Gazdaságfejlesztés és mobilitás - látszik már a nyomvonala a déli összekötőútnak

Jól látszik már a közel 4,5 milliárd forintból a város déli részén megvalósuló Seregélyesi út és a Sárkeresztúri út közötti déli összekötő út nyomvonala. Az új útszakasz mellett kerékpársáv és csapadékvíz-elvezető rendszer is épül, a belterületi szakaszokon pedig járda és közvilágítás is lesz.
2021.01.29. 16:40 |

A 4.479 milliárd forintos európai uniós támogatás segítségével új közúthálózati elemként megvalósul a 62. és a 63. sz. főút városi szakaszainak – Seregélyesi út és Sárkeresztúri út – átkötése a Juharfa utca és a Köles utca közötti tervezett nyomvonalon, két vasúti keresztezés feletti közúti felüljáró létesítésével.

Emellett, tervezetten kapcsolódó közúthálózati fejlesztésként, elkészül a Takarodó út és az Új Váralja sor bekötése a 62. és a 63. sz. főút közötti átkötő útba, illetve a Köles utcába, az érintett gazdasági területek elérhetőségének megerősítése céljából.

A fejlesztés keretében 1050 méter út kerül felújításra, 4085 méter új út épül, 4418 méter kerékpárforgalmi létesítményt és 5226 méter csapadékvíz-elvezető létesítményt alakítanak ki.

A pályázat tartalmazza az út mentén haladó kerékpárforgalmi létesítmények építését, akadálymentesítését, négy körforgalmi csomópont, valamint egy „T” csomóponttal kapcsolódó útcsatlakozás építését, nyílt csapadékvíz-elvezető rendszer építését, növénytelepítést, kerékpáros átvezetések kialakítását a csomópontoknál, a belterületi szakaszokon a hiányzó járdaszakaszok kiépítését, a közvilágítás közlekedésbiztonság érdekében történő korszerűsítését, kialakítását. Tizenöt parkolóhely is létesül a projekt keretében a Börgöndi út és a déli összekötő út kereszteződésében.

A kivitelezés 2023 tavaszán készül el.

„A város szempontjából kifejezetten fontos fejlesztés kezdődött meg munkaterület-átadással még 2020 őszén. Kifejezetten jól halad a munka, dacára annak, hogy az időjárás nem volt mindig kedvező. A déli összekötőút összességében mintegy 4.5 milliárd forintos uniós forrásból valósul meg. Az elkészülő déli összekötőút tehermentesíti a Széchenyi – Horvát István utca kereszteződést, a Mártírok útját, úgy hogy átkötési lehetőséget biztosít.” - emelte ki a helyszíni bejáráson dr. Cser-Palkovics András, polgármester.

„Tudjuk és érezzük, hogy milyen fontos ez az út, amely összeköti a 62-es, 63-as - Sárkeresztúri és Seregélyesi – utakat. Ez a közbeszerzés eredményes volt és a számunkra rendelkezésre álló forrásból meg tudjuk majd valósítani a Móri út felújítását is, amelynek már zajlanak az előkészületei.” - tette hozzá Vargha Tamás, államtitkár, országgyűlési képviselő. „Az említett főutak elérése által a munkahelyek, egészségügyi és oktatási intézmények megközelítése is könnyebb lesz.” - mondta Törő Gábor országgyűlési képviselő.

„A körzet önkormányzati képviselőjeként azt gondolom, hogy kiemelten fontos ez a beruházás; a külső városrészek összekötésével megvalósul, így nem kell mindenkinek átkelnie a Széchenyi - Horvát István utca kereszteződésen, ha más városrészt szeretne megközelíteni.” - hangsúlyozta Mészáros Attila alpolgármester. A bejáráson részt vett a közbeszerzési eljáráson nyertes Strabag Zrt. képviselője is.

Városfejlesztés

 1. A börgöndi reptérfejlesztésről, új elektromos buszokról és új kutatóközpontról is megállapodtak

  A börgöndi repülőtér fejlesztésének irányairól, új elektromos buszok beszerzésének támogatásáról és egy, az Óbudai Egyetem Alba Regia Műszaki Karához kapcsolódó technológiai kutatóközpont kialakításáról is tárgyalt szombaton dr. Palkovics László innovációs és technológiai miniszterrel dr. Cser-Palkovics András polgármester és Vargha Tamás, Székesfehérvár országgyűlési képviselője.

  2021.02.20.
 2. Hétfőn kezdődnek a Szekfű Gyula utcai rendelő felújítási munkálatai

  A munkaterület átadását követően február 22-én, hétfőn megkezdődik a Szekfű Gyula utcai rendelő teljes körű felújítása és akadálymentesítése. A porral, zajjal és megnövekedett forgalommal járó munkálatok idejére kérik a lakosok megértését és türelmét!

  2021.02.18.
 3. Jól halad a Szent István Király Múzeum Rendházépületének felújítása

  Bejárás keretében mutatták be pénteken a Szent István Király Múzeum Rendházépületében eddig lezajlott felújítási és átalakítási munkálatokat. A bruttó 5,3 milliárd forintos beruházás a tervek szerint 2021. október végére fejeződik be, majd elkezdődhet az egyedülálló „Királyok és szentek. Az Árpádok kora” című kiállítás berendezése.

  2021.02.12.
 4. Kezdődik a Kodály Zoltán Általános Iskola és Gimnázium felújítása

  Kezdődik a Kodály Zoltán Általános Iskola, Gimnázium és Alapfokú Művészeti Iskola felújítása és bővítése. Beépítik a tetőteret, kialakítanak egy kórus illetve egy tánctermet, felújítják a tornatermet és egy sportudvart is építenek. A beruházást követően pedig önkormányzati forrásból az iskola homlokzatfelújítását is elvégzik.

  2021.02.05.
 1. Megújult az Arany János Iskola homlokzata és teteje - idén belső felújítás kezdődik

  Lezárult az Arany János Óvoda, Általános Iskola, Szakiskola, Készségfejlesztő Iskola és EGYMI felújításának első üteme, elsőként az épület homlokzata és tetőszerkezete újult meg. Idén a belső terek újulnak meg komplett gépészettel és a villamos hálózat felújításával együtt a Szekfű Gyula utcai épületben.

  2021.01.25.
 2. A héten folytatódik a Mártírok útja felújítása

  Január 18-án, hétfőtől folytatódnak a kivitelezési munkálatok a Mártírok útján: a Széchenyi 2020 program keretében megvalósuló projekt, a múlt év szeptemberében elindult Mártírok útja csapadékcsatorna II. szakaszának felújítása a tervek szerint a tavasz folyamán készül el, összesen 456,5 millió forint értékű beruházással.

  2021.01.18.
 3. Január végén kezdődik a Szekfű Gyula utcai orvosi rendelő teljes felújítása

  Kezdődik a Szekfű Gyula utcai orvosi rendelőintézet teljes körű felújítása, akadálymentesítése és új eszközökkel, berendezésekkel történő felszerelése. A felújítást követően hét felnőtt háziorvosi és nyolc fogorvosi alapellátás lesz az épületben, ez utóbbiak egy része a Kégl György utcából költözik majd át. 

  2021.01.15.
 4. Újragondolt közösségi terek - a COVID utáni időszakot tervezik a fehérvári diákok

  Az oltások megkezdésével egyre nagyobb az esély, hogy az év második felében visszatérhessen a közösségi élet a városba. A Közép-dunántúli Regionális Innovációs Ügynökség "Gondoljuk újra közösségi tereinket" címmel indított projektet, arról is kérdezve a Székesfehérváron tanuló középiskolásokat, hogyan tennék vonzóbbá azokat a helyeket a saját generációjuk számára, ahol a legszívesebben találkoznak.

  2021.01.10.

Lakossági tájékoztatás

Fehérvár Magazin

Webkamera


360 Fehérvár