Fehérváron tanácskoztak az Északnyugat-Magyarországi Gazdaságfejlesztési Zóna tagjai

Hat megyéből érkeztek Székesfehérvárra országgyűlési képviselők az Északnyugat-Magyarországi Gazdaságfejlesztési Zóna tanácskozására. Az ülés legfontosabb témája az volt, hogy a résztvevő városok és megyék egymással együttműködve hogyan tudják a leghatékonyabban felhasználni a következő évek fejlesztési forrásait.
2021.01.29. 13:45 |

Az Északnyugat-Magyarországi Gazdaságfejlesztési Zóna hat megyét - Fejér, Veszprém, Zala, Komárom-Esztergom, Vas és Győr-Moson-Sopron - valamint 9 megyei jogú várost - Dunaújváros, Székesfehérvár, Veszprém, Tatabánya, Győr, Sopron, Szombathely, Zalaegerszeg, Nagykanizsa - foglal magába.

A tanácskozást követően Cser-Palkovics András polgármester felidézte a találkozó előzményeit, kiemelve, hogy két héttel ezelőtt Veszprémben a megyei közgyűlések elnökei és a megyei jogú városok polgármesterei találkoztak. Elmondta, hogy ennek az egyeztetésnek is ugyanaz volt a célja, mint a mainak: arról volt szó, hogyan lehetne a következő évek jelentős fejlesztési forrásait a leghatékonyabban felhasználni fenntartható modellben és egymással összefogva. A polgármester nagy előrelépésnek nevezte, hogy a gazdaságfejlesztési zónában szereplő megyék és város erejüket összetéve közösen fejlődhetnek annak érdekében, hogy a következő évtizedekben is versenyképesek legyenek.

A régió gazdaságfejlesztési stratégiájának kidolgozása ősszel kezdődött, télen a projektek egyeztetése zajlott a polgármesterekkel, közgyűlési elnökökkel, kamarákkal és az országgyűlési képviselőkkel.

Navracsics Tibor kormánybiztos az ülés után hangsúlyozta, hogy először valósul meg a fejlesztéspolitika történetében az, hogy közös zónába kerülnek Dunántúl legfejlettebb, észak-nyugati megyéi, ami ugyanakkor természetes egységnek tekinthető annak ellenére, hogy korábban soha nem tartozott közös fejlesztési övezethez ez a terület. A kormánybiztos szerint az Északnyugat-Magyarországi Gazdaságfejlesztési Zóna létrehozása egyedülálló lehetőség arra, hogy közös gondolkodás induljon el abban a régióban, amely Budapesten kívül az ország legfejlettebb része. Kiemelte, hogy ennek a térségnek kétmilliós lakossága van, ami egy kis-közepes EU tagállamnak felel meg, hiszen egy Szlovénia nagyságú régióról beszélhetünk.

A kormánybiztos elmondta azt is, hogy az eddigi egyeztetésekből az látszik, hogy a régióban egyértelműen a közlekedési infrastruktúra fejlesztésére van a legnagyobb igény.

Navracsics Tibor szólt Székesfehérvár helyzetéről is, hangsúlyozva, hogy a város számára kiemelten fontos, hogy ne csússzon bele a "Budapest elővárosa" pozícióba, hanem meg tudja fogalmazni azokat a térségi együttműködési formákat, amelyek a Dunántúl vezető erejévé teszik. "A város iparát, sportéletét és oktatási infrastruktúráját nézve ez a természetes pozíció Székesfehérvár számára" - tette hozzá.

Gazdaság

 1. Fehérvári gazdasági mentőcsomag - tíz szállásadó vállalkozás igényelt segítséget

  Lezárult a szállásadók számára meghirdetett pályázat a gazdasági mentőcsomag keretében Székesfehérváron. A programot az Önkormányzat hirdette meg, hogy segítse a járvány miatt nehéz helyzetbe került vállalkozásokat, köztük a szállásadókat is. A részletekről a közösségi oldalán számolt be dr. Cser-Palkovics András polgármester.

  2021.03.03.
 2. Székesfehérváron is ingyenesen szállít ki két hétig a Coop Online

  A tisztán magyar tulajdonú Coop Online élelmiszer-webáruház március 1-től 15-ig ingyenesen szállít házhoz az ország bármely pontjára, akár egy munkanapon belül.

  2021.03.03.
 3. Ilyen árakkal indították az évet a székesfehérvári ingatlanok

  Székesfehérvár ingatlanpiaca kevésbé mozgalmas évet tudhat maga mögött. Az idei év viszont más lehet. A harmadik hullám, valamint a kormányzati intézkedések és támogatások újabb változásokat hozhatnak magukkal. Az Ingatlannet.hu statisztikai adatait felhasználva mutatja meg, hogyan indultak útnak a 2021-es ingatlanárak és hogy mire lehet számítani a jövőben.

  2021.03.01.
 4. Idén is kérhetjük a NAV-tól az szja-bevallási tervezet postázását

  Akinek még nincs KAÜ azonosítója (ügyfélkapu, e-személyi igazolvány, telefonos azonosító), és nem is szeretne a digitalizáció útjára lépni, az idén is kérheti a Nemzeti Adó- és Vámhivataltól szja-bevallási tervezetének postázását. Ehhez nem kell mást tennie, mint az adóazonosító jelét és a születési dátumát tartalmazó kérelmet SMS-ben vagy egyéb módon eljuttatni a NAV-hoz március 16-áig.

  2021.03.01.
 1. Munkába álltak a Videoton EAS Kft. automatizált gépei

  A Gazdaság-újraindítási Akcióterv harmadik ütemének egyik fontos eleme a magyar gazdaság teljes digitalizálása - hangsúlyozta Varga Mihály pénzügyminiszter kedden a közösségi oldalán. A tárcavezető közösségimédia-posztjában jelezte, hogy a Videoton EAS Kft. kormányzati támogatással vásárolt automatizált gépei már munkába álltak.

  2021.02.23.
 2. Digitális professzionális mérőeszközöket kapott a HTM-től a Széchenyi Technikum

  A HTM Zrt. közel 11 ezer euro összegben ajánlott fel digitális professzionális mérőeszközöket a Székesfehérvári SZC Széchenyi István Műszaki Technikum számára. Ezekkel már az alapozó oktatás során megismerkedhetnek a diákok, így mire 11. évfolyamon a cég duális képzőhelyként bekapcsolódik az oktatásukba, már teljes rálátásuk lesz az ipari eszközökre.

  2021.02.22.
 3. Az Alba Plaza felújításával teljesen átalakul Fejér megye legnagyobb bevásárlóközpontja

  Megkezdődik a belvárosi Alba Plaza nagyszabású korszerűsítésének és bővítésének előkészítése, amelynek köszönhetően a bevásárlóközpont kívül és belül is jelentősen megújul. A teljes körű felújítás keretében a mostani tetőparkoló helyére egy újabb kereskedelmi szint épül, ezzel csaknem megduplázódik a pláza alapterülete, továbbá kialakításra kerül egy rendezvénytér a földszinten, illetve új bejáratot kap a mozi. 

  2021.02.22.
 4. Március 15-től lesz elérhető az szja bevallás tervezete a NAV oldalán

  A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) idén is elkészíti a személyijövedelemadó(szja)-bevallási tervezeteket, amelyeket március közepétől érhetnek el az adózók a NAV eSZJA oldalán.

  2021.02.17.

Lakossági tájékoztatás

Fehérvár Magazin

Webkamera


360 Fehérvár

Eseménynaptár

2021. Március
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
1
2
3
4