Székesfehérváron rendezték a IV. MTFE Országos Sírásó Versenyt

A Magyarországi Temetőfenntartók és Üzemeltetők Egyesülete és a Városgondnokság szombaton délelőtt rendezte Székesfehérváron a IV. MTFE Országos Sírásó Versenyt, melyen az ország kegyeleti szolgáltatóinak munkatársai mutatták meg szakmájukat és engedtek betekintést abba, hogyan is végzik a mindennapokban ezt a rendkívüli empatikusságot igénylő feladatot. 
2019.09.07. 13:17 |

A Béla úti temető hátsó részében a kettő fős csapatoknak kettő óra állt rendelkezésére egy 80 cm széles, 2 méter hosszú és 160cm mély sírgödör kiásására és 15 perc a hantolásra. 

Ebben a szakmában dolgozó emberek megbecsülését és munkájuk fontosságát szeretnénk megmutatni a versennyel – Varga József a Magyarországi Temetőfenntartók és Üzemeltetők Egyesületének elnöke. Amit nap, mint nap végeznek a kegyeleti szolgáltatók az nem csak fizikailag nehéz, hanem hatalmas lelki teher is. Fontos, hogy a lelki terhet egy kicsit feloldjuk és ehhez is megfelelő alkalom egy verseny.

A temetőkben, temetéseken dolgozók munkája nagyon fontos és nem mindegy, hogyan végzik a szakmájukat akkor, amikor gyászolók sokasága kísér el valakit az utolsó útjára – emeltre ki mondta Király Edit a kegyeleti központ vezetője. Ez egy nagyon nehéz fizikai munka, mely mellett nagy mentális terhelésnek is ki vannak téve a kegyeleti szolgáltatók. A versenyen a fizikai munka megmutatásával lehet szemléltetni, hogy milyen embert próbáló ez a fajta munka. Nem mindegy, hogy egy olyan sorsfordító eseményen, mint egy temetés, hogyan dolgoznak a szolgáltatók, hiszen a hozzátartozók gyászolnak és szinte a gondolatukat kell teljesíteni a lehető legnagyobb empátiával. Egy-egy ilyen versenyen országos szinten össze lehet hasonlítani, hogy a kegyeleti szolgáltató kollégák milyen precizitással dolgoznak.

A harmadik helyen a hajdúböszörményi Paraklétosz Nonprofit Kft. csapata, Kiss László és Murvai Imre, a második helyen a nyíregyházi Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Temetkezési Kft. csapata, Bogár József és Ifj. Varga Gyula végzett. Az országos versenyt a tatai Libitina Kft. csapata, Kecskeméti Rudolf és Szakály Róbert nyerte.

A Városgondnokság kegyeleti szolgáltató dolgozói az idei versenyen nem indulhattak, ugyanis a tavalyi országos versenyen elért első helyezésük arra adott jogot, hogy részt vegyenek a nemzetközi versenyben, illetve Fehérvár kapta meg a lehetőséget, hogy idén otthont adhatott a megmérettetésnek.

Közélet

 1. Gáncs Péter, püspök hirdet igét vasárnap az evangélikus templomban

  Szeptember 15-én, vasárnap 10:30 órakor ünnepi istentisztelet lesz az evangélikus templomban, igét hirdet Gáncs Péter, nyugalmazott evangélikus püspök. Az istentisztelet egyben a 150 éves önállóság ünnepének záróeseménye is.

  2019.09.14.
 2. 150 éve önálló a Székesfehérvári Evangélikus Egyházközség

  A Székesfehérvári Evangélikus Egyházközség történetében elérkezett az az idő, amikor 150 éves önállóságára tekinthet vissza. Ennek alkalmából ünnepi programokat szerveztek szeptember 13-15-ig. A háromnapos eseménysorozat pénteken kiállítással és köszöntővel kezdődött.

  2019.09.13.
 3. A SZÉNA Egyesület nyárbúcsúztatóján adták át Fehérvár Bölcsőjét

  Családi nyárbúcsúztatóra várta az érdeklődőket a SZÉNA Egyesület a Családokért a Rác utcai Skanzen mögötti füves területen, a Családok Ligetében pénteken. A színes programok mellett a rendezvényen adták át Fehérvár Bölcsőjét - újdonságként egy felajánlásnak köszönhetően kettőt - új lakóinak.

  2019.09.13.
 4. Városvezetői találkozó - Cser-Palkovics Andrást választották az év polgármesterének

  Pénteken 25. alkalommal rendezték meg a Városi Polgármesterek Randevúját a Velence Korzón, dr. Pintér Sándor belügyminiszter fővédnökségével. Hagyományosan a találkozón került sor a Szféra Európa Kft. által alapított díjak átadására. 2019-ben az online szavazás eredményeképpen az „Év polgármestere” elismerést dr. Cser-Palkovics András, Székesfehérvár polgármestere kapta. 

  2019.09.13.

Eseménynaptár

2019. Szeptember
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V
26 27 28 29 30 31 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29

Webkamera


360 Fehérvár

Fehérvár Magazin

Nyitott tornatermek