Székesfehérvár múltja és jelene - megnyílt Halmay Tivadar tárlata a Nyitrai úti Közösségi Házban

Az ünnepi istentiszteletet követően vasárnap nyílt meg Halmay Tivadar, festőművész „Székesfehérvár múltja és jelene” című kiállítása a Nyitrai úti Közösségi Házban. A rendezvényen tárlathoz kapcsolódó történelmi hátteret Dr. Fülöp Gyula régész, a Szent István Király Múzeum volt igazgatója mutatta be, az alkotót Szakál Antal, szobrászművész méltatta és beszédet mondott Fehérvár polgármestere is. 
2019.06.02. 14:00 |

Szeretjük ezt a várost és szeretjük a város múltját, mely azokra az időkre is rámutat, melyek során a magyar törzsek szövetsége állammá alakult, szakrális események helyszínét biztosítva.

Látni és láttatni ezt ma feladat, de mindehhez szükséges az a tudás is, ami többé, teljesebbé teszi a látottak élményét.” - emelte ki bevezető gondolataiban házigazdaként László Tibor, lelkipásztor, aki köszönetet mondott a közösség és a város támogatásáért.

Dr. Cser-Palkovics András köszönetet mondott a gyülekezetnek, a közösségnek azért, hogy a „Székesfehérvár múltja és jelene” című kiállítást befogadta.

Ez a közösségi tér több okból jöhetett létre. Elsősorban Isten dicséretére. Másodsorban egy közösség összefogására és a kultúra kiemelt szerepének szolgálatára.” - hangsúlyozta a polgármester.

Mindezeknek nagyon szép alkalma ez a kiállításmegnyitó. Köszönetet jöttem mondani Halmay Tivadarnak, a művésznek, aki sok minden más mellett lehetőséget adott nekünk arra, hogy szeretett városunkat, Székesfehérvárt egy kicsit máshogy lássuk, máshogy fogadhassuk be. A múltját is jobban megértsük és a jelenét is egy kicsit máshogy nézzük.” - tette hozzá Dr. Cser-Palkovics András.

A tárlat legújabb darabja a - mintegy két héttel ezelőtt elkészült - Varkocs György halálát ábrázoló festmény feltárásokból, régi történeti forrásokból táplálkozik. A mű Magyarország történetének 1540-1543-ig tartó esztendeit sűríti magába egy képen.” - emelte ki a tárlathoz kapcsolódó történelmi háttér ismertetésében Dr. Fülöp Gyula régész, a Szent István Király Múzeum volt igazgatója.

Az alkotót Szakál Antal, szobrászművész, pályatárs, barát is méltatta. "Az alkotó részletes alapossággal készült festményeiből jól látszik, hogy ésszel és szívből születnek festményei." - mint mondta.

Kultúra

 1. Múzeumi programkavalkád szombaton - éjfélig lesznek nyitva a kiállítóhelyek

  A Budenz-ház, a képtárak, a Nemzeti Emlékhely, a Játék- és a Patikamúzeum, az Országzászló téri épület, valamint a Gorsium is bekapcsolódik a Múzeumok Éjszakájába. A színes és izgalmas kínálatban a tárlatvezetések mellett múzeumi koncertek, családi foglalkozások, táncok, improvizatív műsorok, bemutatók, performance-ok és vetítések is szerepelnek.

  2019.06.18.
 2. Pályázatot hirdetnek a Pelikán Fészek logójának és arculatának megtervezésére

  A Vörösmarty Színház pályázatot hirdet egyéni alkotók számára a Pelikán Fészek logójának és arculatának megtervezésére. A megújuló Pelikán Kamaraszínház ”Pelikán Fészek” néven várja szeptembertől a színházbarátokat.

  2019.06.17.
 3. Bence Lajos: Írott szóval – kötetbemutató beszélgetés hétfőn a Királykút Emlékházban

  Június 17-én, hétfőn a 90. Ünnepi Könyvhét alkalmából kötetbemutató beszélgetés lesz a Királykút Emlékházban, ahol 18 órától Bence Lajos: Írott szóval című művéről Dr. Bakonyi István, irodalomtörténész beszélget az őrvidéki szerzővel.

  2019.06.16.
 4. Az évadzárón adták át a Vörösmarty gyűrűt és az Évad színésze díjat

  Andrássy Máté az Évad színésze, Varga Gabriella és Kricsár Kamill Vörösmarty-gyűrű díjas, Keszei Kálmán hangosító az Évad dolgozója – évadzáró társulati ülést tartott a Vörösmarty Színház szombaton. Szikora János külön köszöntötte a távozó Hirtling Istvánt és a 30 éve közalkalmazotti státuszban színészként dolgozó Kozáry Ferencet is.

  2019.06.15.

Eseménynaptár

2019. Június
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30

Székesfehérvár Topotéka