Székesfehérváron rendezték a IV. MTFE Országos Sírásó Versenyt

A Magyarországi Temetőfenntartók és Üzemeltetők Egyesülete és a Városgondnokság szombaton délelőtt rendezte Székesfehérváron a IV. MTFE Országos Sírásó Versenyt, melyen az ország kegyeleti szolgáltatóinak munkatársai mutatták meg szakmájukat és engedtek betekintést abba, hogyan is végzik a mindennapokban ezt a rendkívüli empatikusságot igénylő feladatot. 
2019.09.07. 13:17 |

A Béla úti temető hátsó részében a kettő fős csapatoknak kettő óra állt rendelkezésére egy 80 cm széles, 2 méter hosszú és 160cm mély sírgödör kiásására és 15 perc a hantolásra. 

Ebben a szakmában dolgozó emberek megbecsülését és munkájuk fontosságát szeretnénk megmutatni a versennyel – Varga József a Magyarországi Temetőfenntartók és Üzemeltetők Egyesületének elnöke. Amit nap, mint nap végeznek a kegyeleti szolgáltatók az nem csak fizikailag nehéz, hanem hatalmas lelki teher is. Fontos, hogy a lelki terhet egy kicsit feloldjuk és ehhez is megfelelő alkalom egy verseny.

A temetőkben, temetéseken dolgozók munkája nagyon fontos és nem mindegy, hogyan végzik a szakmájukat akkor, amikor gyászolók sokasága kísér el valakit az utolsó útjára – emeltre ki mondta Király Edit a kegyeleti központ vezetője. Ez egy nagyon nehéz fizikai munka, mely mellett nagy mentális terhelésnek is ki vannak téve a kegyeleti szolgáltatók. A versenyen a fizikai munka megmutatásával lehet szemléltetni, hogy milyen embert próbáló ez a fajta munka. Nem mindegy, hogy egy olyan sorsfordító eseményen, mint egy temetés, hogyan dolgoznak a szolgáltatók, hiszen a hozzátartozók gyászolnak és szinte a gondolatukat kell teljesíteni a lehető legnagyobb empátiával. Egy-egy ilyen versenyen országos szinten össze lehet hasonlítani, hogy a kegyeleti szolgáltató kollégák milyen precizitással dolgoznak.

A harmadik helyen a hajdúböszörményi Paraklétosz Nonprofit Kft. csapata, Kiss László és Murvai Imre, a második helyen a nyíregyházi Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Temetkezési Kft. csapata, Bogár József és Ifj. Varga Gyula végzett. Az országos versenyt a tatai Libitina Kft. csapata, Kecskeméti Rudolf és Szakály Róbert nyerte.

A Városgondnokság kegyeleti szolgáltató dolgozói az idei versenyen nem indulhattak, ugyanis a tavalyi országos versenyen elért első helyezésük arra adott jogot, hogy részt vegyenek a nemzetközi versenyben, illetve Fehérvár kapta meg a lehetőséget, hogy idén otthont adhatott a megmérettetésnek.

Közélet

 1. Spányi Antal, püspök igehirdetésével zárult Székesfehérváron az Ökumenikus Imahét

  Az Ökumenikus Imahét záróalkalmán, vasárnap este Spányi Antal, megyés püspök „Megtérés - Szívünk és elménk megváltozása” címmel hirdetett igét a Széchenyi úti református templomban, ahol a város katolikus, református, evangélikus és baptista lelkipásztorai imádkoztak együtt a hívekkel.

  2020.01.26.
 2. A másik becsülete - folytatódik A lélek iskolája

  Január 28-án kedden 16.30-tól folytatódik A lélek iskolája - gondolatok a keresztény életről címmel szervezett hitéleti programsorozat a Fehérvári Civil Központban. Az előadást Tornyai Gábor katolikus plébános tartja, elmélkedésének témája: A másik becsülete.

  2020.01.25.
 3. „Isten valóságosan adja önmagát" - Hodász András, egyetemi lelkész előadása

  Január 29-én, szerdán 17:30 órakor kezdődik Hodász András, teológus, a Budapest-Angyalföld plébánia plébániai kormányzója, egyetemi lelkész „Isten valóságosan adja önmagát" című előadása a Szent István Hitoktatási és Művelődési Házban. Az előadás egyben felkészülés a szeptemberi Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusra. A belépés díjtalan.

  2020.01.24.
 4. Közgyűlés - kórházfelújítás, köztéri emlékmű, kiállítás Gorsiumban

  Idei első közgyűlését tartotta pénteken reggel Székesfehérvár képviselő testülete. Az ülés elején egyperces néma főhajtással emlékeztek a december 25-én elhunyt Fülöp Gyula nyugalmazott múzeumigazgatóra. Beszámoló hangzott el, hogy miként folytatódik 13.8 milliárd forintból a kórház felújítása, elindult a velencei tábor felújítására a kivitelező kiválasztása és döntés született arról is, hogy hol lesz az Áron Nagy Lajos emlékmű Fehérváron.

  2020.01.24.

Eseménynaptár

2020. Január
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

Webkamera


360 Fehérvár

Fehérvár Magazin

Nyitott tornatermek