a Barátság moziban - rendezték meg a X. Mozinet Filmnapokat, amelynek keretében a világ legnagyobb fesztiváljait megjárt nyolc filmet jóval a hazai országos mozibemutató előtt láthattak a nézők.

  2020.10.30.
 1. Érted a fák beszédét? - gyermekfoglalkozás lesz a könyvtárban szombaton

  Október 31-én, szombaton délelőtt 10 órától Érted a fák beszédét? címmel játékos foglalkozást szerveznek a Gyermekkönyvtárban. A program résztvevői a természet, a mese, a játék és a képzelet segítségével válaszolhatnak a kérdésre. A részvétel előzetes regisztrációhoz kötött: jelentkezni a 22/312-845 vagy a 22/312-684-es telefonszámokon lehet.

  2020.10.29.
 2. Gazda leszek - verses kifestőt kaptak a gyerekek az Ybl Óvodában

  Miből és hogyan készül a kenyér, a méz? Mitől finom a magyar alma? Miért jó, ha hazai piacon vásárolunk? A Gazda leszek! pályaorientációs programhoz kötődően az óvodás korú gyermekekkel is szeretné megismertetni a mezőgazdaságot a Székesfehérvár és Környéke Gazdakör Egyesület kiadványa.

  2020.10.29.
 3. Újra „látogatható” a Hétvezér Galéria - ismét online tartalommal jelentkezik az iskola

  A tantermen kívüli, digitális oktatás során otthon készített rajzokból, festményekből „nyílt” kiállítása a Hétvezér Általános Iskola diákjainak még a koronavírus-járvány első hullámának idején. Az iskolába visszatért kisdiákok szeptember óta már az intézmény falai között, a tanórák keretében alkotnak újra: most ezekből az alkotásokból rendeztek kiállítást, amely az iskola Facebook-oldalán nézhető meg.

  2020.10.29.
 4. Szülői minták, párkapcsolat, családalapítás – online előadás november 4-én

  Folytatja a családok testi, érzelmi és mentális egészségét célzó online előadás-sorozatát a Székesfehérvári Egészségfejlesztési Iroda. November 4-án 18 órától arról lesz szó, hogy a szülői minták miként befolyásolják a párkapcsolatok kialakítását és a családalapítást. Tomek Noémi motivációs előadó számít az érdeklődők figyelmére.

  2020.10.29.

Lakossági tájékoztatás

Fehérvár Magazin

Webkamera


360 Fehérvár

Eseménynaptár

2020. Október
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V
28 29 30 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1