Székesfehérvár múltja és jelene - megnyílt Halmay Tivadar tárlata a Nyitrai úti Közösségi Házban

Az ünnepi istentiszteletet követően vasárnap nyílt meg Halmay Tivadar, festőművész „Székesfehérvár múltja és jelene” című kiállítása a Nyitrai úti Közösségi Házban. A rendezvényen tárlathoz kapcsolódó történelmi hátteret Dr. Fülöp Gyula régész, a Szent István Király Múzeum volt igazgatója mutatta be, az alkotót Szakál Antal, szobrászművész méltatta és beszédet mondott Fehérvár polgármestere is. 
2019.06.02. 14:00 |

Szeretjük ezt a várost és szeretjük a város múltját, mely azokra az időkre is rámutat, melyek során a magyar törzsek szövetsége állammá alakult, szakrális események helyszínét biztosítva.

Látni és láttatni ezt ma feladat, de mindehhez szükséges az a tudás is, ami többé, teljesebbé teszi a látottak élményét.” - emelte ki bevezető gondolataiban házigazdaként László Tibor, lelkipásztor, aki köszönetet mondott a közösség és a város támogatásáért.

Dr. Cser-Palkovics András köszönetet mondott a gyülekezetnek, a közösségnek azért, hogy a „Székesfehérvár múltja és jelene” című kiállítást befogadta.

Ez a közösségi tér több okból jöhetett létre. Elsősorban Isten dicséretére. Másodsorban egy közösség összefogására és a kultúra kiemelt szerepének szolgálatára.” - hangsúlyozta a polgármester.

Mindezeknek nagyon szép alkalma ez a kiállításmegnyitó. Köszönetet jöttem mondani Halmay Tivadarnak, a művésznek, aki sok minden más mellett lehetőséget adott nekünk arra, hogy szeretett városunkat, Székesfehérvárt egy kicsit máshogy lássuk, máshogy fogadhassuk be. A múltját is jobban megértsük és a jelenét is egy kicsit máshogy nézzük.” - tette hozzá Dr. Cser-Palkovics András.

A tárlat legújabb darabja a - mintegy két héttel ezelőtt elkészült - Varkocs György halálát ábrázoló festmény feltárásokból, régi történeti forrásokból táplálkozik. A mű Magyarország történetének 1540-1543-ig tartó esztendeit sűríti magába egy képen.” - emelte ki a tárlathoz kapcsolódó történelmi háttér ismertetésében Dr. Fülöp Gyula régész, a Szent István Király Múzeum volt igazgatója.

Az alkotót Szakál Antal, szobrászművész, pályatárs, barát is méltatta. "Az alkotó részletes alapossággal készült festményeiből jól látszik, hogy ésszel és szívből születnek festményei." - mint mondta.

Kultúra

 1. Nyitott Városháza - épületséták a KÖN keretében

  Idén is változatos programkínálattal vár mindenkit hétvégén a Kulturális Örökség Napjai. Sok épület és intézmény nyitja meg kapuit a látogatók előtt. A Városházán is indulnak séták, amelyek keretében – kivételesen – nem lesznek láthatóak a Szent Korona és a koronázási ékszerek hiteles másolatai, mert azok ezen a hétvégén Balatonfüreden, a Vaszary-villában vannak kiállítva. 

  2019.09.20.
 2. Egy éves születésnapját ünnepli a Székesfehérvári NépmesePont

  Szeptember 28-án 10 órától a Gárdonyi Géza Művelődési Házban mesés foglalkozások, játékok, vetítések varázsolják el a Mesebirodalomba érkező apróságokat és óriásokat abból az alkalomból, hogy egyéves születésnapját ünnepli a Székesfehérvári NépmesePont.

  2019.09.20.
 3. Kiállítással tisztelegtek Hada Tibor munkássága előtt a fehérvári bélyeggyűjtők

  Harmincöt keretoldalon tizenegy témakört mutat be a Székesfehérvári Városi Bélyeggyűjtő Kör Hada Tibor több évtizedes gyűjtői munkássága előtt tisztelgő, csütörtökön a VOKE Vörösmarty Mihály Művelődési Házban nyílt tárlata; vasút, cserkészet, Szent István király, Székesfehérvár, természetvédelem, a Föld Napja, 1956 emléke, festmények lovak, bor és szőlő.

  2019.09.19.
 4. Innováció a régészetben - a legújabb technológiák alkalmazásáról tanácskoznak

  "Innovatív térinformatikai fejlesztések és lehetőségek a régészetben" címmel kezdődött el kétnapos konferencia csütörtökön a Gorsium Régészeti Parkban. A Szent István Király Múzeum szervezésében zajló eseményen többek között a várak 3D felmérésének lehetőségeiről és a geoinformatikai technológiák régészeti alkalmazásairól is szó volt.

  2019.09.19.

Királyi Napok

Eseménynaptár

2019. Szeptember
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V
26 27 28 29 30 31 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 1 2 3 4 5 6

Székesfehérvár Topotéka