Székesfehérvár átlag felett autózik, de néhány cég nagyon jó bringás példát mutat

Székesfehérváron tartotta a Magyar Kerékpárosklub a Bringázz a munkába! kampányának második, cégvezetők számára szervezett workshopját.
2021.06.05. 07:40 |
Székesfehérvár átlag felett autózik, de néhány cég nagyon jó bringás példát mutat

Mit tud bringás szempontból a koronázóváros?

A Bringázz a munkába! idei kampányának második, cégvezetők számára szervezett workshopján a hazai hétköznapi bringázás helyzete mellett Székesfehérvár kerékpáros életébe is bepillantást nyerhettek a résztvevők, akik néhány igazán kiemelkedő jó gyakorlatot is megismerhettek a helyi, bringázásra nyitott nagyvállalatok jóvoltából. Ezúttal sem maradhattak el a tippek, arra, hogyan lehet egy vállalkozás akár néhány egyszerű lépéssel kerékpárosbarát.

Az idei kampányt a járványhelyzet miatt továbbra is rendhagyó keretek között folytatja a Magyar Kerékpárosklub, ennek részei azok a rendezvények, amiket olyan hazai nagyvállalatok számára szerveznek, amelyek nyitottak arra, hogy kerékpárosbarátabbá váljanak. A havi egy ingyenes, de regisztrációhoz kötött online esemény mindegyikét más-más városban, a helyi igényekre szabva tartják. Áprilisban Budapesten volt az első, májusban pedig Székesfehérváron a második, helyi vállalkozások részvételével.

Az online eseményen Árva János, a Magyar Kerékpárosklub tagja, és Halász Áron, a klub szóvivője és elnökhelyettese mutatta be a hazai bringázás helyzetét - a budapesti webinárról ismerős adatokkal és érvekkel -, majd Horváth Krisztina, a Kerékpárosklub mérnöke, és helyi szervezetének önkéntese vázolta a székesfehérvári bringás helyzetet.

Kiemelkedően autós város vagyunk

Szavaiból kiderült, hogy a városban sokan bringáznak, de nem elegen, és égető téma a közlekedés, illetve csúcsidőszakban a dugók. Ennek oka részben az, hogy szinte minden második lakosra jut egy autó - ami a legmagasabb országos szinten is. Ráadásul a közel 100 ezres lakosú városba a vonzáskörzetéből további 50 ezer ember ingázik napi szinten - nagyrészt persze ők is autóval.

Ebből fakadóan a közlekedésből származik a légszennyezés bő ötöde, amivel a város hozza az uniós átlagot, csakhogy ez a hazai mezőnyben kényelmetlenül magas érték: lakosságarányosan nézve a szegedi kibocsátásnak például több mint háromszorosa a fehérvári kibocsátás melynek ötödét a közlekedés adja - hangzott el a fórumon.

Horváth Krisztina szerint ugyanakkor Székesfehérváron is igaz az a tétel, ami országosan: korábbi felmérésekből kiderült, hogy minden második helyi lakos ülne bringára, ha jobb lenne az infrastruktúra. A legújabb fehérvári fejlesztések - amikben a Magyar Kerékpárosklub is közreműködik a tervek szakmai véleményezésével - a Zámolyi, a Móri és a Prohászka úton valósulhatnak meg: új kerékpársávokat alakítanak ki, és a klub saját kezdeményezése nyomán még 2018-ban elindult az 1000 kerékpártámasz építését célzó program. Megjegyezte ugyanakkor, hogy a kerékpározás körülményeinek javításában komoly szerepet vállal a helyi cégek némelyike is.

Zsihovszky Gábor, a DENSO képviseletében elmondta, hogy a forgalom növekedése miatt tovább is fejlesztették a Holland fasori kerékpárutat: biztonságosabb, viakoloros átvezetéseket építettek ki, és forgalmi tükröket szereltek fel a kockázatosabb kereszteződésekben. Mint elhangzott a DENSO telephelyén egyébként 100 állásos, fedett, kamerarendszerrel felszerelt kerékpártároló és zuhanyzós öltöző várja a bringával érkezőket. A cég pedig évek óta népszerűsíti belső csatornáin a Bringázz a munkába! kampányt is.

Utóbbit a Videoton Holding Zrt. is megteszi, sőt 2019-ben országos szinten 2. helyezettek lettek a legtöbb kilométert letekerő cégek között. 2020-ban pedig, amikor a járványhelyzet miatt elmaradt a kilométergyűjtögetős kampány, maguk szerveztek háziversenyt, amiben 23 ezer kilométert tekertek le a tagvállalatok kerékpárral bejárós munkavállalói. Erről már Ódry Anna, a cég PR- és marketing vezetője beszélt.

A vállalat rendszeresen tart kerékpáros programokat is a családi napokon, például bringaversenyeket vagy szervez közös tekeréseket a Balaton és a Velencei-tó körül. Az öltözők, tárolók megléte ezek után magától értetődő. A cég ugyanakkor a város segítségére számít abban, hogy biztonságos bringaút érje el a Berényi úti telephelyüket, ahova sokan járnak kerékpárral.

A Székesfehérvár Városgondnokságának humánerő-gazdálkodási munkatársa, a Városgondnokság SE elnöke Kelemenné Novák Ibolya amellett, hogy a cég telephelyein biztosított a kerékpártárolás, kiemelte, hogy munkatársaik számára 2013 óta kedvezményes vásárlást és szervizelést biztosítanak egy fehérvári kerékpárüzlettel kötött szerződés révén. Sportegyesületük keretein belül pedig sporteseményeken - akár kerékpárversenyen - való részvételben is támogatják őket. A városban pedig elindult ezer kerékpártámasz programban egyébként 468 darab támaszt a Városgondnokság helyezett ki.

Ideális kerékpárbarát város lehet, a cégeken is múlik

Székesfehérvár ideális kerékpáros város lehet, nem csak a bringabarát cégeknek, de annak is köszönhetően, hogy nincsenek nagy emelkedők, sem távolságok: a városközpontból 10 perc alatt elérhetők a városszéli ipartelepek és telephelyek - erről már Árva János beszélt, aki több jó tanáccsal is ellátta a kerékpárosbarátsággal kacérkodó vállalatokat:

Beszéljenek róla - a belső csatornákon hívják fel a figyelmet a bringás eseményekre, szervezzenek, vagy vegyenek részt ilyeneken;

1. Könnyítsék meg a bringával járók dolgát - akár csak néhány kerékpártámasszal, vagy útvonalötletekkel, közös bebringázásokkal a gyakorlatlanabbakat segítve, és támogassák a munkatársakat kerékpárvásárlásban,

2. Lobbizzanak - például infrastruktúráért az önkormányzatnál, ebben a Magyar Kerékpárosklub is tud segíteni szakmai tanácsokkal,

3. Mutassanak példát - a munkavállalóknak, más cégeknek, önkormányzatoknak, partnereiknek,

4. Vegyék fel a kapcsolatot a Magyar Kerékpárosklubbal - szakmai támogatásért, ötletekért, kerékpáros oktatási anyagokért és programokért.

Fehérvári színes

 1. Maroshegyi Böndörödő

  Több ezer látogatót várnak idén is a 14. Maroshegyi Böndörödőre október 1-jén, szombaton a Gárdonyi Géza Művelődési Házban és az intézmény előtti M. Tóth István téren. A program és a szüreti mulatság elmaradhatatlan része a szekeres-zenés felvonulás, a Csákberényi Csikósok bemutatója, a többféle verseny és a helyi művészeti csoportok színpadi szereplése.

  2022.09.28.
 2. Megyei növényösszeírás

  A "VÖLGY-HÍD" Természetvédelmi Alapítvány tervei között szerepel egy Fejér megye növényvilágát bemutató könyv megjelentetése az elkövetkezendő években A kötet összeállításában bárki részt vehet, aki érdeklődik a növényvilág iránt és valamelyest ismeri is a településén és környékén a jellemző növényvilágot.

  2022.09.27.
 3. Mutasd meg Székesfehérvárt!

  Gondolkoztak már azon, hogyan mutatnák be egyetlen fotón, mit jelent Önöknek Székesfehérvár? Ha még nem gondolkoztak ilyenen, akkor éppen itt az ideje! Ha pedig igen, akkor most ezt a fotón megörökített pillanatot érdemes megosztani a nagyközönséggel a Kendel Kft. fotópályázatán.

  2022.09.27.
 4. Előzzük meg az állatkínzást!

  Az állatvédelemmel, az állatkínzásokkal kapcsolatos bűnmegelőzési programot szerveztek a Táncsics iskola diákjainak kedden az Alpha-Vet-nél. Az ismeretterjesztő foglalkozáson szó volt arról, hogy mi minősül állatkínzásnak, mi a teendő, ha ilyen esetet tapasztalunk, és mik a felelős állattartás alapvető feltételei. A diákok egy állatvédelmi és egy rendőrségi előadás után az Állatkórházban megismerkedtek egy a közelmúltban súlyos helyzetből mentett kutyával, és látogatást tettek az ASKA menhelyén is.

  2022.09.27.