Székesfehérvári lány hozta el a szakácsolimpia ezüstérmét

Ezüstérmet nyert a 25. IKA CulinaryOlympics konyhaművészeti olimpián, más néven szakácsolimpián cukrászművészeti kategóriában, 70 centiméter magas, hindu istenséget ábrázoló kompozíciójával a székesfehérvári Szántó Éva. A vetélkedésen több, mint 2000 induló vett részt. Szántó Éva egyéni indulóként vett részt a szakácsolimpián, cukrászművészeti kategóriában. 
2020.02.21. 08:18 |
Székesfehérvári lány hozta el a szakácsolimpia ezüstérmét

A Stuttgartban megrendezett versenyen nemzeti és regionális csapatok, továbbás egyéni versenyzők álltak rajthoz, a világ minden tájáról. 

A kategóriába benevezett alkotásoknak ehető anyagokból kellett készülniük és a lehető legkevesebb merevítést tartalmazhatták. Éva puffasztott rizst, pillecukrot, csokoládét, cukormasszát, a szempillákhoz ehető ostyapapírt, az ékszerekhez isomalt nevű édesítőszert használt – végül pedig kézi festés tette teljessé a kompozíciót. A zsűri az alkotásokat innováció, ötlet, kompozíció-összkép, professzionális technikák, szaktudás, és a mű prezentálása szempontjából értékelte.

Szántó Éva ezüstérmes műve Ganésát, az elefántfejű, embertestű, négykezű hindu istent, a Kezdetek és az Akadályok Urát ábrázolta. „Tavaly december közepén kezdtem el dolgozni a kompozíción munka mellett mindennap, sokszor éjszakába nyúlóan. Csak és kizárólag erre koncentráltam. Nagyon sok mindent újra kellett készítenem, mert össze- vagy letört, vagy csak egyszerűen nem tetszett. Ennyi újratervezésre talán egyik versenyfelkészülés alatt sem volt szükség. Az utolsó napokban leszakadt az ormány, ekkor a legjobb barátnőm olyan merevítést talált ki, ami aztán végig stabilan tartott. Ha nincs mellettem a párom, és nem hisz bennem, akkor még a versenyre sem jutok el. Nagyon sokszor kerültem mélypontra, volt olyan pillanat, amikor fel akartam adni, de végül szerencsére nem tettem.” – mondta Szántó Éva.

A korábban a CulinaryOlympicson induló tehetséges cukrász ismerőse inspirálására nevezett be a négyévente megrendezett szakácsolimpiára, és a munkáját ezüstéremmel díjazták. A versenyen a cukrászművészeti kategóriában több magyar siker (arany- ezüst- és bronzérem) is született.
„Nehéz szavakba önteni, mit éreztem az egész verseny alatt. Ahogy a magyar nemzeti válogatottal, a katonai válogatottal, az egyéni indulókkal, illetve a Magyar Gasztronómiai Szövetség képviselőivel bevonulhattam a megnyitó ünnepségen, az örökre bevésődött. Még most is kiráz a hideg, ha megnézem a videót. Óriási élmény volt, hogy ennyi tehetséges ember munkáját láthattam. Az ezüstérmet pedig még mindig nem hiszem el. Azt gondolom a legfontosabb, hogy kellő alázattal álljunk hozzá a feladathoz, és sose szégyelljünk tanulni és kísérletezni. Semmi sem hullik az ölünkbe magától, mindenért keményen meg kell dolgozni, ami nagyon sok lemondással jár – viszont sikereket is hozhat.” – egészítette ki az ezüstérmes versenyző.

Szántó Éva 11 éve EU-s forrásokból megvalósuló projektek menedzsereként dolgozik. A cukrászattal nyolc évvel ezelőtt kezdett foglalkozni, ekkor párja születésnapjára készített egy nagyméretű, Balaton-formájú tortát. Ezután egyre több torta készült baráti körben, Évát pedig már a szakmai háttér is érdekelte, ezért 2017-ben elvégezte a cukrászképzést. Már nemcsak a formatorták készítésével foglalkozott, elmerült a desszertek világában, az új technikákban, és a cukrászati művészetben is.

Az első versenyén, 2017-ben egy bulldog fej formájú tortával indult, és ezüstérmes lett, ez lendületet adott az újabb versenyekhez, amelyek újabb érmeket hoztak. Az első nagyobb megmérettetése a CakeDesigner világbajnokság itthoni selejtezője volt, ahol egy 4 emeletes design tortával indult, ami az ismert magyar meséket mutatta be cukorfigurákkal.
2019-ben pedig elindult az országos gasztronómiai bajnokságon, a Tatai Farsang Kupán két kategóriában: cukrász, cukrászművészet. A cukrászművészetben ezüstérmet, míg a cukrász kategóriában bronzérmet szerezett. Szintén 2019-ben a minden évben Szolnokon megrendezésre kerülő gasztronómiai kiállításon és versenyen, a Pelikán Kupán aranyérmet kapott egy indián táncost ábrázoló szoborért. 2019 végén elindult az I. Royal Cake elnevezésű versenyen, amelyre barokk-rokokó stílusú alkotásokkal lehetett nevezni. A fiatal Mozartot ábrázoló munkájával bronzérmet szerzett.

Fehérvári színes

  1. Aszalvölgyi piknik

    Edzések mindenkinek; táncház, mesejáték, akadálypálya és légvár a gyerekeknek; napzáró utcabáli forgatag a családoknak – sportos és egészséges elfoglaltságot kínál az Aszalvölgyi piknik április 27-én, szombaton 14 órától az Öreghegy lábánál. A rendezvény ingyenes.

    2024.04.24.
  2. 5000 tő virág a számlapon

    Évről évre változik a Virágóra beültetése és hagyomány már, hogy a kertészek minden évben máshogy tervezik a virágágyásokat. Az idei egynyári virágokat, mintegy 5000 tő növényt kedden kezdte kiültetni a Virágórába a Városgondnokság. A beültetésre három tervet készített Homoki László kertészmérnök, melyek közül tavaly ősszel szavazással választhattuk ki, hogy melyik valósuljon meg idén.

    2024.04.23.
  3. Piknik két helyszínen

    Két ingyenes piknikre is várják az érdeklődőket Székesfehérváron április 27-én, szombaton. Az Aszalvölgyi pikniken ár 14 órától elindulnak a programok a Túrózsáki úti szabadidőparkban, a Ligetsori pikniket pedig 15 órától a Vörösmarty Mihály Általános Iskola melletti területen tartják. Az aktivitások sokszínűek és már igencsak nyári hangulatban telnek majd: koncertekre, kézműves-, sport- és gyermekprogramokra várják a családokat.

    2024.04.23.
  4. Szakmák utcája április 24-én

    A Székesfehérvári Szakképzési Centrum tizenegy iskolájának képzési kínálatával ismerkedhet meg az, aki április 24-én 12 és 19 óra között a Széchenyi István Műszaki Technikumba látogat. A Budai út 45-ös szám alatt színpadi programok, toborzópont, katasztrófavédelmi bemutatók és a duális partnerek standjai várják a továbbtanulni vágyó fiatalokat.

    2024.04.23.